Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβουλές για εκκίνηση φωτοβολταϊκού πάρκου


knoulis

Recommended Posts

Γειά σας,

 

Θέλω να φτιάξω ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100KW στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Η εταιρία που θα αναλάβει την εγκατάσταση υπόσχεται 55-60.000 ευρώ. Ρωτώντας παραγωγούς που δραστηριοποιούνται εκεί κοντά είδα οτι αυτό το όριο ξεπερνιέται, μιας και για 3 χρόνια που δουλεύουν κάτι αντίστοιχο έχουν 70-75.000 ευρώ κέρδος ετησίως. Η ΔΕΗ λέει πως το πιο πιθανό είναι να μήν είναι φορτωμένο το δίκτυο και οτι γίνεται να μπώ κι εγώ μέσα. Η τράπεζα επίσης λέει πως για το δάνειο 350.000 ευρώ που χρειάζεται, το δίνει χωρίς υποθήκη μόνο με το συμβόλαιο της επιχείρησης. Ο ανάλυτής που μίλησα, τέλος, λέει πως το μόνο ρίσκο είναι τα 1500 ευρώ που θα ξοδέψω για τοπογραφικά κτλ μέχρι να ρίξω την άδεια, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί.

 

Έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα και κλείσω τιμή με τη ΔΕΗ 44 λεπτά για 20 χρόνια η αποπληρωμή θα γίνει σε περίπου 8 χρόνια και μετά θα έχω έσοδα. Η αλήθει είναι οτι το ρίσκο είναι μεγάλο γιατί πρόκειται για κάτι μακροχρόνιο και η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι και ιδανική για επενδύσεις αυτή τη στιγμή.

 

Μπορείται να μου πείτε τη γνώμη σας πάνω στο θέμα, τί άλλο να ψάξω, τι να φοβάμαι και γενικότερα ότι θέλετε....???

 

Παρατήρηση: Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καλό είναι να το ψάξεις γενικότερα και να πάρεις προσφορά από περισσότερες εταιρείες εκτιμώντας την ποιότητα των υλικών που θα σου προτείνουν.Άλλο Γερμανικό,άλλο Γερμανικό πάνελ που κατασκευάζεται στην Κίνα κι άλλο Κινέζικο πάνελ εξ ολοκλήρου.

 

Πλήρως ασφαλής εκτιμήσεις δε μπορεί να κάνει ούτε κι ο πιο έμπειρος μηχανικός που ασχολείται με τα Φ/Β μιας και οι περισσότερες εγκαταστάσεις μετρούν 2-3 έτη λειτουργίας.

 

Οι τράπεζες απαιτούν ιδία κεφάλαια 25% του προϋπολογισμού του έργου και δεν ξέρω κατά πόσο θα το δώσουν εύκολα επιδεικνύοντας μόνο το συμβόλαιο της επιχείρησης όπως λες. Εάν δεν έχουν εγγυήσεις δύσκολα θα πάρεις το δάνειο.Τέλος όταν θα βγει με το καλό η άδεια διασύνδεσης με τη ΔΕΗ να ξέρεις ότι η τρέχουσα τιμή που θα στο αγοράσει θα είναι μικρότερη των 44 λεπτών.

 

Προτείνω να κάνεις την αίτηση πληρώνοντας τα 500+ΦΠΑ στη ΔΕΗ,τον τοπογράφο περίπου 300-400 ευρώ και βρες μια εταιρεία που η αρχική προσφορά είναι σεβαστή που να μη σου χρεώσει επιπλεόν έξοδα στο φάκελο αίτησης.Άρα στη χειρότερη περίπτωση να χεις χάσει 1000ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα περίμενα να δω με την απελευθέρωση της ενέργειας τι θα γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Κ.Ροδόπουλο.

α)Με φοβίζει ότι έχει ενθουσιαστεί πολύς κόσμος, σχετικός και μή. Μου θυμίζει μέρες '99, χρηματιστήριο.

β)Με φοβίζει η ευκολία με την οποία οι τράπεζες διαφημίζουν ότι χορηγούν δάνεια χωρίς σημαντικά collateral. Κάπως έτσι έπεσε έξω το τραπεζικό σύστημα στις Η.Π.Α

γ)Με φοβίζει η ρευστή κατάσταση στις ΔΕΚΟ και στη ΔΕΗ ειδικότερα.

δ) Με φοβίζει η κρατικά-επιδοτούμενη μορφή επενδύσεων.

Link to comment
Share on other sites

Ίσα ίσα που πρέπει να βιαστεί ο άνθρωπος να κλείσει τιμή kWh! Οι όποιες αλλαγές γίνουν δε θα αφορούν όσους έχουν ήδη συμβόλαιο με το ΔΕΣΜΗΕ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτα τα πανελ αληθεια ποσο αντεχουν σε χαλαζι... πετρες.... και χερια τσιγγανων που θα μπουν να κλεψουν.

 

Δε μπορω να καταλαβω πως ο αλλος αφηνει 300.000 επενδυση μονη στο βουνο στην κατω ραχουλα ενω μενει 400 χιλιομετρα μακρια και παταει μια στο τοσο.

