Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεώτρηση εντός του χώρου του υπογείου


 
woody

Recommended Posts

Το κτίριο είναι νέο θεμελείωση δεν ξέρω ούτε γεωτεχνική έρευνα αν έχει γίνει.Σκεφτόμαστε ιδέες σε αυτή την φάση.Έτσι σκέφτηκα και το ανοικτό σύστημα.

Μάλλον θα δω για κάθετο κλειστό γεωεναλλάκτη που μπορώ να ελέγχω την αλλαγή θερμοκρασίας

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
...είναι από τις ΑΠΕ που έχουν τεράστιο δυναμικό σε μια χώρα σαν τη δικιά μας...

 

Επειδή έχω ένα προσωπικό "κόλλημα", να σημειώσω ότι "γεωθερμία" είναι άλλο πράγμα, το οποίο προϋποθέτει ενθαλπία, και το οποίο ορίζεται επακριβώς από την επιστήμη και την νομοθεσία...

 

Αν μιλούσαμε για γεω-εναλλάκτη, ή για γεω-δοχείο αδρανείας, προσωπικά θα αισθανόμουν καλύτερα :):):)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ κατ' αρχάς για την πάσα...

Γεωθερμία είναι αυτό. Δες κι αυτό. Ίσως παρατηρήσεις την διαφορά στην κατηγοριοποίηση: Χαμηλής - Υψηλής Θερμοκρασίας ο ένας κατά τον Ν3175/2003. Χαμηλής - Μέσης - Υψηλής ενθαλπίας ο άλλος κατά τον παραδοσιακό -επιστημονικότερο- τρόπο (νομίζω έτσι τα έλεγε και ο παλιός μεταλλευτικός νόμος).

 

Λοιπόν αυτό που κάνει ο συνάδελφος είναι μια αντλία θερμότητας στην οποία ο εξωτερικός εναλλάκτης (που εν προκειμένω είναι ανοιχτού κυκλώματος) βρίσκεται μέσα στο έδαφος. Και δεν είναι μόνο εναλλάκτης είναι και "δοχείο αδρανείας" του εξωτερικού κυκλώματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του συστήματος...

 

Κάποιοι υιοθετούν τον όρο "αβαθής γεωθερμία" με ορισμούς σαν κι αυτό που βρίσκεται στην σελίδα 3. Δεν μου κάθεται καλά ο όρος, από την στιγμή που η γεωθερμία είναι συνδεδεμένη με την ενθαλπία, ενώ ο εναλλάκτης δεν έχει να κάνει με αυτήν...

 

Αντίστοιχη σύγχυση βέβαια υπάρχει και στα Αγγλικά, όπου λένε "Geothermal heat pump" με τους όρους "ground source heat pump" και "ground coupled heat pump" να έχουν επίσης σημαντική διάδοση. Ο όρος "γεωσυζευγμένη αντλία θερμότητος" θα μου ακουγόταν στα ελληνικά καλύτερα για την περιγραφή του συστήματος. Ο όρος "αβαθής γεωθερμία" που αναφέρεται; Στο σύστημα όχι διότι δεν είναι γεωθερμικό, στην ενέργεια όχι, διότι δεν υπάρχει ενθαλπία, στην μέθοδο όχι, γιατί η μέθοδος είναι εναλλάκτης... Άρα τι περιγράφει;

 

Τα βασικά προβλήματα της μεθόδου είναι η χαμηλή πυκνότητα ροής ενέργειας στο έδαφος, που σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλος όγκος γεω-εναλλάκτη (ή μεγάλη επιφάνεια) για να διοχετευθούν ή να απορροφηθούν τα ποσά θερμότητας που απαιτούνται. Και τι μεγαλύτερο από τον υπόγειο υδροφορέα...

 

Αλλά θα ξαναρωτήσω: είναι νόμιμο; Στην πραγματική γεωθερμία ισχύει το άρθρο 7...

 

Συνοπτικά το ζήτημα της γεωθερμίας εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Mάλιστα...

 

Κάποιος με εμπειρία στα συστήματα που συζητάμε, μπορεί να ενημερώσει για το κόστος και την απόσβεσή του, τις ιδιαιτερότητες της τεχνικής και την άποψή του;

 

Και κάποιος από τους mods, αν μπορεί να μετακινήσει το θρεντ στα Γεωτεχνικά ή όπου νομίζει ότι είναι καλύτερο...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά αβαθή γεωθερμία εχεί επικρατήσει διότι οι αντλίες θερμότητας εκμεταλλεύονται την θερμότητα της γής η οποία υπάρχει και αποθηκεύεται στους αβαθής γεωλογικούς σχηματισμούς.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει διαχωρισμός βάση της ενθαλπιας και οι γεωεναλλάκτες βρίσκονται στην κατηγορία ''χαμηλή ενθαλπία''.

