Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώληση αδειών φωτοβολταϊκών


maneni

Recommended Posts

Δηλαδή κάποιος βγάζει μία άδεια για εγκατάσταση Φ/Β, και μετά πουλάει ΜΟΝΟ την άδεια; Ή και την εγκατάσταση; maneni, μπορείς να διευκρινήσεις παρακαλώ;

 

jsk, γιατί θα θέλαμε να σταματήσει το εμπόριο αδειών ; (εάν και εφόσον έχει αρχίσει, φυσικά)

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά το κράτος διαμορφώνει έτσι τις αδειοδοτήσεις, ώστε να μπορεί να πουλάει κάποιος τον αριθμό πρωτοκόλλου!

Έτσι και κάποιος έχει και εξαίρεση/άδεια, τότε ανεβαίνει το κασέ του...

Και μετά λέμε για την "αξία" των αδειών των φορτηγών και πολλών άλλων επί χούντας.

Καλύτεροι είμαστε 30 χρόνια μετά;;;

Link to comment
Share on other sites

@ COSTASV Σαφέστατα και έχει αρχίσει το εμπόρια αδειών και ο νέος νόμος θεωρητικά προσπαθεί να το μπλοκάρει. Προφανώς εννοεί την άδεια και όχι την εγκατάσταση γιατί αυτό το εμπόρια ανθεί.

Το εμπόριο αδειών πρέπει να σταματήσει γιατί στρεβλώνει την αγορά και δημιουργεί για κάποιους υπεραξίες

π.χ με αρκετό τρέξιμο και κάποιο κόστος κάποιος πήρε μια εξαίρεση για ένα 100αρι (πόσο του κόστισε 5κ, max) και μετά 2 έτη πουλάει την άδεια για 100KWp 100k, not bad at all σαν επένδυση και IRR να τείνει στο +άπειρο όχι Φ/Β με 14 με 20%.

Υπάρχουν και κάποιοι κακομοίριδες(εντός εισαγωγικών) που την πατήσανε γιατί πήραν την άδεια σαν φυσικά πρόσωπα (προσωπική εταιρία) και δεν μπορούν να πουλήσουν τον αέρα και δεν μπορούν να πάρουν και χρηματοδότηση γιαί δεν έχουν καν το Basic υπόβαθρο

Για όλα τα παραπάνω πιστευω ότι το εμπόρια αδειών όχι μόνο δεν πρέπει να προμοτάρεται αλλά να παταχθεί (προσωπική εκτίμηση και συγνώμη για τον πλυθηντικό στο προηγούμενο Post).

Πιστευω ότι το Φ/Β είναι επένδυση για κάποιον που είναι business oriented και έχει και κάποια οικονομική ευρωστία και όχι για αρπακολιντζήδες της αρπαχτής γιατί την πωληση της άδειας με κέρδος άπειρο % μονο ως τέτοιο το βλέπω.

Link to comment
Share on other sites

Απλά να προσθέσω σε ότι λέει ο jsk ότι στο θέμα των Φ/Β και μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του ΥΠΕΚΑ ότι ο μόνος τρόπος για να μπει κάποιος, ο οποίος δεν έχει κάτι στα χέρια του, στο κόλπο των Φ/Β είναι να αγορτάσει μία άδεια. Μία άδεια μπορεί να σου έχει κοστίσει άντε όχι 5 αλλά 10.000€ και την πουλάς 60-70.000€ και πλέον δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει.

Και θα μου πεις και τι σε νοιάζει εσένα?

Έχει να κάνει με ότι γίνεται χρόνια και χρόνια εδώ στην Ελλάδα.

"Ανοίγουν" τα πρωτόκολλα, πάει ο τυπάς που δεν έχει φράγκο στην τσέπη και ρίχνει 15 αιτήσεις για να τις πουλήσει αργότερα, αφήνοντας εκτός παιχνιδιού όλους αυτούς που έχουν τη δυνατότητα (τεχνικο-οικονομική και κυρίως οικονομική) να κατασκευάσουν τέτοια έργα.

 

Το λάθος ξεκίνησε από το 2006 που δεν απαίτησαν σε κάθε αίτηση να υπάρχει και πιστοληπτική ικανότητα του φορέα.

 

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα jsk μπορούν να μεταβιβάσουν την άδεια σε Μ.ΕΠΕ και εν συνεχεία να μπουν σε διαδικασία Αναπτυξιακού κλπ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αναπτυξιακό μπορείς να ενταχθείς και σαν ατομική αλλά δεν μπορείς να πουλήσεις την άδεια, γνωρίζω ότι απο ατομικη (πάντα εννοώ με βιβλία όπως εχουμε εμείς σαν μηχανικοί ή άλλοι Ελ. Επαγ σαν ΤΕΒΕ) μπορείς να πας σε ΜΕΠΕ στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αλλά την ΜΕΠΕ μπορείς να την πουλήσεις (άντε μεταβιβάσεις) sic)? και επίσης η Μ.ΕΠΕ με βιβλία τρίτης κατηγορίας έχει πολύ αυξημένο διαχειριστικό κόστος.

 

τα 70κ μου ακούγονται λίγα (μάλλον χτύπησε και αυτό το κλάδο η κρίση και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν γρήγορα:P), σε μια έκθεση είχε έρθει ένας πριν κάποιους μήνες και με στυλ συνομωτικο μου λέει, φιλαράκι έχω 2 100αρες στην Κατερίνη, τούμπανο απο ήλιο, ενδιαφέρεσαι? εγώ δεν έχω να τις κάνω, 120κ η κάθε μια και 3κ το χρόνο το χωράφι, αν δεν ήμουνα με κόσμο θα μας ακούγαν ακόμα:-x

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμότατη συζήτηση αυτή. Λεπτομέρειες για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων δεν ξέρω.

 

Αν καταλαβαίνω καλά, η κάθε άδεια έχει μία δική της αξία, επειδή θα υπάρχει ένα άνω όριο στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β. Σωστά;

Δηλαδή εάν και όταν συμπληρωθεί το όριο των (αν δεν κάνω λάθος) 200 MW γισ στέγες, και 500 MW για αγρότες, μέχρι το 2014, από κει και πέρα δεν θα εγκρίνονται άλλες άδειες.

 

Ερωτήσεις

1. Από την στιγμή που πάρει κάποιος την άδεια, υπάρχει ένα χρονικό όριο που θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο, ή όχι;

2. Εάν η απάντηση στο (1) είναι όχι, τότε γιατί να σταματήσει η έγκριση νέων αδειών, όταν θα έχουν φθάσει οι άδειες στα όρια αντίστοιχα των 200 ή 500 MW.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.