Αλέξανδρος Δημοσιεύτηκε November 27, 2023 at 07:51 πμ Δημοσιεύτηκε November 27, 2023 at 07:51 πμ Ισχύει αλλά το 50 είναι μικρό. Δοκίμασε 60εκ. 1
penekar Δημοσιεύτηκε October 3, 2024 at 08:15 πμ Δημοσιεύτηκε October 3, 2024 at 08:15 πμ Καλημέρα!Σε νέα οικοδομή με τοιχοποιία 50 εκ. αν ανάμεσα στη λιθοδομή έχω φέρων οργανισμό σκυροδέματος (υποστυλώματα-δοκοί) αυτοί προσμετράνε στη δόμηση ή αφαιρούνται σύμφωνα με το ΝΟΚ? Θα πρέπει να μπουν εσωτερικά για να μην αφαιρούνται σε περίπτωση που προσμετράνε όταν τα βάλω μέσα στη λιθοδομή?
penekar Δημοσιεύτηκε October 4, 2024 at 08:28 πμ Δημοσιεύτηκε October 4, 2024 at 08:28 πμ Απαντώ για όλους τους συναδέλφους.Εν τέλει λόγω και θεμάτων με τον ΚΕΝΑΚ κτλ η λιθοδομή αφαιρείται καθολικά (μαζί με τα εντός της υποστυλώματα κτλ) από το συντελεστή δόμησης. Η τοιχοποιία με θερμομονωτικά σώματα (ytong,ορθοblock κτλ) αφαιρείται μόνο το τμήμα ανάμεσα στα υποστυλώματα της τοιχοποιίας από τη δόμηση.
penekar Δημοσιεύτηκε December 11, 2025 at 04:25 μμ Δημοσιεύτηκε December 11, 2025 at 04:25 μμ On 2/11/2022 at 12:11 ΜΜ, csimeon said: Νέα κατοικία εκτός σχεδίου και οικισμών. Τοίχος πλήρωσης από λιθοδομή, περίπτωση του ΝΟΚ, άρθρο 11, παρ.6, εδάφιο (κβ), περίπτωση (iii) Θεωρώ ότι το κάτωθι σκίτσο απεικονίζει την περίπτωση και συνεπώς τέτοιος τοίχος - δηλαδή μεικτός απότελούμενος από τοίχο πλήρωσης μεταξύ κολονών ΦΟ οπλισμένου σκυροδέματος και από τοίχο εξωτερικά, δύο λιθοδομές δεν προσμετράται, καθότι και οι δύο τοίχοι είναι από "ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά", όπως περιγράφεται στη διάταξη. Μεταξύ τους μπορεί κατά ΝΟΚ και επιβάλλεται από ΚΕΝΑΚ να υπάρχει θερμομόνωση που επίσης προβλέπεται. (Ο κάθε τοίχος θα πρέπει να είναι επαρκής δομικά σύμφωνα με Ευροκώδικα για λιθοδομή ή οι δύο μαζί με αγκύρωση μεταξύ τους.) Κατά την αντίληψη μου σύμφωνα με την περιγραφή στο νόμο, τίποτε από όλο το συνολικό πάχος - ούτε κολόνες "η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή ..." - δεν μετράνε στον Συντελεστή Δόμησης. Αλλά επειδή διαβάζω άλλες ερμηνείες παρακαλώ όποιον διαφωνεί να εξηγήσει. Τέλος καταλαβαίνω ότι ούτε στον υπολογισμό της κάλυψης προσμετράται, σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ.4: Καλησπέρα!Αν στο ανωτέρω σκίτσο η μόνωση αντί να μπει ανάμεσα στη λιθοδομη και τον φέροντα οργανισμό ή τις 2 στρώσεις λιθοδομής μπει εξωτερικά ,δηλ έχω φέρων οργανισμό πάχους 25 εκ.,15 εκ. λιθοδομή και 10 εκ.μόνωση ή στα σημεία που δεν έχω φέρον οργανισμό έχω 40 εκ.λιθοδομή και 10 εκ. μόνωση πάλι αφαιρείται όλη η τοιχοποιία από δόμηση-κάλυψη-όγκο?
civ5426 Δημοσιεύτηκε December 11, 2025 at 06:53 μμ Δημοσιεύτηκε December 11, 2025 at 06:53 μμ Όπως διαβάζω την περίπτωση iii καταλαβαίνω οτι για μικτή κατασκευή το πάχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 cm χωρίς τη μόνωση για να αφαιρεθεί απο δόμηση-κάλυψη. Το αν θα μπέι η μόνωση ενδιάμεσα, εσωτερικά ή εξωτερικά δεν παίζει ρόλο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα