Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτιά στο κτήριο τράπεζας - 3 νεκροί - ευθύνες ιδιοκτησίας & δράστη


sundance

Recommended Posts

Όλοι ανεξαιρέτως καταδικάζουμε τους ανεγκέφαλους δολοφόνους που ρίξανε τη μολότοφ στο κτίριο της τράπεζας με αποτέλεσμα το θάνατα τριών αθώων εργαζομένων.

 

ΟΜΩΣ πρέπει να σημειώσουμε τα εξής. Σύφωνα με μαρτυρίες οι εργαζόμενοι ζητούσαν από της 12.00 το μεσήμερι να φύγουν αλλά η διοίκηση της τράπεζας τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ να φύγουν. Δεν ήξερε η διοίκηση της τράπεζας και τα gloden boys ότι υπαρχει σοβαρός κίνδυνος για το κτίριο και τους εργαζομένους ? Δεν ήξερε η διοίκηση της τράπεζας ότι υπάρχουν 150.000 κόσμος στους δρόμους και γίνονται επεισόδια από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα ? Γιατί η τράπεζα παρέμεινε ανοιχτή και μάλιστα χωρίς ρολά προστασίας όταν εκείνη την ώρα όλοι οι άλλοι (και άλλες τράπεζες) είχαν ήδη κατεβάσει ρολλά ? Γιατί δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να φύγουν και τους άφησαν μέσα σε ένα κτίριο-στόχο στη καρδιά της αναταραχής ? Ήξεραν πολύ καλά ότι με 150.000 κόσμο και το χάος που επικρατούσε ήταν αδύνατη οποιαδήποτε προστασία προς το κτίριο. Ήξεραν πολύ καλά ότι οι τράπεζες αποτελούν Νο1 στόχο συγκεκριμένων ομάδων. Και φυσικά ήξεραν πολύ καλά ότι ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ σε μια περιοχή όπου καίγονται ήδη κτίρια. Εκτός λοιπόν από τους ανεγκέφαλους που ρίξανε τις μολότοφ (πιθανόν και προβοκάτορες) η διοίκηση της τράπεζας ΦΕΡΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΕΥΘΥΝΗ διότι γνώριζε τον κίνδυνο, γνώριζε ότι επικρατεί χάος αλλά δεν ειπε "παιδιά κλείστε και φύγετε".

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 180
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που χάθηκαν και με την απόφαση η θυσία τους να μην πάει χαμένη:

 

Είναι θλιβερό να διαπιστώνεις μετά από 12 σελίδες μηνυμάτων πόσο μας λείπει η ενότητα και η ομοψυχία. Και πόσο μας θέλγει την δύσκολη στιγμή να χανόμαστε στις προσωπικές μας φαντασιώσεις, να αποζητούμε την λύση στη δική μας μικρή αλήθεια και να ψάχνουμε την ευθύνη κάπου εκεί έξω.

Εμμένουμε λοιπόν στην ατομικότητα και τον εγωκεντρισμό. Δεν έχουμε κατανοήσει ότι αν φτάσαμε σε αυτό το κατάντημα, φταίει η εμμονή μας αυτή, το μόνο απόλυτο χαρακτηριστικό του νεοέλληνα.

Αν θέλουμε ο θάνατος των ανθρώπων που χάθηκαν να μην πάει χαμένος οφείλουμε να αλλάξουμε ήθος, να αναζητήσουμε την ευθύνη στο εγώ, να βρούμε την λύση στο "εμείς".

Τα υπόλοιπα θα είναι απλώς διαπιστώσεις και αντεγκλήσεις, τροφή στην δοκιμαζόμενη αυτοεκτίμησή μας.

 

 

Υ.Γ. Με θλίβει το γεγονός ότι σε ένα φόρουμ μηχανικών υπήρξε τόση ζέση για την ευθύνη της ...πυροπροστασίας. Δείχνει την βαθειά ανεπάρκειά μας σε ζητήματα τεχνικά και σε θέματα δεοντολογίας. Περιορίζομαι να έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους που θα αναλάβουν θεσμικά αυτόν τον ρόλο. Και αναμένω το πόρισμά τους.

