Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπάνης θέρμανσης τριών διαμερισμάτων (2 με ενδοδαπ. + 1 με συμβ. σώματα)


chrisfil

Recommended Posts

Συμφωνώ καταρχήν με την εφαρμογή θερμιδομέτρησης σε αυτήν την περίπτωση.

 

Να ρωτήσω όμως κάτι άλλο τους υπόλοιπους συναδέλφους : Αν μετρηθεί πειραματικά η άνοδος της θερμοκρασίας στα διαμερίσματα στη μονάδα του χρόνου και βρεθεί ότι είναι ίδια γιατί δε μπορεί να εφαρμόσει τον πίνακα κατανομής?....

 

 

Αν ένα από αυτά τα διαμερίσματα έχει όλη την ημέρα ηλιοφάνεια, ενώ τα άλλα είναι σκιασμένα τι αποτέλεσμα θα προκύψει? Αν κλείσει κάποιος ένα σώμα? Αν ανάψει το κλιματιστικό για να θερμάνει ένα χώρο? Αν έχει απώλειες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν προσμετρηθεί στην αρχική μελέτη απωλειών, και άλλα πολλά?

 

Η ενδεχόμενη ακρίβεια που θα αποκομίσεις από μια τέτοια πειραματική μέτρηση, είναι ήδη υπονομευμένη από παραδοχές που είναι εκ των πραγμάτων εκτός πραγματικότητας. Επιπλέον, κάτι επίσης σημαντικό :

Θα υπόγραφες ποτέ ένα τέτοιο πίνακα επιμερισμού δαπανών? Η δικομανία είναι στην γωνία και όχι και άδικα πολλές φορές..

 

Η θερμιδομέτρηση είναι μονόδρομος.

Link to comment
Share on other sites

Αν ένα από αυτά τα διαμερίσματα έχει όλη την ημέρα ηλιοφάνεια, ενώ τα άλλα είναι σκιασμένα τι αποτέλεσμα θα προκύψει? Αν κλείσει κάποιος ένα σώμα? Αν ανάψει το κλιματιστικό για να θερμάνει ένα χώρο? Αν έχει απώλειες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν προσμετρηθεί στην αρχική μελέτη απωλειών, και άλλα πολλά?

 

αυτά είναι προβλήματα που δημιουργούνται από το γεγονός ότι έχουν ενδοδαπέδια οι 2 και ο ένας μονοσωλήνιο?

Link to comment
Share on other sites

Ισχύουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε σύστημα.

 

όπως σου τα λέει ο Νίκος!οι παραδοχές που συντάχθηκε ένας πίνακας κατανομής δαπανών συντάχθηκε βάση του να είναι όλα τα σώματα εν λειτουργία καθώς και ορίζοντας κάποιες παραμέτρους στις απώλειες και στην λειτουργία της εγκατάστασης!δεν μπορείς αυθέρετα σε ένα χώρο να προσθέτεις και να αφαιρείς θερμίδες!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν το ερώτημα είναι θεωρητικό , καθώς θεωρώ δύσκολο να είναι και τα 3 συστήματα τόσο καλά "ζυγισμένα" ώστε να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα.

Κατά τα άλλα θεωρώ ότι η παρατήρηση του CostasV για την αδράνεια του χώρου είναι η πλέον σημαντική και συμφωνώ μαζί του.

 

Δεν συζητάμε τα πλεονεκτήματα/διαφορές θερμιδομέτρησης - ωρομέτρησης , τα γνωρίζουμε πιστεύω οι περισσότεροι συνάδελφοι, το θέμα έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση της ενδοδαπέδιας σε σχέση με το μονοσωλήνιο σύστημα σε πιθανή εφαρμογή ωρομέτρησης.

 

Μια εγκατάσταση αμιγώς μονοσωληνίου συστήματος που κατανέμεται με ωρομέτρηση είναι σωστά(όσο γίνεται αυτό) διαστασιολογημένη ως προς την κατανομή της δαπάνης όταν ΟΛΑ τα διαμερίσματα θερμαίνονται ομοιόμορφα , δηλαδή ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες στον ίδιο χρόνο, και απλά οι διαφορές στα χιλιοστά της θέρμανσης του πίνακα αποτυπώνουν μονο τις μορφολογικές διαφορές των διαμερισμάτων.

Link to comment
Share on other sites

MECH, στο σύστημα της ενδοδαπέδιας ειδικά, δεν θεωρώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί ωρομέτρηση (είτε και ογκομέτρηση). Από την φύση της η ενδοδαπέδια λειτουργεί με μικρό ΔΤ το οποίο είναι και μεταβαλόμενο μέσω τριόδων ή τετράοδων και του αυτοματισμού-αντιστάθμισης. Επιπλέον, η ίδια η φύση της ενδοδαπέδιας σε συνδιασμό με την μεγάλη αδράνεια που προσδίδει η αυξημένη θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων, απαιτεί ουσιαστικά 24ωρη λειτουργία (με μικρές διακοπές).

 

Σε ένα σύστημα όπως το αρχικό, δεν μπορεί να βρεθεί τρόπος να γίνει επιμερισμός των δαπανών με ωρομέτρηση, γιατί ουσιαστικά η κύρια δαπάνη θα επιμερισθεί στον κάτοχο της ενδοδαπέδιας. Εκεί, όπως το έχω σκεφτεί εως τώρα, εντοπίζεται και μια από τις αδυναμίες του ΠΔ. Ισως βέβαια δεν έχω λάβει υπόψη κάποια παράμετρο, γιατί ποτέ δεν το αντιμετώπισα ούτε σαν άσκηση (δεν έχω και μεγάλη εμπειρία άλλωστε)

 

Διάβασα την γνώμη σου σε άλλο άρθρο σχετικά με το επιχείρημα χρήσης των θερμιδομετριτών και η γνώμη μου ταυτίζεται ακριβώς με την δική σου! Αυτό χρησιμοποιώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα ειδικά.

 

Σε αυτή την οικονομική συγκυρία όλοι κοιτούν να κάνουν έστω και μια μικρή εξοικονόμηση πόρων. Σκέφτονται λοιπόν να κάνουν εξοικονόμηση κλέινοντας κάποια σώματα στο σπίτι τους, σε χώρους που δεν κάνουν συχνή χρήση. Έλα όμως που με την ωρομέτρηση κάτι τέτοιο δεν αποδίδει τίποτα, αφού ο ωρομετρητής γνωρίζει χρόνο και όχι ενέργεια..Αυτό το πολύ απλό επιχείρημα έχει πείσει αρκετό κόσμο, να αλλάξει το σύστημα μέτρησης της κατανάλωσής του, σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Φυσικά δεν έχει, παρά ελάχιστη, εφαρμογή σε εργολάβους..

Link to comment
Share on other sites

Από την φύση της η ενδοδαπέδια λειτουργεί με μικρό ΔΤ το οποίο είναι και μεταβαλόμενο μέσω τριόδων ή τετράοδων και του αυτοματισμού-αντιστάθμισης. Επιπλέον, η ίδια η φύση της ενδοδαπέδιας σε συνδιασμό με την μεγάλη αδράνεια που προσδίδει η αυξημένη θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων, απαιτεί ουσιαστικά 24ωρη λειτουργία (με μικρές διακοπές).

 

.........Σωστό!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.