Τέλος η ενθαλπία είναι ένα μέτρο προσδιορισμού της θεμοκρασίας ενός σωματος (δηλαδή πόση θερμότητα έχει). Χαμηλή ενθαλπία ισουται με χαμηλή θεμοκρασία.Όπως καταλαβαίνεις ο γεωεναλλάκτης έχει σχέση με την ενθαλπία αφού εκμεταλλεύεται θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 κελσίου. :)

Link to comment
Share on other sites

...Όπως καταλαβαίνεις ο γεωεναλλάκτης έχει σχέση με την ενθαλπία αφού εκμεταλλεύεται θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 κελσίου.

 

Απλά σημείωσα ότι αφού η θερμοκρασία είναι κάτω των 25°, είναι έξω από τα όρια της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας...

 

Επιπλέον, μολονότι η θερμοκρασία είναι μέτρο της ενθαλπίας, ο όρος ενθαλπία περιέχει μία πληροφορία επιπλέον: Το κατά πόσο η περιεχόμενη στο ρευστό ενέργεια είναι αξιοποιήσιμη σε συγκεκριμένο θερμοδυναμικό σύστημα. Σε έναν ατμοστρόβιλο ο ατμός θερμοκρασίας 150° χαρακτηρίζεται ως χαμηλής ενθαλπίας. Σε ένα σύστημα τηλεθέρμανσης ο ίδιος ατμός θα ήταν υψηλής ενθαλπίας.

 

Η θερμοκρασία του νερού που επιστρέφει από τον γεωεναλλάκτη έχει τόσο χαμηλή θερκρασία που δεν δύναται να θερμάνει ένα σπίτι. Έχει χαμηλή ενθαλπία (ή δεν έχει καθόλου ενθαλπία :)), γιαυτό και χρειάζεται αντλία θερμότητας για να του πάρουμε την θερμότητα... :)

Link to comment
Share on other sites

Αν σε υπόγειο οικοδομής γινόντουσαν 2 γεωτρήσεις για παροχή νερού...

1) Εμπεριέχει κάποιο κίνδυνο για την κατασκευή;

2) Επιτρέπεται κάτι τέτοιο και αν ναί θα πρέπει να υπάρχει κάποια απόσταση

από πέδιλα κτλ;

 

1) Εμπεριέχεται κάποιος κίνδυνος, αλλά αν ληφθεί υπ'όψιν από την αρχή, γίνουν οι αντίστοιχες μελέτες και υπάρχει και κάποια λογική κατανάλωση μπορεί να σου βρει λύση ο μηχανικός.

2) Θα πρέπει να είναι σε λογική απόσταση και από τα πέδιλα αλλά και από τυχόν απορροφητικό βόθρο (αν υπάρχει κοντά στο σημείο γεώτρησης).

 

Προφανώς ο υδροφόρος ορίζοντας πρέπει να είναι χαμηλότερα από το επίπεδο του υπογείου, διαφορετικά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να στεγανοποιήσεις γεώτρηση εντός του υπογείου.

 

Εννοείται όλα αυτά πρέπει να προβλεφθούν πριν την κατασκευή. Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για τις γεωτρήσεις συνήθως έχουν μήκος αρκετά μέτρα και δεν χωράνε στο υπόγειο κατακόρυφα μαζί με την κεφαλή ώστε να γίνει η διάνοιξη της τρύπας.

 

Τέλος, αν τελικά το φτιάξεις, πρέπει να μεριμνήσεις ώστε να μην υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση διαρροής καυσίμου από την δεξαμενή πετρελαίου προς την γεώτρηση για αποφυγή μόλυνσης του υδάτινου ορίζοντα.

Link to comment
Share on other sites

γιαυτό και χρειάζεται αντλία θερμότητας για να του πάρουμε την θερμότητα... :)

 

Ναι χωρίς αντλία δεν κάνουμε τίποτα. Απευθείας γεωθερμικα ρευστά εκμεταλλεύονται μόνο οι ατμοστρόβιλοι :)

Κρίμα που δεν υπάρχει μια πράσινη λύση για θψκ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.