Link to comment
Share on other sites

To θέμα αφορά τον άδικο θάνατο των 3 εργαζομένων στα επεισόδια της Τετάρτης συνάδελφοι. Και η δική μου παρέμβαση γίνεται επειδή το αληταριό της δημοσιογραφίας των μεγάλων ΜΜΕ προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της διοίκησης της τράπεζας. Για τους αλήτες που ρίξανε τη μολότοφ δεν τίθεται ζήτημα. Ολοι συμφωνούμε. Όποιοι κι αν ήταν. Για την αλητεία της διοίκησης της τράπεζας που ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ τους εργαζόμενους να μείνουν σε ένα παλιό κτίριο-στόχο στη καρδιά των επεισοδίων και εν μέσω γενικής απεργίας και χάους θα μιλήσει κανένα από τα γραβατοφορεμένα φερέφωνα των τηλεοπτικών καναλιών ?

Link to comment
Share on other sites

Ποιοί εμπόδισαν τα πυροσβεστικά να επιτελέσουν το έργο τους και έκλεισαν τις εξόδους διαφυγής ?Δλδ εάν η τράπεζα έχει ένα μερίδιο ευθύνης ως οργανισμός αυτοί τι μερίδιο ευθύνης έχουν ?

Link to comment
Share on other sites

Ποιος μίλησε για πυροπροστασία έτσι στο βρόντο? Δηλαδή το να είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα είναι κακό? Υπάρχει ξέρετε και η κοινή λογική. Δεν είναι κακό να γίνεται χρήση της που και που.

 

Το γιατί κοινωνιολογικά κάποιοι βάλανε τη φωτιά είναι μια συζήτηση που αφορά το πριν και το μετά του γεγονότος. Όταν το γεγονός είναι σε εξέλιξη άλλες είναι οι προτεραιότητες. Να κάνεις χρήση των μέτρων προστασίας που έχεις λάβει. Το αν κάποιος μπει στο σπίτι σου να σε κλέψει κοιτάς να αμυνθείς και όχι να ερμηνεύσεις σε συζήτηση μαζί του πως έφτασε ως εκεί.

 

Επίσης όσοι έχουν πόστα σε εταιρείες είναι υπεύθυνοι και για την ασφάλεια του προσωπικού.

 

Αν δεν τηρούμε προδιαγραφές μηχανικής να πρέπει να καούμε ζωντανοί?

ποιος είπε αυτό το πράγμα? αλλά ξέρεις πολύ καλά σαν έμπειρος που είσαι στο εργοτάξιο ότι τα μέτρα προστασίας/ασφαλείας απαιτούνται όχι γιατί θα γίνει κάτι ντε και καλά αλλά σε περίπτωση που συμβεί κάτι (αρχή της πρόληψης). Δηλαδή θεωρείς δικαιολογημένη την έλλειψη μέτρων? Ούτε ο σεισμός σχεδιασμού αναμένουμε ότι θα γίνει, δεν πρέπει όμως να τηρηθούν οι κανόνες μηχανικής?

 

Μια μάζα 200.000 ανθρώπων η οποία λειτουργεί καθαρά χαοτικά προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τη συμπεριφορά της με ντετερμινιστικά κριτήρια?

 

Εν ολίγοις λέτε κάποιοι ότι όσοι ήταν στην πορεία ήταν δολοφόνοι (δεν αφήσανε τα πυροσβεστικά), ήταν σχιζοφρενείς (φώναζαν να καείτε) και άρα τότε εξ αντιδιαστολής πρέπει να δεχτούμε ότι όλοι όσοι ήταν έξω από την πορεία είναι ο αφρός της ελληνικής κοινωνίας (αφού μέσα όλοι ήταν ο υπόκοσμος)

Link to comment
Share on other sites

@Ο_αναρχικός_τραπεζίτης

Αρκετά εύστοχος και συγχαρητήρια που διακρίνεις κοντινές και συχνά δυσδιάκριτες έννοιες.

