Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλωματούχοι και πτυχιούχοι Μηχανικοί στην εργασία και στην εκπαίδευση


ctsivel

Recommended Posts

Και εγώ ζητάω συγνώμη από τον Chilon

Δεν υπάρχει θέμα.

Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι είμαι ο "κακός" συντονιστής.:lol::lol::lol:

 

Γι' αυτό μην μου ζητάτε συγγνώμη, γιατί μειώνεται η "κακία" μου.:lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ hmmypm κάνοντας μια καινούρια αρχή σου απαντώ λοιπόν οτι ο καθένας μπορεί να έχει οτι γνώμη θέλει.Δικαίωμά του.Δεν σημαίνει όμως οτι εγώ πρέπει να τη δεχθώ.Οι απόψεις μας προέρχονται από την καθημερινή συναναστροφή και συνεργασία με συναδέλφους διπλωματούχους εξού και η σύγκριση στην οποία αναφέρεσαι.Έτσι λοιπόν αν διάβασες καλά αυτά που γράφω θα είδες οτι δεν υποστηρίζω το αυτοδίκαιο και το αλάθητο των πτυχιούχων αλλά την δυνατότητα να αποδείξει ο καθένας τι ξέρει και να μπορεί να ανελιχθεί συν τω χρόνω και όχι να μας χαριστεί τίποτα ούτε να εξισωθούμε εν μια νυκτί!

Απλά βαρέθηκα άλλοι να παίρνουν τα εύσημα για τις δικές μου μελέτες.Τίποτα άλλο και ελπίζω να μην κρατηθούν κακίες.

Link to comment
Share on other sites

@spgirl Μην πέφτεις σε αυτό το ερώτημα. Εϊναι εντελώς λαθος ο συλλογισμός σου. Θα σου έλεγα να ελιχθείς, να ξεπεράσεις κάποιες φοβίες και ακαμψίες που ίσως διαθέτεις και επιπλέον κανείς δε λέει πως πρέπει πάντα να εργάζεσε σαν μηχανικός, άσχετα που πρέπει να πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ σου ανελειπώς.

 

Προσωπικά όταν βρέθηκα στην ίδια κατάσταση με εσένα, δούλεψα για ένα χρόνο εκτός αντικειμένου. Παράλληλα δεν άφηνα σεμινάριο και ημερίδα, πιστοποιήθηκα στο ΚΝΧ και έλιωσα να διαβάζω για την αγάπη μου, τα ΦΒ. Και με το καιρό ήρθε και η δουλειά...

 

Όσο για σφραγίδα, όποτε χρειάζεται έχω ;) Ευχαριστώ για την ευγενική προσφορά πάντως :D

 

edit: επίσης respect για το http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=206281&postcount=44. Δείχνεις πως έχεις πιάσει το νόημα που πονάει η 3βαθμια εκπαίδευση...

Link to comment
Share on other sites

@hmmypm Ωραία μιας και επανήλθες σε κοσμιότερες δημοσιεύσεις θα σου απαντήσω ήρεμα. Λοιπόν, το ότι τα Πολυτεχνεία προσφέρουν περισσότερη γνώση δεν το έχει αρνηθεί κανείς ποτέ! Ούτε φυσικά πρόκειται να το κάνει. Πέραν τούτου όμως τίθενται μια σειρά ζητημάτων όταν πιάσουμε να μιλάμε για ΕΔ Πολυτεχνείων και ΤΕΙ. Δηλαδή, για παράδειγμα, αυτή η περίσσεια γνώση κατά πόσο χρησιμοποιείται στην αγορά εργασίας; Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σημείο πέρα από το οποίο η μελέτη αγγίζει τα όρια της ερευνητικής εργασίας και αν ναι ποιο είναι αυτό; Μιας και αναφέρθηκες σε προγενέστερη δημοσίευσή σου στις στατικές μελέτες: όταν ένας Διπλωματούχος μηχανικός κάνει μια στατική μελέτη τους ΕΚΩΣ, ΝΕΑΚ και EC δεν καλείται να εφαρμόσει; Μήπως κάθε φορά καλείται να αποδείξει γιατί η ροπή ισούται με ql^2/8 ή μήπως κάθε φορά χρησιμοποιεί τους τύπους όπως ακριβώς τους έχει διδαχθεί; Μήπως από την άλλη όταν οι κανονισμοί εξελιχθούν δεν θα εναρμονιστεί με τους νέους όπως θα κάνουν όλοι; Μήπως στην εξέλιξη των κανονισμών συμβάλλουν όλοι οι απανταχού διπλωματούχοι; Τελικά τί εννοούμε όταν λέμε ότι μια σχολή βγάζει στελέχη εφαρμογής;

