Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένσημα ΙΚΑ: Βρίσκεις ποτέ το δίκιο σου;


aware

Recommended Posts

Χαιρεται,

 

Ενα σουπερ sos και δυσκολο θεμα είναι τι ενσημα τελικα πληρωνουμε στα συνεργεια.

Ιδου η τρελα που επικρατει:

 

1) Ο πινακας του ΙΚΑ εχει αριθμο ενσημων αλλα τελικα συμφωνουνται και πληρωνονται περισσοτερα

2) Το αστείο είναι όμως οτι τα συνεργεία δεν δουλευουν ουτε τα 4/5 των ενσημων της αδειας - ολοκληρωνουν πολυ πιο γρηγορα...

3) Εαν δεν πληρώσεις τα ένσημα που σου υποδείξουν είτε σε επίπεδο αριθμών ενσήμων αλλά και σε ποιους τεχνίτες/εργάτες τότε σου τραβανε μια ξεγυρισμένη καταγγελία στο ΙΚΑ και είσαι ξοφλημένος. Και περισσότερα και πολύ "ακριβά" ενσημα να σε χρεώσει το συνεργειο (οτι και καλα δουλεψαν πολλοι τεχνίτες ενω εσυ ξέρεις ότι δουλεψαν πολυ λιγότεροι), το ΙΚΑ θα τους δικαιώσει και τα λεφτα είναι πολλα.

 

Οπότε βαζεις καμερες και γραφεις ποιος μπαινοβγαινει;

Πας κάθε μερα δύο φορές και ζητάς υπογραφές καθενός εκάστου οπότε αν σε ζορίσουν πέρα από τη συμφωνία, τους εχεις στο χερι;

Η τελικως είσαι ερμαιο τους και το ΙΚΑ πάντα τους δικαιωνει;

 

Αυτά τα ερωτήματα με βασανίζουν για ένα εργο που σκοπέυω να ξεκινησω και θα με ενδιέφερε να διαβασω τις απόψεις και ιδεες σας επί του θέματος.

 

Φιλικα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παρουσιολόγιο προσωπικού φίλε μου, και κατάσταση μισθοδοσίας (ανεξάρτητη) υπογεγραμμένα καθημερινά από ένα έκαστο. Πάντως τα όσα λες είναι ακραία περίπτωση, όσοι ασχολούνται συστηματικά με κατασκευή έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τα συνεργεία.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς συνάδελφε επειδή ούτε ως μηχανικοί , ούτε ως κατασκευαστές έχουμε σοβαρή συνδικαλιστική αντιπροσώπευση , είμαστε έρμαια του ΙΚΑ , της εφορίας , αλλά και τον κομματόσκυλων που πουλάνε εκπροσώπευση και προστασία δηλαδή νταβατζηλήκι στους μαστόρους .

Link to comment
Share on other sites

Ημερολόγιο έργου λέγεται η λύση!

Ποιά συνεργεία δούλεψαν και με ποια άτομα?

Ποιά μηχανήματα δούλεψαν, τι έκαναν και με ποιούς χειριστές?

κλπ, κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά πως πιστοποιείται η γνησιότητα των γραφόμενων και πως γίνεται να συντάσσεται αυτό καθημερινά με παρουσία σου στην οικοδομή; Θα πληρώνεις εργοδηγό; Θα εισαι εκεί;

Θα βάζεις τους εργολάβους να υπογράφουν καθημερινά;

Το ΙΚΑ μπορεί να αμφισβητήσει τα πάντα!!!

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... Σιγα - σιγα βγαινει λαυρακι:

 

Συμφέρει (μαλλον) να υπογραφουν ημερησίως όλοι (ενδεχομένως και δύο φορές) ΚΑΙ να υπογράφει και ο εργολάβος τελευταίος ώς υπεύθυνος όλων.

Τώρα βεβαια γκρινιάζουν σε υπογραφές και τέτοια κόλπα, δεν εχουμε και καλά μια νομική υποχρεωση να το κανουμε ωστε να το φορτώσουμε στο οτι μας πιεζει ο νομος κλπ και φυσικα θελει καθημερινη επιμελεια απο τον κατασκευαστή...

