Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με λογιστικό τρόπο ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος για το 2010


Recommended Posts

Συνάδελφοι εγώ καταλαβαίνω ότι προσπαθούν να μας αναγκάσουν να κάνουμε εταιρίες ΑΕ. Μόνο έτσι θα μπορούμε να περνάμε όλα τα έξοδα μας (εστιατόρια, ρούχα,κτλ) στα έξοδα της εταιρίας. Αλλά μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο ενχείρημα στην Ελλάδα?

Link to comment
Share on other sites

Ναι η συνεπεια του κρατους αυτου φαίνετια για ακομα μια φορα.....

 

 

Από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των επιτηδευματιών, ενώ για το πρώτο εξάμηνο τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν με βάση το τεκμαρτό σύστημα.

 

Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήγει το οικονομικό επιτελείο ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση να μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2011 ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Αντιδράσεις που μεταφέρθηκαν μάλιστα μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που επεσήμαναν ότι δεν μπορεί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να συνεισφέρουν τα μέγιστα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να μένουν στο απυρόβλητο και να αναβάλλονται τα μέτρα που οδηγούν στην αντικειμενικότερη φορολόγησή τους.

 

πηγη: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1791172

 

 

Δλδ για το πρωτο εξαμηνο α παμε με συντελεστη και στο δευτερο εσοδα μειον εξοδα??? (αντε κοψτε αποδειξεις εσοδων μεχρι τον Ιουνιο..)

Link to comment
Share on other sites

@ssouanis:

Για να γίνει αυτό που λες και να ακολουθήσουμε τη "λογική", θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ΚΒΣ. Ο ΚΒΣ δεν μας επιτρέπει να περάσουμε σαν δαπάνες ό,τι θα έπρεπε. Πράγμα για το οποίο για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει γίνει κουβέντα. Φτιάχνουν φορολογικο νομοσχέδιο για όλους, χωρίς να αγγίζουν τον ΚΒΣ...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν ακούστε κάποια πράγματα .

Κανονικά αν είχαμε συνδικαλιστές και όχι .............. (ο καθένας βάζει ότι θέλει:rolleyes:) , θα λέγανε απλά .

Θελεις κύριε κράτος εσοδα - έξοδα ? Ωραία ως έξοδα περνάνε ΟΛΑ !!!!!

Αλλιώς θα προσφύγω με ομαδική αγωγή 150.000 μηχανικών εναντίον των ηλίθιων νόμων που βγάζεις .

 

Πρώτο θέμα , το αυτοκίνητο .

Γιά εμάς το αμάξι και τα έξοδα του , είναι καθαρά επαγγελματικά .

Οι χαμένες ώρες στις πολεοδομίες είναι έξοδα .

Οι καφέδες και οι δημόσιες σχέσεις γιά να βρούμε πελάτες είναι έξοδα .

Οι φθορές στα ρούχα και στα παπούτσια μας στις οικοδομές , είναι έξοδα .

Η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης (που θα γίνει καθεστώς σιγά-σιγά) είναι έξοδα .

Τα εισιτήρια , πλοίων κλπ των συναδέλφων των νησιών και τις επαρχίας επίσης .

 

Αρα αν θέλουν έσοδα μείον έξοδα , αυτά πρέπει να κινούνται στην λογική των βιβλίων Γ' κατηγορίας που εκπίπτουν τα πάντα , μέχρι και οι συνοδοί πελατών 8-).

 

Αυτό ακριβώς εννοούσα. Αμα θες μπορείς να βάλεις κάποια έξοδα μέσα από τα παραπάνω αλλά θα είναι μεχρι το 3%, θα χάσεις το αφορολόγητο με τις παρούσες συνθήκες των αποδείξεων και αν βάλεις όλα τα παραπάνω στον πρώτο έλεγχο όλα έξω.

Άρα δεν υπάρχουν έξοδα που να υπολογίζονται λογιστικά άρα τεκμαρτό εισόδημα. Μήπως αυτό δεν είναι λογικό? Γιατί θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται.

Συν ότι θα θέλεις και λογιστικό γραφείο με 200Ε το μήνα για όλα αυτά.

Επομένως τι βγαίνει? Δεν φτάνει που πέρνουμε ψίχουλα καθώς δεν υπάρχουν μελέτες πουθενά.

Και λέω εγώ τώρα π.χ. Αν το ένα χρόνο έχεις ζημία (εκπόνηση έξοδα χωρίς κέρδος) και τον άλλο κέρδος χωρίς έξοδα (πληρωμή) τι γίνεται? Προφανώς η απάντηση είναι τπτ άρα θα πληρώνεις πολλαπλάσιο φόρο.