 

Νομίζω ότι κανείς σας έως τώρα δεν έχει αντιληφθεί το πραγματικό περιεχόμενο των διεκδικήσεων μας. Στον δικό μου κλάδο για παράδειγμα ο Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός δύναται να δραστηριοποιηθεί σε περίπου 8 κατηγορίες έργων. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δραστηριοποιηθώ σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Το μόνο που ζητώ είναι να μπορώ να εργασθώ ανεμπόδιστα στα Οικοδομικά που είναι και η ειδίκευσή μου*. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει επακριβώς τα δικαιώματά μου. Χρησιμοποιούνται καταχρηστικά εκ μέρους της ίδιας της πολιτείας δικαιώματα σχολών που έχουν εκλείψει από το 1975. Μάλιστα πολλές φορές ο Χ υπάλληλος της Ψ πολεοδομίας ούτε αυτά δεν με αφήνει να εκμεταλλευτώ. Για να μην μπω σε ειδικότερα θέματα όπως το δικαίωμα υπογραφής αντισεισμικού ελέγχου κλπ κλπ. Η αποκορύφωση όμως αφορά συναδέλφους μηχανικούς Τ.Ε. οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους διδακτορικό και δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ουσιαστικά πουθενά. Την ίδια στιγμή που εγγράφονται στο Τ.Ε.Ε. απόφοιτοι τριετών σχολών + master και τους αποδίδονται απεριόριστα ΕΔ.

 

*Παράδειγμα από την κατασκευή δημοσίων έργων: Ο ΠΜ έχει δικαίωμα στα 3 έτη να εγγραφεί στο ΜΕΚ/ΜΕΕΠ με μόνο προαπαιτούμενο το πτυχίο του. Ο δομικών έργων πρέπει στα 3 χρόνια να εγγραφεί στο Μητρώο Εμπειροτεχνών, όπου έχει δικαίωμα να εκτελέσει οικοδομικά έργα ύψους 47.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αναθεωρήσεις, και στα 5 χρόνια να κάνει αίτηση εγγραφής στο ΜΕΚ προσκομίζοντας εμπειρία 20.000 ευρώ. Ξέρετε ότι υπάρχουν εμπειροτέχνες που μπορούν να εκτελέσουν έργα 56.000 ευρώ + ΦΠΑ χωρίς να έχουν σπουδάσει απολύτως τίποτα; Ξέρετε ότι υπάρχουν εμπειροτέχνες που μπορούν να εγγραφούν σε όλες τις κατηγορίες έργων (οικοδομικά, λιμενικά, οδοποιΐα, πράσινο, ΗΜ κλπ) αρκεί να προσκομίσουν ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς τρίτους για κάθε κατηγορία;

Link to comment
Share on other sites

hmmypm μην αρπάζεσαι τόσο, κι εσύ χαλιέσαι και αρπάζονται με τη σειρά τους και οι άλλοι. Αυτό το θέμα με ΑΕΙ vs ΤΕΙ είναι χιλιοειπωμένο στο φόρουμ και άνευ ουσίας πια. Και οι 2 έχουν δίκια όπως και άδικα. Η αλήθεια/δίκαιο είναι κάπου στη μέση.

 

Όπως και να το κάνουμε, οι ΤΕΙτζήδες δεν μπορούμε/δεν θα έπρεπε να έχουμε τα δικαιώματα των ΑΕΙτζήδων, αλλά θα έπρεπε να είχαμε κανά δικαίωμα της προκοπής σε ιδιωτικά έργα (τα δημόσια άστα...).

