Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

Εγω ξερω οτι οταν εβαλα σπιτι μου,ειχα υπολογισει αποσβεση στα 7 χρονια.Τον τελευταιο καιρο η αποσβεση ειχε φτασει στα 3 χρονια.

Τωρα θα την γυρισουν στα 5,5-6 χρονια.Αν σκεφτεις οτι μιλαμε για συμβολαια των 25 ετων (καλως εχοντων των πραγματων) τοτε παρασυμφερει να τοποθετησεις τα λεφτα σου σε σχεση με κατι αλλο.Απο Σεπτεμβρη θα πεσουν κι αλλο οι τιμες εξοπλισμου,οποτε πιστευω οτι μετα τη αρχικη παγωμαρα θα ξαναπαρει για λιγο καιρο τα πανω της η αγορα απο ατομα που θα 'τρεχουν να προλαβουν νεες αλλαγες'.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υπάρχει μια τρομερή σύγχυση πάνω στο ζήτημα της τιμολόγησης και της ηλιοφάνειας στην Ελλάδα ειδικά σε σύγκριση με τη Γερμανία που πρέπει να σταματήσει να αναπαράγεται. Την αρχή πρέπει να την κάνουμε εμείς.

 

Το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ΦΒ στη Γερμανία αυτή τη στιγμή που μιλάμε αγγίζει το 5,5%.

 

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα το 2011 με συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας 61.834 Gwh και παραγωγή από ΦΒ 441 GWh ήταν μόλις .....0,7% !

 

Το ποσοστό για τη χώρα μας το 2012 εκτιμάται οτι θα καταλήξει κάπου στο 1,6 με 1,8 % . Ακόμα και έτσι το μίγμα ενέργειας από ΦΒ θα είναι στην Ελλάδα 3 φορές μικρότερο!

 

Προσοχή , δε μιλάμε για ποσοστό εγκατεστημένης ισχύος αλλά για ποσοστό παραγόμενης ενέργειας που είναι άλλωστε και το ζητούμενο όταν μας απασχολεί πόσο στοιχίζει στο σύστημα και τους καταναλωτές η διείσδυση των ΦΒ.

 

Οι επενδυτές στη Γερμανία έχουν διαφορετικό προφιλ από την Ελλάδα κι αυτό γιατί στη Γερμανία είχαν προσανατολιστεί εξαρχής σε συστήματα επί στέγης.Και στέγης όχι τόσο οικιακής , όσο επαγγελματικής. Έτσι μπορούσες να βάλεις χωρίς πολλές γραφειοκρατικές ταλαιπωρείες σύστημα 30 KW , 50 KW ,100 KW ακόμα και 1 MW αρκεί να είχες το χώρο. Γι'αυτό αλλωστε και έφτασαν στη Γερμανία να έχουν εγκαταστήσει τώρα που μιλάμε σχεδόν 30 GW ενώ εμεις συγκριτικά και αναλογικά με το πληθυσμό είμαστε στο 0,7 GW Χ 8 φορές ο πληθυσμός = 5,6 GW.

 

Αν συνυπολογιστεί το γεγονός οτι δανείζονται με 3% ενώ εδώ με 10%, δηλαδή αυξάνεται η ετήσια δόση του δανείου από 25 έως 30%, και κατα δεύτερον το κάπως φθηνότερο κόστος εγκατάστασης στη Γερμανία λόγω ώριμης και ανταγωνιστικής αγοράς που στηρίζεται σε οικονομίες κλίμακας αλλά και λόγω της φύσης της εγκατάστασης σε μια στέγη που δεν επιβαρύνεται με κόστος γης,περίφραξης,προστασίας,ακριβής στήριξης,σκυροδετήσεων,εκτεταμένων έργων σύνδεσης με το δίκτυο, τότε καταλήγουμε στο εξής απλό συμπέρασμα.

 

Στη Γερμανία ο μέσος επενδυτής θα τοποθετήσει στη βιομηχανική του στέγη 300 KW χωρίς καμιά αγωνία για την αδειοδότηση και την έγκριση της χρηματοδότησης από την τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο.Σε 6-7 χρόνια θα αποσβέσει το κόστος και θα πάρει την ίδια συμμετοχή του πίσω. Στη συνέχεια θα απολαμβάνει τα κέρδη.

