Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

1) Θα τις καταχωρήσεις στη στήλη του βιβλίου ΕΣ-ΕΞ ή του απλογραφικού βιβλίου πλέον κατά την "νέα ορολογία", στην οποία καταχωρείς τις δαπάνες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, εκτός και αν έχεις κάποια άλλη στήλη εσύ.

2) Θα τις καταχωρήσεις με το παραστατικό που σου δίνουν όταν τις πληρώνεις.

Σωτήρη γαι το 2 τίς ΑΠΥ( δεν έχουν φπα) από τα σεμινάρια αντι για ΤΠΥ που μου έκοψαν τίς καταχωρώ στην στήλη <<ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ>> όπως έκανα και με τα αντίστοιχα ΤΠΥ?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι εκει. Να προσέξετε μόνο με τον νέο ΚΦΑΣ από 01/01/2013 αν στο βιβλίο έχετε στήλες που βοηθούν στην απόδοση του ΦΠΑ την 31/12/2013 θα καταχωρήσετε πλέον στο βιβλίο ΜΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ που να δείχνει πληροφορίες για τη δήλωση εισοδήματος. Είναι πλέον υποχρεωτικό αυτό.

Link to comment
Share on other sites

SOTHRIS βοηθα στο τελευταιο που είπες , το χάσαμε εμείς οι απλοί θνητοί !!!!!!!

 

Μη βιάζεσε έχεις κοντά 14 μήνες για να το κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως στα δικά μου βιβλία υπάρχει αυτή η καταχώρηση (χειρόγραφη εννοείται) από πολύ παλιά. Το έκανε από μόνος του ο λογιστής και πραγματικά βοηθάει...

Link to comment
Share on other sites

Eιναι υποχρέωση που έρχεται από τους παλαιότερους νόμους . Υπηρχε και στο ΠΔ 99/1977 (ΚΦΣ) και στο ΠΔ 186/1992 (ΚΒΣ) και ίσως και στον ΑΝ 4/1968.

Με το παλαιότερο καθεστώς αν προέκυπτε από τις τηρουμενες στήλες (ιδίως σε περίπτωση μηχανογράφησης) δεν ήταν απαραίτητη η ανακαιφαλαίωση.

Τώρα πλέον την κάνουν υποχρεωτική .

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να εντάξω στα πάγια στις 31/12/12 αυτοκίνητο ΙΧ που αγοράστηκε με ΑΠΛ το 2009. Δεν είχα κάνει μέχρι τώρα μητρώο παγίων ούτε κάποια απόσβεση. Μέχρι που διάβασα αυτό το topic δεν είχα καταχωρήσει τίποτε ως πάγιο. Στο 4ο τρίμηνο προχώρησα στην αγορά ενός pc που το καταχώρησα ήδη στα βιβλία στη στήλη παγίων.

 

Μπορώ να καταχωρήσω το ΙΧ αυτοκίνητο ως πάγιο παρόλο που είναι με ΑΠΛ; (Σε κάποιο παλιότερο post είχα διαβάσει ότι γίνεται. Ισχύεi;

 

Εάν ναι, ο τρόπος που σκέφτομαι είναι να δημιουργήσω τώρα μητρώο παγίων για τα έτη από 2009 εώς και 2011 που να είναι μόνο εγγεγραμένο το αυτοκίνητο με συντελεστή απόσβεσης 11%. Δεν θα υπάρχουν οι εγγραφές στο βιβλίο εσόδων - εξόδων για αυτά τα έτη.

 

Για το έτος 2012 θα προσθέσω το pc ( η μόνη αγορά που πέρασα ως πάγιο και θα το κάνω απόσβεση 100% γιατί είναι αξίας 550€) και το αυτοκίνητο στο 11% της καθαρής του αξίας. Θα το περάσω στο βιβλίο εσόδων - εξόδων το αθροισμα αυτών των ποσών.

 

Όταν θα υποβάλω φορολογική δήλωση στο Ε3 στο κωδικό 543 θα συπληρώσω το άθροισαμ των παραπάνω ποσών και στο έντυπο της φορολογικής αναμόρφωσης θα αφαιρέσω ένα 30% επί της απόσβεσης που έκανα για το αυτοκίνητο για το έτος 2012 δεδομένου ότι είναι μικρότερο των 1600cc.

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας,

Ευχαριστώ

Edited by thkera
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.