Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θάνατος εργάτη σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή


ilias

Recommended Posts

Δεν ξέρω που στηρίζει ο zavi την αισιοδοξία του, ότι αρκεί η αναγραφή στο ΗΜΕ. Στην παρακάτω περίπτωση ο επιβλέπων δεν την γλίτωσε, παρόλο που στο έργο υπήρχαν ζώνες ασφαλείας και παρόλο που υπήρχε προστατευτικό κιγκλίδωμα αλλά 0,5 μ αντί 1 μ. Αν θέλόυν να σου βρουν κάτι είναι πανεύκολο. Π.χ. το κιγκλίδωμα ήταν 0,95 μ και όχι 1,00! Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα 5 εκ. δεν είναι τόσο σπουδαίο. Αλλά με το γράμμα του νόμου είναι. Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε πραγματικά ξεκρέμαστοι.

 

http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=cz5kYc72l3spSyMp5LidVtq9UfgRMw&apof=1159_2009&lang=EN

ΑΡΙΘΜΟΣ 1159/2009

 

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Z' ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

 

«…..Η ανωτέρω πτώση οφείλεται στο ότι δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας από τον κατηγορούμενο πολιτικό μηχανικό για την αποφυγή πτώσεως απασχολουμένου στο πιο πάνω έργο προσωπικού και συγκεκριμένα, ενώ το άρθρο 19 Π.Δ/τος 778/1980 επιβάλλει, προκειμένου για εργασίες επί της στέγης, όπως τα δάπεδα εργασίας (εν προκειμένω ο υπάρχων διάδρομος) φέρουν στις απολήξεις των προστατευτικό κιγκλίδωμα ύψους τουλάχιστον ενός μέτρου, δηλαδή ικανού από πλευράς μεγέθους να ανασχέσει τυχόν ανεξέλεγκτη πτώση, οφειλομένη σε απώλεια ισορροπίας είτε από κάποια αδέξια κίνηση, είτε από αιφνίδια παθολογικά αίτια (στιγμιαία ζάλη, απώλεια συνειδήσεως), στην προκειμένη περίπτωση το υπάρχον δάπεδο εργασίας (τσιμεντένιος διάδρομος), - ασφαλές καθ' όλο του το μήκος μέχρι του σημείου που σχημάτιζε τις δύο μικρές ταράτσες, - κατέληγε σε στηθαίο ύψους 50 εκατοστών που περιέβαλε τις ταράτσες, και γι' αυτό ανεπαρκές να ανασχέσει την πτώση ανθρωπίνου σώματος. Είναι προφανές επομένως, ότι εάν το πιο πάνω στηθαίο είχε ύψος ενός μέτρου αντί του ημίσεως, εφόσον είτε πάνω στο υπάρχον είχε κατασκευασθεί πρόσθετο μεταλλικό κιγκλίδωμα, ώστε αμφότερα να έχουν το κατά νόμο ελάχιστο ύψος, είτε είχε παράλληλα με το στηθαίο κατασκευασθεί μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους ενός μέτρου, η πτώση του θανατωθέντος από το σημείο αυτό στο κενό θα είχε αποφευχθεί. Το ότι ο θανών έπεσε από το σημείο αυτό προκύπτει και από το σημείο που βρέθηκε μετά την πτώση του, κάτω από την προς δυσμάς ταράτσα. Οι υπάρχουσες στο έργο ζώνες ασφαλείας, οι οποίες προβλέπονται σε περίπτωση αδυναμίας εξευρέσεως άλλης λύσεως για τους εργαζομένους επί της στέγης, δεν ήραν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του κατηγορουμένου για την τοποθέτηση του πιο πάνω προστατευτικού κιγκλιδώματος περιμετρικά των απολήξεων των ταρατσών, η οποία ήταν καθ' όλα τεχνικά εφικτή. Ο κατηγορούμενος είχε την υποχρέωση να λάβει το πιο πάνω προβλεπόμενο από τον νόμο μέτρο ασφαλείας, λόγω της διττής ιδιότητάς του, ως επιβλέποντος την κατασκευή μηχανικού και ως διευθύνοντος συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εργολήπτριας ανώνυμης εταιρείας. Ο τελευταίος, αν και κατά τα προεκτεθέντα μπορούσε και όφειλε να λάβει το πιο πάνω μέτρο ασφαλείας, για το οποίο είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, από έλλειψη της προσοχής του παρέλειψε να πράξει τούτο, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του ...., που εργαζόταν σε αυτό, αποτέλεσμα το οποίο δεν προέβλεψε ότι θα προκαλέσει. Επομένως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος από αμέλεια (άνευ συνειδήσεως) ανθρωποκτονίας".

«…Σημειώνεται, επίσης, σύμφωνα με τις οικείες παραδοχές, ότι η ιδιαίτερη αυτή νομική υποχρέωση του αναιρεσείοντος, αναμφισβήτητα πήγαζε από τη σχετική σύμβαση, που αυτός είχε υπογράψει με την ιδιότητα που προαναφέρθηκε, αυτή του επιβλέποντος μηχανικού του έργου.»

