Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρική παροχή φωτοβολταϊκού πάρκου 100kW


artic

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι, πρόσφατα ανέλαβα την ηλεκτρολογική μελέτη ενός φ/β πάρκου 100kW σε γήπεδο. Έχω διαστασιολογήσει πάνελ, μετατροπείς , ηλεκτρικές γραμμές, γειώσεις κλπ. Η γραμμή που υπολόγισα για την διοχέτευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά με το δίκτυο είναι 3χ120+70+70 τετ. χιλιοστά. Μου δημιουργήθηκε όμως η εξής απορία! Το σύστημα ασφαλείας π.χ. συναγερμοί κάποιες κάμερες και φώτα θέλουν ρεύμα για να λειτουργήσουν αν και η κατανάλωσή τους είναι ελάχιστη. Μπορώ να πάρω ρεύμα κατευθείαν από την ίδια γραμμή από το σημείο που ομαδοποιώ τους μετατροπείς (άρα το βράδυ από την ίδια γραμμή θα υπάρχει μία μικρή κατανάλωση) ή η ΔΕΗ τοποθετεί ξεχωριστό ρολόι για τις καταναλώσεις του σταθμού οπότε πρέπει να υπάρχει άλλη ανεξάρτητη γραμμή (μετρητής ΔΕΗ- πίνακας καταναλώσεων) π.χ. 5χ10 τετ. χιλιοστά στην οποία θα συνδεθούν όλες αυτές οι μικρές καταναλώσεις ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε μπορεις να παρεις απο τη γραμμη που ομαδοποιεις τους μετατροπεις.

Για ιδιες καταναλωσεις δηλαδη στο πολυγραμμικο σχέδιο του γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η ΔΕΗ τοποθετεί ένα ρολόι που καταγράφει την εισερχόμενη στο δίκτυο ενέργεια όταν παράγουν τα φωτοβολταϊκά και π.χ. το βράδυ που υπάρχει μία πολύ μικρή κατανάλωση το ίδιο ρολόι μετράει την εξερχόμενη ενέργεια. Άρα ουσιαστικά μου επιβεβαιώνεις ότι αρκεί για τη ΔΕΗ μία κύρια γραμμή μέχρι τον κεντρικό πίνακα του πάρκου όπου π.χ. το βράδυ που θα υπάρχουν κάποιες μικρές καταναλώσεις και με μηδενική παραγωγή θα εισέρχεται ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ στο φ/β σταθμό.

 

Συνάδελφοι, αν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει κάνει τέτοια μελέτη και έχει γίνει και η υλοποίησή της σε εγκατάσταση φ/β πάρκου ανάλογης ισχύος αν έχει την καλοσύνη ας αναφέρει αν ο τρόπος που περιγράφω είναι σωστός, Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Οκ, ευχαριστώ. Από ότι έμαθα το ρολόι μάλιστα που εγκαθιστά η ΔΕΗ είναι ψηφιακό, και έχει ενσωματωμένο μόντεμ gsm για να στέλνει δεδομένα που καταγράφει μέσω internet π.χ. κιλοβατώρες.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Σωστά, αλλά με τι τιμή kWh κοστολογείται από τη ΔΕΗ η καταναλισκόμενη ενέργεια το βράδυ; Την κλασική τιμή μια οικιακής κατανάλωσης;

Επίσης κατά τις πρωινές ώρες, μια ιδία κατανάλωση "τραβάει" ενέργεια από το Φ/Β. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Αν γίνεται χωριστά η μέτρηση της παραγωγής και της κατανάλωσης τότε η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα χρεώνεται με την κανονική τιμή (χαμηλότερη της τιμής πώλησης).

 

Αν γίνεται μέτρηση της συνολικής ενέργειας (παραγόμενη - απορροφώμενη) από ένα ρολόι τότε προφανώς δεν θα κερδίζεις την διαφορά στο κόστος της κιλοβατώρας.

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι θυμάμαι, η κατανάλωση της εγκατάστασης αφαιρείται από την παραγώμενη ενέργεια.

Επομένως οι kWh που καταναλώνεις σου κοστίζουν με βάση την τιμή που πουλάς.

Αν για κάποιο λόγο καταναλώνεις πάρα πολλές, ίσως να πρέπει να βάλεις άλλο ρολόι, μόνο για την κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.