 

Μην πιάσουμε τί γνώσεις έχει ο ένας, τί ο άλλος κλπ. φαύλος κύκλος. Άσχετοι και σχετικοί υπάρχουν παντού, ανεξαρτήτως ιδρύματος. Λιγότεροι στο ένα ή στο άλλο δεν έχει σημασία, όπως και πολλά άλλα πράγματα σ' αυτή τη χώρα.

 

Μια κλιμάκωση των δικαιωμάτων θα έλυνε τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς Spgirl μην φτάνεις στα άκρα και αυτοαπαξιώνεσαι.Και εγώ έχω συναδέλφους Τ.Ε. άνεργους πολύ καιρό οπότε είναι μάλλον γενικό και όχι όπως το εκλαμβάνεις.Αυτό που σου διαφεύγει είναι οτι εμείς λόγω εξειδίκευσης δεν μπορούμε να εργαστούμε και σε πολλά πράγματα ενώ εσείς τουλάχιστον έχετε πιο ευρύ αντικείμενο.Επίσης εγώ δεν ζητάω δικαιώματα Π.Μ. δεν είναι το ίδιο με τον Δομικό μηχανικό.Ο Π.Μ. έχει ασχοληθεί με 4-5 αντικείμενα ενώ εγώ με ένα.Για αυτό μιλάω και τίποτα παραπάνω.Πάντως αν κατι που είπα δεν ακούστηκε σωστά συγγνώμη, δεν ηταν στις προθέσεις μου να σε θίξω.

 

Nομίζω φίλε Jackson οτι αποτύπωσες την πραγματικότητα ακριβώς οπως έχει.Μέσες άκρες αυτό είναι όλο το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

....όταν ένας Διπλωματούχος μηχανικός κάνει μια στατική μελέτη τους ΕΚΩΣ, ΝΕΑΚ και EC δεν καλείται να εφαρμόσει;

 

Όχι κ έτσι βρε αδελφέ...:D:D, τις γνώσεις του εφαρμόζει μέσα στα πλαίσια των κανονισμών.

 

Και οι κανονισμοί δεν είναι πανάκεια...

Link to comment
Share on other sites

jackson προφανώς αυτό κάνουμε όλοι μας αλλά υπερέβαλα για να γίνει αντιληπτό ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η στατική μελέτη της Χ οικοδομής ως ερευνητική εργασία. Ή να το διατυπώσω διαφορετικά: αν είχα μια ιδέα σαν αυτή του Γιάννης-ίος, που ξεφεύγει από τους κανονισμούς, αλλά την είχα αποδείξει θα γίνονταν αποδεκτή από τον υπάλληλο της πολεοδομίας η μελέτη αυτή; Μάλλον όχι.

 

Ποτέ δεν είπα ότι οι κανονισμοί είναι πανάκεια. Από την άλλη όμως οφείλουμε να κινούμαστε βάσει αυτών γιατί στην στραβή βάσει αυτών θα ελεγχθούμε. Κλασσικό παράδειγμα οι οικοδομές που μελετήθηκαν με προγενέστερους κανονισμούς και τελικά κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια σεισμού. Ο μελετητής μηχανικός ελέγχθηκε αν εφάρμοσε τους κανονισμούς της εποχής και όχι αν είχε αιτιολογημένες αμφιβολίες για την ορθότητα των κανονισμών...

Link to comment
Share on other sites

Χαίρομαι που έπεσαν οι τόνοι και επιστρέφουμε στον ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο.

Απλά να σχολιάσω κάτι:

Κι εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να κλείσουν τα ΤΕΙ τα οποία έχουν ως αντικείμενο μια κατηγορία κάποιας ειδικότητας Πολυτεχνείου. Δε το λέω όμως γιατί είναι όλοι οι φοιτητές άχρηστοι. Δεν ισχυρίζομαι όμως ότι και όλοι τους μπορούν να λέγονται μηχανικοί. Και να είστε σίγουροι ότι στο θέμα ποιότητα είμαι ο σκληρότερος κριτής είτε πρόκειται για τον εαυτό μου είτε για κάτι στο οποίο ανήκω. Πρέπει να κλείσουν γιατί καλώς ή κακώς (ανάλογα από τη σκοπιά που το βλέπει κανείς) είναι θέμα συμφερόντων. Οπότε από το να υπάρχουν ΤΕΙ και να (ας μου επιτραπεί ο όρος) εξαπατώνται τόσα παιδιά τα οποία μετά βρίσκουν τοίχο μπροστά τους και να τους λένε στις υπηρεσίες "εσύ δεν μπορείς γιατί είσαι από ΤΕΙ". Θα δεχόμουν μια αξιοκρατική και αμερόληπτη εξέταση. Για το ίδιο το καλό των ΤΕΙ και των Πολυτεχνείων. Οι μαϊντανοί να πάνε σπίτι τους. Να πάω κι εγώ αν δεν αξίζω.