 

Επισης εχετε σκεφτει το οτι αν παθετε μια ζημια τα πανελ αργουν να ερθουν και τον καιρο που εσεις δεν παραγετε το δανειο θα τρεχει κανονικα.

 

Υπαρχουν τοσες καλυτερες επενδυσεις με αυτα τα λεφτα και λιγοτερα.... κανονικες δουλειες θα ελεγα που μπορουν να θρεφουν μεχρι και τα παιδια των παιδιων σας... και ο Ελληνας εχει κολλησει στα φωτοβολταικα που θα του δινουν λεφτα για 20 χρονια.

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερες επενδύσεις από άποψη χρηματικής απόδοσης μάλλον δεν υπάρχει καμία. Και δεν νομίζω μετά τα 20 χρόνια, όπου υπάρχουν Φ/Β να τα "ξεριζώσουν". Όλο και κάποιο πρόγραμμα ανανέωσης του εξοπλισμού θα βγαίνει ώστε να διατηρείται το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε επιθυμητά επίπεδα.

 

Στα άλλα θέματα που λες υπαρχουν λύσεις. Καταρχήν όλα τα καλά πλαίσια είναι εγγυημένα για χαλάζι. Και οι καλές εταιρείες έχουν stock να σου αλλάξουν το προβληματικό άμεσα. Τα χέρια των τσιγγάνων κτλ λύνεται με ένα σύστημα ασφαλείας και ένα συμβολαίο με εταιρεία security της περιοχής. Και μην ξεχνάς πως η εγκατάσταση ασφαλίζεται...

Link to comment
Share on other sites

Η εταιρία σεκιούριτι θα πατάει μία φορά την μέρα. Εδώ ο άλλος έφτιαξε γηπεδάκια 5χ5 και μπήκαν οι γύφτοι και κόψαν τα δοκάρια και έφυγαν. Τα φ/β δεν θα πειράξουν που έχουν και ωραιότατο μεταλλικό ή αλουμινένιο σκελετό? Όλα πρέπει να τα σκεφτεί κανείς.

Link to comment
Share on other sites

Μα για αυτό λέω, βάζεις σύστημα ασφαλείας που ειδοποιεί την εταιρεία security της περιοχής. Μέσα σε 15' αν έρθει εισαι σχετικά ΟΚ (δεν έχει γίνει τρομερή ζημιά) και η ασφαλιστική σε καλύπτει για τις βλάβες.

Link to comment
Share on other sites

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

1.Για μία επένδυση τόσο μεγάλη είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση γερμανικών Φ/Β πάνελ που έχουν εγγύηση 20 ετών .

 

2.Τεχνολογικά σαφώς μεγάλη υπεροχή και απόδοση σε σύγκριση με τα κινέζικα πάνελ .

Τα κινέζικα πάνελ από τους περισσότερους μηχανικούς χρησιμοποιούνται μόνο για πειραματικούς σκοπούς μικρών Φ/Β δικτύων των 10 Kw

 

3.Επιλογή Εταιρίας .

Η Εταιρία επιλογής μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία .

 

Εξακρίβωση και πιστοποίηση της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας της εταιρίας γίνεται από ονομαστικά παραδείγματα εγκατάστασης Φ/Β πάρκων σε άλλους παραγωγούς που έχει εγκαταστήσει η συγκεκριμένη εταιρία και από το αποτέλεσμα της απόδοσης που είχε και έχει το δίκτυο στον παραγωγό.

 

Επιπλέον η εταιρία που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι γνωστή στους κύκλους της ΔΕΗ που σημαίνει να έχει ή είχε αναλάβει έργα της ΔΕΗ που είχαν και συνεχίζουν να έχουν αποτέλεσμα στην ΔΕΗ.

 

Το κόστος της kWh έχει είδη πέσει κάτω από τα 0.44 λεπτά που σημαίνει μείωση του κέρδους .

 

Τα Φ/Β πάνελ γερμανικής προέλευσης και τεχνολογίας αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες .

 

Όσων αφορά το χαλάζι τα γερμανικά αντέχουν μέχρι και ταχύτητα 140 Kw/h .

 

Στον καύσωνα συντηρείται σε μεγάλο βαθμό η απόδοση της ενέργειας και δεν πέφτει στο μισό η παραγωγή τους όπως συμβαίνει με τα κινέζικα .

 

Στην υγρασία κανένα πρόβλημα λόγω του ότι η συγκόλληση της κατασκευής των πάνελ γίνεται από αυτόματα Ρομποτικά συστήματα μία φορά και δεν υπάρχει επανάληψη της συγκόλλησης όπως γίνεται στην διαδικασία των κινέζικων πάνελ όπου γίνεται από ανθρώπινο δυναμικό που συνεπάγεται στο ότι τα πάνελ είναι ποιο ευάλωτα .

 

Τέλος προσοχή στην όποια διαδικασία διότι πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να ζητήσει όταν παραγγείλει τα πάνελ πιστοποιητικό αποδείξεως το ότι είναι π.χ γερμανικά τα πάνελ πιστοποιητικό που να αποδεικνύει περίτρανα την μάρκα τους και την χώρα προέλευση τους .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.