Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού


BAS

Recommended Posts

Δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλες ειδικότητες, και δυσκολεύομαι να πω άποψη για την σχολή στην οποία φοίτησα, διότι θέλω να είμαι περήφανος για τις σπουδές και για τις γνώσεις μου...

Όμως δεν μπορώ να αρνηθώ ότι θα έπρεπε να είναι πολύ ανώτερη. Ούτε και ότι σε πολλούς τομείς το κλίμα είναι νοσηρό, πολύ μακρυά από κάθε τι που θυμίζει πανεπιστήμιο. Αν είσαι φιλόδοξος νέος και θέλεις να ασχοληθείς με την αντισεισμική τεχνολογία, που θα προτιμούσες να κάνεις έρευνα, στην Ελλάδα ή στην Ιαπωνία;

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετική κατάρτιση, αναπτύσσουμε υπέροχες ιδέες, ξέρουμε να αναλύουμε τα προβλήματα και να συζητάμε εναλλακτικές λύσεις...

Στο εξωτερικό ξέρουν να κάνουν δουλειά, περιορίζοντας τις κουβέντες στο απολύτως αναγκαίο, χωρίς να τους προβληματίζει το "ποιος έχει την κατάρτιση".

 

- Διδασκόμαστε και ξέρουμε τα πάντα για την οργάνωση των έργων, αλλά όταν έχουμε ένα μεγάλο έργο φέρνουμε ξένες εταιρίες.

- Γνωρίζουμε τα πάντα για την δυναμική συμπεριφορά των γεφυρών, αλλά όταν έχουμε καμιά μεγάλη γέφυρα φέρνουμε μηχανικούς από έξω.

- Είμαστε ατσίδες στα γεωτεχνικά, αλλά όταν κάνουμε σήραγγες ή κανένα φράγμα φωνάζουμε τους Ευρωπαίους.

- Έχουμε το υψηλότερο επίπεδο σπουδών, αλλά όταν περπατάς στον δρόμο και βλέπεις γιαπιά αναρωτιέσαι ποιος "κόπανος" έκανε τα στατικά.

- Έχουμε τις καλύτερες σχολές αρχιτεκτονικής, μόνο και μόνο για να σχολιάζουμε την αθλιότητα του Ελληνικού αστικού τοπίου...

- Ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια γιατί οι Ελληνικοί δρόμοι είναι για τα μπάζα, αλλά ακόμη και στις πανεπιστημιακές παραδόσεις ακούς ανοησίες για πράγματα απλά όσο οι καμπύλες συναρμογής και οι κλωθοειδείς.

 

Επειδή οι σχολές μας είναι αξιοκρατικές και οι φοιτητές με τον κόπο τους και τις ικανότητές τους κατακτούν την γνώση, δεν υπάρχει γνωστή μου σχολή που να μην περιλαμβάνονται στο επιστημονικό της προσωπικό συνομήλικοί μου υιοί και θυγατέρες διδασκόντων.

 

Αν ανιχνεύσατε κάποια δόση ειρωνείας στα γραφόμενά μου, είναι απλά μια προσπάθεια για χιούμορ. Η κατάσταση είναι απελπιστική, το βλέπω ήδη από όταν σπούδαζα, είναι αδύνατον με πέντε έτη σπουδών να ασκήσεις επάγγελμα. Για εμένα, τα εφόδια που πήρα από την σχολή, αποτελούν πλέον ένα μικρό μέρος της επιστημονικής μου κατάρτισης και, ωστόσο, βλέπω συχνά ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους είμαι ανεπαρκής. Προσωπική εμπειρία από έξω δεν έχω, αλλά βλέπω ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στο πως φοιτάς, πως εισέρχεσαι στην εργασία, πως αλλάζεις πόστα, πως εξειδικεύεσαι, και πως τελικά, μέσα σε λίγα χρόνια, γίνεσαι στον τομέα σου ένας μικρός Θεός. Τόσο σε γνώσεις όσο και σε αμοιβή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@AlexisPap :

 

Ευχαριστώ για την φιλική σου συμβουλή αλλά αν με προσβάλεις εσύ ή ο οποιοδήποτε θα πάρετε και την ανάλογη απάντηση. Αν δεν θέλετε τέτοιες απαντήσεις μην γράφετε ότι δεν πέρασες Ελλάδα για αυτό πήγες έξω και εγώ ξέρω πολύ καλύτερους σου κλπ.