Τη φράση "δε θα μείνω στο πτυχίο και τις γνώσεις του ΤΕΙ" καταρχάς δεν τη λαμβάνω αρνητικά για τα ΤΕΙ και επιπλέον την ενστερνίζομαι. Όχι βέβαια γιατί το ΤΕΙ δε δίνει το βασικό υπόβαθρο, αλλά γιατί πολύ απλά είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να ξέρεις για να λέγεσαι μηχανικός και σίγουρα δε μπορείς να τα διδαχθείς σε 4ή5 χρόνια. Και εδώ ίσως έχουν δίκιο οι ΤΕ που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να έχετε οι ΠΕ δικαίωμα να ασχολείστε με τόσο μεγάλο εύρος αντικειμένων. Πότε προλαβαίνετε να τα μάθετε όλα αυτά μέσα στη σχολή; Τουλάχιστον ας πάρετε τα δικαιώματα κλιμακωτά και με εξετάσεις

(όχι σαν αυτές του ΤΕΕ τώρα) ξεχωριστά για κάθε αντικείμενο και όχι από την πρώτη μέρα μετά την αποφοίτηση υπογραφή για όλα τα έργα ανεξρτήτως κλίμακας. Και αλίμονο αν ένας μηχανικός μένει απλά στο πτυχίο/δίπλωμα και στις γνώσεις από τη σχολή του. Όχι ότι δε το κάνουν πολλοί από τη στιγμή που θα περάσουν το στάδιο του μαθητευόμενοι δίπλα σε παλιούς και μάθουν να κάνουν μόνοι τους μελέτες. Πρέπει να δεχτούμε (όσοι σπουδάζουμε ακόμα) ότι Μηχανικός=Διάβασμα για πάντα. Μπορεί κανείς, τελειώνοντας ακόμη και το Πολυτεχνείο να σταυρώσει τα χέρια και να πει, εντάξει εδώ είμαστε, αρκετά διαβάσαμε; Ζήτω που καήκαμε μετά.

Επίσης ο όρος ΤΕΙτζής έχει ταυτιστεί με την υποτιμητική διάθεση που το χρησιμοποιούν ορισμένοι, γι'αύτό σας παρακαλώ να τον αποφεύγετε. Τα πτυχία λένε Μηχανικός (ειδικότητα) ΤΕ.

Καταλήγω λοιπόν στο εξετάσεις για όλους, ξεχωριστές για κάθε αντικείμενο, κλιμακωτά δικαιώματα.

 

PS Jackson θα τζαμάρουμε καμιά μέρα; Ψάχνουμε 2ο κιθαρίστα.

Link to comment
Share on other sites

...και όχι από την πρώτη μέρα μετά την αποφοίτηση υπογραφή για όλα τα έργα ανεξρτήτως κλίμακας.

 

Αυτό ισχύει για τα οικοδομικά και μόνο, χτίζεις και ουρανοξύστες με το καλημέρα:D:D:D:D!!!!

 

Πέρα από την πλάκα δεν ισχύει αυτό για έργα υποδομής, γιατί εκεί χρειάζεσαι πτυχίο κάποιας τάξης.

 

Σε 5 χρόνια παίρνεις Α τάξης αλλά τί γέφυρες και τί λιμενικά θα κάνεις με αυτό (και τί προϋπολογισμού);;; (αν κάνω λάθος διορθώστε με)

 

Εκεί στην ουσία πας κλιμακωτά.

 

....Jackson θα τζαμάρουμε καμιά μέρα; Ψάχνουμε 2ο κιθαρίστα.

 

Τί παίζεται ρε παίδες;8-):cool:8-):D:D:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.