Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Από τις ερωτοαπαντήσεις του προγράμματος

 

19. Ερ.: Μπορεί να υποβληθεί αίτηση για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας;

 

Απ: Ναι. Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί το μεμονωμένο διαμέρισμα ως επιλέξιμη κατοικία είναι:

 

* η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή πρότασης, στο πλαίσιο του Προγράμματος, για εγκατάσταση συστήματος/συσκευής θέρμανσης αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαμερίσματος.

* ο ιδιοκτήτης να έχει εξασφαλίσει, όπου απαιτείται, τη συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Το έχω διαβάσει αγαπητέ tsx. Λέει " υποβολή πρότασης, στο πλαίσιο του Προγράμματος, για εγκατάσταση συστήματος/συσκευής θέρμανσης αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαμερίσματος". Δε λέει "...συστήματος/συσκευής ελέγχου θέρμανσης...". Δεν απαντάει θετικά στο ερώτημά μου. Εξάλλου στην ερωτοαπαντήση 21 του προγράμματος λέει:

 

21. Ερ.: Πρέπει να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις;

 

Απ.: Μετά την ενεργειακή επιθεώρηση ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή όποιες και όσες παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα και οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του κατά μία τουλάχιστον κατηγορία βάσει των προτάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή. Σημαντικό στοιχείο βέβαια, για την επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα, θα είναι ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα του φέρουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση με το λιγότερο δυνατό κόστος.

 

Ρωτάω: Αν ήταν ξεκάθαρα όπως τα λές, δεν θα έπρεπε να λεέι "...θεωρείται όμως δεδομένο πως η τοποθέτηση συστημάτων αυτονομίας, δεν μπορεί να εξαιρεθεί..." ή κάπως έτσι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

............

...... Αλλα στα ατομικα σχεδον κανενας δεν κανει και δεν απαιτειται κιολας...

 

Συνάδελφε, άλλο δεν κάνει κανένας καυσαναλυση & άλλο δεν απαιτείται

 

ο ΚΕΝΑΚ είναι ξεκάθαρος σ΄αυτό το θέμα, πρέπει να γίνει έλεγχος υπερδιαστασιολόγησης του λέβητα

Link to comment
Share on other sites

Μόνο σε τοπικούς λέβητες φυσικού αερίου έχεις απαλλαγή (φύλλο ελέγχου, υπερδιαστασιολόγηση).

Αν όμως είναι πετρελαίου, και 3 KW να είναι... θα το πιεις το πικρό ποτήρι.

Στα πιστοποιητικά πάλι δεν σε πειράζει τόσο. Θα την βρεις την άκρη για να αλλάξεις κατηγορία.

 

Στις μελέτες να δεις τι γίνεται!!!

 

Αν δεν τελειώσει το πρόγραμμα και δεν βγουν οι διευκρινιστικές που θα λύνουν τον σκόπελο της υπερδιαστασιολόγησης και άλλα αρκετά παλαβά, στις μικρές εγκαταστάσεις, δεν βλέπω να ησυχάζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω ολο το Μηχανολογικο και μη κοσμο που μου ανοιγει τα ματια σε θεματα που αντικειμενικα δεν κατεχω και ελαχιστοποιω τα λαθη μου...

 

Σε χρονο dt κλειστηκε συνεργειο συντηρησης καυστηρων για αυριο το πρωι, θα συντηρησουν, θα ρυθμισουν τον λεβητα και θα εκδοσουν νομιμοτατο χαρτι συντηρησης με χαμηλο κιολας κοστος...

 

Τυχερος που η μεζονετα μου ειναι σε κατασταση ανακαινισης οποτε οτι εργασιες ειναι να γινουν, γινονται στα πλαισια ανακαινισης και ουτε γατα ουτε ζημια...:P

 

Μονο, ενδεχομενως, τον ελεγχο υπερδιαστασιολογησης να αποφυγω, γιατι, αφενος αναφερει οτι για τοπικους λεβητες (οχι μονο φυσικου αεριου αλλα γενικα) δεν απαιτειται υπερδιαστασιολογηση, αφετερου η υπερδιαστασιολογηση πρεγματοποιειται με συντελεστες που αφορουν μονωμενο η αμονωτο κτηριο, ενω εγω βρισκομαι σε περιπτωση μισου μονωμενου και μισου αμονωτου, μιας και δεν ακολουθηθηκε η μελετη θερμομονωσης...

