Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Sorry, δεν το είδα καλά στην αρχή. Νομίζω ότι είσαι στις 173 μοίρες για αυτόν τον τοίχο και μεταξύ ΝΑ (135 μοίρες) και Ν (180 μοίρες) για την γραμμική παρεμβολή.

Αν πάλι το κατάλαβα καλά.

Με το άλλο τελικά (το 200) τι έφταιγε;

 

Εχει κυκλοφορησει στα downloads του site ενα πολυ ενδιαφερον excel που υπολογιζει αυτοματα τους συντελεστες σκιασης για καθε εποχη και για καθε ειδος σκιασης...

 

Τα μονα στοιχεια που πρεπει να δωσεις ειναι τα υψη-πλατη των εμποδιων, τις διαστασεις των δομικων σου στοιχειων τις σκιασεις των οποιοων θελεις να υπολογισεις και τους προσανατολισμους σε μοιρες...

 

Και εχοντας περασει σε μετεπειτα καρτελες τους πινακες που διδονται στην 1η ΤΟΤΕΕ, κανει μονο του τις γραμμικες παρεμβολες, τοσο για τις γωνιες που υπολογιζει και παλι μονο του, οσο και για τον προσανατολισμο του δομικου στοιχειου...

 

Ειναι πραγματικα πολυ καλο εργαλειο!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

dikapo, σύμφωνα με την 2η εγκύκλιο για κατοικίες απαιτείται οπωσδήποτε τουλάχιστον ψυκτικά φορτία και στα τριτογενή οπωσδήποτε κλιματισμός.

Και στις δύο περιπτώσεις (ψυκτικά φορτία, κλιματισμός), βάζεις αμοιβές κλιματισμού (μόνο, όχι και θέρμανσης).

Inzaghi

Σε ημερίδα, ο κ. Αραβαντινός πρότεινε 3 τρόπους για τα αδιαφανή κουφώματα:

1. Παίρνεις κατ' ευθείαν το U (π.χ.=2,6) αρκεί το κούφωμα να έχει πιστοποιητικό.

2. Υπολογίζεις το κούφωμα σαν να ήταν διάφανο δομικό και στο εμβαδό υαλοπίνακα βάζεις 0 (πάλι βέβαια πιστοποιητικό για το Uf).

3. Το υπολογίζεις με τα φύλλα θερμομόνωσης, αρκεί να έχεις στοιχεία για το υλικό.

Το 2 φαίνεται το καλύτερο.

Για το excellaki μπορείς να μου πεις που βρίσκεται στα downloads γιατί δυσκολεύομαι λίγο να το βρω; Σ' ευχαριστώ πάντως.

Link to comment
Share on other sites

dikapo,

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2279/22-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-2010 διευκρινιστική εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ, η παρ.5.6 αναφέρει : ...θεωρούνται απαραίτητες οι μελέτες θέρμανσης/ψύξης, (υπολογισμός ψυκτικών φορτίων) ή κλιματισμού (υποχρεωτικά σε κτίρια τριτογενούς τομέα)..., βλέπουμε λοιπόν ότι η μελέτη κλιματισμού είναι υποχρεωτική μόνο για κτίρια του τριτογενούς τομέα, εδώ τώρα με την ένοια κλιματισμός εννούμε την ετήσια ρύθμιση του εσωκλίματος του κτιρίου, δηλ. απαιτείται π.χ Κ.Κ.Μ, chiller, κ.λ.π. , τον υπολογισμό των ψυκτικών φορτίων τον αναφέρει (πιστεύω) μόνο για κατοικίες, απλώς για μελλοντική επιλογή κάποιου split. Ο υπολογισμός μόνο των ψυκτικών φορτίων δεν είναι μελέτη κλιματισμού. Όπως είναι λοιπόν διατυπωμένη η εγκύκλιος είναι σαφές ότι διαχωρίζει την μελέτη κλιματισμού (υποχρεωτικά σε κτίρια τριτογενούς τομέα), από τον σκέτο υπολογισμό των ψυκτικών φορτίων, και δεν νοείται καμία παρερμηνία.

