Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτο που λες δεν ειναι καλο...

Δεν ειναι καθολου καλο...

 

Δηλαδη ρε παιδια ποσες βενζινες να δηλωνουμε εν τελει...?

20-30%? Να βαζουμε ενα δελτιο ανα βδομαδα, συν τα σερβις κλπ?

 

Ο λογιστης μου με ειπε πως λαστιχα, σερβις κλπ τα βαζει και αυτος...

Αλλα βενζινες οχι...

 

Δεν ξερω, μπερδευτηκα...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε , η κατάσταση είναι απλά άθλια και ο καθένας την ερμηνεύει όπως ΘΕΛΕΙ...λογιστές , μηχανικοί κτλ..για να μπορεί το κράτος να στα παίρνει και δικαιολογημένα! (ΟΧΙ δεν εννοούσαμε αυτό αλλά εκείνο, μα άλλα μου είπε ο λογιστής κτλ...).Πρέπει να το χωνέψουμε πλέον...Εδώ πάς στην εφορία στο εισόδημα και δε ξέρουν να σου απαντήσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και θες εσύ να καταλάβεις ? Εδώ σου λέει κάνεις σεμινάριο στην ειδικότητα σου και δεν θεωρείται επαγγελματική ΔΑΠΑΝΗ! Αντίθετα αφορά έξοδο για προσωπική σου επιμόρφωση και δεν χαρακτηρίζεται παραγωγικό!!!

Link to comment
Share on other sites

@Inzaghi

 

παρ. 2 άρθρο 49 ΚΦΕ (π.χ. http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/7) :

"Από το ακαθάριστο εισόδημα εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 31"

 

Τα διαβασα και πραγματικα ηταν πολυ χρησιμα...

Παρολα αυτα, ολα αυτα εγω τα ηξερα, το θεμα ειναι οτι πρεπει να "αντικρουσω" τον ισχυρισμο του λογιστη μου που λεει οτι τα παραπανω αφορουν Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και οχι Ατομικες Επιχειρησεις, τις οποιες και εχουμε εμεις οι ελευθεροι επαγγελματιες...

 

... το αστείο είναι ότι παρόμοια είπανε και σε εμένα σήμερα το πρωί:(:(:(

 

Oπως και να το πούμε μια αρμοδιότητα την είχαν.

 

 

Ψυχραιμία... αν η παρ. 1 του άρθρου 31 ΚΦΕ ερμηνευόταν με τη στενή έννοια, τότε οι ελεύθεροι επαγγελματίες (βάσει και της παρ. 2 άρθρου 49) δεν θα είχαν καμία εκπιπτόμενη δαπάνη! Αυτό όμως είναι προφανώς παράλογο.

 

SOTHRIS, δεν ξέρω με ποιους μίλησες, αλλά θα ήθελα πολύ να τους ρωτήσεις, εάν ξαναμιλήσεις, πώς γίνεται να θεωρούν ότι στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 31 ο όρος "επιχειρήσεις" περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ στην περίπτωση β) της ίδιας παραγράφου (ΕΙΧ αυτοκίνητα) ο όρος "επιχειρήσεις" δεν τους περιλαμβάνει.

Link to comment
Share on other sites

Οπως και να ερμηνευθεί το άρθρο 31 , από τη στιγμή που καταργήθηκε ο περιορισμός του 25% σε συνδιασμό με το 3% (αυτός δηλαδή του άρθρου 49) , τελείωσαν οι αμφισβητήσεις. Ωστόσο η κατανόηση όλης της ιστορίας προυποθέτει και την ανάλογη μελέτη. Με την "παπαγαλία" σοβαρή δουλειά δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

ότι στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 31 ο όρος "επιχειρήσεις" περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ στην περίπτωση β) της ίδιας παραγράφου (ΕΙΧ αυτοκίνητα) ο όρος "επιχειρήσεις" δεν τους περιλαμβάνει.

 

Ο όρος "επιχειρήση" ανέκαθεν περιελάμβανε και τον ελ. επαγγελματιία. Ατομική επιχείρηση διατηρεί αυτός. Όπου θέλουν να πουν "εταιρείες" λένε εταιρείες. Αυτό έκτός του ότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια, προκύπτει σε πολλά σημεία του Κ.Φ.Ε. και εμμέσως αλλά και αμέσως.

π.χ. το άρθρο 31 του Κ.Φ.Ε. ξεκινάει και μιλάει παντού για επιχειρήσεις.

Στην 1 παράγραφο, περίπτωση α) υποπερίπτωση αα) δε, εκεί που μιλάει για επιχειρήσεις εν γένει, το γυρίζει, το εξειδικεύει, και λέει:

"Προκειμένου για τις ομόρρυθμες, ετερρόρυθμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρείες..." άρα ο όρος "επιχειρήσεις" είναι προφανές ότι είναι κάτι γενικότερο του όρου "εταιρεία".

Επίσης στο ίδιο άρθρο 31 και πάλι στην 1η παράγραφο, όμως στην περίπτωση β) αυτή τη φορά, αναφέρεται το εξής:

".... ο περιορισμός αυτός, δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εκμίσθωση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης καθώς και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους αποκλειστικά για την εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών." Τους δάσκαλους οδήγησης δηλαδή. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, δεν είναι καθόλου σπάνιο, οι δάσκαλοι οδήγησης να είναι "απλοί" ελ. επαγγελματίες ατομικές επιχειρήσεις δηλαδή όπως κι εμείς και όχι "εταιρείες".

Πέραν αυτών, όπως κι εσύ λες και συμφωνώ απόλυτα: "τότε οι ελεύθεροι επαγγελματίες (βάσει και της παρ. 2 άρθρου 49) δεν θα είχαν καμία εκπιπτόμενη δαπάνη! Αυτό όμως είναι προφανώς παράλογο."

Για μια ακόμα φορά είμαι βέβαιος ότι κάποιοι έκαναν "επίδειξη" της ασχετοσύνης τους, της άγνοιας τους περί της πραγματικότητας και της ανικανότητάς τους. Προσωπικά δε με παραξενεύει πλέον καθόλου όσο υψηλά ιστάμενοι και αν είναι όπως άφησε να εννοηθεί ο Σωτήρης από τα τραγελαφικά που έχω ζήσει τον τελευταίο 1 χρόνο!

Link to comment
Share on other sites

Σε σεμινάριο του ΤΕΕ πάντως έλεγε ο ομιλητήτης πως τις βενζίνες τις παιρνάμε στα βιβλία μας και στο τέλος κάνουμε λογιστική αναμόρφωση. Δεν έκανε όμως καμία διάκριση μεταξύ ΑΕ, ΟΕ και ατομικών επιχειρήσεων. Σωτήρη από που προκύπτει πως τελικά δεν θα περνάμε τη βενζίνη και τα έξοδα του αυτοκινήτου στα έξοδα μας?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.