Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δοκός σε τοιχείο


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω πως ακυρώνεται δοκός πλάτους >25cm σε τοιχίο πλάτους 25cm στην ισχυρή διεύθυνση. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνεχίζονται οι συνδετήρες της δοκού μέσα στο τοιχίο για όλο το μήκος του τοιχίου στην ισχυρή διεύθυνση;Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολη απάντηση...

Αν μπορείς να το κάνεις είναι προφανώς ΚΑΛΟ (και υποχρεωτικό όπως θα δούμε).

Όμως, εφόσον υπάρχει πλάκα από επάνω, και εφόσον οι κάτω ράβδοι της δοκού κατά την μελέτη δεν αναλαμβάνουν εφελκυσμό, ούτε και είναι θλιβόμενος οπλισμός... τότε δεν είναι ...τόσο αναγκαίο. Ένα μέρος του άνω οπλισμού επιτρέπεται να αγκυρωθεί εκτός κόμβου (μέσα στην πλάκα). Δες ΕΚΩΣ 18.3.2.

 

Αλλά ο κάτω οπλισμός; δεν νοείται αγκύρωση χωρίς εγκάρσιο οπλισμό... Επίσης το 18.3.1.γ τί θέλει να πεί; δεν έχει και κανένα σχόλειο...

 

Άρα ο σχολαστικός αναγνώστης του κανονισμού θα έλεγε: ότι πλάτους η δοκός, του αυτού και το υποστύλωμα, ή τουλάχιστον συνδετήρες στην προέκταση της δοκού στην στήριξη. Προσωπικά θα έκανα την παρασπονδία αν υπήρχε επάρκεια τοιχείων, αν οι εντάσεις στον υπόλοιπο φορέα δεν μεταβάλλονταν με την θεώρηση άρθρωσης στην επίμαχη θέση κλπ.

Απολύτως προσωπικά.

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβα καλα....

 

Το δοκαρι μπορει να συνδεθει μονο με την κρυφοκολωνα στην αρχη του τοιχειου. Δε χρειαζεται να περασουν οι συνδετηρες μεσα απο το τοιχειο. Αλλα οπως ειπε κ ο Ηλιας καλο θα ηταν το πλατος της δοκου να ηταν μικροτερο/ισο με το πλατος του τοιχειου σου.

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Κατ' αρχάς η κολόνα πρέπει να έχει πλάτος μεγαλύτερο ή ίσο με αυτό της δοκού.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να εξασφαλιστεί η αγκύρωση των οπλισμών της δοκού. Αφού η κρυφοκολόνα είναι πιο στενή, η αγκύρωση δεν μπορεί να γίνει μέσα στον κομβο, θα θα είναι εξ' ανάγκης ευθύγραμμη (μιλάμε για την μία ράβδο που περνάει εκτός κόμβου, εκτός πλάκας). Ως μήκος αγκύρωσης θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο το μήκος κατά το οποίο οι ράβδοι περιβάλλονται από εγκάρσιο οπλισμό. Δηλαδή, αφού τα σίδερα διασχίσουν την κρυφοκολόνα και εισέλθουν στον κορμό του τοιχείου, και εφόσον περιβάλονται από εγκάρσιο οπλισμό, αρχίζει το μήκος αγκύρωσης.

(Αν υπάρχει θλιβόμενος οπλισμός τα πράγματα περιπλέοκονται)

 

Απλώς είπα ότι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θα έκανα υπό προϋποθέσεις παρασπονδία, κάτι που δεν μπορώ όμως να προτείνω.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει στον κανονισμό για κατά πόσο επιτρέπεται να είναι η δοκός εκτός του κάθετου δομικού στοιχείου (μου φαίνεται 1/10 του μήκους του στοιχείου, δεν θυμάμαι και τόσο καλά, οι νέοι που έχουν φρέσκο τον κανονισμό μπορούν να βοηθήσουν)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι θα διαφωνούσα... Πόσους ορόφους έχεις; τι εμβαδόν πλάκας, και τι ανοίγματα δοκών; Γιατί η δοκός σου είναι πλατύτερη από 25cm; Μην πλακώνεις διατομές ΝΑ (μετά συγχωρήσεως) χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.