Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια περίφραξης σε παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο


Recommended Posts

Μπορει με καποια παρεκλιση να γινει περιφραξη (εν ολω η εν μερει) με συρματοπλεγμα σε αγροτεμαχιο εκτος σχεδιου το οποιο εφαπτεται σε καθορισμενη γραμμη παραλιας?

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμ....δεν νομίζω.

Εκτός αν αποδείξεις με κάποιο τρόπο οτι στην περίπτωσή σου δεν εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση.

Αν το θέμα σου είναι απλώς η οριοθέτηση νομίζω επιτρέπεται το κάνεις με φυτά.

Εδώ εγώ είχα αγροτεμάχιο παραθαλάσσιο μεν αλλά 4 μέτρα ψηλότερα από την παραλία, δηλαδή είχε πρόσωπο σε έναν μικρό γκρεμό, από κάτω ήταν ο κεντρικός παραλιακός δρόμος πλάτους 10μ, και μετά η παραλία, και δεν επέτρεψαν περίφραξη. Λες και θα κατέβαινε κανείς από το βουνό (αντί να πάρει τον κεντρικό παραλιακό δρόμο) και θα πήδαγε από ύψος 4 μέτρα για να πάει στην παραλία.

Link to comment
Share on other sites

ο ιδιοκτητης (που προκειτε για Φιλανθρωπικο Ιδρυμα) προτιθεται να αφησει διοδο δουλεια διοδου πλατους 4μ προς την παραλια,εκτος περιφραξης.Αυτο βοηθαει?

Τελικα βρηκα αυτο,που νομιζω απαντα στο ερωτημα μου.οποιος εχει να προσθεσει κατι ευπροσδεκτο

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙ > Κεφάλαιο-Θ > Αρθρον-187

(Αρθ-23, 24 Ν-1337/83, ΠΔ-236/18-5/22-6-84)

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΤΩΝ

....................

3. Από την 14-3-83 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν-1337/83), σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών προ του 1923 και σε ζώνη πλάτους 500 μ από την ακτή ή την όχθη δημόσιων λιμνών (εκτός αν έχει ορισθεί μεγαλύτερο πλάτος ΖΟΕ κατά το Αρθ-183 δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις.

Κατ'εξαίρεση περιφράξεις επιτρέπονται σε περίπτωση που είναι αναγκαίες για την προστασία καλλιεργειών ή άλλων ειδικών χρήσεων που προσδιορίζονται με ΠΔ που εκδίδεται μια φορά με πρόταση του ΥΠΠΕΧΩΔΕ.

Με το δ/γμα αυτό καθορίζονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης αυτής που επιτρέπει την κατ' εξαίρεση περίφραξη ως και ο τρόπος, το είδος και η έκταση της περίφραξης αυτής.

Στις πιο πάνω περιοχές είναι δυνατόν με απόφαση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας να επιβληθεί η διακοπή των εργασιών κάθε είδους περίφραξης, καθώς και η κατεδάφιση περιφράξεων που έχουν τελειώσει, εφόσον οι περιφράξεις αυτές παρεμποδίζουν την πρόσβαση προς την ακτή ή την όχθη δημόσιας λίμνης και στο μέτρο που η διακοπή ή η κατεδάφιση εξυπηρετεί την πρόσβαση αυτή ή που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι περιφράξεις κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού θεωρούνται αυθαίρετες και εφαρμόζονται για την κατεδάφισή τους οι διαδικασίες του Αρθ-382.

4. Ως ακτή για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης νοείται το προς την ξηρά όριο του αιγιαλού και, αν η οριογραμμή αυτή δεν έχει προσδιορισθεί κατά τις κείμενες διατάξεις, νοείται η διαχωριστική γραμμή ξηράς - θάλασσας.

5. Οι κάτοχοι ή αυτοί που χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο κτίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό κατά παράβαση του Αρθ-11 του ΑΝ-2344/90 "περί αιγιαλού και παραλίας", όπως ισχύει ή του ΝΔ-2687/53 "περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού", όπως ισχύει, αποβάλλονται μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος χωρίς καμία αξίωση αποζημίωσης.

6. Τα κτίσματα αυτά μπορεί να διατεθούν στους ΟΤΑ ή σε κοινωφελή ιδρύματα ή οργανισμούς για την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, μέχρι την κατεδάφισή τους.

7. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού μπορεί να ρυθμίζονται με απόφαση του ΥΠΠΕΧΩΔΕ.

8. Κατ'εξαίρεση των διατάξεων της παρ.3 επιτρέπονται οι περιφράξεις σε ζώνη πλάτους 500 μ από την ακτή ή την όχθη δημόσιας λίμνης για την προστασία των εξής καλλιεργειών ή ειδικών χρήσεων:

Ειδικών καλλιεργειών, που η περίφραξή τους είναι αναγκαία για την προστασία τους και την προστασία του κοινού από φυτοφάρμακα. Οι καλλιέργειες αυτές είναι κηπευτικά, οπωροφόρα, εσπεριδοειδή, ανθοκομικές καλλιέργειες, καλλιέργειες υπό κάλυψη, νέες φυτείες, φυτώρια.

Κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών δραστηριοτήτων.

Τουριστικών - Ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων - Βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Χώρων και εγκαταστάσεων τεχνικής εξυπηρέτησης οικισμών:

α. Βιολογικού καθαρισμού

β. Εγκαταστάσεων και δεξαμενών ύδρευσης

γ. Εγκαταστάσεων ΔΕΗ, ΟΤΕ

Στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Μεγάλων συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ)

Αρχαιολογικών χώρων

Μνημείων της φύσης, υγροτόπων, υδροβιοτόπων, σημαντικών πηγών γλυκού νερού

Εκτροφείων θηραμάτων

Κτιρίων εκπαίδευσης - σχολεία κλπ

Κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί - παιδικές κατασκηνώσεις - άσυλα κλπ)

Κτιρίων περίθαλψης (νοσοκομεία, κλινικές κλπ)

Αθλητικών εγκαταστάσεων (πχ πισίνες, τένις κλπ)

Οργανωμένων πλάζ

Παιδικών χαρών, παιδότοπων

Φυλακών, Σωφρονιστικών ιδρυμάτων

Νεκροταφείων

Μονών

Κτιρίων δημοσίων ή κοινωφελών σκοπών

Χώρων συνάθροισης κοινού (υπαίθρια θέατρα, κινηματογράφοι)

Χώρων εκθέσεων και αγοράς

Λατομικών χώρων μόνο στα ανώτερα κάθε φορά όρια των μετώπων εκμετάλευσης

9. Οι περιφράξεις πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση 50 μ από τη γραμμή αιγιαλού ή την όχθη δημόσιας λίμνης.

α. Εξαιρούνται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεγάλες συγκοινωνιακές εγκαταστάσεις, ειδικές περιπτώσεις βιομηχανικών συγκροτημάτων (μεταλλουργίες, πετρελαιοειδή, μονάδες παραγωγής τσιμέντου κλπ), οι σκάλες φόρτωσης υλικών εξορυκτικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι υπόλοιπες χρήσεις που κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας και μετά από πρόταση του αρμόδιου για τη χρήση του γηπέδου φορέα, η περίφραξή τους σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από την ακτή κλπ, είναι απόλυτα απαραίτητη για τη λειτουργία τους.

β) Για τις ειδικές καλλιέργειες, επιτρέπεται η περίφραξή τους και σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων όταν δεν παρεμποδίζεται η παράλληλη προς τη γραμμή αιγιαλού ή την όχθη της λίμνης, προσπέλαση του κοινού. Η απόσταση αυτή καθορίζεται κατά περίπτωση από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,5 μέτρο.

10. Η περίφραξη των τουριστικών εγκαταστάσεων τοποθετείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 5 μέτρα γύρω από το περίγραμμα του κτιρίου ή γύρω από τα ακραία κτίσματα του συγκροτήματος των οικίσκων, όταν πρόκειται για διεσπαρμένα κτίρια. Για τα CAMPINGS και τις κατασκηνώσεις οι περιφράξεις καθορίζονται κατά περίπτωση από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, ύστερα από πρόταση του ΕΟΤ.

11. Δεν επιτρέπεται η περίφραξη ολόκληρου του γηπέδου στις καλλιέργειες ή ειδικές χρήσεις που αναφέρονται στην παρ. 8 του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να αφήνεται απερίφρακτο τμήμα γηπέδου πλάτους τριών (3) μέτρων, τουλάχιστον στο ένα όριο του γηπέδου.

