Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενικοί πίνακες και υποπίνακες σε κτήριο με 2 μεζονέτες


mechel

Recommended Posts

Παιδιά ρελλέ διαρροής για μένα δεν χρειάζεται να μπαίνει και στην αναχώρηση του γενικού πίνακα διανομής. Λόγω της ταχείας απόκρισης του τοροειδούς μετασχηματιστή και των διανυσμάτων των ρευμάτων τη στιγμή του σφάλματος δεν είναι βέβαιο ότι θα πέσει πρώτα το ρελλέ του κλάδου και μετά το γενικό. Πιστεύω πως αν έχεις όλους τους κλάδους με προστασία από ΔΔΕ (τοπικά στο κάθε πίνακα) αυτό είναι αρκετό. Άλλωστε οι διαρροές παρατηρούνται στα φορτία και στις γραμμές αυτών και όχι στο παροχικό καλώδιο (εκτός αν το τρυπήσεις σε καμιά εργασία). Επίσης αγαπητέ συνάδελφε gliv δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτεορ λόγο ασφάλειας να μην μπει ο γενικός πίνακας διανομής στο υπόγειο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ερώτηση προς hektor: έτσι όπως το περιγράφεις , πιθανή διαρροή του παροχικού καλωδίου υποπίνακα (στη διαδρομή δηλαδή από το γενικό πίνακα προς τον υποπίνακα) γίνεται ΄΄αντιληπτή΄΄?

Γιατι φιλε μου το καλωδιο παροχης στο σπιτι σου προστατευεται απο ρελε διαρροης(απο το ρολοι της ΔΕΗ εως το πινακα )??Το ρελε προστατευει απο διαρροη τις γραμμες στην αναχωρηση.(στην εξοδο)και οπως λεει και ο Georges δεν ειναι απαραιτητο να μπει ρελε στο γενικο πινακα οπου διαμοιραζουμε της παροχες των οροφων.Εαν οι υποπινακες των οροφων παρουν απο την εξοδο του ρελε του γενικου πιανακα τοτε θα εχω προβλημα με το ρελε του υποπινακα γιατι δεν θα στεκεται και θα πεφτει συνεχεια γιατι δεν μπορω να παρω απο την εξοδο του ενος ρελε και να δινω στην εισοδο ενος αλλου ρελε.Φυσικα στην καταναλωση δινω απο τους υποπινακες των οροφων.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε GeorgeS, όπως το σκέφτεσαι, θα "τρέχουν" τα καλώδια παροχής των υποπινάκων

μέσα στην κατοικία, χωρίς προστασία.

 

Το ποιό relay θα "πέσει" πρώτο είναι το λιγότερο που μας ενδιαφέρει. Είναι απλά

θέμα ασφαλείας.

 

Γιατί νομίζεις ότι ο γενικός πίνακας "πρέπει να βρίσκεται, κατά το δυνατόν,

στην είσοδο των καλωδίων παροχής στην κάθε ιδιοκτησία", όπως ξαναείπα

και προβλέπει και το HD384;

 

Μόνος σου άλλωστε το λες: "εκτός αν το τρυπήσεις σε καμιά εργασία"

 

Όσο για την θέση του γενικού πίνακα σου απάντησε και ο Slalom.

Ακόμη καλύτερα, θα μπορούσε να σου απαντήσει και η Πυροσβεστική...

 

Αυτά για την εφαρμογή.

 

Για την άδεια, σχέδιο όπως το αναφέρεις, ούτε από Πολεοδομία περνά, ούτε

από Πυροσβεστική.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε hektor , το ότι δεν προστατεύεται το παροχικό του γενικού πίνακα από ρελέ διαρροής είναι ΄΄αναγκαίο κακό΄΄. Αυτό δε σημαίνει όμως , εφόσον έχουμε και την τεχνική δυνατότητα, ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της εγκατάστασης.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεταλλική σωλήνα αντί πλαστικής για να περάσεις το παροχικό του υποπίνακα.

Εξάλλου, πρακτικά μόνο από χτύπημα κινδυνεύει το καλώδιο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε hektor , το ότι δεν προστατεύεται το παροχικό του γενικού πίνακα από ρελέ διαρροής είναι ΄΄αναγκαίο κακό΄΄. Αυτό δε σημαίνει όμως , εφόσον έχουμε και την τεχνική δυνατότητα, ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της εγκατάστασης.