Συνάνθρωποι ας δούμε πως θα σβήσουμε τη φωτιά, στοχεύοντας στο πυρήνα της (κοινωνία-πολιτικοί-επιχειρηματίες-δικαστιική εξουσία) κι έπειτα τις μικροεστίες (κουκουλοφόροι-άνεργοι-πεινασμένοι).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πω το εξής. Σε καταστάσεις χάους κανένα μέτρο δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει έστω και προληπτικά. Απλά αυξάνονται οι πιθανότητες περιορισμού των κινδύνων. Εν προκειμένω ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ήταν να κλείσει η εν λόγω τράπεζα και οι εργαζόμενοι να φύγουν αφού εκείνη την ώρα επικρατούσε χαοτική κατάσταση στους δρόμους. Ασχέτως με τα προληπτικά μέτρα πυροσπροστασίας ή προστασίας των εργαζομένων που υπήρχαν ή δεν υπήρχαν η κοινή λογική λέει πως σε τέτοιες καταστάσεις εγκαταλείπεις το κτίριο ακριβώς όπως κάνεις σε έναν μεγάλο σεισμό ασχέτως αν εχεις εφαρμόσει άριστα τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Κάποιοι όμως φαίνεται πως ΔΕΝ άφησαν τους εργαζόμενους να φύγουν. Η' μηπως πιστεύει κανένας αφελής ότι με 200.000 κόσμο στους δρόμους και εκτεταμένα επεισόδια οι εργαζόμενα "επέλεξαν" να μείνουν στην τράπεζα για να βοηθήσουν τα οικονομικά του Βγενόπουλου. ?

Link to comment
Share on other sites

...Κάποιοι όμως φαίνεται πως ΔΕΝ άφησαν τους εργαζόμενους να φύγουν...

 

GeorgeS και λοιποί συνάδελφοι, γνωρίζει κανείς μας τί έγινε; ποιος πήρε την απόφαση να μείνουν εκεί; κάτω από ποιες συνθήκες;

 

Αν κάποιος το γνωρίζει, ας το πει για να τελειώνουμε.

 

Το "φαίνεται", το "πιστεύω", το "μάλλον", το τι έγραψε το indymedia κλπ, το γνωρίζει ο καθείς, δεν αποτελεί νέο, ούτε βάση κουβέντας. Μην το συζητάμε. Προσβάλουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν και όσους λίγο έλειψε να χαθούν.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και διαβασα ολα τα τελευταια μηνυματα θελω να σας πω πως πραγματικα ακουω πραγματα που δεν περιμενα.

 

Λιγο ακομα και εδω μεσα θα ακουσουμε πως φταιχτης ειναι αυτος που εφτιαξε το μπουκαλι απο το οποιο φτιαχτηκε η μολοτωφ.

 

Βλεπω μια διαθεση απο καποιους να δωσουν μεταφυσικες εξηγησεις στα γεγονοτα.Αλλοι τυφλωμενοι απο την ιδεολογια τους ριχνουν τις ευθυνες στην κακη εργοδοσια που παντα φταιει για ολα, στους υπαλληλους που κακως πηγαν στην δουλεια τους, στον μηχανικο που εκανε την μελετη πυρασφαλειας και αλλα τετοια μη σοβαρα επιχειρηματα.

 

Μηπως απο δω και περα πριν ξεκινησουμε να παμε στην δουλεια μας πρεπει να ζηταμε αδεια απο τους οργανωτες της εκαστοτε πορειας??

 

Το θεμα ειναι οτι στη τραπεζα δουλευαν εργαζομενοι που αγωνιζονταν για το μεροκαματο.

Προφανως ολοι αυτοι δεν εχουν εκπαιδευση της ΕΜΑΚ για το πως θα αντιδρασουν οταν καποιος πεταει μολοτωφ την μια μετα την αλλη ουτε να γνωριζουν ρευστομηχανικη για το προς τα που να πανε να καθισουν για να αποφυγουν τον καπνο.

 

Εγω θεωρω οτι ολες αυτες οι κουβεντες γινονται για να αποπροσανατολισουν απο το πραγματικο θεμα το οποιο ειναι η δολοφονια 4 ανθρωπων-και δολοφονοι ειναι και αυτοι που εριξαν τις βομβες και αυτοι που τους οπλισαν το χερι με ιδεολογικες αερολογιες και αυτοι οι οποιοι γνωριζαν τι θα συμβει και αδιαφορησαν κοιτοντας τα συμφεροντα (ειτε τα δικα τους ειτε των "χορηγων" τους.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είμαστε μηχανικοί και άρα πρακτικοί άνθρωποι, θα μπορούσε να μου πει κάποιος, στη επόμενη πορεία που θα γίνει για το ΔΝΤ, ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να προληφθούν παρόμοια γεγονότα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.