Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράλληλη ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΒΕ


maningold

Recommended Posts

κάποιος Μηχανικός Τ.Ε. που είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, εαν πάρει εργοληπτικό πτυχίο θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστεί (και) στο ΤΣΜΕΔΕ;

ή αρκεί η ασφάλιση στο ΤΕΒΕ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημέρα

 

είμαι ασφαλισμένος στον Ο.Α.Ε.Ε για 4 χρόνια περίπου ως ελευθέριος επαγγελματίας μηχανικός και ταυτόχρονα εργάζομαι ως ωρομίσθιος σε τριτοβάθμιο ίδρυμα και έχω πάρει απαλλαγή από τον Ο.Α.Ε.Ε έχοντας επιλέξει το Ι.Κ.Α ως κύριο φορέα ασφάλισης. την απαλλαγή αυτή την ανανεώνω κάθε χρόνο προσκομίζοντας στον Ο.Α.ΕΕ ετήσια αναλυτική κατάσταση ενσήμων.Όμως επειδή θέλω να αποκτήσω εργοληπτικό πτυχίο όποτε θα πρέπει να ασφαλιστώ στο ΤΣΜΕΔΕ, μπορώ να πάρω αντίστοιχη απαλλαγή απο το ΤΣΜΕΔΕ και να επιλέξω το ΙΚΑ πάλι ως κύριο φορέα ασφάλισης;

Link to comment
Share on other sites

Τους προ 93 αςσφαλισμένους τους τσακίζει η τυχόν δέυτερη δουλειά.

Τους μετά 93 ασφαλισμένους τους τσακίζει το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο δε μπορούμε (;) να διακόψουμε κιόλας....

 

Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, απλά με διαφορετικό όνομα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Λοιπόν φίλοι μου, ξεκίνησα αυτό το ποστ επειδή μού επιβλήθηκε ΟΑΕΕ για δεύτερη (εμπορική) δραστηριότητα. Βρήκα λύση! Την 31/12/2011 διέκοψα την 2η αυτή δραστηριότητα από την οποία έβγαζαν μεροκάματο και 2 μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι. Απλά δεν έβγαινε το "μαγαζί" με ΟΑΕΕ, τέλος επιτηδεύματος, "αλληλεγγύη", σκοτεινά επαπειλούμενα "τεκμήρια" κλπ. Πάει λοιπόν ο ΟΑΕΕ, πάει και το μεροκάματο των 2 υπαλλήλων. Η "Ανάπτυξη" στα πολύ ωραία της... :sad:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι, συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και επιπλέον σας ενημερώνω ότι μόλις μου ήρθε το χαράτσι, 3.500 ευρώ, για ένδεκα μήνες. (1/8/2010-15-07-2011), οπότε και έκλεισα τα βιβλία της ατομικής μου επιχείρησης. Είναι άδικο και για ότι γίνεται θα έπρεπε να βοηθήσει το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ καθώς ακόμη καΙ οι τεχνολόγοι εργολήπτες είναι μηχανικοί. Ίσως αν παραμερίζαμε για λίγο τις διαφορές μας να βρίσκαμε περισσότερα κοινα σημεία που μας ενώνουν. Σαν και μένα υπάρχουν πολλόι και μάλιστα παραπολλοί δεν γνωρίζουν ότι τους επιρεάζει αυτήη ρύθμιση. Αν ακι ε'ιμαι πολλά χρόνια ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και αφού δεν βρίσκω άκρη καλούμε αφενός μεν να το πληρώσω, αφετέρου δε να προβώ σε όλα τα νόμιμα μέτρα για την απαλλαγή μου και την επιστροφή των χρημάτων.

 

Υ.Γ.: Σήμερα που ενημερώθηκα διεπίστωσα ότι επιβαρύνομαι και με προσαυξήσεις, για κάτι που δεν γνώριζα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ EAN ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ (ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗς ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑς ΤΟΥ ΕΤΑΑ) ΤΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ? Απαντώ , αλλά πολύ θα ήθελα και τις δικές σας σκέψεις.

