Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί "κλεψίματος" στην κατασκευή


acnt

Recommended Posts

palex τα ξέρω αυτά... Το θέμα είναι να τα ακούσουν κι άλλοι και να μας τα πει ένας "της δουλειάς" όπως ο Γιάννης-ίος ώστε να μπούμε όλοι στην νοοτροπία του κατασκευαστή.

 

Γιάννη, σε όσες στρώσεις και να βάλω τα σίδερα, πάλι στον κόμβο το μπλέξιμο θα γίνει...

 

Παιδιά, ας κρατήσουμε "καθαρό" το θέμα κι ας μην μπλεχτούμε σε ευθύνες του επιβλέποντα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ενας έμπειρος μηχανικός , δεν κλέβεται εύκολα .

Κατ ' αρχήν μπορείς να κάνεις και προμέτρηση και επιμέτρηση , ενώ υπάρχουν και προγράμματα που σε βοηιθάνε σε αυτό εκτός ίσως των στατικών προγραμμάτων που πάσχουν στο θέμα των προμετρήσεων , κυρίως στο θέμα των περιμετρικών τοιχείων του υπογείου και της θεμελίωσης .

 

Παρ' όλα αυτά ένας πρακτικός τρόπος προμέτρησης στα μπετά είναι υπολογισμος του εμβαδού της ανωδομής σύν το εμβαδον του υπογείου επί 3 και το άθροισμα επί 0,33 . Ο συνολικός όγκος σκυροδέματος θα είναι εκεί +- 10 % .

Τα υπόλοιπα προμετρούνται και επιμετρούνται ακριβώς .

 

Πάντως ότι και να κάνετε ένα κλεψιματάκι θα το φάτε οπότε πιέστε τις αρχικές τιμές .

Μεγάλη προσοχή θέλουν οι τιμές εμφανών , στηθαίων , σκοτιών κλπ καθώς και σενάζ και τρεχόμετρων λόγω της τελικής τους συμμετοχής στο κόστος .

 

Οσο γιά τους ιδιώτες , αυτοί είναι άξιοι της μοίρας τους , πληρώνουν από 20-50 % παραπάνω τις δουλειές , ενώ η ποιότητα που παραλαμβάνουν είναι χαμηλή .

Ιδιαίτερα όσοι το παίζουν έξυπνοι και γνώστες , αυτοί είναι τα μεγαλύτερα κορόιδα και συνήθως πέφτουν στα λαμόγιά που τους ξεσκίζουν πραγματικά .

 

Εχω πρόσφατο παράδειγμα κυρίας που μου έλεγε ότι τα μαστόρια "την έτρεμαν" :D και έχει φτιάξει ένα άθλιο από άποψη αισθητικής και ποιότητας σπίτι , αλλά αυτή είναι ευτυχισμένη .

Ευτυχώς ο μηχανικός του έργου , αν το ξέρει ότι έγινε , δεν εχει αφήσει κάποια ταμπέλα και έτσι τουλάχιστον δεν εκτίθεται .

 

Πάντως όσο επιτρέπεται το αίσχος της αυτεπιστασίας , τα λαμόγια θα συνεχίσουν να κάνουν πάρτυ .

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστής, είναι να μην αφήσει καμιά κούφια κολόνα στον κόμβο. Προτείνω να αντικαταστήσετε τα μικρού διαμέτρου σίδερα των δοκαριών, με πιο χοντρά, οπότε και πιο λίγα, για να περνάει το χαλίκι στον κόμβο. Γιατί η ποιότητα του σκυροδέματος εξαρτάτε και από το πόσο χονδρό είναι το χαλίκι. Για το νερό στην βαρέλα, δεν κερδίζει ο κατασκευαστής, αλλά αυτός που πουλάει το μπετό, γιατί με το νέρωμα που κάνει σου πουλάει νερό στην τιμή του μ3 σκυροδέματος. Όσο για την επίβλεψη,είναι δύσκολο ο κατασκευαστής που είναι και επιβλέπων,και συγχρόνως ιδιοκτήτης και πωλητής διαμερισμάτων, να ελέγξει τον εαυτό του?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

Νομίζω ότι τα παραπάνω σχόλια οδηγούν εύκολα σε επικίνδυνες γενικεύσεις. Αν εμείς οι μηχανικοί δηλώνουμε ότι "όλοι κλέβουν" (αναφερόμενοι στους τεχνίτες υπεργολάβους), τότε για τον ιδιώτη είναι πολύ εύκολο να επεκτείνει το "'ολοι κλέβουν" περιλαμβάνοντας τους τεχνίτες και τους μηχανικούς επιβλέποντες ή κατασκευαστές.

