Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να προσφύγουμε ή όχι στο ΔΝΤ;


parist43

Να προσφύγουμε στο ΔΝΤ?  

16 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Να προσφύγουμε στο ΔΝΤ?

    • Ναί.εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει αλλη καλύτερη επιλογή
      1
    • Οχι.Τα πράγματα δεν ειναι τόσο σοβαρά όσο παρουσιάζοντε.
      8
    • Δεν ξέρω και είμαι προβληματισμένος
      7


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 452
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει. γιατί ας πούμε η ουγγαρία δεν έγινε αργεντινή? είναι άλλες οι συνθήκες και άλλος ο τόπος. άλλο λατινική αμερική, άλλο ευρώπη έστω και βαλκάνια.

 

αν είδε κάποιος τον τσίμα προχθές (όσο αντικειμενικότητα μπορεί να είχε το ρεπορτάζ, αυτό δεν το ξέρω) και αν δείτε και το ντοκιμαντέρ που έχει γίνει πλέον διάσημο με την αργεντινή (όσο αντικειμενικότητα μπορεί να είχε το ρεπορτάζ, αυτό δεν το ξέρω) , θα δούμε βέβαια πολλές ομοιότητες αλλά και κρίσιμες διαφορές.

 

επίσης η ουγγαρία/ρουμανία/λετονια πήγαν στο ΔΝΤ όταν η παγκόσμια οικονομία μόλις ένιωθε το μπουμ από τα χημικά το 2008. αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι διαφορετικές και σαφώς πολύ καλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο

 

αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε όμως

 

άλλωστε μόνο τυπικά δεν είναι εδώ το ΔΝΤ αφού έρχονται τα κλιμάκια του κάθε βδομάδα

Link to comment
Share on other sites

Συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις και δεν πρέπει. Το ότι θα είναι χειρότερα είναι σίγουρο. το πόσο χειρότερα είναι άγνωστο.

 

η κύρια διαφορά με την Ουγγαρία είναι ότι δεν ήταν στην ευρωζώνη και ήταν στην αρχή της κρίσης του 2008 και η αγορά ήταν στεγνή/αδιάφορη για αγορά ομολόγων τέτοιου ρίσκου.

 

η κύρια ομοιότητα με την αργεντινή είναι ότι ήταν σε κάτι σαν την ευρωζώνη (σταθερή σχέση νομίσματος της με το δολάριο 1:1) και την κρίσιμη στιγμή δεν υποτίμησε

 

επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΔΝΤ θα είναι ο αντίπαλος του Σαρκοζί στη Γαλλία για τις προεδρικές, και τι καλύτερο να παρουσιαστεί σαν σωτήρας της Ευρωζώνης

Link to comment
Share on other sites

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!! Καλά ρε συμπολίτες, Έλληνες, αδέρφια! Έχετε ακόμα την ψευδαίσθηση ότι το ΔΝΤ δεν θα μας *μπιπ* σε όλους τους κλάδους?!?!?!?!? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!! Σε αυτούς αγαπητοί δεν έχει ναι, μπορεί, ίσως κλπ. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο και εφαρμόζεται πάντα μέχρι κεραίας. Διαφοροποιείται μονάχα σε σχέση με το τί έχει υλοποιήσει ήδη η κάθε χώρα. Υποτίθεται ότι λόγω των προεδρικών της Γαλλίας θα τύχουμε καλύτερης μεταχείρισης. Ψάξτε πρώτα να βρείτε ποιοι τροφοδοτούν το ταμείο,ποιοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στην χρηματοδότηση και ποιοι τελικά παίρνουν τις αποφάσεις. Ψάξτε να δείτε τί ρόλο βαράει η Γαλλία, η Γερμανία και η Αμερική στο ΔΝΤ. Ποιές τράπεζες κρύβονται από πίσω (Goldman Sachs πχ).

 

Μετά από όλα αυτά δείτε και τις κινήσεις που έγιναν. Με τους ίδιους επαχθείς όρους χρηματοδοτήθηκαν και η Ουγγαρία και η Αργεντινή. Η μια στέκεται ακόμα ημιθανής (Ουγγαρία) και θεωρείται επιτυχημένη περίπτωση. Η Αργεντινή για το ΔΝΤ είναι η αποτυχία που επιβεβαιώνει τον κανόνα των επιτυχιών τους. Στην Ουγγαρία έκαναν ό,τι και στην Αργεντινή:

 

1) Διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ.

