Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να προσφύγουμε ή όχι στο ΔΝΤ;


parist43

Να προσφύγουμε στο ΔΝΤ?  

16 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Να προσφύγουμε στο ΔΝΤ?

    • Ναί.εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει αλλη καλύτερη επιλογή
      1
    • Οχι.Τα πράγματα δεν ειναι τόσο σοβαρά όσο παρουσιάζοντε.
      8
    • Δεν ξέρω και είμαι προβληματισμένος
      7


Recommended Posts

lektor, για να μην αναλωνομαστε σε ατελεσφορες συζητησεις. Οπως ειναι πλεον και απο τον τελευται Ελλην πολιτη γνωστο οι ΑΓΟΡΕΣ καθοριζουν το ποια χωρα εχει προβληματα κλπ.

 

Το οτι επιλεχθηκαμε ως στοχος εμεις στον πολεμο ευρωδολαριου, και οχι η βρετανια οπως αναφερεις δεν ειναι φυσικα τυχαιο.

 

Οι αγορες αυτες λοιπον κρινουν οτι παρα το οτι σε καποια νουμερα με την αγγλια ειμαστε το ιδιο (οπως και με αλλα κρατη), η ελλαδα ειναι κατα πολυ πιο ευαλωτη, φυσικα αυτο δεν εχει να κανει με το πληθυσμιακο μας μεγεθος αλλα με τα χρονιζοντα προβληματα που ειναι αν μη τι αλλο γνωστα σε εμας τους ιδιους.

 

Για δικαστηρια κλπ δεν τιθεται θεμα βεβαιως οταν μιλουμε για το παγκοσμιο χρηματοπιστωτικο συστημα, που αυτη τη στιγμη ειναι στραμμενο σε μας. Να πω επιπλεον οτι πχ ο Σωρος οταν πετυχε τη γνωστη υποβαθμιση της λιρας, δεν ξυπνησε μια μερα και πηγε να "κερδοσκοπησει". Οι συνθηκες ηταν τετοιες που αυτος με ενα ΜΙΚΡΟ επιπλεον σπρωξιμο "οδηγησε" καποιες εξελιξεις. Κανενας δεν ειναι εναντιον μας, σαφως οι κυβερνωντες δεν μπορουν να κατηγορουνται ως εντολοδοχοι οταν πρωτα απο ολα αυτοι προσπαθουν να αποφυγουν το ΔΝΤ για ευνοητους λογους. Μια ευθυνη που μπορεις να τους προσαψεις ειναι το διαρκες γλυψιμο του εκλογικου σωματος (ακομη και τωρα).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 452
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Αγαπητέ Structur οι αγορές όπως λες είναι η τελευταία απρόσωπη μόδα της εποχής. Η Πορτογαλία ας πούμε είναι σε αντίστοιχη θέση με εμάς με αντίστοιχα ελλείμματα και αντίστοιχο πληθυσμό. Η μονή διαφορά είναι ότι η Πορτογαλία δεν ανήκει στα ‘παρακατιανά’ βαλκάνια.

Από κει και πέρα αν το ΔΝΤ σε δανείζει με 4 % επιτόκιο και οι Ευρώπη με 6 τότε δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει διχογνωμία. Επίσης αν δεν με απατά η μνήμη μου το 2004 δανειζόμασταν με 2,5% επιτόκιο και η Γερμάνια με 2,3. για το ότι σήμερα έγινε έτσι η κατάσταση κάτι μεσολάβησε και κάποιος φταίει. Και θα επιμείνω στα περί των πολιτικών γιατί ξαναλέω δεν δέχεται η λογική να υπάρχουν χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρουμάνια και η Βουλγαρία να δανείζονται με ευνοϊκότερους ορούς από εμάς. Από τους πολιτικούς έχουμε απαιτήσεις να βρίσκουν λύσεις και όχι να παρασύρονται από τα ρεύματα. Αν δεν μπορούν να βρίσκουν λύσεις τότε είναι απλά εντολοδόχοι. Όπως επίσης αν δεν μπορούν να βρίσκουν λύσεις τότε ας μην είναι πολιτικοί. Εμείς σαν μηχανικοί αν δεν βρίσκαμε λύσεις θα μέναμε άνεργοι ας πούμε. Πως λοιπόν μπορώ να είμαι ελαστικός με ανθρώπους που διαχειρίζονται τις τύχες όλων μας. Και στην τελική δεν γουστάρω να με αποκαλούν κλεφτή οι Γερμανοί ή οποιοσδήποτε άλλος και απαιτώ από τους πολιτικούς μου να ασκούν πολιτική και όχι να εφαρμόζουν σχεδία άλλων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι απλα θεμα επιτοκιου lektor. Με την εισοδο του ταμειου ανοιγουμε την πορτα σε πολλα αλλα. Τωρα στα μμε οι πολιτικοι παρουσιαζουν το ταμειο ως ηπια λυση, αλλα πρωτα-πρωτα οι ιδιοι προσπαθουν να το αποφυγουν.

