Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελάχιστη απόσταση αγκυρίου


 

Recommended Posts

Υπάρχει κάπου στον ευρωκώδικα υλικό για την ελάχιστη απόσταση πλάκας έδρασης και ελάχιστο βάθος αγκυρίου από την άκρη του θεμελίου; Κυρίως ενδιαφέρομαι για πλάκες έδρασης γωνιακών υποστυλωμάτων σε κοιτόστρωση που θα χρησιμοποιηθεί για δάπεδο ισογείου. Οι μόνες σχέσεις που έχω βρει είναι στον ΚΑΝΕΠΕ που αναφέρει και τους τρόπους αστοχίας κοχλιών σε εφελκυσμό και διάτμηση, αλλά δε νομίζω να ταιριάζουν στην περίπτωση μου.

Edit: Η ελάχιστη απόσταση με ενδιαφέρει για να μη χρειαστεί να γίνει περιμετρικό πεζούλι και να έρθει περασιά με την κοιτόστρωση η θερμομόνωση, όπως μου ζήτησε ο αρχιτέκτονας.

Edited by Vasilis101
Link to comment
Share on other sites

Ναι, θα γίνει πάνω σε έδαφος που θα αντικατασταθεί με αμμοχάλικο. Αλλά η ερώτηση μου αφορά την φέρουσα αντοχή των αγκυρίων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μου φαίνεται πολύ δυσμενής η αντιμετώπιση αυτού του κανονισμού για τις ακραίες αποστάσεις. Για 4 αγκύρια 8.8 Μ16 σε γωνιακή περιοχή μου δίνει αστοχία κώνου σε καθαρό εφελκυσμό 35 kN, ενώ η εφελκυστική αντοχή είναι 335kN!!! Στην ουσία δεν επιτρέπεται να παραλαμβάνεις εφελκυστικές δυνάμεις στις ακραίες περιοχές του φορέα, εκτός εάν έχεις απόσταση αγκυρίων από την άκρη τουλάχιστον 1.5*hef. Σας φαίνεται λογικό; Σε προσθήκη πάνω από υφιστάμενο, θα πρέπει με αυτό το σκεπτικό να δεσμεύεις 30-40cm περιμετρικά του υφιστάμενου ή να διαμορφώνεται σαν πρόβολος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οκ να έχει μια απόσταση 20-30 εκ αλλά πολύ μεγάλοι οι συντελεστές ασφαλείας. Ειδικά στον έλεγχο κώνου με εξολκευση ο συνολικός συντελεστής ασφαλείας για τη σεισμική αντοχή είναι 3 αν  λάβουμε υποψιν τη μείωση της τάσης συνάφειας. Χωρίς τους συντελεστές ασφαλείας των φορτίων... Εφαρμόζει κανείς αυτούς τους κανονισμούς άραγε?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Αυτό που προτείνεις με περίσφιξη (με κρυφοδοκούς ή πεδιλοδοκούς υποθέτω) αντιμετωπίζεται υπολογιστικά; Εάν αλλάξω την θλιπτική αντοχή σκυροδέματος με αντίστοιχη υψηλότερη τιμή λόγω περίσφιξης, η μεθοδολογία του ΕΝ1992-4 δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά γιατί είναι κρίσιμη η αστοχία συνδυασμού εξόλκευσης με κώνο όπως στα περισσότερα χημικά αγκύρια (τα τεχνικά φυλλάδια των εταιρειών συνήθως μειώνουν την τάση συνάφειας από 8-8,5 MPa για ρηγματωμένο σκυρόδεμα σε 5.0 για σεισμικές καταπονήσεις).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.