Μετάβαση στο περιεχόμενο

Building management system


civil K

Recommended Posts

Γεια σε ολους του επισκεπτες του forum! Στο αμεσω μελλον προκειται να κανω την εξαμηνη πρακτικη εξασκηση μου. Εχω την ευκαιρια σε γραφειο που ασχολειται με αυτοματισμους κτιριων, με τη μεθοδο ΒΜS, με προοπτικη να παραμεινω για εργασια. Θα ηθελα τη γνωμη σας και γενικοτερα οτι γνωριζεται για ΒΜS και μπορει να φανει χρησιμο για μενα. Πιστευω πως ειναι κατι εξιδεικευμενο και με μελλον που μου τραβηξε την προσοχη, αλλα το γνωριζω ελαχιστα. Υπαρχει ζητηση στην αγορα; Εχετε να μου προτεινεται κατι καλυτερο; Επισης στο ΤΕΙ ακολουθησα κατασκευαστικο τομεα και οι γνωσεις μου για κλιματισμο ειναι ελαχιστες. Προκαταβολικα σας ευχαριστω πολυ, θα επανελθω στο θεμα σιγουρα!

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Όπως και να το κάνουμε είναι η αιχμή της τεχνολογίας, ή καλύτερα ήταν γιατί έχει αρκετά χρόνια που έχει ανακαλυφθεί..

Ως νέο μηχανικός δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ψάχνεσαι με αντικείμενα με επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά...η ελληνική πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία σε ελληνικές εταιρίες καθώς και σε τι βαθμό εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινήσαμε με κάποια αντίστοιχα όνειρα μαθαίνοντας αντίστοιχα αντικείμενα στις σχολές αλλά η πραγματικότητα μας οδήγησε να υπολογίζουμε καλοριφέρ και βόθρους εν έτος 2008.

όσο για τις πρακτικές σου γνώσεις μην ανησυχείς. Κανείς μας δεν γνώριζε να κάνει μελέτη κλιματισμού όταν τελείωσε το πανεπιστήμιο.

Αυτά μαθαίνονται.

Link to comment
Share on other sites

Eιμαστε πισω σε τετοια θεματα. Ποιος εργολαβος θα πληρωσει να κανει τετοια εγκατασταση στην πολυκατοικια που σηκωνει? Ή και ποιος ιδιωτης σπιτι του? Ειναι ωραιο αντικειμενο αλλα ο κοσμος εχει σφιχτα οικονομικα, με οτι αυτο σημαινει.

Θα δεις εσυ τι γινεται εκει που θα κανεις πρακτικη. Ασχολησου, βρες βιβλια, ψαξε, βαλε στο google φωτια :D

 

ξεκινήσαμε με κάποια αντίστοιχα όνειρα μαθαίνοντας αντίστοιχα αντικείμενα στις σχολές αλλά

Sad but true :(

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

 

Σαν μηχανολόγος με πείρα στα δημόσια, και κυρίως σε μεγάλα projects μπορώ να σου πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το BMS είναι ένα σύστημα που πλέον απαιτείται θα έλεγα σε αυτού του τομέα τα έργα. Πλην όμως η αγορά είναι αρκετά ανενημέρωτη στο κομμάτι αυτό το οποίο είναι και από μόνο του αρκετά πολύπλοκο. Εγώ θα πρότεινα να πας, αν μπορείς να εξασφαλίσεις πρώτα από όλα στον εαυτό σου ότι θα ασχοληθείς πολύ σοβαρά και θα το μάθεις πάρα πολύ καλά, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την επιχείρηση που θα απασχοληθείς.

Ελπίζω να βοήθησα ....

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε

 

Έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια με BMS σε μελέτες κτιρίων. Με βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος BMS σε κτίρια γραφείων (δημόσια και ιδιωτικά) είναι πλέον σχεδόν δεδομένη και απαραίτητη. Πρόσφατη έργασία διακεκριμένων ερευνητών για το ΥΠΕΧΩΔΕ έδειξε ότι η χρήση ΒΜS ως μέτρο εφαρμογής για εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέτρο (μονώσεις κλπ). Όλα τα ΄συγχρονα κτίρια διαθέτουν ή πρέπει να διαθέτουν ένα στοιχειώδες σύστημα BMS.

