Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: ΓΟΚ85 Χαμηλά κτίρια Ακύρωση παλαιάς αδείας


Hope

Recommended Posts

Είμαι συνιδιοκτήτρια εξ’αδιαιρέτου οικοπέδου 957 μ2, με κάθετη (οριζόντια) σύσταση. Τμήμα Α 478,66μ2 δικό μου και Τμήμα Β 478,66μ2 του γείτονα . Συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 0,60. Το μέγεθος και σχήμα των οικοπέδων, επιτρέπει να γίνει κατάτμιση αλλά το κόστος μεγάλο. Πριν από 21 περίπου χρόνια, ο συνιδιοκτήτης έχτισε με άδεια χαμηλών κτιρίων ΓΟΚ 83 άρθρο 14, χωρίς συνέναιση από δικής μας πλευράς και χωρίς προφανώς επίδειξη τίτλων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το δικό μου οικόπεδο να χτίσει όσα θα του αναλογούσαν εαν η άδεια του όμορου οικοπέδου ήταν κανονική και όχι χαμηλών κτιρίων. Επίσης δήλωσε το οικόπεδό του ως άρτιο, χωρίς ν'αποτυπώσει το δικό μου οικόπεδο στο τοπογραφικό στην πολεοδομία. Το τοπογραφικό κάλυψης και το τοπογραφικό που κατέθεσε τότε στην πολεοδομία αποτυπώνουν στην άδεια 450μ2 και όχι ως ½ των 957,32μ2. Ο γείτονας, τμήμα Β, στην άδεια δήλωσε διόροφη κατοικία σε πυλωτής με υπόγειο συνολικό εμβαδό 286.92μ2. Κάλυψη δεν παίζει ρόλο λόγω του ότι δεν έκανε υπερβάσεις. Όπως όλοι στην Ελλάδα, έχει το ισόγειο κλειστό (σαν οικία).

Από τη στιγμή που έχω προσπαθήσει να προσεγγίσω τον ιδιοκτήτη Β έχω μπλέξει με ανθρώπους που δε καταλαβένουν ή δεν τους ενδιαφέρει το πρόβλημά μου, και αποφάσησα να προχωρήσω σε καταγγελία για ανάκληση και ακύρωση της άδειας, ώστε να ελευθερωθεί το τμήμα Α ως προς τα οικοδομήσιμα μέτρα. Κατά την πολεοδομία μπορώ να χτίσω 400μ2(όριο για όλο το οικόπεδο)-286.92=113,08μ2.

Εγώ θέλω να ακυρώσω την άδειά του για να κάνω πλήρη εκμετάλευση του σδ 0,60 δηλαδή 287μ2 οικοδομήσιμα και όχι 113,08μ2.

Παρακαλώ, ότι γνώσεις και ιδέες έχετε, θα με βοηθούσαν αφάνταστα λόγω του ότι εγώ ποτέ δεν είχα ιδέα από όλα αυτά. Είμουν παντελώς άσχετη, και τώρα που ήταν να πουλήσω το οικόπεδο τ’ανακάλυψα. Βέβαια, ο μηχανικός του αγοραστή που έχασα τα ανακάλυψε, και αναγκάστηκα να το ψάξω με μηχανικό και δικηγόρο.

Ο λόγος που ανοίγω το θέμα είναι για το ότι οποιαδήποτε γνώμη ή γνώση και κατεύθυνση θα με βοηθούσε πολύ. Όσο ζούμε μαθαίνουμε…και ίσως αυτή η ιστορία μου, διδάξει μερικούς από εσάς σε κάτι που ίσως χρειαστείται στο μέλλον. Άν και δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερό μου εχθρό!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μπερδεμένα μας τα λες...

Θα σου απαντήσω με ερωτήσεις. Αν τις απαντήσεις έχεις την λύση...