Κατά τα άλλα έκανες κάποιες καλές τοποθετήσεις και συμφωνώ με πολλά από αυτά που έγραψες.

 

Γενικά :

 

Δεν κρύβω ότι μόλις εμφανιστεί ένας καταξιωμένος επιστήμονας του εξωτερικού αρχίζουν προσβολές και ειρωνίες και ψέματα από πλευρά κάποιων αποφοίτων Ελληνικών Πολυτεχνείων.

 

Ήδη και το λέω δημόσια για το ποστ του sirus έκανα report στους συντονιστές.

 

Σε εμένα δεν περνούν προσβολές. Αν δεν θέλει κανείς να με ακούσει ήδη ζήτησα να διαγραφούν τα όποια μου ποστ και όλοι ας συνεχίσουν να πιστέυουν αυτό που θέλουν.

 

Πιστεύω ότι μπορώ όμως να σας δώσω πολλά σε αυτό το φόρουμ αν κάποιοι καταλάβουν ότι δεν μπορούν να γράφουν σαν να μιλάνε στο φίλο τους σε καφετέρια και δεν κατανοήσουν ότι δεν ήρθα εδώ για επίδειξη αλλά για να δώσω και την δυνατότητα να ακουστεί και η άλλη άποψη αναφορικά με τις σπουδές και επαγγελματική πορεία συναδέλφων του εξωτερικού.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εμενα δε μου λενε τιποτα τοσα χρονια σπουδες που μπορει να κανει ο οποιοσδήποτε στον κοσμο με τα λεφτα του. Εμενα μου φτανει που εβγαλα ελληνικο πολυτεχνειο με αριστα και το αν θα προκοψω το ξερω μονο εγω. το αν μιλησα προσβλητικα ας το κρινουν αλλοι.

Link to comment
Share on other sites

...Πιστεύω ότι μπορώ όμως να σας δώσω πολλά σε αυτό το φόρουμ...

 

Καλώς ήλθες λοιπόν συνάδελφε! Αν η υποδοχή που σου επιφυλάχθηκε δεν ήταν η αναμενόμενη δεν πρέπει να το παρεξηγείς :). Συχνά οι συζητήσεις φέρνουν την διαφωνία και αυτή με την σειρά της την ένταση. Η υπεροχή όμως των ψύχραιμων και σφαιρικών τοποθετήσεων δεν χρειάζεται ένταση για να λάμψει... Θα είναι χαρά να διαβάζουμε τις δημοσιεύσεις σου, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Οι εμπειρίες σου θα μας είναι πολύτιμες.

Link to comment
Share on other sites

@ sirus :

 

Δεν σου είπε κανένας να ντρέπεσαι για το ότι τέλιωσες Ελληνική Σχολή.

 

Και στο λέω και πάλι. Δεν μπορείς να λες για λεφτά όταν ένας τεράστιος αριθμός χρημάτων δαπανώνται από ελληνικές οικογένειες για φροντιστήρια και δεν ξέρω και εγώ τι.

 

Και πρακτικά και σε ελληνική σχολή που πέρασαν παιδιά στην Ελλάδα πάλι κάποιος τους συντηρούσε. Για την συντριπτική πλειοψηφία που ξέρω πέρνουν από γονείς χρήματα και αν θες να μάθεις ειδικά για τους Ναυπηγούς επειδή έχουμε μια σχολή μόνο στην Αθήνα πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά Αγγλία γιατί το κόστος δεν διαφέρει σε τίποτα και μπορούν να σπουδάσουν και το αντικείμενο πολύ καλύτερα.

 

Αλλά το κυριότερο για εμένα και εκεί με πνίγει το δίκιο μου είναι ότι χωρίς καν να με ξέρεις και επειδή έχεις κονσερβοποιημένη νοοτροπία και φαίνεται και από τα άλλα σου ποστ εδώ τα οποία είδα μόλις τώρα για σπουδές σε μη ελληνικά πολυτεχνεία ή ΤΕΙ ή κολλέγια με κατέταξες κιόλας εκεί που ήθελες και για αυτό αντιδρώ.