 

Μερικές ορολογίες :

Ως BMS (Building Management System) θεωρείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ολων των παραμέτρων του κτιρίου που εκτός απο κλιματισμό, φωτισμό, διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει επίσης και συστήματα πρόσβασης (access control), συστήματα ασφαλείας (συναγερμού) και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης όπως επίσης και πυρανίχνευσης. Ως BMS δηλαδή θεωρείται ένα πλήρες σύστημα ελέγχου των Η/Μ εγκαταστάσεων.

 

EBMS (Energy Building Management System) θεωρούμε το σύστημα εκείνο όμοιο με το παραπάνω που περιορίζεται στα αμιγώς ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια. Δηλαδή, περιλαμνβάνει τον έλεγχο του τεχνητού/φυσικου φωτισμού, τη διαχείριση φορτίων και φυσικά τον κλιματισμό και αερισμό/εξαερισμό. όχι ομως τα λοιπά συστήματα που ανέφερα παραπάνω. Είναι δηλαδή ένα BMS προσανατολισμένο στη διαχείριση ενέργειας και ειναι το συνηθέστερο διότι σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τα συστήματα ασφαλείας, πρόσβασης κλπ. ανήκουν σε άλλες Δ/νσεις και τμήματα.

 

Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να ασχοληθείς αν και ο χώρος έχει αρκετές εταιρείες (κυρίως ασχολούνται με Instabus). Όμως ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να εγκαταστήσουν συστήματα BMS στα κτίρια τους. Είναι σημαντικό να σου πω ότι για κατοικίες πολύ σπάνια είναι απαραίτητο και σχεδόν ποτέ οικονομικά βιώσιμο. Βέβαια για μεγάλες βίλες και κατοικίες πολλών επιπέδων και τετραγωνικών έχει νόημα αλλά όχι για τις απλές κατοικίες. Τα συστήματα BMS όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομά τους, είναι συστήματα διαχείρισης κτιρίων, και ως κτίρια εννούμε μεγάλα κτίρια γραφείων, βιομηχανικά κτίρια, εμπορικά κέντρα κλπ και όχι απλές κατοικίες.

 

Εκός από το instabus, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συστήματα της Honeywell (LON, LONMARK) και το BACnet (αμερικάνικο). Υπάρχει επίσης και ένα φτηνό σύστημα ελέγχου (Χ-10) με την τεχνολογία powerline, δηλαδή μετάδοση σημάτων ελέγχου μέσω των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Το έχω δοκιμάσει και είναι αρκετά καλό για σπίτια (λόγω και του χαμηλού κόστους) αλλά όχι τόσο αξιόπιστο για κτίρια (δεν έχει και feedback, τουλάχιστον οι πρώτες εκδόσεις του).

 

αυτά προς το παρων

 

υ.γ. Αν θυμάμαι καλά μια ενδιαφέρουσα δουλειά στο θέμα αυτό με μετρήσεις έχει γίνει στο ΤΕΙ Πειραιά και στο ΤΕΙ Λαμίας απο δύο καθηγητές που δεν θυμάμαι το ονομά τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σε όλους. Αγαπητέ civilk μην το σκέφτεσαι. Να πας και να ασχοληθείς με το BMS. Έχε μόνο στο μυαλό σου ότι μόνο σε μεγάλα έργα θα είσαι χρήσιμος (ίσως και σε έργα Δημοσίου).

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Άντε ελα και εσύ στο club των BMSάδων!!!

 

Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που συνδιάζει το μελετητικό, το κατασκευαστικό, τις μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και γνώσεις Η/Υ - δικτύων.

 

Για οποιαδήποτε διευκρύνηση ή γενικότερη συζήτηση επικοινώνήστε μαζί μου.

 

[email protected]

..... (διαγράφηκε)

Link to comment
Share on other sites

Άντε ελα και εσύ στο club των BMSάδων!!!

 

Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που συνδιάζει το μελετητικό, το κατασκευαστικό, τις μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και γνώσεις Η/Υ - δικτύων.

 

Για οποιαδήποτε διευκρύνηση ή γενικότερη συζήτηση επικοινώνήστε μαζί μου.

 

 

καλώς ήρθες στο forum, απάντησες σε ένα παλιό θέμα και φαντάζομαι ότι ο civil K έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Το καλό είναι ότι υπάρχει και άλλος ένας συνάδερφος bmsας στο forum, νόμιζα ότι είμαι ο μοναδικός.

Κανένας άλλος;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.