Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με λογιστικό τρόπο ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος για το 2010


Recommended Posts

Με το παλιό σύστημα τα "καθαρά" του (φορολογητέα) ήταν 25000 ευρώΧ20,4% (όχι 21%)=5100 ευρώ<10.500 ευρώ --> αφορολόγητος-->έπαιρνε όλη την παρακράτηση των 5000ευρώ πίσω.

Με το "νέο σύστημα" θα φορολογηθεί (αν υποθέσουμε ότι δεν εμφανίσει δαπάνες καθόλου) για όλα τα 25000 ευρώ-12000 ευρώ αφορολόγητο (εφόσον έχει μαζέψει τις απαραίτητες αποδείξεις που είναι 5.100 ευρώ για να κρατήσει το αφορολόγητό του), δηλαδή θα μπούνε στην κλίμακα φορολόγησης 13000 ευρώ. Ό,τι φόρος προκύψει για αυτά τα 13 χιλιάρικα (χοντρά χοντρά γιατί δεν έχω πρόχειρους τους συντελεστές τώρα, 2600 ευρώ φόρος). Δηλαδή αντί να πάρει όλα τα 5000 ευρώ σαν επιστροφή, πλέον θα πάρει μόνο 5000 -2600=2400 ευρώ...

Για μια ακόμα φορά προτρέπω όλους τους συναδέλφους να κάνουν αυτό που έκανες εσύ: βάλτε κάτω τα πράγματα με αριθμητικά παραδείγματα για να διαπιστώσετε ότι μακράν το μεγαλύτερο φορολογικό "σφάξιμο" το τρώμε εμείς οι μηχανικοί με το νέο φορολογικό ν/σ και για να μην τρίβετε τα μάτια σας και δεν το πιστεύετε του χρόνου τέτοια εποχή, ότι δουλέψατε ένα χρόνο έως και ...δωρεάν επειδή δεν κάτσατε να τα υπολογίσετε! Η κατακόρυφη αύξηση των αμοιβών μας είναι μονόδρομος, αλλιώς κυριολεκτικά θα πεινάσουμε.-

Link to comment
Share on other sites

Τελικά ξέρει κανείς αν τα έσοδα-έξοδα είναι για όλο το 2010 ή μονο για το 2ο εξάμηνο?

Ο λογιστής μου είπε ότι για τους μηχανικούς μέχρι στιγμής πάει ΟΛΟ το 2010, για κάποιους άλλους ισχύει απο το 2ο εξάμηνο..

Link to comment
Share on other sites

έχει απόλυτο δίκιο ο tpanag.

 

Όποιος από εμάς δεν έχει κάτσει να κάνει τους υπολογισμούς "παλιό-νέο" σύστημα, είναι πολύ πιθανόν να φάει σφαλιάρα.

 

Οι (παράνομες) εκπτώσεις που κάναμε,το να υπογραφείς εσύ και να δίνεις ελαφρά την καρδία ποσοστό σε αυτόν που σου έδωσε τη δουλειά κτλ, πρέπει να γίνονται πλέον με γνώση του νέου συστήματος.... Για να μη σου έρθει η κατραπακιά...

 

Εγώ αυτό που ξέρω είναι "έσοδα-έξοδα" από αρχές του 2010.

Εκτός άμα άλλαξε κάτι στο τελικό κείμενο του φορολογικού (το οποίο ψάχνω αλλά δε βρίσκω. Ξέρει κάποιος που να το βρούμε; )

Link to comment
Share on other sites

Eπειδή είχαμε βιβλία εσόδων-εξόδων ο λογιστικός προσδιορισμός ισχύει από τις αρχές του 2010. Αν κάνω λάθος , ας με διορθώσει κάποιος.

Link to comment
Share on other sites

Για όλο το 2010 ισχύει. Από 1/1/2010. Εξαίρεση για το πρώτο 6μηνο, πήραν μόνο όσοι πήγαιναν εξωλογιστικά αλλά δεν τηρούσαν έως τώρα βιβλίο εσ-εξ (περίπτερα και κάτι άλλοι αν δεν κάνω λάθος).

Link to comment
Share on other sites

Noμικά όμως πως μπορεί ένας νόμος να έχει αναδρομική ισχύ ;

 

Το συζητούσα με τον πατέρα μου, που είναι συνταξιούχος αρεοπαγίτης, και μου είπε ότι ειδικά για τους φορολογικούς νόμους μπορεί να ορίζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις ή άρθρα αναδρομική ισχύς.

 

Γενικότερα, όντως δεν ισχύουν αναδρομικά οι νόμοι.

Link to comment
Share on other sites

το μεγαλύτερο φορολογικό "σφάξιμο" το τρώμε εμείς οι μηχανικοί με το νέο φορολογικό ν/σ και για να μην τρίβετε τα μάτια σας και δεν το πιστεύετε του χρόνου τέτοια εποχή, ότι δουλέψατε ένα χρόνο έως και ...δωρεάν επειδή δεν κάτσατε να τα υπολογίσετε! Η κατακόρυφη αύξηση των αμοιβών μας είναι μονόδρομος, αλλιώς κυριολεκτικά θα πεινάσουμε.-

 

Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε η μόνη λύση είναι η αναπροσαρμογή των αμοιβών μας. Έτσι θα πρέπει πλέον όταν ένας πελάτης ζητάει προσφορά για οποιαδήποτε εργασία να υπολογίζουμε την αμοιβή που θα ζητούσαμε κανονικά ΣΥΝ ένα ποσοστό (το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί τώρα αφού δεν είναι γνωστό το τελικό ποσό που θα δηλώσουμε ως κέρδος φέτος) που θα αντιστοιχεί στη κλίμακα με την οποία θα φορολογηθεί η αμοιβή αυτή. Προσωπικά θα υπολογίζω πλέον τις αμοιβές με συντελεστή 1,20 εώς 1,30 επί της αμοιβής που θα ζητούσα με τον παλιό τρόπο φορολόγησης.

Θα μου πεί βέβαια κάποιος ότι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο μας οι περισσότεροι δε θα αυξήσουν τις αμοιβές τους οπότε θα χάσω πελατεία.

Προτιμάω να χάσω πελατεία παρά τελικά να δω του χρόνου ότι σε κάποιες δουλειές δούλεψα σχεδόν δωρεάν.

Link to comment
Share on other sites

Θα μου πεί βέβαια κάποιος ότι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο μας οι περισσότεροι δε θα αυξήσουν τις αμοιβές τους οπότε θα χάσω πελατεία.

 

Θα χάνουμε πελατεία για 1 το πολύ 2 χρόνια δυστυχώς. Μέχρι να καταλάβουν και οι τελευταίοι συνάδελφοι που θα επιμένουν να δουλεύουν με χαμηλές τιμές (και δεν σκαμπάζουν από φορολογικά), ότι μπαίνουν μέσα. Κάποια στιγμή όμως θα αποκατασταθεί η ισορροπία όταν "ξυπνήσουν" όλοι. Θα υπάρξει δηλαδή μια υστέρηση. Δυστυχώς είναι αναπόφευκτο αυτό...

Για αυτό φώναζαν ορισμένοι, ότι δεν είναι δυνατό να ανατρέπεις το φορολογικό καθεστώς ολόκληρου κλάδου εν μια νυκτί, αλλά ποιός τους άκουγε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.