Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με λογιστικό τρόπο ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος για το 2010


Recommended Posts

... Οι μισθωτοί σε άλλους κλάδους δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν έξοδα; Ασφαλώς όχι. Θα φορολογηθείς στο 100% των εσόδων σου....

μην είσαι τόσο αυστηρός

 

οι μισθωτοί αμοίβονται βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας

παίρνουν δώρα χριστούγεννα-πασχα-καλοκαίρι

όταν απολύονται παίρνουν αποζημίωση

αν αρρωστήσουν ή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης πληρώνονται κανονικά

κλπ

Link to comment
Share on other sites

Myri έχω ξαναπεί νομίζω ότι η ανικανότητά μας σαν μέλη του συγκεκριμένου κλάδου να διεκδικούμε τα αυτονόητα από τους εργοδότες μα όσον αφορά τις αμοιβές μας και η αδυναμία μας για απλές λογιστικές πράξεις (πάει και δουλεύει ο άλλος κόβωντας ΑΠΥ ...1000 ευρώ+ΦΠΑ το μήνα ποντάροντας στην επιστροφή ή πάει και υπογράφει "συμφωνητικά" για να την επιστρέφει στον εργοδότη), δεν είναι ποτέ δυνατό να αποτελεί άλλοθι για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Ας μη λέμε τέτοια πράγματα αν περιμένουμε να μας πάρουν σοβαρά! Με τις πέτρες θα μας πάρουν! Επειδή είμαστε βλάκες, δε σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουν τμήμα του φόρου μας οι άλλοι κλάδοι.

Και οι δικηγόροι και οι φυσικομαθηματικοί και οι λογιστές και οι πληροφορικάριοι σε μεγάλο ποσοστό, δουλεύουν ως "μπλοκάκηδες" σε εταιρείες. Ποτέ δεν είχαν όμως την "έυνοια" των συντελεστών και καμία δαπάνη περισσότερη από εμάς δεν τους δικαιολογούσαν ενώ πάντοτε πήγαιναν έσοδα-έξοδα.

Οι Σ.Κ.Κ. θεσμοθετήθηκαν για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς.

Και είναι γεγονός ότι έγινε απίστευτη κατάχρησή τους και καταστρατήγησή τους από ορισμένους, για αυτό τελικά μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά.-

 

Υ.Γ. Στην τελική αν τα βάλεις κάτω, θα δεις ότι Σ.Κ.Κ 60% δεν δημιουργεί σοβαρή διαφορά από λογιστικό προσδιορισμό με συγκροτημένη καταχώρηση δαπανών. Αν κάποιοι δούλευαν σε οργανωμένα γραφεία και χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια 17%, 38% κλπ. είναι για ξύλο και είναι μερικώς υπεύθυνοι για αυτό που συνέβη, πως να το κάνουμε...

Link to comment
Share on other sites

Μα αν εργάζεσαι αποκλειστικά σε οργανωμένο γραφείο, δεν έχεις έξοδα! Μην τα θέλουμε όλα δικά μας... Οι μισθωτοί σε άλλους κλάδους δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν έξοδα; Ασφαλώς όχι. Θα φορολογηθείς στο 100% των εσόδων σου.

Μπορείς ας πούμε να βάλεις έξοδα του αυτοκινήτου σου, σε όποιο ύψος αυτό επιτρέπεται ή να περάσεις κανένα πάγιο (Η/Υ κλπ.) και να γλυτώσεις κάτι.

 

Εγώ έκανα μια απλή ερώτηση για τα έξοδα και δεν περιμένω απάντηση ηθικοπλαστικού τύπου. Στο κάτω κάτω ως άτομο πάντα δήλωνα το 60% και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα κόστος ανασφάλειας το οποίο δεν αποτιμάται.

Link to comment
Share on other sites

Εσένα σου απάντησα aleng. Δεν έχεις έξοδα αν η μοναδική σου δραστηριότητα είναι παροχή υπηρεσιών σε οργανωμένο γραφείο, άρα δε μπορείς να εμφανίσεις έξοδα.