 

Οποτε μετα την καυσαναλυση αυριο, το πιθανοτερο ειναι να ακολουθησω τις συμβουλες του φιλου STAVION...

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζω εγώ το χαβά μου με το εξοικονομώ: έχει λοιπόν στις επιλέξιμες δαπάνες : 3.Γ. διατάξεις αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος

θέρμανσης: έως 600 € ανά διαμέρισμα και έως 7.000 € συνολικά για την πολυκατοικία Αυτό θεωρείται αυτονομία κατά την τράπεζα. Συνάδελφοι συμφωνείτε?

Τί λέμε τώρα! Μόλις ξέθαψα μιά επιστολή που μας είχαν στείλει. Την ανεβάζω κιόλας:

 

εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή σας στα παρακάτω:

1. Η διαπίστωση «αυτονομίας» θέρμανσης για το μεμονωμένο διαμέρισμα γίνεται από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος σημειώνει την ύπαρξή της στο Έντυπο του Παραρτήματος VII και συγκεκριμένα στην ενότητα Καταγραφή στοιχείων από τον ενεργειακό επιθεωρητή, σημείο β). Σημειώνουμε ότι βάσει του Οδηγού, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει να διαπιστώσει ότι η θέρμανση του διαμερίσματος πραγματοποιείται μέσω συστήματος που παρέχει «αυτονομία» κι όχι απλά την ύπαρξη επικουρικών «αυτόνομων» διατάξεων θέρμανσης (π.χ. σώμα λαδιού). Προσοχή, ο προαναφερόμενος όρος «αυτονομία» δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αυτονομία που παρέχει το μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης. Έτσι η περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικία (δισωλήνιο σύστημα) όπου σε κάθε σώμα της πολυκατοικίας έχουν τοποθετηθεί θερμοστατικοί διακόπτες τοπικοί και εφαρμόζεται σύστημα θερμιδομέτρησης (ή άλλο) ικανοποιεί την προϋπόθεση για ύπαρξη «αυτονομίας», καθώς ο ένοικος έχει τη δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης του μέσω των θερμοστατικών διακοπτών.

 

Αρα ξεκάθαρα πρέπει να έχει προηγηθεί η αυτονομία.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω για την υποθεση σου τα πραγματα ειναι αρκετα απλα...

Τα διαμερισματα δεν εχουν αυτονομια, αρα ΔΕΝ μπορουν να μπουν στο προγραμμα ΑΝ ΔΕΝ προτεινεις εσυ συστηματα αυτονομιας για το καθε ξεχωριστο διαμερισμα.

Τωρα αν αυτο θα ειναι επιτοιχα λεβητακια για το καθενα η βαλβιδες σε καθε θερμαντικο σωμα που θα του παρεχουν αυτονομια, ειναι αλλο θεμα...

 

Ερωτηση

Εχω τοιχο 2 μετρα μεσα στο χωμα.

Στο προγραμμα οπου Κ. Βαθος βαζω 2 και οπου Α. Βαθος βαζω 0 η αναποδα?

Και η πλακα μου που βρισκεται απο τη μια πλευρα μεσα στο χωμα κατα 2 μετρα και απο την αλλη ειναι σε επαφη με αερα (λογω κλισης εδαφους, τι βαζω?

Link to comment
Share on other sites

Αυτο εκανα. Ειδα το παραδειγμα και τα ειχε οπως και εγω...

 

Για εναν τοιχο βαθους 2 μετρων μεσα στο εδαφος, εβαζε Κ. Βαθος 2 μετρα και Α. Βαθος 0 μετρα (εξ ου και το "απολυτη τιμη" εντος παρενθεσεως στο manual του προγραμματος), ενω για τις πλακες εβαζε το βαθος εδρασης τους.

 

Γι αυτο και στο προγραμμα επισης αναφερει οτι για πλακες εν επαφη με εδαφος (οχι για μεσα στο εδαφος, προφανως πανω στην επιφανεια του εδαφους) βαζουμε Κ. Βαθος 0 και το Α. Βαθος ειναι ανενεργο.

 

Τωρα για την τεκμηριωση, κλαφτα χαραλαμπε...

 

Ο καθενας κανει του κεφαλιου του και οτι βρεξει ας κατεβασει...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.