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δεν ξέρω που στηρίζει ο zavi την αισιοδοξία του, ότι αρκεί η αναγραφή στο ΗΜΕ.

 

Εδώ το στηρίζω φίλε,σε συνάρτηση με όσα έχουμε ήδη πει πιό πίσω,να μην τα ξαναγράφουμε.....

 

...λόγω της διττής ιδιότητάς του, ως επιβλέποντος την κατασκευή μηχανικού και ως διευθύνοντος συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εργολήπτριας ανώνυμης εταιρείας.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ετεροχρονισμένη απάντηση μεν πάντα επίκαιρα θέματα δε, όποιος συνάδελφος χρειάζεται βοήθεια σχετικά με το θέματα της Ασφάλειας & Υγιεινής της Εργασίας μπορεί να με βρει μιας και τα λούζομαι από της 4/11/2000…..

Link to comment
Share on other sites

Οταν λές ότι τα λούζεσαι εννοείς ότι έχεις δικαστήρια; Οτι έχεις δικαστεί ;

 

Αν μας έγραφες τις εμπειρίες σου, θα σου χρωστούσαμε ΜΕΓΑΛΗ χάρη φίλε!

 

Εχεις προβλήματα με παλαιότερα ατυχήματα;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αν μπλέξεις με τους νομικούς κάηκες. Τα πράγματα είναι πολύ φλου.

Η ποινική δίωξη του μηχανικού (μελετητή ή επιβλέποντα) στηρίζεται στο άρθρο 286 του Π.Κ. που λέει:

«1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή μιας κατεδάφισης με πρόθεση ή από αμέλεια ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες και έτσι προξενεί κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

2. Η παραγραφή της άνω πράξεως αρχίζει από την ημέρα της επέλευσης του αποτελέσματος της παραβίασης.»

Και αν νομίζετε ότι οι “κοινώς αναγνωρισμένοι τεχνικοί κανόνες” είναι οι διατάξεις των διαφόρων κανονισμών που μαθαίνουμε γελιέστε. Να τι ειναι κατά τους ανώτατους νομικούς μας:

Απόφαση Αρείου Πάγου 1634/2009 (στο διαδίκτυο)

http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=ZH46RO5KIZS5KPBVL2W2BDZBEUPWO9&apof=1634_2009

 

 

«Ως “κοινώς αναγνωρισμένοι τεχνικοί κανόνες” νοούνται οι απλοί και κοινοί τεχνικοί κανόνες που είναι γενικώς γνωστοί και εφαρμόζονται κατά την εκτέλεση τέτοιου έργου από προπαιδευμένους και έμπειρους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν πρακτική ενασχόληση σε τέτοια έργα, είναι δε αναγκαίοι (οι τεχνικοί κανόνες) για την ασφάλεια όσων έχουν σχέση με το έργο τόσο κατά την εκτέλεσή του όσο και μετά αυτή κατά τη χρήση του.»

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σχετικά με «τα λούζομαι» θέλω να πω ότι ασχολούμαι επαγγελματικά με την ασφάλεια της εργασίας.

Εμπειρία με δικαστήρια ….. μάλλον έχω πάει σε όλα όσα έχουν γίνει στον νομό μου τα τελευταία 10 χρόνια.

Αν μπορούσα να συγκεντρώσω σε μια πρόταση με ποιο τρόπο προστατεύεται ο μηχανικός θα έλεγα το εξής: «Αποδεικνύοντας ότι έκανε ότι ήταν δυνατόν από μεριάς του για να αποφευχθεί το ατύχημα.»

Προφανές ε?

Και όμως έστω και προφανές, ελάχιστα πράγματα κάνουμε (οι μηχανικοί) προς αυτήν την διεύθυνση. π.χ. τα Ημερολόγια Μέτρων Ασφάλειας ΔΕΝ είναι για να γράφουμε τα απομνημονεύματα μας, ούτε είναι άσκοπη σπατάλη 10 λεπτών από την ζωή μας. Ξεκαθαρίζω ότι (από όσο ξέρω) δεν έχει ζητηθεί από κανένα δικαστήριο από τον μηχανικό να πιάσει το σκεπάρνι και να καρφώσει ή να πάει να πάρει καινούργιες σκαλωσιές.

Ίστατο μέτρο είναι η απειλή της παραίτησης από την επίβλεψη που δυστυχώς όμως θα βρει ΠΟΛΛΟΥΣ καλοθελητές συνάδελφους να συνεχίσουν κάνοντας τα στραβά μάτια.

Τέλος θα καταλήξω ότι όπως και πολλά άλλα είναι θέμα παιδείας, αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας, οργάνωσης, και ΑΠΕΙΛΗΣ. (έχετε δει πως δουλεύουν όλοι αυτοί οι έμπειροι εργολαβομαστοράντζες εντός της Αμερικάνικης Βάσης στην Σούδα υπό την απειλή της απαγόρευσης της εισόδου? Έχει πολύ πλάκα να τους δείτε να αλλάζουν στην πύλη, λες και αυτά που φορούσαν εντός, είναι μολυσμένα με τον HIV)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.