Τα υπόλοιπα είναι ανάλυση θέματος που έχουμε ξανασυζητήσει σε αυτό το forum. Μην τα θεωρείς "επίθεση" προς εσένα (ούτε και προς τη Myri φυσικά).

Link to comment
Share on other sites

Και οι δικηγόροι και οι φυσικομαθηματικοί και οι λογιστές και οι πληροφορικάριοι σε μεγάλο ποσοστό, δουλεύουν ως "μπλοκάκηδες" σε εταιρείες. Ποτέ δεν είχαν όμως την "έυνοια" των συντελεστών και καμία δαπάνη περισσότερη από εμάς δεν τους δικαιολογούσαν ενώ πάντοτε πήγαιναν έσοδα-έξοδα.

Οι Σ.Κ.Κ. θεσμοθετήθηκαν για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς.

προφανώς δεν τα ξέρεις σωστά τα πράγματα

 

οι δικηγόροι ήταν με 60% + προσαυξηση χωρίς ΦΠΑ

και σε πληροφορω πως αποδείξεις δεν κόβουν παρα μόνο την παράσταση στο δικαστήριο ή τα συμβόλαια

διότι όπως αντιλαμβάνεσαι ο άνθρωπος που παέι σε δικηγόρο είναι πολύ ευάλωτος για να ζητήσει απόδειξη, διότι φοβάται μήπως πάει φυλακή

 

για τους μαθηματικούς δεν ξέρω

 

για τους διαιτολόγους άκουσον ακουσον ήταν με συντελεστή 15%

 

--------------

το κόλπο με τις "επιστροφές" το έκαναν πολλοί, απο πολλούς κλάδους

μη τα φορτώνεις μόνο σε μια μερίδα

Link to comment
Share on other sites

Θα μου επιτρέψεις να τα ξέρω τα πράγματα, καθώς εκτός των άλλων, τα τελευταία 2 σχεδόν χρόνια, συναναστράφηκα επαγγελματικά με πάρα πολλούς δικηγόρους. Κανένας τους δεν είχε ιδέα ότι φορολογούμασταν οι μηχανικοί με τέτοιο τρόπο.

Καταρχήν συγκεκριμένα ο Σ.Κ.Κ. 60%, εφαρμόζεται(-όταν) αποκλειστικά σε εμάς.

Δεύτερον, αυτό που πιθανότατα σε μπέρδεψε είναι αυτό: http://archive.enet.gr/2001/02/27/on-line/keimena/economy/fin1.htm

Δηλαδή ο Μ.Σ.Κ.Κ και όχι ο Σ.Κ.Κ. Δυνατότητα και εξωλογιστικού προσδιορισμού είχαν και άλλοι κλάδοι (και εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε άλλωστε). Πολύ απλά όμως υπήρχαν για λόγους αυτοπεραίωσης και "προκρινόταν" ως τελικα φορολογητέο εισόδημα το μεγαλύτερο που προέκυπτε εκ των δύο τρόπων υπολογισμού (αν δεις το Ε3 θα καταλάβεις-στην πράξη βγάζει σχεδόν πάντα ο λογιστικός μεγαλύτερο φορολογητέο). Επίσης εφαρμοζόταν (μαζί με πρόστιμο) σε περιπτώσεις που τα βιβλία κρίνονταν ανεπαρκή ή ανακριβή (όπως το λένε τέλος πάντων λογιστικά), δηλαδή εκτός των άλλων, αν κλαπούν ή χαθούν τα βιβλία σου, πρέπει με κάποιον τρόπο να φορολογηθείς κι αυτός ήταν ο Μ.Σ.Κ.Κ.

Το θέμα της μη ένταξής τους σε καθεστώς ΦΠΑ βέβαια, σαφώς ήταν μεγάλο προνόμιο, αλλά ήταν κατάκτηση (όπως μου έχουν πει) ενός επαγγελματικού κλάδου, που δεν κοιμάται όπως ο δικός μας...

