Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση ηλεκτρομηχανολογικών μελετών με βάση το άθροισμα των όγκων;


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

Θέλω να ρωτήσω το εξής, σε περίπτωση όπου σε οικόπεδο αναγείρονται δυο δυόροφα κτίρια με χρήση κατοικία και με συνολικό όγκο (και των 2 κτιρίων) όπου ξεπερνάει τα 1300 κ.μ. αλλά όγκο για το κτιριο α < 1300κ.μ. και όγκο για το κτίριο β < 1300κ.μ. απαιτείται μελέτη θέρμανσης και ηλεκτρικών?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν υπάρχει και η προυποθεση των 300 τ.μ. στον συντελεστή.

Πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο προυποθέσεις (όγκου και ΣΔ) για να απαιτούνται όλες οι Η/Μ μελέτες.

 

Εφόσον τα δύο κτίρια είναι στατικά ανεξάρτητα , για τον έλεγχο αυτό δεν υπολογίζεις το άθροισμα των όγκων και της δόμησης των 2 κτιρίων, αλλά κάθε ένα ξεχωριστά.

Αν δηλαδή έχεις δύο κτίρια 200 και 150 τ.μ με όγκο 800 και 600 κ.μ αλλά είναι στατικά ανεξάρτητα, δεν απαιτούνται όλες οι Η/Μ μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ! Με κάλυψες πλήρως.

Όσον αφορά την μελέτη ανυψωτικών συστημάτων για το δυόροφο κτήριο με υπόγειο χρείαζεται να κατατεθεί στην πολεοδομία? Ενα από τα παραπάνω δυόροφα θα έχει ανελκυστήρα που θα ξεκινά απο το υπόγειο και θα φτάνει εως και το δώμα..

Link to comment
Share on other sites

@MECH

 

Μιας και φαίνεται ότι κατέχεις το ζήτημα.......μπορείς να μου πεις που θα βρω την νομοθεσία όπου αναφέρονται αυτά που λες, δηλαδή απαιτήσεις για Η/Μ μελέτες κ.τ.λ. ......

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Θα τα βρείτε και εδώ στο ποστ του συναδέλφου gsakel :

 

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=6010

 

Ξέχασα να αναφέρω ότι όλες τις μελέτες τις καταθέτεις ανεξαρτητως όγκου και ΣΔ αν έχεις πάνω από τρεις ορόφους ( pilotis λογιζεται ως όροφος).

 

Για τη μελέτη του ανελκυστήρα, επειδή μόλις είδα ότι σε παρόμοιο τοπικ αναφέρεται από συνάδελφο κάτι που είναι λάθος...Το έχουμε γράψει και άλλη φορά το ξαναγράφω :

 

Μελέτη ανελκυστήρα απαιτείται να κατατεθεί ΟΤΑΝ απαιτούνται και οι υπόλοιπες Η/Μ μελέτες .

Tα 9μ έχουν να κάνουν με την υποχρέωση ή μη κατασκευής ανελκυστήρα και επομένως με τις υποχρεωτικές ελάχιστες διαστάσεις 1,40*1,10 του θαλάμου.

 

Δηλαδή αν στο κτίριο έχεις υψομετρική διαφορά <9 μ δεν είσαι (πλην κάποιων εξαιρέσεων ειδικών περιπτώσεων κτιρίων) υποχρεωμένος να δείξεις και να κατασκευάσεις ανελκυστήρα.Και αν δείχνεις τον φτιάχνεις όσων ατόμων θέλεις.Αν το κτίριο έχει >9μ υποχρεούσαι να δέιξεις ανελκυστήρα τουλάχιστον 1,40*1,10.

 

ΜΕΛΕΤΗ για τον ανελκυστήρα καταθέτεις ΟΤΑΝ απαιτούνται όλες οι Η/Μ μελέτες είτε είναι υποχρεωτικός είτε όχι ( εφόσον δείχνεις ανελκυστήρα βέβαια....) .Αν δεν απαιτούνται οι Η/Μ μελέτες δεν καταθέτεις μελέτη ανελκυστήρα-δεν παίζει ρόλο αν είναι υποχρεωτική η κατασκευή του ή όχι .

Εννοείται βέβαια ότι όταν έχεις >9μ υψομετρική διαφορά το πιθανότερο είναι ότι θελεις όλες τις μελέτες λόγω ορόφων οπότε κατά 99% καταθέτεις και μελέτη....

 

 

ΥΓ : Να δείχνετε μηχανοστάσια σε κάθε περίπτωση...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει εγκύκλιος (δεν μπορώ να την βρω τώρα) που λέει πως από την στιγμή που δείχνουμε ανελκυστήρα, τότε πρέπει και να κατατεθεί η μελέτη του.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε erling μακάρι να είναι έτσι όπως το λες , για μένα θα ήταν καλό από οικονομικής απόψεως τουλάχιστον.

 

Προσωπικά τουλάχιστον σε 5 διαφορετικές πολεοδομίες της Αθήνας δε μου έχει ζητηθεί αυτό ποτέ. Σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις οικοδομών.Mόνο στην περίπτωση που καταθέτεις και τις υπόλοιπες.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό λες συν. MECH, αλλά μου έχουν ζητήσει και χωρίς να απαιτούνται Η/Μ, απλά δεν ελέγχεται με βάση των ΕΛΟΤ.

 

ΥΠΕΧΩΔΕ ΟΙΚ.52874/ΕΓΚ.24/98 : Παροχή διευκρινίσεων για την τροποποίηση του άρθρου 25 του υπ'αριθ. 3046/304/3.2.89 (ΦΕΚ 59Δ/89) απόφασης περί Κτιριοδομικού Κανονισμού

7. Σε κτίρια όπου η εγκατάσταση του ανελκυστήρα είναι προαιρετική σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κτιριοδ. κανονισμού (ΦΕΚ 59Δ/89) και το άρθρο 29 παρ. 5 του ΓΟΚ/85 (ΦΕΚ 210Α/85) αλλά λόγω όγκου ή αριθμού ορόφων απαιτούνται ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, τότε εφόσον στα αρχιτεκτονικά σχέδια προβλέπεται φρεάτιο ανελκυστήρα ο μελετητής υποχρεούται να προσκομίσει μελέτη ανελκυστήρα τόσων ατόμων, όσων προκύπτουν από την επιφάνεια του θαλάμου σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ.

 

Και είναι και λογικό, αφού κάτι το δείχνεις πρέπει να δείξεις και πως αυτό θα λειτουργήσει.

Link to comment
Share on other sites

παρομοίως και έμενα μου έχουν ζητήσει μελέτη θέρμανσης και κατανομής δαπανών, παρόλο που δεν απαιτούνταν, γιατί έδειχνα το λεβητοστάσιο/δεξαμενή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.