Link to comment
Share on other sites

hkamp,

Πως θα βγάλεις και στις στις δυο περιπτώσεις αμοιβή κλιματισμού; Ο υπολογισμός μόνο των ψυκτικών φορτίων δεν είναι μελέτη κλιματισμού.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως η αμοιβή της ΜΕΑ πληρώνει την πραγματική δουλειά που έγινε;

Αλλά και πάλι η διαφορά στην αμοιβή θέρμανσης και κλιματισμού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί αίσθημα ενοχής.

Link to comment
Share on other sites

dikapo,

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2279/22-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-2010 διευκρινιστική εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ, η παρ.5.6 αναφέρει : ...θεωρούνται απαραίτητες οι μελέτες θέρμανσης/ψύξης, (υπολογισμός ψυκτικών φορτίων) ή κλιματισμού (υποχρεωτικά σε κτίρια τριτογενούς τομέα)

 

Η διαφορά της μελέτης ψύξης από την μελέτη κλιματισμού είναι ότι στην μελέτη ψύξης ελέγχεις μόνο την θερμοκρασία του αέρα ενώ στην μελέτη κλιματισμού ελέγχεις και την ποιότητα του αέρα (καθαρισμός, ταχύτητα αέρα, ρύθμιση υγρασίας, κτλ).

 

Στην αγορά κυκλοφορούν μόνο κλιματιστικά, όχι ψυκτικές μονάδες. Συνεπώς στην πράξη η μοναδική διαφορά μεταξύ μελέτης ψύξης και κλιματισμού είναι ότι στην μελέτη ψύξης δεν ελέγχουμε την ποιότητα του αέρα και δεν υπολογίζουμε την ταχύτητα και την ανανέωση του αέρα.

Ο υπολογισμός ψυκτικών φορτίων που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις (ψύξη - κλιματισμό) γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

 

Από την στιγμή που δεν προβλέπεται ειδική κατηγορία αμοιβής για την ψύξη αναγκαστικά περνάμε την μελέτη στις αμοιβές ως κλιματισμό.

Link to comment
Share on other sites

Για το excellaki μπορείς να μου πεις που βρίσκεται στα downloads γιατί δυσκολεύομαι λίγο να το βρω; Σ' ευχαριστώ πάντως.

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1672

Εϊναι πράγματι πολύ καλό. Στη σκίαση απο πλευρικές προεξοχές μόνο, θέλει να κάνεις μια παραδοχή όταν η προεξοχή βρίσκεται σε απόσταση απο τον τοίχο που εξετάζεις. Βρίσκεις το Ffin του δηλαδή, ώς να ήταν άνοιγμα γιατί μόνο εκεί προβλέπει απόσταση απο εμπόδιο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ STAVION. Για την παραδοχή που λες αφορά τους τοίχους;

 

Μπράβο στον συνάδελφο. Χρήσιμο εργαλείο.

 

Μια μικρή επισήμανση και αν κάνω λάθος διορθώστε με. Στην ΤΟΤΕΕ 1, για προβόλους και πλευρικά, ο υπολογισμός της γωνίας γίνεται απ' το μέσο του ανοίγματος, και κατά τον άξονα Υ και κατά τον άξονα Χ. Αν π.χ. έχεις πρόβολο 1 μέτρο και το πάχος του τοίχου σου είναι 0,26, πρέπει να βάλεις στην ρουτίνα, στο κελί μήκος προβόλου, 1 + 0,13 = 1,13. Αντίστοιχα και στα πλευρικά.

 

Τόσο δύσκολο είναι μερικές εταιρίες λογισμικού να ενσωματώσουν μια τέτοια ρουτίνα για τον υπολογισμό των σκιάσεων;

Αν δεν μπορούν να την κάνουν μόνοι τους, ας την κλέψουν απ' τον συνάδελφο. Ετσι κι' αλλιώς κλέβουν ότι βρουν μπροστά τους. Το παράδειγμα της μελέτης ΤΕΕ, εκλάπη αυτούσιο χωρίς να ρωτηθούν οι συνάδελφοι Λάσκος και Γαγλία. Ας κλέψουν κι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.