 

Αν θες να μάθεις το 1ο μου Bachelor μόνο μου το χρηματοδότησαν οι δικοί μου και το 2ο το έκανα με υποτροφία.

 

Μετά πήγα για 2 χρόνια θητεία και μετά πήγα στην Φινλανδία από την οποία έχω και όλο το σύνολο των Μάστερ και Διδακτορικών παράλληλα με εργασία σε κορυφαία έργα εκεί.

 

Αυτά λοιπόν και να μάθεις να κρατάς κάποια πράγματα μέσα σου γιατί δεν ξέρεις τι είναι ο άλλος και χρειάζεται κάποιον χρόνο πριν πας να τον κρίνεις.

 

Εγώ στο λέω ειλικρινά sirus αν ήμουν στην θέση σου θα ανακάλουσα τις προσβλητικές μου θέσεις και θα ζήταγα συγνώμη.

 

Φιλικά.

--------------------------------------------------------------

Καλώς ήλθες λοιπόν συνάδελφε! Αν η υποδοχή που σου επιφυλάχθηκε δεν ήταν η αναμενόμενη δεν πρέπει να το παρεξηγείς :). Συχνά οι συζητήσεις φέρνουν την διαφωνία και αυτή με την σειρά της την ένταση. Η υπεροχή όμως των ψύχραιμων και σφαιρικών τοποθετήσεων δεν χρειάζεται ένταση για να λάμψει... Θα είναι χαρά να διαβάζουμε τις δημοσιεύσεις σου, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Οι εμπειρίες σου θα μας είναι πολύτιμες.

 

Σε ευχαριστώ Αλέξη. Συμφωνώ με τις τοποθετήσεις σου σε όλους τους τομείς. Να είσαι καλά.:)

Link to comment
Share on other sites

Όπως είναι -πλέον- σε όλους γνωστό, οι απρεπείς εκφράσεις διαγράφονται και όσοι τις χρησιμοποίησαν

θα έχουν τις προβλεπόμενες συνέπειες.

_______________________________________________________________________________________

Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί, αλλά με εντός θέματος δημοσιεύσεις και ευπρεπή σχόλια.

Μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι στην εύρυθμη λειτουργία του forum μας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα τα προηγούμενα μηνύματα και στεναχωρέθηκα.Νομίζω οτι στη συζήτηση έχουν γίνει κάποιες παρανοήσεις.Δε νομίζω οτι κάποιος καταδίκασε εν γένει τις σπουδές στο εξωτερικό, ή να υποστήριξε οτι οι σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πανάκεια.Απλά όλοι μας έχουμε περιπτώσεις γνωστών ή συμμαθητών οι οποίοι είχαν αδυναμίες και μετά από 4 χρόνια σπουδών στην Αγγλία γύρισαν και το παίζαν μηχανικοί σε μας τους ιθαγενείς.Ε πώς να το κάνουμε,όταν ο άλλος δεν ξέρει να λύσει το πιο απλό ολοκλήρωμα και μετά σου λέει είμαι Πολιτικός Μηχανικός, όσο να ναι θα σου κακοφανεί.Αυτό το απλό πράγμα στηλιτεύουμε,και την ευκολία της Αγγλίας να κάνει αυτούς τους ανθρώπους μηχανικούς.

 

Φίλε Δελταμαριν

 

Οι σπουδές σου,οι γνώσεις σου και η επαγγελματική σου σταδιοδρομία είναι καθόλα σεβαστές.Ξεχνάς όμως ένα απλό πράγμα όταν κάνεις σύγκριση του εαυτού σου με τους εδώ μηχανικούς που όπως λες ασχολούνται με ψιλοπράγματα:τους ρώτησες α)αν είχανε τη δυνατότητα να κάνουν όσα έκανες εσύ, και β)αν πράγματι θα το επιθυμούσαν;Βλέπεις ο καθένας μας είναι ξεχωριστή προσωπικότητα...

Link to comment
Share on other sites

Καλοί Φίλες και Φίλοι του φόρουμ Γεια σας και πάλι :D

 

Επέλεξα να επιστρέψω στο φόρουμ και να θεωρήσω την όποια άτυχη παρεξήγηση που μπορεί να δημιουργήθηκε με αφορμή το 1ο μου ποστ σαν μια άτυχη στιγμή.