Άλλο μηχανικός και άλλο έμπορος. Εμείς δεν είμαστε έμποροι ούτε πωλητές δεν αγοράζουμε κάτι και το πουλάμε με κάποιο κέρδος εκτός και αν κάποιος ισχυριστεί ότι εμπορευόμαστε τη γνώση που έχουμε λάβει τα χρόνια των σπουδών μας--->μηπως να τα βάλουμε και αυτά μέσα πόσα χρόνια τρωμε τα μάτια και τα μυαλά μας πάνω από βιβλία αλλά τι λέω αφού αυτά μπαίνουν στην αμοιβή μας (εδώ γέλια) ή θα μπει η ισόβια ευθύνη των έργων και των υπογραφών μέσα στα έξοδα.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ο λόγος του τεκμαρτού εισοδήματος αλλά απορώ γιατί δεν το βλέπουν όλοι.

Τέλος να τονίσω ότι ισότητα - ελευθερία - δικαιοσύνη που όλοι για αυτή μιλάνε αυτές τις μέρες δεν σημαίνει όλοι στο ίδιο επίπεδο αλλά ο καθένας σε αυτό που πρέπει να είναι ανάλογα με το βίος του και τις πράξεις του. Φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει ο κάθε κλάδος να εξετάζεται ξεχωριστά και ανάλογα με τα κέρδη του να φορολογείται όχι όλοι μαζί στο ίδιο τσουβάλι. Δηλ. και ο μηχ. με 20000 και ο έμπορος με 20000 ίδιο φόρο. -->Προκαλώ όποιον έχει αντίθετη άποψη να παραθέσει αντεπιχειρήματα.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι, όλα τα έσοδα ως τον Ιούνιο και όλα τα έξοδα και αγορές παγίων μετά.

 

Αυτό το φορολογικό ανά 12ώρο αλλάζει. Να δούμε τί θα γίνει επιτέλους!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με πολύ σωστά ανέφερε παραπάνω ο BAS.....

 

Και για να καταλάβουμε λοιπόν που πάει το πράμα όμως....όχι τώρα, εδώ και κάποια χρόνια:

Οι ευνοημένοι της νέας κατάστασης θα είναι δύο κατηγορίες : Όσοι δήλωναν μέχρι 15-20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και όσοι έχουν βιβλία Γ κατηγορίας όπου α) περνάνε του κόσμου τα έξοδα και β) τα αφήνουν μέσα για "επενδύσεις" και φορολογούνται με 20%.

 

Με άλλα λόγια οι μικροί και οι πολύ μεγάλοι.

 

Τους μεσαίους τους σφάζουμε.....είναι προφανές λοιπόν που οδηγούνται τα πράγματα.Σε μεγάλα σχήματα. Είτε μελετητικά είτε κατασκευαστικά.

 

Συμφωνία με όλους όσους μας κόβουν τιμολόγια να τα κόψουν μετά τον Ιούνιο. Να δούμε τι ΦΠΑ θα εισπράξουν τον Α' 6μηνο του 2010.

 

To B εξάμηνο εννοείς προφανώς :smile:

Link to comment
Share on other sites

το προσχέδιο του νομοσχεδίου:

άρθρο 7

Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

« Το καθαρό εισόδημα αρχιτεκτόνων και μηχανικών από τη σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη της εκτέλεσής τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, εξευρίσκεται με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 4 του ίδιου άρθρου. Σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50, εφαρμόζονται οι παρακάτω συντελεστές:

 

2. Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε. καταργούνται

3. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται φράση ως εξής:

« μόνο σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50 ».

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2010 και μετά.

5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε αντικαθίσταται ως εξής:

---

6. Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 49 του ν.2238/1994 καταργούνται.

Link to comment
Share on other sites

και το άρθρο 49 του Κ.Φ.Ε. που θα αντικατασταθεί:

 

Αρθρο 49

Ακαθάριστο και καθαρό εισόδημα

 

1. Ως ακαθάριστο εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων λαμβάνεται το σύνολο των αμοιβών, που εισπράττονται από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος, όπως αυτό προκύπτει από τα επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία που τηρεί ο φορολογούμενος.

 

2. Από το ακαθάριστο εισόδημα εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 31, μόνο εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμο φορολογικό στοιχείο και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υποχρέου.

Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμα φορολογικά στοιχεία και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υποχρέου, εκπίπτουν κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού ύψους αυτών, μη δυνάμενο να υπερβεί ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων.