Νομιζω οτι σου εξηγησα παραμπανω οτι δεν μπορω να παρω απο την εξοδο του ενος ρελε(γενικου πινακα) και να δινω στην εισοδο ενος αλλου ρελε(υποπινακα).Η μονη λυση για να προιστατευσω την παροχη του υποπινακα απο διαρροη ειναι να δινω απο την εξοδο του ρελε του γενικου πινακα και να μην βαλω ρελε στον υποπινακα . ( Βασικα θα πεφτει ο ρελες του γενικου πινακα σε περιπτωση διαρροης σε καποιο οροφο).Αντε τωρα αν εχεις διαρροη ας πουμε στο δευτερο οροφο να τρεχεις στο ισογειο η υπογειο να σηκωσεις το ρελε:lol:και εκτος απο αυτο θα σου μενει και χωρις ρευμα ολοκληρο το σπιτι.:shock:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ αγαπητέ gliv. Αν δεν μας ενδιαφέρει "πιο ρελλέ θα πέσει πρώτο" τότε γιατί να βάλουμε ρελλέ σε κάθε κλάδο και όχι ένα γενικό στον κάθε υποπίνακα ή ακόμα και ένα γενικό στην αναχώρηση μόνο ? η προστασία είναι δεδομένη . Η σωστή ηλεκτρική εγκατάσταση για μένα προυποθέτει πρωτίστως την σφάλεια (που σωστά αναφέρετε όλοι ως προτεραιότητα) και ακολούθως όμως και τη σωστή λειτουργικότητα αυτής. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, υπάρχουν διάφορα θέματα προς σκέψη και συζήτηση. Θεωρώ πως πρέπει να οριοθετήσουμε κάποια πράγματα. Διότι αν θέλετε να μιλήσουμε για την τέλεια εγκατάσταση τότε το πράγμα αλλάζει. Θα μπορούσε κάποιος να πει : και γιατί να μην βάλουμε (ακόμα καλύτερα) και ρελλέ διαρροής παντού με μηχανισμό αυτόματης επαναόπλισης ? και γιατί να μην βάλουμε και ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από κρουστικές υπερτάσεις στην είσοδο ? και γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε παντού μεταλλικές σωληνώσεις ? και πάει λέγοντας...Σωστά όλα, αλλά πρέπει να αξιολογούμε πάντα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Εξ εμπειρίας, σε πολλά έργα έχω δει ότι τα ρελλέ διαρροής έντασης παρουσιάζουν υπερμετρη ευαισθησία κάποιες φορές. Επίσης, συν το χρόνο η ευαισθησία τους συχνά αυξάνει και πέφτουν ακόμα πιο εύκολα. Η μέγιστη δυνατή ασφάλεια από διαρροές επιτυγχάνεται με τη σωστή γείωση και ορθώς αναφέρεται ότι η χρήση ρελλέ διαρροής έντασης πρέπει να έχει επικουρικό (και όχι κύριο) ρόλο προστασίας σε νέες εγκαταστάσεις. Τώρα, πράγματι, αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να πάρει ένα τρυπάνι και να πάει να τρυπήσει εκεί που περνά η παροχή προς κάποιον πίνακα και καταφέρει και τρυπήσει και τη σωλήνα (που θα έπρεπε να είναι μεταλλική) και πέσει στο καλώδιο τι να πω. Αλλά αυτό οδηγεί και σε άλλα ερωτήματα αυτού του τύπου. Κι αν η ΔΕΗ κάνει μια υπέρταση ? και τι γίνεται αν η διαρροή υπάρχει πριν τα ρελλέ αναχωρήσεων στο γενικό πίνακα διανομής ? κοκ .. Δυστυχώς όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία και υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις αλλά τίποτα δεν είναι δωρεάν και είναι δύσκολο να βρει κανείς τη χρυσή τομή.

 

Θα σας πω μια ιστορία. Σε ένα έργο κάποτε ενός Οργανισμού είχε έρθει ένας σύμβουλος ασφαλείας (από εταιρεία συμβούλων) με σκοπό να προτείνει συστήματα για την καλή ασφάλεια του κτιρίου (συστήματα συναγερμού, κάμερες κλπ). Πήγαμε μαζί στο κτίριο και αυτός, για να είναι σίγουρος, πρότεινε, laser εδώ, ραντάρ εκεί, υπέρυθρες παραδίπλα κοκ. Οκ, έτσι ξέρω και εγώ. Στο τέλος του λέω, δεν βάζουμε και γύρω γύρω μια ατσάλινη επένδυση διότι το κτίριο είναι εκτεθιμένο, μην τυχόν και ρίξει κανείς κανά πύραυλο ? .. Το λεώ αυτό για να καταλείξω στο εξής. Ο σχεδιασμός μιας εγκατάστασης και ενός ηλεκτρομηχανολογικού έργου έχει πάντα κινδύνους. Όσο πιο πολύ πάει κανείς να μειώσει τους κινδύνους αυτούς με ένα block διάγραμμα : if αυτό, then εκείνο, τότε καταλήγει σε μια πολύπλοκη λύση συχνά πολύ ακριβή. Όλα όμως είναι σχετικά. Ξαναλέω ότι η χρυσή τομή είναι υποκειμενικό θέμα αλλά πρέπει να το έχουμε κατά νου.