 

1) Είναι σε σχέδιο πόλης (α) ή σε οριοθετημένο οικισμό (β);

2) Αν (α) και σ.δ.=0.60 τότε γιατί ισχύει max οικοπέδου =400μ2;;;

3) Αν (β) τότε έχει σ.δ.=0,60 ή κλιμακωτό και max = 400μ2

4) Αν (α) ποια είναι η αρτιότητα εμβαδού στην περιοχή;

5) Αν (α) και αρτιότητα <478 τότε μήπως έχει γίνει οριστική κατάτμηση και όχι κάθετη σύσταση;

6) Αν όντως είναι κάθετη τότε ποια τελικά είναι η μέγιστη δόμηση, τι ακριβώς αναφέρει η σύσταση για τα ποσοστά αυτής και γιατί η πολεοδομία σου λέει (λανθασμένα) ότι μπορείς να χτίσεις 113,08μ2;

 

Όπως καταλαβαίνεις απαιτείται κάποιος μηχανικόςνα εξετάσει αναλυτικά τα στοιχεία που έχεις και να σε κατευθύνει σε λύσεις ή να σου δώσει βέβαιες απαντήσεις. Αφού έχεις προσλάβει μηχανικό πιστέυω ότι θα βρεις την άκρη...

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου. Τα 400μ2 είναι λόγω του περιορισμού εξ'ορισμού για τις άδειες χαμηλών κτιρίων στο όλο οικόπεδο.

Εάν η άδεια του Β οικοπόδου ήταν κανονική, τότε θα μπορούσε το οικόπεδο Α να εκμεταλευθεί το σδ 0,60. Η πολεοδομία όμως λέει και το οικόπεδο Α πρέπει να πάει με χαμηλά κτήρια εφ'όσον το Β πήγε με χαμηλά κτήρια. Έτσι εξηγείτε το 113μ2 που είναι το υπόλοιπο για το Α τμήμα.

Αρτιότητα στην περιοχή είναι 450μ2, αλλά κατά όλους, δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς που ρώτησα, η σύσταση που έχω δεν ορίζει τα οικόπεδα άρτια στα μάτια της πολεοδομίας.

Πρέπει να γίνει κατάτμιση με μεγάλο κόστος εφορίας....

Η άλλη εναλλακτική είναι να ακυρώσω την από 1989 άδεια του Β...όπως προανέφερα...

Στην ουσία θα ήθελα γνώμες, αλλά και να ενημερώσω για κάτι τοοοοσο πολύπλοκο

Link to comment
Share on other sites

Σόρρυ δεν πρόσεξα ότι έγραψες για "χαμηλά κτίρια"

Ζυγισέ τα με το κόστος της κατάτμησης. Αν έχεις την αρτιότητα πάρτο απόφαση γιατί μια ζωή θα έχετε προβλήματα...

Link to comment
Share on other sites

Εάν υφίσταται κάθετη ιδιοκτησία, τότε στη σύστασή της (κανονισμός) θα πρέπει να προσέξεις εάν αναφέρεται ως αυτοτελής ιδιοκτησία ή όχι. Στην περίπτωση που έχεις αυτοτελή ιδιοκτησία, σίγουρα το οικόπεδο (μιας και θεωρείται ενιαίο πολεοδομικά) δεν πρέπει να ξεπερνά τη μέγιστη δόμηση που του αναλογεί αφενός, αφετέρου δεν πρέπει έκαστος συγκύριος να παραβιάζει το αναλογούν ποσοστό δόμησης. Δεν βλέπω γιατί η χρήση του άρθρου 14 περι χαμηλών κτιρίων θα απαιτούσε συνέννεση ιδιοκτητών στην περίπτωση που ισχύουν τα παραπάνω.

