Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέσο Πυρόσβεσης. Τι επιλέγω;


GeorgeS

Recommended Posts

Συνάδελφοι

 

Πρέπει να προδιαγράψω ένα σύστημα πυρόσβεσης για δύο χώρους. Ο ένας θα φιλοξενήσεις 2 Η/Ζ (γεννήτριες) και ο άλλος θα έχει εξοπλισμό UPS.

 

Τι σύστηματα χρησιμοποιούμε συνήθως σε τέτοιες εγκαταστάσεις (εννοώ πυροσβεστικό μέσο) ? Το CO2 που συνήθως εγκαθιστούμε σε χώρους Μ/Σ ή πεδίων διανομής ενδείκνυται ? Μήπως FM200 ? Πως μπορώ να διαστασιολογήσω το σύστημα (παροχή, όγκος κλπ) ? Δυστυχώς ο μηχανολόγος λείπει και έπεσε σε μένα ο κλήρος.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε το CO2 θεωρώ ότι είναι το πιό κατάλληλο για την εφαρμογή σου. Για το πως θα διαστασιολογήσεις την εγκατάστασή σου καθώς και το πως θα βρεις την απαιτούμενη ποσότητα, σου συστήνω το παρακάτω βιβλίο:

 

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

 

Β. ΣΕΛΛΟΥΝΤΟΣ, ΣΤ. ΠΕΡΔΙΟΣ, Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ & Κ. ΧΟΥΣΙΑΝΑΚΟΣ

Εκδόσεις ΦΟΙΒΟΣ

 

Θα το βρεις σίγουρα στα τεχνικά βιβλιοπωλεία π.χ. "Παπασωτηρίου"

Ανέτρεξε στο ΜΕΡΟΣ Β: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

κεφάλαιο 7 ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΜΕ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Μπορείς, αφού σχεδιάσεις την εγκατάστασή σου να τρέξεις το προγραμματάκι που έχω αναρτήσει στο πεδίο Downloads "Υπολογισμός δικτύων πυρόσβεσης CO2" για να την επαληθεύσεις.

Επίσεις σαν πρότυπο συστήνω ο NFPA 12.

Ελπίζω να σε βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

Το CO2 ενδείκνυται για τέτοιους χώρους και είναι φθηνότερο από inergen και FM200. Είναι όμως επικίνδυνο για ανθρώπους και για αυτό απαιτεί μερικά πρόσθετα μέσα προστασίας με κυριότερο τον εξαερισμό του χώρου μετά την κατάκλιση και πριν την είσοδο κάποιου μέσα στο χώρο. Αυτό το τελευταίο είναι και υποχρεωτικό με βάση κάποια διαταγή του ΑΠΣ ασχέτως αν πολλές φορές η Π.Υ. δεν το ζητά.

Μερικά νούμερα για υπολογισμούς ποσοτήτων:

CO2: 1,35 kg/ m3 . Επιπλέον 5 kg/m2 ανοίγματος.

inergen: 0,51 m3/m3

FM200: 0,55kg/m3

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για τον εξαερισμό του χώρου δεν το ήξερα. Είναι πράγματι υποχρεωτικό ? υπάρχει κάποια σχετική αναφορά ? διότι στο σχεδιασμό δεν έχει προβλεφθεί εξαερισμός ? (αν υπάρχει ο στοιχειώδης εξαερισμός είμαστε οκ ? ή απαιτείται συγκεκριμένη παροχή?)

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται γιατί αν αρχίσεις να ψεκάζεις με CO2 ένα κλειστό χώρο με ανθρώπους μέσα μπορεί να τους σώσεις από την φωτιά θα τους σκοτώσεις από έλειψη οξυγόνου.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν χρειάζεται προπορεία στο αλαρμ τουλάχιστον για 20 sec προκειμένου να εγκαταλείψουν οι άνθρωποι τον χώρο. Μετά χρειάζεται να γίνει αποκατάσταση της ατμόσφαιρας γιατί το co2 είναι ασφυξιογόνο. Χώροι που προστατεύονται από co2 είναι κυρίως μηχανοστάσια ή ηλεκτροστάσια όπου σχεδόν σε κάθε περίπτωση υπάρχει τεχνιτός αερισμός. Ο αερισμός αυτός πρέπει να σταματάει κατά την εφαρμογή του αερίου και μετά να μπορεί να ξαναξεκινήσει απο χώρο εκτός προκειμένου να εισέλθουν άνθρωποι. Για παροχές και εναλλαγές την ώρα δεν γνωρίζω κάτι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στους χώρους αυτούς (που θα εγκατασταθεί το σύστημα) δεν θα δουλεύει κανείς. Βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο. Είναι πάλι απαραίτητος ο εξαερισμός ? Θέλω δηλαδή να μάθω αν είναι υποχρεωτικός ή κατά περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως αφού ο χώρος δεν είναι επανδρωμένος σε normal λειτουργία, η εφαρμογή του CO2 θα είναι αυτόματη μέσω κάποιου συστήματος πυρανίχνευσης. Τι γίνεται όμως όταν ο συντηρητής είναι μέσα και υπάρχει συμβάν; Άρα η προπορεία του συναγερμού εφαρμογής του αερίου προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος είναι απαραίτητη. Όταν γίνει η εφαρμογή του αερίου, θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι έχει γίνει η αποκατάσταση της ατμόσφαιρας με εξαγωγή του αερίου και των προϊόντων της καύσης πρωτού εισέλθει άνθρωπος μέσα στον χώρο αυτό. Εάν αυτό επιτυγχάνεται με φυσικό αερισμό τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πως το διασφαλίζεις; Θυίσου ότι το CO2 είναι "βαρύτερο" από τον άέρα, επομένως έχει την τάση να συσσωρεύεται χαμηλά και να μην απάγεται εύκολα με τον φυσικό αερισμό. Θεωρώ ότι ένας τεχνιτός αερισμός για τον λόγο αυτό θα ήταν απαραίτητος.

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνοντας σχετικά με ατυχήματα που προκλήθηκαν από κακή εφαρμογή του συστήματος CO2, βρήκα αυτή την σελίδα.

(edit) Στο ίδιο site υπάρχει και αυτή η σελίδα με επίσης χρήσιμες πληροφορίες και συγκρίσεις ανάμεσα στο CO2 και άλλα μέσα ολικής κατάκλυσης

Link to comment
Share on other sites

Στους χώρους αυτούς (που θα εγκατασταθεί το σύστημα) δεν θα δουλεύει κανείς. Βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο. Είναι πάλι απαραίτητος ο εξαερισμός ? Θέλω δηλαδή να μάθω αν είναι υποχρεωτικός ή κατά περίπτωση.

 

Δε γνωρίζω να γίνεται κάποιου είδους διαχωρισμός. Έτσι και αλλιώς σε όλους αυτούς τους χώρους δε δουλεύει ποτέ κανείς (μόνο συντηρητές μπαίνουν). Εγώ αναγκάστηκα να το εγκαταστήσω σε οικίσκο σταθμού κινητής τηλεφωνίας σε βουνοκορφή όπου δε πατάει ποτε άνθρωπος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.