 

Όπως ανέφερε και ο Συντονιστής Chilon τον οποίο και ευχαριστώ πολύ και Δημόσια για την επαναενεργοποίηση του λογαριασμού μου εδώ μπορούμε ανεξαρτήτως του ακαδημαικού και επαγγελματικού μας υπόβαθρου να συμμετέχουμε σε μια σοβάρη και πολιτισμένη συζήτηση και διάλογο.

 

Τώρα για το θέμα που μας απασχολεί.

 

Είμαι ο 1ος από όλους που έχω πει ότι τεράστιος αριθμός παιδιών που πήγαν στο εξωτερικό για σπουδές δεν θα έπρεπε καν να είναι εκεί.

 

Και αυτό γιατί βλέπουν τις σπουδές αυτές σαν μια γρήγορη λύση προς ένα χαρτί απλά και όχι ουσιαστικές γνώσεις.

 

Και όταν ξεκίνησα να κάνω την σχεδίαση του προγράμματος σπουδών μου έιπα ότι θα ήθελα να είναι τουλάχιστον ίσο με το πρόγραμμα που θα προσφέροταν για αντίστοιχες σπουδές στην Ελλάδα τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας.

 

Και αυτο το επέτυχα σε όλους τους τομείς και αποδείχθηκε αργότερα όταν έδωσα τα χαρτιά μου στο ΔΙΚΑΤΣΑ και ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση. Για την ακρίβεια έλαβα μια Πράξη Αναγνώρισης για Διπλωματούχος Ναυτικός Μηχανολόγος μία για Διπλωματούχος Ναυπηγός και από μια αντίστοιχα για τα διδακτορικά. Τέσσερις συνολικά δηλαδή. Στο δε ΤΕΕ οι άνθρωποι ήταν ευγενέστατοι μαζί μου και μου έδωσαν άμεσσα την πλήρη άδεια Ναυπηγού Μηχανολόγου χωρίς καν να με ταλαιπωρήσουν και μπήκα και στους δύο συλλόγους των Διπλωματούχων Ναυπηγών και Μηχανολόγων/Ηλεκτρολόγων αντίστοιχα.

 

 

Δεν έχω λοιπόν τίποτα καμμιά εμπάθεια για τους συναδέλφους των Ελληνικών ιδρυμάτων γιατί δεν μου έδωσαν Επαγγελματικά Δικαιώματα ξέρω γω ή κάτι άλλο γενικά.

 

Και για να καταλάβετε καλύτερα και να με γνωρίσετε και καλύτερα.

 

Είμαι αυτό που κάποιος θα αποκαλούσε Military Aviation Nut !

 

Λόγω του επαγγέλματος τους πατέρα μου κυρίως αλλά και της μητέρας μου από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω όχι απλά Ιπτάμενος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και Χειριστής Μαχητικών. *Με φανατική επιλογή τα F-16 παρά ότι ο πατέρας ήταν Διοικητής στην Τανάγρα στα Mirage 2000 ! LOL !

 

Στην 1η Λυκείου λόγω ενός ασήμαντου ποσοστού μυωπίας και αστιγματισμού όλο αυτό το όνειρο ζωής has crashed and burned για να χρησιμοποιήσω και ορολογία Top Gun !

 

Τότε έκατσα κάτω και άρχισα να σκέφτομαι τι θα έπρεπε να κάνω. Μετά από τεράστια διεργασία έφτασα στο συμπέρασμα να πάω για Αεροναυπηγός.

 

Την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα δεν είχαμε αντίστοιχη σχολή. Το Τμήμα Αεροναυπηγών στην Πάτρα ιδρύθηκε πολύ αργότερα.

 

Έτσι σκέφτηκα να πάω Αγγλία.

 

Στην 3η Λυκείου και με μια μεγαλύτερη ωριμότητα τόσο ο πατέρας μου όσο και η μητέρα μου με συμβούλεψαν ότι θα ήταν καλύτερα ίσως να δήλωνα το αντίστοιχο τμήμα των Ναυπηγών ή Ναυτικών Μηχανολόγων Μηχανικών καλύτερα για λόγους καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης.