Link to comment
Share on other sites

Η μονή διαφορά είναι ότι η Πορτογαλία δεν ανήκει στα ʽπαρακατιανάʼ βαλκάνια.

 

Φίλε lektor, δυστυχώς κατά την άποψη μου η ουσιώδης διαφορά μας με τους άλλους εταίρους της ΕΕ δεν είναι οτι ανήκουμε στα ʽπαρακατιανάʼ βαλκάνια, αλλά οτι σε όρους πραγματικής οικονομίας δεν παράγουμε προϊόντα, απαξιώνοντας τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους και εισάγουμε σχεδόν τα πάντα επιβαρύνοντας διαρκώς το εμπορικό μας ισοζύγιο με νέα ελλείματα.

Άρα η επιβίωση μας στη κυριολεξία είναι όλο και περισσότερο στη διάθεση των πιστωτών μας, με αποτέλεσμα μοιραία να μας χορεύουν όπως θέλουν, και φυσικά κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα μηδεν, το μή παρέκει...

Και βέβαια εδώ μπαίνουν οι ευθύνες του πολιτικού μας κατεστημένου, τις τελευταίες 10ετίες, για την απαξίωση των παραγωγικών μας δραστηριοτήτων κυρίως στο πρωτογενή και στο δευτερογενή (όσος κι αν ήταν αυτός) τομείς.

Link to comment
Share on other sites

Φίλοι μου εγώ δεν διαφωνώ επί της ουσίας με τις προσεγγίσεις των περισσοτέρων. Το ζητούμενο όμως για μένα είναι ότι βαρέθηκα. Και το δυστύχημα είναι ότι δεν είμαι ο μονός. Τα λεμέ, τα ξαναλέμε και πάλι τα ιδία. Καμιά φορά ακούω ότι η βαριά βιομηχανία της χωράς είναι ο τουρισμός. Για μένα μεγαλύτερη ανοησία από αυτή την θέση δεν υπάρχει. Οι χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό είναι τύπου ινδονήσιας. Είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να έχει ως βαριά βιομηχανία τον τουρισμό και να προσπαθούμε να το στηρίξουμε.

Από κει και πέρα μιας και μιλάμε με οικονομολογικούς ορούς και κάνουμε οικονομολογικές προσεγγίσεις όσο μας επιτρέπουν φυσικά οι γνώσεις μας δεν κατανοώ πως γίνεται μια χωρά να δανείζεται συνεχώς και με δυσμενέστερους ορούς και να ευελπιστεί ότι θα μειώσει και τα ελλείμματα της και το δημόσιο χρέος χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και επενδύσεις. Και όπως όλοι γνωρίζουμε η οικονομία είναι μια συνισταμένη πολλών παραγόντων. Μετανάστες, παιδεία, ανάπτυξη κτλ. Στη χωρά μας μετά λοιπής διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργεί σωστά. Μια φράση μου έμεινε στο μυαλό, ότι η γενιά μου θα είναι η πρώτη γενιά Ελλήνων που θα ζήσει χειροτέρα από την προηγουμένη από το 1945 και μετά. Ας φανταστούμε λοιπόν που θα ζήσουν τα παιδιά μου. Και ας με συγχωρήσετε αλλά θα πω και μια φράση που είδα τυπωμένη σε ένα μπλουζάκι στις περασμένες εκλογές ‘ ψήφο σε κανένα που..τη, μπου..ελο τα κάνω και μόνος μου’

Link to comment
Share on other sites

Αν είδε κανείς την εκπομπή "Έρευνα" του Π. Τσίμα χθες το βράδυ θα καταλάβαινε ένα πράγμα: η κυβέρνηση υλοποιεί αυτά που ούτως ή άλλως θα μας επέβαλλε το ΔΝΤ ΧΩΡΙΣ την στήριξη του ΔΝΤ και αυτό ίσως και να είναι πολύ πολύ χειρότερο. Διότι το ΔΝΤ έχει επιτόκιο περί το 3% ενώ αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε στα ετήσια ομόλογα με 4,7%. Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι συνήθως η φοροεισπρακτική και λιτοδίαιτη* πολιτική που επιβάλλεται οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση με κλασσικότερο παράδειγμα αυτό της Αργεντινής.