Το που και γιατί δεν κόβουν αποδείξεις οι δικηγόροι, είναι άλλο θέμα. Και για τοπογραφικά ας πούμε μέχρι πρόσφατα, πολλοί συνάδελφοι δεν έκοβαν. Γενικά όμως όποιος χρεώνει "επίσκεψη" ή χρεώνει τον χρόνο του (γιατροί-δικηγόροι) είχε την ευχέρεια να το κάνουν αυτό. Ας το κάναμε και οι μηχανικοί αν θέλαμε τόσα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Παρακολουθώ καιρό τώρα τη συζήτηση για το φορολογικό και ήθελα να εκφράσω την εξής απορία: Απο ότι φαίνεται θα προσπαθούμε σιγά σιγά να μαζευόμαστε σε ομάδες 2-3 μηχανικών ή και παραπάνω για να φτιάχνουμε μία εταίρεία (ΟΕ??? ΕΠΕ??? ΑΕ???) μετά όμως όταν υπόγράφουμε μία μελέτη π.χ. στην πολεοδομία θα σφραγίζουμε με την προσωπική μας σφραγίδα, με την σφραγίδα της εταιρείας ή και με τις δύο???? Ποιός έχει την ευθύνη της μελέτης: η τεχνική εταιρεία, ο μηχανικός ή και οι δύο??? Και κατά συνέπεια ποιός φορολογείται για τη μελέτη???? Σε ποιό όνομα θα πληρώνεται το ΦΕΜ??? Δεν έχει τύχει ποτέ να δώ ΦΕΜ στο όνομα εταιρείας...Εχει κανείς εμπειρία από μελετητική-τεχνική εταιρεία και αν συμφέρει στην περίπτωση των μηχανικών για το νέο τρόπο φορολόγησης???

Link to comment
Share on other sites

Φορολογικά, υπεύθυνη θα είναι η εταιρεία. Η κατάθεση αμοιβής θα γίνει σε λογαριασμό της ΟΕ (ή ΑΕ κτλ), ΦΕΜ κτλ θα κοπούν στο όνομα της εταιρείας, η δήλωση ανάληψης και ανάθεσης είναι στην εταιρεία.

 

Τη μελέτη, ως σχέδια, τεύχη κτλ, τα υπογράφει φυσικό πρόσωπο.

Εύκολα βέβαια μπορείς να βάλεις τη σφραγίδα της εταιρείας αφού δε τις ελέγχει σχεδόν ποτέ κανένας.

 

Σε περίπτωση που προκύψει ευθύνη... Λογικά αυτός που υπογράφει...

 

Γιατί π.χ. εγώ μπορεί να κάνω μία ΟΕ με Χημικό Μηχανικό. Τα στατικά θα πρέπει να τα υπογράψει Πολιτικός Μηχανικός... Σε περίπτωση ευθύνης, δεν μπορείς να της ζητήσεις από κάποιον που δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει. Άρα λογικά (...) πρέπει υπόλογος να φαίνεται Φυσικό Πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο πρέπει να υπογράψει το "επιστημονικό" κομμάτι μίας άδειας. Όχι το "οικονομικό".

 

Μετά η φορολογία της εταιρείας ποικίλει ανάλογα με τη μορφή της, τα άτομα, τα ποσοστά τους κτλ κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να θέσω μια ερώτηση.Έστω ότι κάποιος μέσα σε ένα φορολογικό έτος ''έκοβε'' 30.250 ευρω με την εξής ανάλυση 20000 ''καθαρά''

5000 παρακράτηση 20%

5250 ΦΠΑ

Έχοντας συντελεστη π.χ. μελετες έργων οδοποιίας 21% έπαιρνε τα 5000 πίσω και άρα το ετήσιο εισόδημά του ήταν 25000

Σε αυτή την περίπτωση τώρα τι θα γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.