 

Εναλλακτικα του αφήνεις του εργολαβου ενα γερο υπόλοιπο συμφωνημενο εξ αρχης στο συμφωνητικο το οποίο θα του δωσεις μετα απο μερικους μηνες (πχ 3 μηνες) ωστε μετα να'ναι πολυ δύσκολο να διεκδικησουν στο ΙΚΑ διοτι θα εχεις ως επιχειρημα οτι μετα από 3 μήνες από την ολοκληρωση των εργασιων θυμήθηκαν να τα ζητησουν;

 

Παραμένει το θέμα βεβαια των ακριβών και φθηνων ενσημων - σε 1000 τμ οικοδομη που σηκωσα ειχα καθε μηνα ενα σωρο ενσημα τεχνιτων στα πλακακια τα οποια απλα οι μαγκες οι τεχνιτες τα δουλευαν σε αλλες δουλειες δικες τους... Και εγω καθε μήνα ειχα διαπραγματευση κορυφης για να μου τα εκλογικευσει...

 

Οποτε πρεπει να αναγραφεται στο συμφωνητικο ποιες αναλογιες σε ενσημα θα υπαρχουν και παλι κατοχυρωση μας ειναι το οτι θα υπαρχει ενα υπολοιπο το οποιο θα αποδοθεί μετα από πχ 3 μηνες.

 

Τι λετε;

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη, υπάρχει και η λύση ως εξής (ερώτηση στον μπετατζή):

- Υπάρχει η Χ δουλειά, είναι Α κυβικά, με Β τόνους σίδερο και Γ μεροκάματα ΙΚΑ! Πόσα θέλεις?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι επειδή με το ΙΚΑ έχω "καλές" σχέσεις έχω να σας πω ότι μόνο οι υπογραφές μετράνε. Δεν έχει σημασία πότε θα ζητήσει ο Χ εργάτης τα ένσημα. Στην τελική μπορεί να σου πει ακόμα και μετά από 1 χρόνο ότι τότε πήρε χαμπάρι ότι δεν του τα κόλλησες. Το πιο σωστό το ανέφερε ο Alexispap στο #2 συνοδευόμενο φυσικά από το κατάλληλο συμφωνητικό όπου θα αναφέρεται επακριβώς η σύνθεση του συνεργείου - ακόμα και ονομαστικά αν χρειαστεί γιατί πολλές τράμπες γίνονται τελευταία στα πρόσωπα.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα συνεργεία κανουν την ζημιά αφου τελειώσει το έργο και οταν υπάρχουν κακες πληρωμές. Και πάλι βεβαια ειναι ακραία η καταγγελία .

Παρόλαυτα μια υπεύθυνη δήλωση απο τους εργάτες οτι δουλεψαν τοσες ημέρες οσα και ημερομίσθια μπήκαν, υπογγεγραμένη στα ΚΕΠ οταν ολοκληρωθουν οι εργασίες, μαζι με την εξώφληση του υπολοίπου εννοείται, θα ηταν πολυ χρήσιμη.

Εν συνέχεια οταν τελειώσει το εργο ολες οι υπευθυνες δηλώσεις πανε στο ΙΚΑ απο όπου φενεται οτι κανεις δεν διεκδικεί ημερομίσθια.

Αν τα ημερομίσθια που εχουν μπει είναι λιγότερα απο την καρτέλα δεν μας αφορα, εμείς ζητάμε αποπεράτωση.

Το ΙΚΑ αρνείται βεβαια και ζητάει να υπογράψουμε υπευθυνη δήλωση οτι εχουμε αποπερατώσει για να βγάλει σε πρόστιμο οτι υπολείπεται, εννοείτε δεν υπογράφουμε τίποτα.

Αλλωστε αυτοι έχουν το πρόβλημα.

Τους αφήνουμε να βγουν για αυτοψία και αφου μας ψάχνουν κανα χρόνο γιατι έχουμε και δουλειές και δεν θα μπορουμε και δεν μπορουνε και αυτοί γιατι πονανε τα ποδια τους, μας βγάζουν το πρόστιμο. Αν μπουνε σε κτιριο μόνοι τους χωρις παρουσία ιδιοκτητών κάνουμε μύνηση.

 

Αφου βγει το προστιμο, δεν πληρώνουμε και κανουμε ενσταση, σαφώς την χανουμε γιατι αυτοι δεν παραδέχονται τίποτα και θελουν τα "λεφτα τους".

πάμε πρωτοδικείο με οδηγό την ΣΤΕ (ΟΛΟΜ) 1545/2008 και κερδίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Παλληκάρια τα πράγματα είναι δύσκολα με το ΙΚΑ γιατί αυτοί δεν βιάζονται και δεν έχουν κόστος νομικό η προσωπικό .

 

Αυτά τα πράγματα έπρεπε να λύνονται συνδικαλιστικά , αλλά εκεί μπαίνουν τα κομματόσκυλα του σωματείου που πουλάνε εκδούλευση στους αλλοδαπούς πλέον οικοδόμους .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.