Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικία


a025085

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Διαβασα ολο το τοπικ και εχω μια απορια...Εαν καποιος ειναι ιδιοκτητης του ΄΄ρετιρε΄΄ αλλα δεν εχει ταρατσα αλλα κεραμιδι που η μονη προσβαση ειναι μεσα απο το σπιτι του, μπορει να βαλει φωτοβολταικα? Δηλαδη εχει αυτος την καθετη ιδιοκτησια ή ισχύει οτι και στις ταράτσες??

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε διώροφη οικοδομή έγινε προσθήκη 3ου ορόφου. Στον όροφο της προσθήκης δεν κατασκευάσθηκε πλάκα οροφής αλλά ξύλινη στέγη (λόγω αντισεισμικού κανονισμού). Πριν την προσθήκη του ορόφου η οικοδομή είχε ταράτσα χωρίς στέγη.Ο ιδιοκτήτης του 3ου ορόφου δεν άφησε δίοδο στην στέγη από το χώρο της κοινόχρηστης σκάλα, αλλά μέσα από το διαμέρισμά του. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα προσπέλασης στη στέγη. Δεν επιτρέπουν στους συνιδιοκτήτες της οικοδομής να τοποθετήσουν ηλιακούς συλλέκτες και κεραίες τηλεόρασης στη στέγη, με το σκεπτικό ότι οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν συμμετείχαν οικονομικά στην κατασκευή της στέγης.

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας λέει

« Οι νέοι όροφοι θα κτιστούν με φροντίδα, επιμέλεια, έξοδα των εμφανισθέντων ή των διαδόχων καθολικών ή ειδικών. Κοινόχρηστη ταράτσα θα είναι εκείνη που θα δημιουργηθεί άμα τελειώσουν οι οικοδομικές εργασίες στους νέους ορόφους και αυτός που κτίζει τους νέους ορόφους θα εξασφαλίσει την προσπέλαση προς αυτήν με την επέκταση της κεντρικής σκάλας ως αυτήν.»

Ο ιδιοκτήτης του 3ου ορόφου έχει κάνει αήττητη στη ΔΕΗ για να εγκαταστήσει στη στέγη φωτοβολταϊκό σύστημα, ΧΩΡΙΣ την συναίνεση των άλλων συνιδιοκτητών.

α. υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στη στέγη (δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό που έγινε το 1980)

β. έχει νομιμοποίηση ο ιδιοκτήτης του 3ου ορόφου να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό σύστημα (κατέχει το 51% του οικοπέδου στον πίνακα αναλογιών)

Link to comment
Share on other sites

επειδή κατά 90% θα υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτισίες αφού είναι πολυκατοικία δεν μπορεί και η ΔΕΗ θα έπρεπε να ζητήσει εγγράφως συναίνεσεις.

το υπόλοιπο 49% θα έπρεπε να ερωτηθεί και να συναινέσει!

Link to comment
Share on other sites

Μόνο αν λαδώσει τους υπαλλήλους της ΔΕΗ θα περάσει ή μόνο αν το κάνεις ΔΕΗΤΖΗΣ.

Ανά πάσα ώρα και στιγμή όμως μπορεί οποιοσδήποτε να τον καταγγείλει!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Σε μια τετραορωφη πολυκατοικία με όροφο διαμερίσματα είμαι ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου και έχω αποκλειστική χρήση τμήματος της ταράτσας. Στο τμήμα αυτό επιθυμώ να τοποθέτησω φωτοβολταϊκό σύστημα. Χρειάζεται σύμφωνα με τον νομό απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την σχετική έγκριση από τους υπόλοιπους ή κάποια έγκριση από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Επειδή δεν θέλω να συγκάλεσω γενική συνέλευση για τον λόγο αυτό θα μπορούσα να απόσπασω απο τον καθένα μια υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής και να τελειώσω? ΟΛοι είναι σχετικά ενημερωμένοι και συμφωνούν οπότε δεν τίθεται θέμα έγκρισης η μη, το θέμα είναι κατα ποσόν η ΔΕΗ θα κάνει αποδέκτες τις υπεύθυνες δηλώσεις ή όχι. Αν κάποιος έχει κάποια γνώμη ή εμπειρία θα ήταν χρήσιμη. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ζητάει η αίτηση για την σύνδεση του φβ με τον ΔΕΔΔΗΕ