 

3. Εξαιρετικώς, το ακαθάριστο εισόδημα από το έργο της πνευματικής παραγωγής των συγγραφέων, των μουσουργών και των καλλιτεχνών ζωγράφων ή γλυπτών ή χαρακτών κατανέμεται ισομερώς στο πρώτο έτος αποκτήσεως του εισοδήματος από αυτό το έργο και τα αμέσως επόμενα τρία έτη, εκτός αν ο υπόχρεος επιθυμεί να φορολογηθεί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος. Αυτά εφαρμόζονται, επίσης, προκειμένου για τις κάθε είδους επαγγελματικές δαπάνες, οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος του έργου των πιο πάνω προσώπων, ανεξάρτητα από το χρόνο που πραγματοποιήθηκαν, εκτός αν ο υπόχρεος επιθυμεί να φορολογηθεί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2.

 

4. Το ποσό που απομένει μετά τις εκπτώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 αποτελεί το καθαρό εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων.

 

5. Κατ' εξαίρεση, για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για τη σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη της εκτέλεσής τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, το καθαρό εισόδημα εξευρίσκεται με τη χρήση συντελεστή στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των πιο πάνω αμοιβών, ως εξής:

 

α) Τριάντα οκτώ τοις εκατό (38%) για μελέτη - επίβλεψη κτιριακών έργων.

β) Είκοσι δύο τοις εκατό (22%) για μελέτη - επίβλεψη χωροταξικών, πολεοδομικών, συγκοινωνιακών, υδραυλικών έργων

γ) Είκοσι έξι τοις εκατό (26%) για μελέτη - επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών έργων.

δ) ∆εκαεπτά τοις εκατό (17%) για μελέτη - επίβλεψη τοπογραφικών έργων.

 

Στο κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενο καθαρό εισόδημα προστίθενται τα ποσά των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 3 του επόμενου άρθρου.

 

Αν από τα βιβλία και στοιχεία του υποχρέου προκύπτει ότι οι δαπάνες της χρήσης βρίσκονται σε προφανή δυσαναλογία με το υπόλοιπο των ακαθάριστων αμοιβών (τεκμαρτές δαπάνες), που προκύπτουν από την εφαρμογή του συντελεστή, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής

υπηρεσίας προσαυξάνει το συντελεστή αυτόν κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). ∆εν θεωρείται ότι υπάρχει προφανής δυσαναλογία, όταν η υπηρεσίας προσαυξάνει το συντελεστή αυτόν κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). ∆εν θεωρείται ότι υπάρχει προφανής δυσαναλογία, όταν η διαφορά μεταξύ δαπανών που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία και τεκμαρτών δαπανών, κατά τα ανωτέρω, είναι μέχρι ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) των τεκμαρτών δαπανών.

 

6. Οι διατάξεις των υποπεριπτώσεων ii και ιαια' της περίπτωσης γ' της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν και για τις αμοιβές των γεωλόγων μελετητών.

Link to comment
Share on other sites

Στο προσχέδιο νόμου δεν φαίνεται να καταργείται/τροποποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 50 του Κ.Φ.Ε:

 

άρθρο 50

4.

....

Κατ' εξαίρεση, στις ακαθάριστες αμοιβές των αρχιτεκτόνων και μηχανικών εφαρμόζονται οι συντελεστές που ορίζονται στην παράγραφο 5 του προηγούμενου άρθρου. (49)

...

 

Η αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου του νομοσχεδίου αναφέρει:

Άρθρο 7

 

 

1. Με τις παραγράφους 1 έως 4 του άρθρου αυτού από 1.1.2010 τα κέρδη των αρχιτεκτόνων και μηχανικών καθώς και των γεωλόγων μελετητών για τις μελέτες και επιβλέψεις τους θα προσδιορίζονται λογιστικά όπως και των λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών. Ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών είναι δικαιότερος γιατί απεικονίζει την πραγματική κατάσταση του ελεύθερου επαγγελματία. Οι προβλεπόμενοι στον ΚΦΕ συντελεστές ανά κατηγορία μελέτης θα ισχύουν μόνο σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος τους από τις ελεγκτικές αρχές.

Link to comment
Share on other sites

θέλει λαδάκι η μηχανή για να πάρει μπροστά???? Ρε δεν μας παρατάνε λέω εγώ....

 

6. Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 49 του ν.2238/1994 καταργούνται.

 

Τι λέει λοιπόν εκεί?

2. Από το ακαθάριστο εισόδημα εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθ. 31, μόνο εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμο φορολογικό στοιχείο και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου.

 

Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμα φορολογικά στοιχεία και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υποχρέου, εκπίπτουν κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού ύψους αυτών, μη δυνάμενο να υπερβεί ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων - ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΕΔΑΦ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ. 11 ΤΟΥ ¶ΡΘΡΟΥ 14 ΤΟΥ Ν. 2459/97

 

 

Πάει και το leasing.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.