Ο γνωστός αγραμματος λαμογοκλεφτης που θα πρεπει να τον παρακαλέσεις ή να τον ταίίσης για να σ'αφήσει να ασκήσεις το επάγγελμά σου και να λετουργήσεις την επιχείρησή σου με τους δυσβασταχτους φόρους της οποίας εξακολουθούν να επιβιώνουν αυτά τα γλοιώδη υποκείμενα. Κατα τ'αλλα κύριοι δεν θα επέρθει επίσημη χρεωκοπία, να είστε σίγουροι!

 

 

Ν 3996, ΦΕΚ 170/2011

Άρθρο 60

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της συνάφειας της επαγγελματικής δραστηριότητας με την επαγγελματική ιδιότητα, η αμφισβήτηση επιλύεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβούλιου Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α.).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

:mrgreen:

Βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση, το ανακάλυψα σήμερα, προσπαθώντας να τρυπήσω νέο ΔΑ-Τιμ. Πώλησης!

Είμαι μηχανικός και πουλάω και όργανα μέτρησης (θερμόμετρα, μανόμετρα κλπ) από το 1983.

Βλέπετε εσείς καμιά συνάφεια? Ο υπάλληλος του ΟΑΕΕ δεν είδε! Γνωμοδότησε ότι η λέξη "πώληση" δεν είναι από μόνη της συναφής.

Αυτή είναι η "επανεκκίνηση" της οικονομίας????

Θα καθόμαστε να τους παρακολουθούμε να μας κόβουν τα χέρια και τα πόδια μέχρι να αποφασίσουμε να αυτοκτονήσουμε?

Εγώ κοιτάω και την περίπτωση της Βουλγαρίας, από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι ίσως θέλουν να αδειάσουν τη χώρα από τους ιθαγενείς για να την πουλήσουν ευκολώτερα, και τα "παίρνω"

 

Κώστας Μπουζιάνας

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Οι παλιοί μηχανικοί πριν το 1993 έχασαν μετά το 2010 με τον σχετικό νόμο .

Ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ ( γλυτώνουν μόνον οι κατασκευαστές με βεβαίωση συνάφειας απο ΤΕΕ ) .

 

Μήπως όμως υπάρχει κανείς μηχανικός προ του 93 που να θυμάται πως είχαν γίνει οι διαγραφές από το ΤΕΒΕ το 1995 ; Όσοι είχαν πληρώσει εισφορές αυτές δεν επιστράφηκαν και το κακό είναι οτι αφαιρούνται και τα αντίστοιχα χρόνια από τον ειδικό λογαριασμό .

όμως είχαν γίνει πολλές εγγραφές συναδέλφων από το 1986 - 1995 σε αυτούς που είχαν καταστήματα εμπορίας ειδών θέρμανσης , ηλεκτρικών κλπ και σε κατασκευαστές οικοδομών . Οι διαγραφές έγιναν το 1995 με τον Ν 2335/95 αλλά τι έγινε με το διάστημα από 1986 και μετά μέχρι το 1995 ; Ζητήθηκαν εισφορές από το ΤΕΒΕ ; Σε κάποιο συνάδελφο με κατάστημα που είχε εγγραφή πριν το 1995 αλλά δεν είχε πληρώσει ποτέ δεν έγινε τίποτε , σε όσους είχαν πληρώσει δεν επιστράφηκαν εισφορές , αλλά όταν φθάσουν για σύνταξη θα τους αφαιρεθούν τα χρόνια του ΤΕΒΕ από τον ειδ. λογαριασμό και από το ΤΕΒΕ τίποτα ΄, εκτός άν είναι πάνω από 15 χρόνια η ασφάλιση .

Όμως εμένα μου βρήκαν μια αυτεπάγγελτη εγγραφή το 1988 και κάνοντας διαγραφή το 1995 ζητούν εισφορές 1988 - 1995 . ( μπορείς να αποποιηθείς τα πριν το 1992 λόγω παραγραφής 20ετίας ) . Είχε κανείς ανάλογη περίπτωση και να θυμάται πως έγιναν τα πράγματα το 1995 ;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπερα συναδελφοι.

Αναβιωνω το παρον τοπικ που βρηκα σε κλασσικο γκουγκλαρισμα του θεματος μου, 4 χρονια μετα το τελευταιο ποσταρισμα για να εκθεσω τον προβληματισμο μου για ενα θεμα που ανεκυψε με τον πατερα μου.