 

Με αυτό δεν θέλω να διαφωνήσω ως προς την ορθότητα των απόψεων που εκφράστηκαν. Πολύ σωστά είναι όσα ειπώθηκαν και ξέφυγα λίγο από το αντικείμενο της συζήτησης αλλά το θέτω ως θέμα προβληματισμού για όλους μας.

 

Επανερχόμενος λοιπόν στη συζήτηση, κάτι τελευταίο. Καλά το λέτε για τον πίνακα διανομής στο ισόγειο. Αλλά και στο υπόγειο να μπει παιδιά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχωνόμαστε. Κανένα πρόβλημα δεν θα έχει . Κάθε φορά εξαρτάται από το κτίριο.

Αυτό που δεν ξέρω και ανέφερε ο συνάδελφος gliv είναι αυτό με την πυροσβεστική. Δεν το κατάλαβα καλά και θα είχε ενδιαφέρον αν τίθεται κάποιο θέμα που ίσως αγνοώ.

Link to comment
Share on other sites

Έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα φτάσει ο Πυροσβέστης (που θα μπει πρώτη φορά σπίτι σου) να βρεί το Γ.Π.Χ.Τ. και να κλείσει το γενικό διακόπτη.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS συμφωνώ με όσα λες για την γείωση και την λειτουργικότητα που πρέπει να

έχει μία εγκατάσταση. Διαφωνώ, όμως, στο συγκεκριμένο σημείο, με τον τρόπο που

θέλεις να το υλοποιείς.

 

Φυσικά και δεν με ενδιαφέρει πιο ρελέ θα πέσει πρώτο, εάν, για αυτό, πρέπει να αφήσω

απροστάτευτο ένα μέρος της εγκαταστάσεώς μου.

 

Και φυσικά είναι καλύτερα να έχω ένα και μόνον ρελέ στην είσοδο της παροχής

(γενικός πίνακας) σε σύγκριση με τον τρόπο που λες.

 

Εάν, ωστόσο, θέλεις να έχεις την επιλεκτικότητα, που λες, τότε μπορείς να

κατασκευάσεις το κύκλωμα με δύο τρόπους:

 

1) Οριζόντιος Διαχωρισμός:

Χωρίζεις τα κυκλώματα σε ομάδες και στον γενικό πίνακα αντί ενός γενικού

ρελέ χρησιμοποιείς επιμέρους ρελέ. π.χ. Μία ομάδα ο υποπίνακας του πάνω

ορόφου, Δεύτερη η κουζίνα στο ισόγειο, κτλ. Έτσι όλες οι γραμμές που φεύγουν

από τον γενικό πίνακα είναι κάτω από την προστασία κάποιου ρελέ.

 

ή

 

2) Κάθετος Διαχωρισμός:

Χρησιμοποιείς, γενικό ρελέ και "κρεμάς" από κάτω όλα τα άλλα ρελέ (αυτό

που έλεγα).

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο πρώτος τρόπος θα σε καλύψει μιά και

στον πάνω όροφο θα έχεις συνήθως υπνοδωμάτια και λουτρό. Βρίσκεται,

πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφεις και δεν έχει επιπλέον κόστος.

 

Στον δεύτερο τρόπο, αφού θέλεις να αποκλείσεις την περίπτωση να πέσει

πρώτα το γενικό ρελέ, τότε χρησιμοποιείς ρελέ με διαφορετικές παραμέτρους

(αναφέρεται και στον HD384)

 

Αυτά είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δεν είναι δικές μου πατέντες.

 

Όπως βλέπεις, η λύση υπάρχει, δεν έχει υψηλό κόστος και είναι και

λειτουργική. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κατασκευάζεις εγκαταστάσεις

όπου άλλα μέρη τους είναι προστατευμένα και άλλα απροστάτευτα.

Το θεωρώ επικίνδυνο.

 

Η πυροσβεστική ζητά να γνωρίζει την θέση των πινάκων. Ότι γράφει ο

Slalom, είναι απολύτως σωστό.

 

GeorgeS, δεν αμφιβάλλω ότι σκοπός σου είναι να κατασκευάζεις

εγκαταστάσεις λειτουργικές και ασφαλείς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.