 

Εξάλλου, στο άρθρο 14, αναφέρει τον περιορισμό των 400 τετρ. μέτρων επί οικοπέδου, στην περίπτωση που στο εν λόγω οικόπεδο οικοδομηθούν περισσότερα του ενός κτίρια με διατάξεις περί χαμηλών κτιρίων (μέγιστο ύψος 8,50+1,50 στέγη-απόσταση απο όρια 2,50μ). Εάν οικοδομηθούν δύο (2) αυτοτελή κτίρια (σε 2 αυτοτελείς επαναλαμβάνω ιδιοκτησίες) και ΔΕΝ παραβιάζεται ούτε η συνολική δόμηση του ενιαίου ακινήτου, ούτε το ποσοστό συγκυριότητας, δεν αντιλαμβάνομαι την ένοοια της συναίνεσης....

Link to comment
Share on other sites

Η πολεοδομία περιορίζει στο τμήμα Α την οικοδομησιμότητα στα 113μ2, λόγω του περιορισμού τμημάτων Α+Β σε σύνολο 400μ2. Με κανονική άδεια θα ήταν για το τμήμα Α 286μ2(478μ2Χ σδ 0,60). Εαν είναι αυτοτελή τμήματα, γιατί η πολεοδομία λέει ότι υποχρεούτε το τμήμα Α να πάει και αυτό με χαμηλά κτήριια και όχι κανονική άδεια? Η πολεοδομίες απ'ότι κατάλαβα, όταν είναι εξ'αδιαιρέτου οικόπεδα δεν ασχολούντε εαν είναι αυτοτελή...απλά θέτουν περιορισμούς σε όποιον δεν προλάβει να χτίσει πρώτος!

Link to comment
Share on other sites

Γιά το κράτος είσαστε ενιαίο οικόπεδο , οπότε ο συντελεστής δόμησης εφαρμόζεται γιά το σύνολο .

 

Βρείτε μηχανικό να σας διαφωτίσει τι θα κάνετε , σε συνεννόηση με τον δικηγόρο σας .

Link to comment
Share on other sites

Αρτιότητα στην περιοχή είναι 450μ2, αλλά κατά όλους, δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς που ρώτησα, η σύσταση που έχω δεν ορίζει τα οικόπεδα άρτια στα μάτια της πολεοδομίας.

Πρέπει να γίνει κατάτμιση με μεγάλο κόστος εφορίας....

Η άλλη εναλλακτική είναι να ακυρώσω την από 1989 άδεια του Β...όπως προανέφερα...

Στην ουσία θα ήθελα γνώμες, αλλά και να ενημερώσω για κάτι τοοοοσο πολύπλοκο

 

Καλά μπορείς να κάνεις κατάτμηση και δεν τη κάνεις γιατί είναι πολλά τα φορολογικά?

Αντί να λύσεις το προβλημα σου οριστικά θέλεις να μπεις σε μία διένεξη που μόνο κόστος θα έχει?

Ποιος έξυπνος σου πρότεινε αυτή τη λύση?

Εάν ακυρώσεις την άδεια τι νομίζεις ότι θα γίνει?

Στην καλύτερη για εσένα περίπτωση θα πληρώσει ένα όχι και τόσο τσουχτερό πρόστιμο ο συνιδιοκτήτης και εσύ θα περιμένεις να το κατεδαφίσει μόνος του (δηλαδή ποτέ).

Μέχρι να κατεδαφιστεί το παράνομο κτίσμα δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα

Τελικά κερδισμένοι θα βγουν για άλλη μια φορα οι δικηγόροι και η ΔΟΥ.

Εγώ εάν μπορούσα να κάνω κατάτμηση θα την είχα κάνει χτες

Link to comment
Share on other sites

τελικά έχεις οριζόντια ή κάθετη σύσταση ιδιοκτησίας ;;

 

Διότι - όπως εγώ τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι - στην περίπτωση εξ' αδιαιρέτου με οριζόντια σύσταση, όντως η Πολεοδομία έχει δίκιο.

Στην περίπτωση καθέτου όμως, διαφωνώ....κάθετα......θα πρέπει (περι των αυτοτελών ιδιοκτησιών που προανέφερα στο προηγούμενο μήνυμά μου) να αναγράφεται και στη σύσταση καθέτου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.