 

Πράγματι, και αφού προσπάθησα και ήρθα σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και παιδιά που έκαναν καριέρα στο χώρο της Ναυτιλίας κατέληξα σε αυτό τον επαγγελματικό δρόμο και όχι μόνο δεν το μετάνιωσα αλλά είμαι και πολύ ευτυχής.

 

Μάλιστα διαπίστωσα ότι αν δεν μπορούσα να πάω Mach 2 and 9G οτιδήποτε άλλο μάλλον δεν θα με γέμιζε. Και για αυτό δεν πήγα και για Πολιτική Αεροπορία.

 

Δεν ξέρω αλλά αν σε μια Γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας βρεθείτε δίπλα σε έναν πιλότο μαχητικών και γενικά και τον ρωτήσετε αν θα άλλαζε την δουλειά του για όσα λεφτά και να του έδινα αλλού θα σας έδινε ένα ΟΧΙ μεγαλύτερο από της 28ης Οκτωβρίου !

 

Έτσι λοιπόν ο φίλος σας ο DELTAMARIN...

 

Και θέλω να πω και το έγραψα ότι δεν έχω και πάλι καμμιά υποτίμηση για τα παιδιά που προσπαθούν στην Ελλάδα.

 

Και γω ολομόναχος είμαι εδώ στο εξωτερικό αν θέλετε να ξέρετε και με μόνο πρόσον τις ακαδημαικές μου γνώσεις και την επαγγελματική μου εμπειρία αλλά και πάνω από όλα την προσωπικότητα μου προσπαθώ να κάνω καρίερα.

 

Και τα παιδιά και ακόμα μεγαλύτερους συναδέλφους που όπως μου είπε ο is200drifter που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν απαντώ πως μπορούν και με το παραπάνω φτάνει να το θελήσουμε σαν χώρα και σαν λαός.

 

Αν απλά θέλουμε μια δουλειά 9 με 5 και τα τρελά λεφτά αυτά δεν γίνονται.

 

Θέλει τρομερό commitment σε όλους τους τομείς και νομίζω το καταλαβαίνετε αυτό και όχι συνεχείς δικαιολογίες ότι άλλοι πάντα μας φταίνε.

 

Και πάλι λοιπόν σας χαιρετώ όλους και όλες πλέον φιλικά και σας δίνω και υπόσχεση ότι ο DELTAMARIN θα σας καλύπτει και από αέρος και από θαλάσσης !

 

Check Six ! 8-) *

 

*Αεροπορικό equivalent του Take Care ! :D

 

Και ένα tiny off-topic video spot έτσι για να ελαφρύνουμε λίγο την συζήτηση !;)

 

Link to comment
Share on other sites

Έκανες την σωστή επιλογή... Καλώς ήλθες και πάλι, και χωρίς νεύρα, έτσι; :):):)

 

Αποδεικνύεις λοιπόν ότι όποιος έχει όνειρα, αγάπη για την δουλειά και επιμονή διαπρέπει. Η κύρια διαφορά είναι στον άνθρωπο, είναι προσωπική ευθύνη του καθενός το να βάλει στόχους, να παλέψει και να επιτύχει. Αλλά, έξω έχει περισσότερες ευκαιρίες. Αυτός που θα κοπιάσει έξω, παρά τις αντιξοότητες, θα δει άμεσα τους κόπους του να αναγνωρίζονται και να αμείβονται.

Σε τελική ανάλυση όμως, είτε μέσα, είτε έξω, η προσωπικότητα του καθενός είναι που κάνει την διαφορά. Κι αν υπάρχει αυτή η αρνητική αντίληψη για πατριώτες μας που σπούδασαν έξω, είναι γιατί οι ίδιοι αναζήτησαν ένα μέλλον χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς άλλη προσδοκία από το "να βολευτούμε".

Link to comment
Share on other sites

Πολύ off topic: Επειδή τα βαριέμαι τα αεροπορικά, δεν πιάνουμε καμιά συζήτηση για τη θεμελίωση εξέδρων πετρελαίου οffshore; Και επίκαιρο και ενδιαφέρον...;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.