Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόνωση σε κτήριο από Ο.Σ. (φέροντα οργανισμό & πλήρωση)


arc1004

Recommended Posts

Είμαι φοιτητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Πάτρας και είμαι καινουριος στο Michanikos.gr. Σχεδιάζω μια πολυκατοίκια για το μάθημα της σύνθεσης.

Έχω σχεδιάσει την κατασκευή με τρόπο τέτοιο ώστε ολόκληρος ο φέρoντας οργανισμός να είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο επιβλέπων καθηγητής μου είπε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς το μέγιστο πλάτος της κατασκευής μου είναι 8 μέτρα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι το εξής:

Με τη μόνωση τι κάνω; Την βάζω επιδερμικά στους τοίχους; Υπάρχει περίπτωση να ενσωματωθεί η μόνωση στο υλικό;

Συγνώμη αν το ερώτημα μου φαντάζει αστείο ή αυτονόητο για κάποιους/ες, αλλά είμαι άπειρος, είμαι φοιτητής και ακόμα μαθαίνω... Ευχαριστώ για την προσοχή σας και -προκαταβολικα- για τις συμβουλές σας.

 

Παρακαλώ διορθώστε το επάγγελμά σας σε Φοιτητής Αρχιτεκτονικής ή Φοιτητής Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Σε μια τοιχοποιία τη μόνωση μπορείς να την τοποθετήσεις τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του μπατικού τοίχου, αλλά η συνήθης τακτική είναι αυτή να τοποθετείται στη μέση του τοίχου κάνοντας "σάντουιτς" ----> τούβλο/μόνωση/τούβλο.

Επίσης θα πρέπει να μονώσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία σου όπως δοκούς, στύλους κ.τ.λ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε καλώς ήρθες στο φόρουμ. Με το καλό και η είσοδός σου στον κόσμο των μηχανικών!

 

Ο φέρων οργανισμός είναι σχεδόν πάντα από σκυρόδεμα:)

Φέροντα οργανισμό εννοούμε τα στοιχεία που "στηρίζουν" στατικά όλη την οικοδομή. Δηλαδή τις κολόνες, δοκούς και πλάκες στις περισσότερες συνήθεις περιπτώσεις.

Εσύ μάλλον εννοείς τους "τοίχους πλήρωσης" οι οποίοι στις συνήθεις οικοδομές γίνονται από διπλή τοιχοποιία (τούβλα) με ενδιάμεση μόνωση. Αυτούς τους τοίχους λοιπόν λές να κάνεις από οπλισμένο σκυρόδεμα;

 

Αν ναι, τότε το ζήτημα της μόνωσης μπορεί να λυθεί με τρεις τρόπους:

1) Βάζεις κανονικά εξωτερικά την μόνωση όπως και στα φέροντα στοιχεία (κολόνες, δοκάρια κλπ)

2) Εφαρμόζεις το σύστημα 3Δ με σκυρόδεμα-μόνωση-σκυρόδεμα.

3) Θερμομονωτικό σκυρόδεμα

 

Η λύση 1) είναι νομίζω η πιο ενδεδειγμένη στην περίπτωσή σου καθώς είναι γνωστή τεχνοτροπία (συνηθίζεται) και επιπλέον (αν πρόκειται για κατοικία) εκμεταλλεύεσαι πλήρως την (μεγάλη) θερμοχωρητικότητα των τοίχων από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δηλαδή, θα αργεί πολύ να ζεστάθεί το σπίτι σου αλλά αν ζεσταθεί θα αργεί επίσης πολύ να κρυώσει. Το ίδιο ισχύει και το καλοκαίρι αντίστροφα.

 

Η λύση 2) είναι περιορισμένης εφαρμογής στην Ελλάδα. Δεν ξέρω να σου πω πολλά πράγματα αλλά πιστεύω ότι μπορεί να έχεις προβλήματα στην πράξη λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας από τους μαστόρους εφαρμογής. Θεωρητικά την κρατάς ως λύση.