2) Άμεση απόλυση 200.000 υπαλλήλων.

3) Άμεση υποτίμηση του νομίσματος κατά 40% και ταυτόχρονη μείωση μισθών κατά 30%.

4) Μείωση των συντάξεων κατά 40%.

5) Αύξηση του ΦΠΑ στο 25%

6) Αύξηση των συντελεστών στην άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων.

7) Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

 

Αποτελέσματα:

1) Τριπλασιάστηκαν οι άστεγοι εντός 6 μηνών

2) Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αυτοκτονίες

3) Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν στα όρια της πτώχευσης ενώ σήμερα μόνο το 1/3 αυτών μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της αλλά με το 1/10 του αρχικού προσωπικού. Ο Τσίμας είχε και το παράδειγμα επιχειρηματία που κατασκεύαζε ηλιακούς θερμοσίφωνες: προ ΔΝΤ είχε 30 άτομα προσωπικά, μετά το πρώτο εξάμηνο απασχολούσε 10 και πλέον απασχολεί 3 ενώ σκέφτεται να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο.

 

Η διαφορά της Ουγγαρίας σε σχέση με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ξεσηκώθηκε είναι ότι είναι ακόμα σχετικά νωπές οι μνήμες της κατάρρευσης του κομμουνισμού, οπότε και οι συνθήκες ήταν όμοιες με τις σημερινές. Όσο για την Αργεντινή δεν έχω επιβεβαιώσει ακόμα τον ρυθμό ανάπτυξης που βρίσκεται στο 8% μετά την αποστροφή της προς το ΔΝΤ και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της! Ναι ναι, νομίζω ότι πλέον η Αργεντινή έχει διώξει από τα πόδια της το ΔΝΤ.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. Από εκεί και μετά αν ακόμη τίθεσται υπέρ του ΔΝΤ τότε τί να πω παρά ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Link to comment
Share on other sites

η κύρια ομοιότητα με την αργεντινή είναι ότι ήταν σε κάτι σαν την ευρωζώνη (σταθερή σχέση νομίσματος της με το δολάριο 1:1) και την κρίσιμη στιγμή δεν υποτίμησε

 

Καμία σχέση με την ευρωζώνη. Στην ευρωζώνη υπάρχει κοινό νόμισμα. Στην Αργεντινή υπήρχε ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος της Αργεντινής και του USD. Αλλά τα νομίσματα τους ήταν διαφορετικά.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θα γίνει λόγω ευρώ, μιας και το ευρώ δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε μονομερώς, είναι μείωση μισθών κατά 50-70%. Στα 250 λοιπόν ο βασικός χωρίς 13ο-14ο, χωρίς άδειες δώρα κλπ. Ας απολαύσουμε τον βιασμό όμως...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θα γίνει λόγω ευρώ, μιας και το ευρώ δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε μονομερώς, είναι μείωση μισθών κατά 50-70%. Στα 250 λοιπόν ο βασικός χωρίς 13ο-14ο, χωρίς άδειες δώρα κλπ. Ας απολαύσουμε τον βιασμό όμως...

Κάτσε ρε cna, τι είσαι? το μακρύ χέρι του ΔΝΤ στη χώρα και ξέρεις τι θα γίνει?

 

Δεν είπε κανείς λογικός (φαντάζομαι δηλαδή) να έρθει το ΔΝΤ πλην φυσικά του περιοδεύοντα θιάσου που 2σιασε τα spreads τις πρώτες 100 μέρες (αυτό μάλλον εννοούσαν τελικά με τις 100 μέρες). τουλάχιστον ο άλλος έτρωγε τα σουβλάκια του και δεν μίλαγε και όπως φαίνεται απέδιδε η πρακτική.

 

Καμία σχέση με την ευρωζώνη
είπα "κάτι σαν". η υποτίμηση όπως όλα άλλωστε στη ζωή έχει και αυτή το timing
Link to comment
Share on other sites

Από εκεί και μετά αν ακόμη τίθεσται υπέρ του ΔΝΤ τότε τί να πω παρά ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

 

Ετερεχρονισμενη η ερωτηση. Προφανως 30 χρονια ειμασταν υπερ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.