 

*Προφανώς οι περικοπές των δαπανών του Δημοσίου είναι ως έναν βαθμό θεμιτές. Στον βαθμό όμως που περικόπτονται οι σπατάλες ή που εφαρμόζεται ενιαίο μισθολόγιο στα μέτρα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς ούτε εγώ, με τις λίγες μου γνώσεις, βλέπω ορθολογιστική διαχείριση των πραγμάτων. Κόπηκε ο 14ος μισθός από όλους τους Δ.Υ. και έτσι ο υπάλληλος που έχει βασικό τα 1.200 προφανώς ζει με δυσμενέστερους όρους από τον εφοριακό των 2.500 ευρώ. Επιπλέον ο εφοριακός, με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας, πάλι θα εξοικονομεί χρήματα.

Link to comment
Share on other sites

Καλά χθες είχε και τον σούπερ υπουργό οικονομικών που διαθέτουμε στη NET ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ελεύθερη αγορά.

 

Αυτά που είπε ας μη τα σχολιάσω, είναι τουλάχιστον αστείο το δίδυμο που χειρίζεται την κρίση.

 

Για τον Τσίμα.

 

Από το χθεσινό όμως προκύπτουν και οι διαφορές. Η Ουγγαρία και η Ρουμανία δεν έζησαν τόσα πολλά χρόνια ευφορίας όπως εμείς. Οι λαοί τους ήταν και αυτοί ένας λαός στερημένος αλλά τα χρόνια της (υπέρ?) κατανάλωσης ήταν λίγα, σε σχέση με τα δικά μας. Και οι μνήμες στέρησης είναι νωπές στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και την κάνει πιθανά και πιο ανεκτική. Αυτό δεν ισχύει εδώ.

 

Αν μάλιστα δει κάποιος και τη Χρεωκοπία της Αργεντινής θα διαπιστώσει την τρομερή αναπροσαρμογή που δείχνει το σύστημα σε διαρκώς μεγαλύτερα ποσά χρεών. Αυτό μας το έδειξε και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (πριν αυτή μετατραπεί σε δημοσιο-οικονομική) σε σχέση με το κραχ του 1929, όπου ο χρόνος ανάκαμψης και τα ποσά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους

Link to comment
Share on other sites

Ε, μετα μαλλον και τα σημερινα spreads ο γιωργος θα ενεργοποιησει το μηχανισμο εκ των πραγματων.

Αρκετη τυρρανεια εχεις υποστει ελληνικε λαε, εφθασε το τελος (σου).

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς έφτασε

 

επίσης έτσι να θυμόμαστε και τον κοντό (σημερινά νέα) :

Η Federal Reserve ολοκλήρωσε την εξέταση των συμβολαίων της Goldman Sachs με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να αναλάβει περαιτέρω δράση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke σε ομιλία του στην Κοινή Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου.

 

Ο Bernanke σημείωσε ότι η Goldman Sachs το 2000 και το 2001 πούλησε στην ελληνική κυβέρνηση προϊόντα που οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας.

 

επίσης ένα παράδειγμα, έτσι για να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ

"Το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας" είπε ο Σαρκοζί μιλώντας προς τους Γάλλους αγρότες επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα εισαγωγέας γαλλικού βοδινού κρέατος.

 

Είναι αδύνατον με την προσφορά (και ποσότητα αλλά και επιτόκιο) όπως φάνηκε από τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων (όχι των εντόκων) να καλυφθούν μέχρι τον Μάιο.

 

Συγκεκριμένα το Δημόσιο πρέπει να δανειστεί εκ νέου ώστε να καλύψει :

Α.Το πενταετές ομόλογο που λήγει στις 20 Απριλίου ύψους € 8,224 δις € που εκδόθηκε το 2005 με επιτόκιο 3 %.

Β.Το δεκαετές ομόλογο που λήγει στις 19 Μαΐου, ύψους € 8,466 δις € που εκδόθηκε το 2000 με επιτόκιο 6%.

Γ. Υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις (Γραμμάτια, ειδικές εκδόσεις, στρατιωτικές δαπάνες), ύψους περίπου 6 δις €

Δ. Τόκους περίπου 2,75 δις €

 

Εκτός και αν μετά τις 9 Μαΐου που γίνονται οι εκλογές στη Γερμανία γίνει κάνα θαύμα ή υπάρχει κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι.

 

Με λίγα λόγια, αν δεν μπούμε τον Μάιο, από του χρόνου πάλι

 

ps : εκείνες οι 100 πρώτες μέρες πέρασαν? μετράει κανείς?

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Στην αρχή το σλόγκαν ήταν "υπάρχουν λεφτά"

Μετά έγινε "πού πήγαν τα λεφτά;"

Τώρα έγινε "φέρε μου τα δικά σου"

Αφού οι πολιτικοί μας επί 35 χρόνια (τουλάχιστον) ξεπούλησαν ό,τι ήταν δυνατόν να πουληθεί σ' αυτή τη χώρα, τώρα πουλάνε δούλους τους πολίτες της.

 

υ.γ. Δεν είναι δικά μου λόγια, τα αντέγραψα από το site αλλά νομίζω πως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.