'Oπου από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται απόσταση κτίσματος από τα όρια του γηπέδου 2,5 μέτρων, τότε το πλάτος του μη περιφρασσόμενου τμήματος του γηπέδου ορίζεται σε 2,5 μέτρα.

12. Σε περίπτωση που το πρόσωπο του γηπέδου το παράλληλο προς την ακτή είναι μεγαλύτερο ή ίσο με τριακόσια (300) μέτρα επιβάλλεται σε κάθε τμήμα γηπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 300 μέτρα να διακόπτεται η περίφραξη και να αφήνεται απερίφρακτο τμήμα του γηπέδου κάθετο προς την ακτή, πλάτους τουλάχιστον 3 μέτρα.

13 Ο ειδικότερος προσδιορισμός της έκτασης και της θέσης της περίφραξης του γηπέδου καθορίζεται κατά περίπτωση από την αρμόδια πολεοδομική αρχή.

14. Το συνολικό ύψος της περίφραξης δεν μπορεί να υπερβεί τα 2,5 μέτρα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η κατασκευή της να είναι συμπαγής.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται συμπαγές περίγραμμα όπου αυτό επιβάλλεται από την αρχαιολογική υπηρεσία και σε ύψος σύμφωνα με απόφαση της οικείας ΕΠΑΕ ή του Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Επίσης επιτρέπεται για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μονές, νεκροταφεία, άσυλα, σωφρονιστικά ιδρύματα και φυλακές η κατασκευή συμπαγούς τοιχοποιίας συνολικού ύψους 2,5 μέτρων.

15. Οι ακριβείς διαστάσεις, το ύψος και ο τρόπος κατασκευής των περιφράξεων ορίζονται από την κατά τόπους αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

...........................

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ναι ,μονο που το συγκεκριμενο γηπεδο ειναι ελαιοκτημα.

Δεν υπαρχει χρηση κοινωφελους σκοπου στο συγκεκριμενο ελαιοκτημα,εκτος οτι τα εσοδα του πηγαινουν για κοινωφελεις σκοπους.Ομως εχουμε γεωργικη εκμεταλευση-ελαιοκτημα-αν μπουν 5 κατσικια μεσα μπορουν θεωρητικα να καταστρεψουν ολο το ελαιοκτημα.

Ειδικών καλλιεργειών, που η περίφραξή τους είναι αναγκαία για την προστασία τους και την προστασία του κοινού από φυτοφάρμακα
Αυτα σε συνδυασμο οτι θα αφεθει διοδος 4 μ ελευθερη να περνανε προς την παραλια ,νομιζω οτι εχω ελπιδες να βγαλω αδεια περιφραξης .και πιθανον κατι αλλο να σκεφτω ,εγω η καποιος αλλος.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Σε συνέχεια της παραπάνω συζήτησης ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους που τυχόν έχουν εκδώσει άδεια περίφραξης σε παραλιακό γήπεδο :

Αν πρόκειται για γήπεδο άρτιο, εκτός ΖΟΕ, μη δασικό (βάσει πράξης χαρακτηρισμού), εντός της ζώνης των 500 μ. από την ακτή, σε επαφή με Επαρχιακή οδό και σε περιοχή όπου έχει καθορισθεί ο Αιγιαλός και η Παραλία υπάρχει δυνατότητα περίφραξης ή ισχύουν μόνο όσα αναγράφονται στο Π.Δ.236/84 ως εξαιρέσεις του άρθρου 23 του Ν.1337/83 ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα έκτοτε.

Αλλά ... έχεις δει πουθενά σε περίφραξη ...... να αφήνεται τμήμα ορίου ΑΠΕΡΙΦΡΑΚΤΟ???

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, δεν έχει αλλάξει το πδ, εκτός από κάποιες εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, αλλά το θέμα είναι ότι αφενός το άρθρο 23 ήταν προσωπική επιλογή του μακαρίτη Τρίτση για το θέμα του αποκλεισμού των ακτών που ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα σημαντικό ζήτημα αφετέρου ο νόμος του αιγιαλού έχει αντικατασταθεί με άλλον που έχει άλλη φιλοσοφία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με το θέμα μου και για τις απαντήσεις που πήρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.