 

Η λύση 3) δεν ξέρω κατά πόσο σε καλύπτει (ανάλογα τι μέγεθος θερμομόνωσης ζητάς) αλλά δεν θα την συνιστούσα.

 

ΥΓ Αυτό για τα 8 μέτρα πλάτους του κτιρίου δεν το κατάλαβα που επηρεάζει!

Link to comment
Share on other sites

Η επιλογη της μονωσης γινεται βαση μελετης. Ειδικοτερα θα πρεπει να γνωριζεις της περιβαλλοντικες συνθηκες της περιοχης. Επισης θα πρεπει να γνωριζεις την εκθεση στον ηλιο heat index. Τι εννοεις ενσωματωση στο υλικο? προσμικτο σκυροδεματος? επαλειψη? κονιαμα? βαφη? Εχεις περιορισμό κόστους? Εχεις σχεδιασει το ΦΟ ετσι ωστε να μειώσης την εκθεση απο την ηλιακη ακτινοβολια? Υπαρχει δεντροφυτευση και τι ειδους?

Link to comment
Share on other sites

Καλως όρισες! Χαίρομαι που νέος αρχιτέκτονας κοιτά και το εφικτό της κατασκευής του κτιρίου του!

 

Συμφωνώ με ilias και Γιαννης. Με το παρακάτω όμως

Η λύση 2) είναι περιορισμένης εφαρμογής στην Ελλάδα.
δεν είμαι 100% σύμφωνος.

Γιάννη, πρέπει να είσαι αρχαιότερος, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν κάνανε παλιά την "ψίχα" και μάλιστα σε πάρα πολλες οικοδομές;

Link to comment
Share on other sites

Η ψίχα είναι πέτρα (ή τούβλο) - μπετό - πέτρα (ή τούβλο). Χρησιμοποιείται ακόμα για ενίσχυση φέρουσας τοιχοποιίας (οπλισμένη τοιχοποιία).

Αυτό που λέω εγώ είναι το 3Δ: μπετό ~10εκ. - μόνωση ~10εκ. - μπετό ~10εκ.

Το σκυρόδεμα είναι ελαφρώς οπλισμένο με πλέγμα.

 

Παιδιά, το παιδί είναι φοιτητής! Εργασία κάνει για την σχολή του...

Link to comment
Share on other sites

@arc1004

 

Καλώς ρωτάς εδώ αλλά φαντάζομαι το κάνεις...συμπληρωματικά - οι καθηγητές σου γνωρίζουν και πρέπει να τους ρωτάς (εξάλλου -και- για αυτό πληρώνονται).

 

Διευκρίνισε σε παρακαλώ αν όντως πρόκειται για κτήριο με πλήρωση από οπλισμένο σκυρόδεμα για να δοθούν σωστές συμβουλές (να διορθωθεί κι ο τίτλος δηλαδή). Αν ισχύει αυτό προφανώς θές να είναι εμφανές εξωτερικά οπότε μένουμε περίπου στην περίπτωση (2) του #3:

το αν θα επιλέξεις σύστημα 3-Δ (όπως αυτό διαφημίζεται) ή παρεμφερές θα το συζητήσεις με κάποιον καθηγητή της Οικοδομικής - το πιο απλό πάντως είναι σκυρόδεμα/μόνωση/τούβλο, τσιμεντοσανίδα ή γυψοσανίδα εσωτερικά. Αντιμετώπιση θερμογεφυρών είναι θέμα που μπορείς να το αφήσεις για άλλη φορά αλλά εξαρτάται και από το εξάμηνο που είσαι.

 

υγ. με τα "8 μέτρα" φαντάζομαι υπονοείς άνοιγμα δοκού - και περισσότερο γίνεται πάντως (διότι όλα, σχεδόν, γίνονται στην αρχιτεκτονική πλέον).

Link to comment
Share on other sites

Όποιος μπορεί, ας διορθώσει τον τίτλο... ο φέρων, του φέροντα, τον φέροντα...

και, χωρίς ενδοιασμούς, ας διαγράψει και το παρόν. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.