Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκεκριμένες αμοιβές από ΤΕΕ με 19% και πληρωμή με ΦΠΑ 21%;


Recommended Posts

Έστω ότι έχει εγκριθεί η αμοιβή από το ΤΕΕ μέχρι την παρασκευή (τελευταία εργάσιμη με 19% ΦΠΑ) και γίνει η αμοιβή από Δευτερα (πρώτη μέρα με 21% ΦΠΑ).

 

Τι ποσό θα κοπεί στο ΔΠΥ; Τι γίνεται με την διαφορά 2%;

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί; Η πολεοδομία τι θα δεχθεί;

 

Υπάρχει κάποια σχετική εγκύκλιος ή οδηγία;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ο ΦΠΑς δεν είναι δικός μας αλλά του κράτους και τον λαμβάνουμε από τον πελάτη για λογαριασμό του κράτους οφείλεις να απαιτήσεις το 2% από τον πελάτη και να κόψεις ΑΠΥ με ΦΠΑ 21%. Σε αυτό δεν έχει καμία δουλειά η πολεοδομία μιας και η ίδια ελέγχει τις καθαρές αμοιβές.

 

Ο ΦΠΑς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για μελετητές/κατασκευαστές δημοσίων έργων καθότι εκεί ο κωδικός του έργου πιστώνεται με το ΦΠΑ και δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει η σύμβαση ώστε να συμπεριλάβει την διαφορά του 2%. Εκεί να δεις πανηγύρια...

Link to comment
Share on other sites

Ερωτώ κάτι πιο σύνθετο για μένα...έστω ο εργοδότης πλήρωσε τις αμοιβές στην τράπεζα σημερα παρασκευή με 19%,αλλά λογω ανωτέρας βίας ο φάκελος δεν κατατέθηκε σήμερα και συνεπώς πάει για δευτέρα...θα περάσει με 19% ΦΠΑ ή καλούμαστε να παίρνουμε τις πόρτες των λογιστών για το υπόλοιπο 2%?

Link to comment
Share on other sites

Το ποτε κατατέθηκε ο φάκελος δεν αποτελεί προβλημα. Η πολεοδομία (όπως πολύ σωστά γράφει και ο cna παραπάνω) δεν ελεγχει την αμοιβή του μηχανικού με το ΦΠΑ. Έχει τύχει να εκδόσω άδεια το 2009 με αμοιβή που είχε κατατεθεί το 2004 (με 18% και όχι 19% ΦΠΑ). Το θέμα είναι πότε πληρώνεται το ΦΕΜ στην εφορία, που όπως θα δεις από άλλα post ταυτίζεται χρονικά με την ΑΠΥ. Το καλύτερο για μένα θα ήταν πως (δεδομένης της αλλαγής του ΦΠΑ τη Δευτέρα) είτε κάνεις την κατάθεση στην Εθνική την Παρασκευή και πληρώνεις το ΦΕΜ την ίδια μέρα με 19% είτε κάνεις τα ίδια από Δευτέρα και μετά με 21% ΦΠΑ. Η αλλαγή του ΦΠΑ έχει κανένα 10ήμερο που ανακοινώθηκε, οπότε θα προλάβαινες να κινηθείς ανάλογα.

Link to comment
Share on other sites

Η Δευτέρα θα δείξει. Λογικά, ο υπολογισμός της αμοιβής έγινε με 19% την Παρασκευή, αυτό ισχύει. Τέλος. Παρόμοιο μοιάζει και η αλλαγή σε 118€ από 01/03/10. Αν κάποιος κατοχύρωσε αμοιβή στις 26/02/10; Μια αλλαγή στο λ μας λείπει. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος σχετικά με το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε κατάθεση αμοιβής και την ημερομηνία πρωτοκόλησσης, τι γίνεται με φπα, ετα, και λ; Η απυ παίρνει φπα της ημερομηνίας κατάθεσης ή εντολής από ΤΕΕ; Προσωπικά μου μοιάζει λογικό ότι η εντολή ΤΕΕ κατοχυρώνει την ημερομηνία με τις ισχύουσες τιμές (για πόσο καιρό; ) και αργότερα σε περίπτωση μεταβολής των τμ και μόνο, γίνεται και αναπροσαρμογή της αμοιβής με τις τρέχουσες τιμές.

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη: Το ΔΠΥ εκδίδεται την ημέρα που ο πελάτης μας προσκομίζει την απόδειξη της τράπεζας (αυτή που λέει "για το μηχανικό") ή την ημέρα που εμείς κάνουμε την κατάθεση για λογαριασμό του. Άρα ο ΦΠΑ υπολογίζεται εκείνη την ημέρα. Αν έχει εκδοθεί εντολή με συντελεστή ΦΠΑ που δεν ισχύει τη στιγμή της πληρωμής, το πιο απλό είναι να ειδοποιήσουμε τον πελάτη να μην κάνει κατάθεση και να βγάλουμε άλλη εντολή ειδοποιώντας με e-mail το ΤΕΕ για ακύρωση της προηγούμενης εντολής (πολύ πιο απλό θα ήταν βέβαια να ακυρώσει το ίδιο το ΤΕΕ αυτόματα όλες τις εντολές που έχει βγάλει, αλλά δεν γνωρίζω αν έχουν προβλέψει κάτι τέτοιο στη σύνδεση με την ΕΘΝΙΚΗ...)

Ούτε οι πολεοδομίες, ούτε το ΦΕΜ έχουν καμιά σχέση...

Link to comment
Share on other sites

Σου φέρνει ο πελάτης απόδειξη της τράπεζας για τις αμοιβές με 19%,και ο μηχανικος κόβει ΔΠΥ με 19% την ίδια μέρα,αλλά έστω ότι δεν έχει πληρωθεί το ΦΕΜ με 19% και πάει για δευτέρα με 21% ,τότε τι γίνεται που αλλιώς έχουν κοπεί οι αμοιβές και αλλιώς το φεμ?

Link to comment
Share on other sites

Άκυρη η παραπάνω ερώτηση,αφου το ΦΕΜ είναι επί της καθαρης αμοιβής επίβλεψης-μελέτης 10%....κουρκούτιασα που λένε και στο χωριό μου...!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.