Και για να μην παρεξηγηθώ πιστεύω ότι στον κατασκευαστικό κλάδο (όπως και σε κάθε άλλο κλάδο) υπάρχουν όλα τα είδη.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: που μπορεί να κλέψει ο μάστορας στο σκυρόδεμα?

 

Πιθανές απαντήσεις

Η κατασκευή έχει συνήθως 4 είδη σκυροδέτησης.

  1. Θεμελίωση

    1. πέδιλα
    2. πεδιλοδοκοί
    3. κοιτόστρωση με ανεστραμμένους πεδιλοδοκούς
    4. γενική κοιτόστρωση

[*]Τοιχία υπογείου

[*]Κολώνες

[*]Πλάκες

 

Έστω ότι έχουμε ελέγξει τις διαστάσεις b,d,h των στοιχείων και είναι σωστές.

1a. Οι κώνοι είναι ολίγον έγκυοι

1b. Κάθετα στηρίγματα στα πλαϊνά σε μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα τα πέλματα των πεδιλοδοκών να μην είναι ευθεία αλλά καμπύλα

1c. ???

1d. ???

 

2. ???

3. ???

4. Οι πλάκες είναι φουσκωμένες στο κέντρο τους

 

Θα παρακαλούσα για συμπλήρωση και διόρθωση των ανωτέρω.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μία καλή δουλειά εξαρτάτε από πολλά άλλα πράγματα, που πολύ λίγοι μηχανικοί μπορούν να ελέγξουν και να είναι πάνω από το κεφάλι του μάστορα. Π.Χ το σφήνωμα στα χτισίματα που κάνει ο μάστορας, κανένας δεν μπορεί να ελέγξει την δύναμη που εξασκεί στο τούβλο, και από αυτή την δύναμη, σε συνδυασμό και με την ορθή κλήση του τούβλου, εξαρτιόνται τα σκασίματα στα ντουβάρια, και η στατική ακόμα του κτηρίου. Μία καλή δουλειά από μία κακή, έχει 20% περισσότερο κόστος,και πρέπει να ξέρει και να θέλει και ο μάστορας να την κάνει. Και μην ξεχνάτε και κάτι άλλο. Ο καλός μάστορας, μαθαίνει και αυτά που του λέτε κατά καιρό, αλλά πολλά άλλα που μόνο η πείρα στο γιαπί σου δείχνει. Κλέψιμο ονομάζετε για μένα αυτό που γίνετε μετά την συμφωνία. Η τεχνική του να παίρνεις στην συμφωνία κάτι πάρα πάνω, είναι για να επιβιώση, και να μπορέσει ο καλός, να ανταγωνιστή τον πολύ φθηνό, που μετά κοιτάει να κλέψει από τα υλικά, και να καλύψει την χασούρα, εις βάρος της καλής δουλειάς. Δεν υπάρχει κανένας καλός μάστορας, που να τρέμει. Είναι απλό. Ο καλός μάστορας ξέρει την δουλειά του. Αν τον ζορίσεις σου έφυγε, και την άλλη μέρα έχει πιάσει δουλειά αλλού. Υπάρχουν προιόντα που έχουν διαφορετικές τιμές. Π.Χ μια τηλεόραση 32'' μπορεί να έχει από 300 μέχρι και 3000. Γιατί όχι και οι οικοδομικές εργασίες?...που είναι πάνω από 260..? Κανένας ιδιοκτήτης δεν λέει...(πόσο χαζός είμαι που πήρα τον πιο φθηνό) Αυτό πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν.

Link to comment
Share on other sites

  1. Θεμελίωση

    1. πέδιλα
    2. πεδιλοδοκοί
    3. κοιτόστρωση με ανεστραμμένους πεδιλοδοκούς
    4. γενική κοιτόστρωση

 

[*]Τοιχία υπογείου

[*]Κολώνες

[*]Πλάκες

c. Και πάλι έχει να κάνει με το b. Ανάλογα μπορούν να ανοίξουν τα πλευρικά των "λαιμών" και της πλάκας.

d. Άνοιγμα των πλαινών της πλάκας, μη οριζόντιο-επίπεδο σκάμμα.

 

2&3. Σκυροδέτηση αρίμπα-κουκουρούκου οπου ένα 10% πεφτει εκτός καλουπιού. Αστοχία καλουπιών.

Link to comment
Share on other sites

Την συμφωνία μπορείς να την ελέγξεις μερικός. Το αν εφαρμοστή, εάν δεν ξέρεις θα το δεις μετά από καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.