Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Άνοιγμα νέου παραθύρου


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους τους μηχανικούς! Είμαι στη διαδικασία αγοράς ενός οροφοδιαμερίσματος τετραόροφης πολυκατοικίας και θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να παρέμβω ανοίγοντας ένα μικρό παράθυρο στην κουζίνα. Ξέρω ότι χωρίς τα σχέδια και την γνώμη του μηχανικού που έφτιαξε το σπίτι δεν μπορώ να πάρω μια σαφή απάντηση από εσάς, αλλά θα ήθελα τουλάχιστον να γνωρίζω εκ των υστέρων ποια είναι τα τυχόν νομικά (κανονισμός πολυκατοικίας, πολεοδομία κλπ) και μηχανικά κολλήματα για να ανοίξω αυτό το παράθυρο.

 

Το διαμέρισμα είναι αυτό που λένε "πανταχόθεν ελεύθερο", έχει κήπο και μεγάλη απόσταση γενικά από το διπλανό οικόπεδο, δεν έχει κολώνα στο συγκεκριμένο σημείο, και στην ίδια προέκταση του τοίχου υπάρχουν τα 2 παράθυρα του μπάνιου και του WC.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

PS. να με συγχωρέσουν και οι διαχειριστές αν έκανα λάθος στο post, με τόσες κατηγορίες χάθηκα για το πού υπάγεται το ερώτημά μου!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η αλλαγή της όψης του κτιρίου χρειάζεται πολοδομική αναθεώρηση , αλλαγή αρχιτεκτονικών , και μηχανολογικών μελετών και επίσης τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση BAS. Άρα είναι εφικτό, έστω και επώδυνα, μήπως γνωρίζετε περίπου το κόστος για να κινηθούν αυτές οι διαδικασίες??

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεσαι

1. Την έγκριση των συνιδιοκτητών.

2. Άδεια αλλάγής όψης.

Απευθύνσου σε έναν μηχανικό για να σου εξηγήσει λεπτομερώς.

Υ.Γ. BAS με πρόλαβες. Συμφωνώ σε όλα εκτός από τη σύσταση.

Link to comment
Share on other sites

@home researcher

Όπως πολύ σωστά σου είπαν οι συνάδελφοι BAS και arcgeo έχεις πολεοδομικά ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά και πρέπει να τα δεις και φυσικά να τα επιλύσεις, αλλά για μένα είναι αμελητέα μπροστά στο στατικό κίνδυνο που μπορείς να δημιουργήσεις!

Το αυθαίρετο άνοιγμα παραθύρου σε λάθος θέση (και κυρίως δίπλα ή κοντά σε υποστύλωμα) μπορεί να δημιουργήσει (sos sos sos) κοντό στύλο! γεγονός που σε περίπτωση σεισμού είναι πολύ ζόρι (για να στο πω απλά).

 

Μην κάνεις τίποτα χωρίς την επιτόπια γνώμη Μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη, θέλει όμως λίγο προσοχή. Να διαβάσεις πρώτα τον κανονισμό της πολυκατοικίας για το αν επιτρέπεται αλλαγή στις όψεις. Αν όχι χρειάζεσαι απόφαση της γενικής συνέλευσης και φυσικά την έγκριση των ιδιοκτητών (όχι των ενοίκων). Η άδειά σου θα υπολογιστεί με αναλυτικό προυπολογισμό των εργασιών ο οποίος θα κατανεμηθεί σε μελέτη και επίβλεψη μόνο των αρχιτεκτονικών. Δεν απαιτούνται αλλαγές σε ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά εφόσον αυτά δεν μεταβάλλονται. Και δεν χρειάζεται τροποποίηση στη σύσταση οροφοκτησίας, νομίζω ότι αναφέρθηκε εσφαλμένα. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω ΜΟΝΟ υπό τη μελέτη και επίβλεψη μηχανικού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ilias εννοείται ότι δεν πρόκειται να κάνω τέτοια αυθαιρεσία! Θα το κάνω μόνο εφόσον ο μηχανικός του κτιρίου μου δώσει το πράσινο φως...

 

Άσχετο, θεωρείτε τις κατασκευές κτιρίων PILOTIS (έτσι το βλέπω τώρα να το γράφουν ;)) λιγότερο ασφαλείς ως προς τη σεισμική προστασία? Το ρωτάω γιατί έχω δει πολλές νέες κατασκευές με πυλωτή, αλλά υποθέτω έχουν άλλες προδιαγραφές από τις παλαιότερες??

Link to comment
Share on other sites

Άσχετο, θεωρείτε τις κατασκευές κτιρίων PILOTIS (έτσι το βλέπω τώρα να το γράφουν ;)) λιγότερο ασφαλείς ως προς τη σεισμική προστασία?

Αν γίνει όπως πρέπει η μελέτη και τηρηθούν κάποιες παραπάνω απαιτήσεις που ζητούνται, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα!

Όλα είναι ζήτημα σωστής μελέτης!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.