Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολεοδομικοί περιορισμοί και Αρχιτεκτονική μορφή


petsagouris

Recommended Posts

Δεν υπάρχει λογική στους περιορισμούς του Άρθρου 41.

 

Πιάστηκε ο νομοθέτης από το «Ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος» του Κωνσταντινίδη και προσπάθησε να το ορίσει και να βγάλει και από αυτό φορολογικό κέρδος. Για αρκετά χρόνια (γύρω στα 25) φαινόταν ότι δουλεύει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα δεν δούλεψε ποτέ. Πότε ακούσαμε για Ελληνικό Αρχιτεκτονικό έργο εκτός Ελλάδας; Με την ευελιξία που έδινε ο ορισμός του ημιυπαίθριου στα προηγούμενα χρόνια κάποιος ένοιωθε ότι μπορεί να βρει συμβιβαστικές λύσεις λόγω του αναλογικού χαρακτήρα (α>=β κ.λ.) του.

 

Με την τελευταία αυτή ρύθμιση δεν αφήνει περιθώρια για την διαρρύθμιση των χώρων και ην αξιοποίηση τους. Προβλέπω ότι πολύ σύντομα θα ενισχυθεί το φαινόμενο των σχεδίων "φασόν" και το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα αλλά και κατ' επέκταση όλων των Μηχανικών. Βέβαια η Αρχιτεκτονική είναι παιδί των περιορισμών και των απαιτήσεων, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς σκοτώνουν το παιδί τους.

 

Κάτι μου λέει ότι η επόμενη ρύθμιση θα αφορά τα ανοίγματα και θα υπαγορεύει ότι τα πλάτη θα πρέπει να είναι ως 1,50 μέτρο.

 

Παρακαλώ για τα σχόλια σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κοιτα, απο τη μια μερια και υπο καπια εννοια σχεδια φασον εχουμε και σημερα.. Τουλαχιστον στα ματια αυτον που δεν εχουν και μεγαλη σχεση με το "αθλημα"..

 

Απο την αλλη ομως ειναι εως αδυνατο να οδηγηθουμε σε αυτο που λες πολυ απλα γιατι καθε οικοπεδο δεν ειναι ιδιο με το διπλανο του.. Αυτο ισχυει σε χωρες οπου ολα τα οικοπεδα ειναι ιδια..

 

((Καλο ειναι να μην ανοιξουμε τετοια συζητηση εδω.. ΑΝ οντως θες κουβεντα επι του θεματος τοτε ανοιξε ενα καινουργιο θεμα, ή καποιος απο τους mods ας το διαχωρισει))

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ που έγινε διαχωρισμός του thread. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο έτσι.

 

Όπως πάρα πολύ καλά έχει σημειώσει ο pk10gr, τα οικόπεδα δεν είναι όλα τα ίδια και αξίζουν διαφορετική αντιμετώπιση το κάθε ένα. Αυτό ακριβώς με οδήγησε στο να γράψω το παραπάνω μήνυμα. Το να έχεις έναν χώρο που μέγιστο βάθος του θα πρέπει να είναι 1.80 για συνθετικό εργαλείο στις όψεις του κτιρίου είναι πολύ περιοριστικό και δεν βοηθά (θα έλεγα υποβιβάζει) το έργο του Αρχιτέκτονα.

 

Όσο αφορά το κομμάτι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, Πιστεύω ότι οι φυσικοί περιορισμοί βαρύτητα, ηλιασμός, αέρας, υγρασία κ.λ. είναι που οδηγούν σε όμορφη αρχιτεκτονική.

 

Κάποιοι θεωρητικοί μίλαγαν για "organic architecture" (η απουσία αρχιτεκτονικής κριτικής με έχει κάνει να ξεχνάω σε ποιους να παραπέμψω) από το 1950-60 ήδη. Ο Μοντερνισμός διαφώνησε με την φυσικότητα και έζησε κάτι λιγότερο από 50 χρόνια καθώς θεωρήθηκε ψυχρός. Έφερε όμως άλλα καλά όπως η τυποποίηση και η μαζική παραγωγή. Αυτά ήταν η απόσταξη της φιλοσοφίας του και μετά από 10 -15 χρόνια μεταμοντερνισμού, βλέπουμε πάλι μια στροφή της Αρχιτεκτονικής στην φυσικότητα και την επιβεβλημένη έμφαση της.

 

Μπορεί να μην μπορώ να το αρθρώσω με ευκολία αυτό που θέλω να πω... θα παρακαλούσα για την επιείκεια σας... αρκεί να αρχίσουμε κάποιον δίαλογο πάνω στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι πάντοτε αρνητική η "ομοιομορφία"

 

πχ τα μεσοπολεμικά κτίρια στην Ελλάδα

 

σαφώς η καλή αρχιτεκτονική διακρίνεται ομως

θα δείτε πως υπάρχει μια ομοιομορφία και μια ποιότητα στο γενικό σύνολο

 

ούτε κραυγαλέες αρχιτεκτονιές ούτε εργολαβικές ξεπέτες :confused:

--------

από την άλλη όλα τα νησιά κτίζονται στο "νησιωτικό στυλ" που επιβάλλει η νομοθεσία :???:

 

με τη γνωστή "ιστορία" του 30 με το νόμο του Μεταξά που επέβαλλε το λευκό στο Αγαίου

ένα αγαπημένο αντικείμενο ερευνας για τους αρχιτέκτονες

για το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα νησιά

Link to comment
Share on other sites

Όντως myri την έχω δει και εγώ την ομορφιά που περιγράφεις. Πιστεύω όμως μέσα απο την στυγνή επανάληψη και ομοιομορφία σε μεγάλη κλίμακα είναι κατα πολύ πιο εύκολο να γίνει κάτι μονότονο και αποπροσανατολιστικό/απρόσωπο.

Link to comment
Share on other sites

Oσο η αγορά θα διαμορφώνεται από άσχετους με το επάγγελμα και όσο οι αγοραστές δεν έχουν καταναλωτική συνείδηση , τέτοια φαινόμενα μπορεί να είναι αναμενόμενα .

 

Ξαναγυρίζουμε λοιπόν στο χιλιοειπωμένα θέμα του ποιός χτίζει και πως χτίζει .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.