Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι αποτελεί πρότυπη διπλωματική εργασία;


Recommended Posts

Καλημερα!

Σπουδάζω Μηχανολογος Μηχανικός στο ΑΠΘ και προσπαθώ να οριστικοποιήσω το θέμα της διπλωματικής μου. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, αλλά ενα πράγμα το οποίο δεν μου είναι ξεκάθαρο είναι τι μπορεί να θεωρηθεί πρότυπη διπλωματική.

Κάτι το οποίο δεν έχει ξαναναφερθεί σε Διπλωματική?

κάτι το οποιο δεν εχει ξαναφερθεί σε βιβλίο?

κατι το οποίο δεν έχει ξαναναερθεί σε paper?

Επίσης, πόσο σημαντικό είναι να είναι πρότυπη αυτή η εργασία, ο,τι κι αν αυτό σημαίνει?

Μια "πρότυπη" διπλωματική, είναι αυτό που λέμε καλή διπλωματική?

 

Ευχαριστώ για τη διαφώτιση!

 

 

υγ. Αν κάποιος έχει καμια καλή ιδέα πανω σε μηχανική ρευστών, εννοείται πως είναι ευπροσδεκτη...

Link to comment
Share on other sites

Πρότυπη εργασία: μια εργασία που δίδεται ως πρότυπο, ως υπόδειγμα, σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης του θέματος, τον τρόπο ανάλυσης, τις μεθόδους, τον τρόπο παρουσίασης κλπ. Κατ' επέκταση μία τυχούσα εργασία, τόσο "καλή" ώστε να είναι ισάξια "υποδείγματος".

 

Πρωτότυπη εργασία: εργασία που διαπραγματεύεται και δίνει απαντήσεις σε καινούργια ζητήματα, διευρύνοντας το επιστημονικό πεδίο με γνώση που δεν υπήρχε πριν.

 

Μία διπλωματική δύσκολο να είναι πρωτότυπη. Διότι τα επιστημονικά πεδία είναι εξαιρετικά εκτεταμένα και στην γενικότητά τους εξαντλημένα. Σε εξειδικευμένους τομείς υπάρχει πάντα περιθώριο έρευνας, που διεξάγεται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης... ένας τελειόφοιτος σπανιότατα έχει την ελάχιστη επάρκεια γνώσης, ακόμη και για να μπορέσει να διακρίνει σε ποιούς τομείς υπάρχει περιθώριο έρευνας.

 

Επιπλέον συνήθως οι διπλωματικές είναι εργασίες "εφαρμογής" ή "πρακτικής εφαρμογής" προκειμένου να παράσχουν στον τελειόφοιτο την απαιτούμενη τριβή με το αντικείμενο ειδίκευσης που επέλεξε... Άρα θα σου πρότεινα να επιλέξεις ένα θέμα που σε απασχολεί, που το αγαπάς και στο οποίο θέλεις να εμβαθύνεις.

 

Καλή επιλογή και καλή συνέχεια! :)

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου απάντησε ο alexispap παραπάνω. Αυτό που λες είναι "πρωτότυπη" εργασία και όχι "πρότυπη".

Οι πρωτότυπες εργασίες είναι τα ...διδακτορικά! Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις πρωτότυπη διπλωματική εργασία, διότι θα πρέπει να φτάσεις σε τέτοιο βαθμό έρευνας που να μπορεί να αναγορευτεί ως διδακτορικό.

Πρότυπη θεωρείται αυτό που σου είπε ο alexispap.

 

Κατά την γνώμη μου, κοίταξε να ασχοληθείς με κάποιο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και που μπορείς να αποκομίσεις μερικά πράγματα ώστε να σου χρειαστούν μετά στην πορεία σου ως επαγγελματίας. Αν σκέφτεσαι ν' ασχοληθείς με ακαδημαϊκή καριέρα, βάλε στην διπλωματική σου τις βάσεις για το διδακτορικό σου...

Link to comment
Share on other sites

Αν και τα οσα ανεφεραν οι συναδελφοι ειναι πολυ σωστα θα θεσω μια ενδιαμεση παραμετρο..

 

Υπαρχει και η δυνατοτητα μιας πρωτοτυπης εργασιας σαν διπλωματικη η οποια θα αποτελει την πρωτη φαση μιας πιθανης διδακτορικης διατριβης.. Αναλογα με το αντικειμενο της μπορει να ειναι ο αρχικος ελεγχος ορθοτητας, η θεωρητικη αναλυση του θεματος, ο προσδιορισμος των ερευνητικων - εργαστηριακων ελεγχων - πειραματων που θα απαιτηθουν κλπ κλπ κλπ..

 

Βεβαια αυτο θα ηταν χρησιμο για καποιον ο οποιος ενδιαφερεται να συνεχισει την συγκεκριμενη ερευνα σε επιπεδο διδακτορικου, αλλα υπαρχει σαν εναλλακτικη δυνατοτητα..

Link to comment
Share on other sites

Αν σκέφτεσαι ν' ασχοληθείς με ακαδημαϊκή καριέρα, βάλε στην διπλωματική σου τις βάσεις για το διδακτορικό σου...

 

Πολύ σωστό.σε κάθε άλλη περίπτωση "πρωτότυπη" διπλωματική είναι αυτή που θα σε καθυστερήσει να πάρεις πτυχίο πέραν του εξαμήνου..ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος (από την άλλη και να βγείς γρήγορα έξω πού θα πάς με τέτοια κατάσταση?? άλλη κουβέντα αυτή για πιο βραδυνές καταστάσεις με ψυχοπνευματικές αναζητήσεις για το πού οδεύουμε:))

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως το πιο βασικό έιναι η εργασία να μην είναι αντιγραφή κάποιας άλλης. Αυτή είναι η πιο σημαντική ένοια του πρωτότυπης.

Κάποιοι καθηγητές τρέχουν κάποια έρευνα και μπορεί να έχουν κάποια θέματα που τους ενδιαφέρουν πάνω στη έρευνα αυτή. Απο την εμπειρία μου στα θέματα αυτά θα είναι πολύ πιο συνεργάσιμοι αφου θα έχουν και βιβλιογραφία και άμεσο όφελος.

Τώρα αν πας δικό σου θέμα πιθανον να στο παίζουν "δύσκολοι", αλλα επέμενε.

Link to comment
Share on other sites

Το να είναι κάτι πρωτοτυπο δε σημαίνει πως πρεπει να είναι κάτι στο οποία δεν έχει ξαναναφερθεί κανείς ποτέ. Γεγονός που σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει.

 

Μπορείς να πάρεις ένα κοινότυπο θέμα και να το δεις από μια μοναδική σκοπιά, δηλ να το αναλύσεις μέσα από ένα πρωτόπτυπο δικό σου τρόπο.

 

Ρίξε μια ματιά στη βιβλιοθήκη της σχολής σου να δεις μερικούς τίτλους διπλωματικών και διάβασε κάποιες από αυτές που σε ενδιαφέρουν ωστε να πάρεις μια ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.