 

γ) για εγκατάσταση του συστήµατος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο είτε από το σύνολο των κυρίων οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου, είτε από έναν εκ των κυρίων οριζοντίων ιδιοκτησιών, µετά από παραχώρηση του χώρου αυτού:

 

 

Πρακτικό οµόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συµφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου µε ευθύνη του διαχειριστή ή του κυρίου οριζόντιας ιδιοκτησίας που θα εγκαταστήσει το σύστηµα, αντίστοιχα

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

αν καταλαβα καλά...εχεις ηδη την αποκλειστικη χρηση

πιθανον να εισαι και "ιδιοκτήτης" του ποσοστού της καθυψος επεκτασης...[αερας]

...ειτε απο κανονισμο είτε απο την συσταση...

 

Τιποτε δεν σε εμποδιζει να προχωρησεις μονος σου.

 

δες και στο σχετικο σαιτ της ΔΕΗ...

μιλαει για κυριο ή για αυτον που θα παρει την συναινεση...για την τοποθετηση "επι κονοχρηστου"

Ομως στο τμημα που θελεις να βαλεις το φ/β ... δεν ειναι πλεον " κοινοχρηστο."

Εχεις ήδη - όπως προανεφερες - την αποκλειστικη χρηση....με καποιο νομιμο τροπο...οκ?

Μιλας με την ΔΕΗ...σε αυτο το επίπεδο....

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Οχι... η ταράτσα είναι πάντα κοινόκτητη αλλά όχι αναγκαστικά κοινόχρηστη...

Το έχω αντιμετωπίσει... Σύμφωνα με την υπάλληλο της ΔΕΗ και όπως ενημερωθήκαμε από τον τομεάρχη, από ΔΕΗ Πειραιά (Καμίνια) εκτός αν αναφέρεται σε συμβόλαιο συγκεκριμένα ότι επιτρέπονται Φ/Β, θα πρέπει να πάρεις δήλωση...

Κι εμένα μου φαίνεται απαράδεκτο... αλλά έτσι είναι.

 

Δες ερωταπαντήσεις ΔΕΗ Νο 22 αν θυμάμαι καλά...

Edited by JTB
Link to comment
Share on other sites

Χαχα, JTB η αίτηση στα Καμινια θα κατατεθει, οπότε χρειάζεται, αρκεί απλώς υπεύθυνη δήλωση η θέλει ομόφωνη απόφαση συνέλευσης? Σκέψου ότι σε χώρο που μου ανήκει με συμβόλαιο θα πρέπει να ζητήσω την έγκριση των υπολοίπων, απαράδεκτο. Ευτυχώς όλοι έχουν πει ναι αλλά αν ήθελε κάποιος να με ´´πικαρεί´ άνετα θα μπορούσε.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν είσαι 100% ίδια περίπτωση... Ο πελάτης μου είχε πάθει πλάκα... Ελεγε πως επίτηδες είχε βάλει τον δικηγόρο να γράψει ότι ο πωλητής παραχωρεί κάθε δικαίωμα κλπ νομή, κατοχή κλπ... αλλά τίποτα...

Ο πελάτης μου έχει αποκλ. χρήση ταράτσας και δικαίωμα υψούν... Αλλά πράγματι, αφενός το δικαίωμα υψούν είναι μελλοντικό άρα άσχετο και η αποκλειστική χρήση ταράτσας δεν σε καθιστά ιδιοκτήτη γιατί δεν μπορείς να είσαι ποτέ ιδιοκτήτης...

Εγώ έχω μόνο έναν ακόμη συνιδιοκτήτη που έχει το ισόγειο... οι δηλώσεις θα είναι αρκετές... δεν χρειάζεται χαρτί γενικής συνέλευσης...

Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί εσένα να χρεωθεί άλλη κυρία το φάκελο και να ακούσεις άλλα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.