 

Αρχιτεκτων Μηχανικος, παλαιος ασφαλισμενος απο το 1982.

 

Το 1990 συστηνεται εταιρεια με μετοχο αυτον και καποιους αλλους και γραφεται (κακως απο οσο με ενημερωσαν) και στο τοτε ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) στο οποιο παραμενει ακομα (κακως επισης) εγγεγραμμενος παρα το οτι η εταιρεια ειναι σε καθεστως πτωχευσης απο το 2002.

 

Για το χρονικο διαστημα απο 1990 εως και το 2002 οταν και κυρηχθυηκε πτωχευση και παυση πληρωμων της εταιρειας, ουδεποτε πληρωσε εισφορες, ουδεποτε του ηρθε το παραμικρο ειδοποιητηριο, σωστα απο οσο ενημερωνομαι, μιας και ηταν ηδη εγγεγραμμενος στο ΤΣΜΕΔΕ και τακτοποιημενος οικονομικα.

Θεωρητικα θα μπορουσε απλα να παρει απαλλαγη απο το τοτε ΤΕΒΕ και να μη γραφτει καθολου αλλα γραφτηκε χωρις να πληρωνει, χωρις να του απαιτησουν τιποτα τοσα χρονια.

 

Επειτα βγαινει ο Ν.3863/2010 και ο Ν.3996/2011 που οριζουν οτι οι παλαιοι ασφαλισμενοι υπαγονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ πληρωνοντας διπλες εισφορες με ημερομηνια εναρξης ισχυος του Νομου τις 01/08/2010.

 

 

Επαγγελματίες υπέρ των οποίων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ίδιοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί Κύριας ασφάλισης, όπως: Υγειονομικών, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Δικηγόρων, Ναυτικών Πρακτόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, κ.α..

Επισημαίνεται: Με τη διάταξη του άρθρου 60 του Ν. 3996/11 που αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν. 3863/10 ρυθμίζεται για όλη την επικράτεια το θέμα των ¨παλαιών¨ ασφαλισμένων (ασφαλισμένων για πρώτη φορά πριν την 1/1/93) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (το οποίο αποτελείται από τα καταργηθέντα ταμεία ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών), οι οποίοι παράλληλα ασκούν και δραστηριότητα υπαγόμενη στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, στην παραπάνω διάταξη αναφέρεται ότι όσοι ασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης πριν την 1/1/93 (¨παλαιοί¨ ασφαλισμένοι) και είναι σήμερα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την ιδιότητα για την οποία υπάγονται στους αντίστοιχους τομείς  του ΕΤΑΑ.

Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. Συνεπώς, οι προαναφερόμενοι υπάγονται από 1/8/10 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ με δυνατότητα επιλογής μόνο του φορέα παροχών Κλάδου Υγείας.

Για όσους πρωτοασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης μετά την 1/1/93 (¨νέοι¨ ασφαλισμένοι) και είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2084/92.

 

 

 

Το ολο ζητημα αυτο ανακινηθηκε με την αιτηση συνταξιοδοτησης του πατερα μου απο το ΕΤΑΑ οταν και ζητηθηκε βεβαιωση απο ΟΑΕΕ για το αν ειναι εγγεγραμμενος η οχι και αναζητωντας στα μητρωα του ΟΑΕΕ βρεθηκε εγγεγραμμενος απο το 1990 οπως προειπα.

 

Δεδομενου οτι δεν υπηρχε η υποχρεωση διπλοεισφορων σε διπλα ταμεια μεχρι την εκδοση των 2 προαναφερθεντων νομων του 2010 και 2011 αντιστοιχα, ειναι λογικο να μου ζητουν εισφορες αναδρομικα (με τοκους παρακαλω) απο το 1990 εως και την ημερομηνια πτωχευσης, οποτε και θα διαγραφει απο τα μητρωα ο πατερας μου?

 

Εχει καποιος αποψη και γνωση?

Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερως!

Ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ερωτηση συναδελφου αρχιτεκτονα που εχει κ 12 ενοικιαζομενα δωματια,αν υπαρχει συναφεια επαγγελματος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.