Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Τι σημαίνει Σύσταση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας;

 

Επίσης αν σε οικόπεδο υπάρχουν συνιδιοκτήτες π.χ. 2(δύο) και σε κτίσμα που βρίσκεται εντος του οικοπέδου εχει γίνει σύσταση ορ. ιδιοκ. με ποσοστά 50% στον καθένα μπορει κάποιος απο τους δυο να βγάλει άδεια προσθήκης χωρίς την συναίνεση του δεύτερου;

Link to comment
Share on other sites

από όσο γνωρίζω, σε μία σύσταση φαίνονται καθαρά τα χιλιοστά που διατηρεί ο καθένας στην ιδιοκτησία του, ή ανά πρόβλεψη ορόφου ή κάπως το χωρίζει.

εάν υπάρχεια σύσταση δε απαιτείται συναίνεση παρά μόνο για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου προκειμένου ο ένας να έχει πρόσβαση στο κτίσμα που θα ανεγείρει.

Εμένα τουλάχιστον αυτό μου έχουν ζητήσει μια φορά.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάσου το κτίσμα μοιρασμένο σε "φέτες" και κάθε "φέτα" να ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη. Αυτό είναι η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. :) Η διαφορά με την κάθετη ιδιοκτησία, απ' όσο γνωρίζω, είναι οτι στην κάθετη οι "φέτες" έχουν και ανεξάρτητο φέροντα οργανισμό, ενώ στην οριζόντια ο φ.ο. είναι κοινός.

 

Αν στην οριζόντια ιδιοκτησία κάποιου συμπεριλαμβάνεται και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, δικαιούται να κάνει προσθήκη αλλά δεν ξέρω αν χρειάζεται συναίνεση του δεύτερου ιδιοκτήτη. Ίσως λόγω του κοινού φ.ο όπως σου ανέφερα παραπάνω και δεδομένου οτι η προσθήκη θα επηρεάσει συνολικά το κτίριο από στατικής πλευράς.

 

Δες και στον κανονισμό συνιδιοκτησίας στο συμβόλαιο μήπως λέει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

εάν υπάρχεια σύσταση δε απαιτείται συναίνεση παρά μόνο για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου προκειμένου ο ένας να έχει πρόσβαση στο κτίσμα που θα ανεγείρει..

Δηλαδή αν θελει ο ενας να κανει μια αποθηκουλα μπορει να βγαλει αδεια χωρις την συναινεση του αλλου και χωρις προβλημα στην προσπελισιμοτητα;
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε περίπτωση συνιδιοκτητών, έχει γίνει σύσταση οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας. Μιλάμε για δύο ανεξάρτητα κτίσματα. Εάν ο ιδιοκτήτης του ενός θελήσει να κάνει προσθήκη καθ'ύψος, πρέπει να κάνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εκ νέου; Αν ναι, πού; Σε όλο το οικόπεδο ή μόνο στο κτίσμα του;

Link to comment
Share on other sites

acnt , εφοσον εχει γινει καθετη , ο καθενας στο τμημα του μπορει να κανει οσες επιμερους οριζοντιες συστασεις και προσθηκες θελει. Υπο τις προυποθεσεις οτι α.δεν θα υπερβει την εκμεταλλευση που του αναλογει και β. δεν υπαρχει ειδικος ορος στην αρχικη συσταση που να απαιτειται η συναινεση και του ετερου συνιδιοκτητη.

 

Οριζοντια θα κανει στο δικο του τμημα οικοπεδου. Για να περιγραψεις τα ποσοστα συνιδιοκτησιας υπαρχουν δυο τροποι . Πχ 50 % επι του τμηματος οικοπεδου ή 25 % επι του συνολικου οικοπεδου. Εγω θεωρω πιο καλο και εφαρμοζω τον δευτερο . Παντως και οι δυο το ιδιο πραγμα λενε με αλλο τροπο.

Link to comment
Share on other sites

Όταν γίνεται σύσταση καθέτου στον Πίνακα αναλογιών που συντάσσεται αναφέρονται τα μ2, τόσο σε κάλυψη όσο και δόμηση, που δικαιούται ο κάθε συνιδιοκτήτης στο τμήμα οικοπέδου εξ αδιαιρέτου που του ανήκει.

 

Επίσης στη σύσταση καθέτου πρέπει να υποβληθούν και κατόψεις των υπαρχόντων και μελλοντικών κτισμάτων μέχρι εξάντλησης του συντελεστή δόμησης καθώς και Δ.Κ. όπου θα απεικονίζεται η ακριβής θέση των κτισμάτων. Στην εφαρμογή του αυτό είναι δύσκολο, διότι οι συνιδιοκτήτες πρέπει να δεσμευτούν το χρόνο της σύστασης της καθέτου για κατασκευές που θα πραγματοποιηθούν π.χ. μετά 15 χρόνια.

 

Εάν δεν υποβλήθηκαν κατόψεις και Δ.Κ. κατά τη σύσταση της καθέτου ή άν έχουν υποβληθεί τα παραπάνω αλλά ο συνιδιοκτήτης θέλει να κατασκευάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που δεσμεύτηκε κατά τη σύσταση της καθέτου, τότε η γνώμη μου είναι ότι απαιτείται και η συναίνεση των συνιδιοκτητών.

 

Εάν ένας συνιδιοκτήτης θέλει να κάνει προσθήκη ορόφου σε υπάρχον κτίσμα - και σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι οκ - το άν θα κάνει νέα οριζόντιο εξαρτάται από αν θέλει τη προσθήκη να τη μεταβιβάσει σε άλλο πρόσωπο. Τότε θα κάνει τροποποίηση της πρώτης καθέτου και οριζοντίου μεταβάλοντας τα δικά του δικαιώματα επί του οικοπέδου χωρίς να μεταβληθούν τα δικαιώματα των άλλων συνιδιοκτητών.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Για την καθετη δεν ειναι υποχρεωτικο να ορισθει απο πριν πως θα χτισει ο καθενας . Συνηθως περιγραφονται με πολυ απλο τροπο , μονο οικοπεδικα τμηματα και ποσοστα. Καμμια φορα καθοριζονται και αποστασεις των μελλοντικων κτισματων απο τα επι μερους ορια. Ετσι ο καθενας εχει τα χερια του λυμενα για το μελλον.

 

Για αυτο που λες acnt αν θελεις κανεις συσταση οριζοντιου για την προσθηκη.

Link to comment
Share on other sites

...άν θα κάνει νέα οριζόντιο εξαρτάται από αν θέλει τη προσθήκη να τη μεταβιβάσει σε άλλο πρόσωπο

Αρα αν θα κρατήσει όλο το κτίσμα στο όνομά του δεν απαιτείται νέα σύσταση οριζοντίου, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.