 

Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος μέσος επενδυτής θα βάλει σε ένα χωράφι ένα πάρκο 100 kW και θα αναμένει όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και πάνω κάτω τους ίδιους χρόνους απόσβεσης.

 

Ήταν επιλογή των ιθυνόντων όμως ο μέσος Έλληνας επενδυτής να μην μπορεί να βάλει όση ισχύ επιθυμεί και είναι ευθύνη των ιθυνόντων που κανένας δεν μπορεί να πάρει δάνειο πλέον .

 

Αν ο μέσος Έλληνας επενδυτής είχε όπως ο Γερμανός την άδεια να τοποθετεί 200-300 KW και την ευχαίρεια να δανείζεται χωρίς πρόβλημα τότε δεν θα τον ενοχλούσε τόσο αν η τιμή στην κιλοβατώρα ήταν 24 cent, όπως δεν ενόχλησε ούτε τους γερμανους πέρισυ που ...μένοντας απτόητοι από τις χαμηλές ταρίφες έριξαν στο σύστημα ...8 GW !!!

 

Πάνω κάτω τα ίδια ίσχυαν για τους μικρούς επενδυτές. 10 KW οικία στην Ελλάδα ( 50-55 cent) , 30 KW κατάστημα/βιοτεχνία στη Γερμανία ( 30-35 cent).

 

Με δυο λόγια οι Γερμανοί επέλεξαν ποσότητα,ευκολία και χαμηλές ταρίφες , οι Έλληνες επέλεξαν περιορισμούς,γραφειοκρατία,υψηλές ταρίφες.

Οι επενδυτές απολαμβάνουν και στα δύο κράτη την ίδια οικονομική ανταπόδοση.

Σαν κρατικές οντότητες όμως από οικολογικής,βιομηχανικής και εξαγωγικής σκοπιάς οι πρώτοι όπως είναι φυσικό είδαν τα πράγματα εξαρχής στη σωστή τους βάση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ειδες οι Γερμανοι, και στα φωτοβολταικα τοποθετηθηκαν σωστα. Και υστερα αναρωτιομαστε γιατι ειναι εκει που ειναι και μεις δω και 50 χρονια ενα πραγμα σωστο δεν καναμε.

Link to comment
Share on other sites

rodag,όλα αυτά που μας είπες είναι σωστά κ γιαυτο το +1 , μόνο που έχουμε κάποιες διαφορές με τον γερμανό ‘’αυτός βλέπει το δάσος ενώ εμείς (έλληνες) το δέντρο’’

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

Τι το φυσιολογικότερο για την ελληνική πραγματικότητα.

Όταν στην Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία είχαν προγράμματα επιδότησης για Φ/Β σε στέγες εμείς συζητούσαμε για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Τώρα για τους υδρογονάνθρακες ζητάμε τις γνώμες Ηφαιστειολόγων, Γεωλόγων ή Γεωπόνων.

Σε όσες εκπομπές έχω δει δεν έχουν ούτε έναν Μεταλλειολόγο ή Χημικό Μηχανικό. Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υδρογονανθράκων ποιοί θα τις σχεδιάσουν; Οι Ηφαιστειολόγοι ή οι Γεωλόγοι;

Link to comment
Share on other sites

Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υδρογονανθράκων ποιοί θα τις σχεδιάσουν; Οι Ηφαιστειολόγοι ή οι Γεωλόγοι;

 

Μάλλον οι γεωπόνοι......... για να τις κάνουν πράσινες :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ορισμενοι έχουν βάλει Φ/Β οταν κοστιζε το πάρκο γυρω στα 40 χιλιαρικα. Αυτοι έχουν παρει δάνειο και βάζουν το Φ/Β να πληρώνει την δόση

 

Μια απλη ερωτηση:

 

Τι θα κάνουν, αν γίνει φορολόγηση του 20-30%?

 

Θα βάλουν απο την τσέπη τους.......?

 

Οι καταστάσεις είναι κωμικοτραγικές. Σχεδιάζονται νόμοι χωρις κανένα σκεπτικό. Δεν νομίζω να είναι τόσο μακρυά απο την πραγματικότητα εκει στο ΥΠΕΚΑ και να μην ξέρουν τι γινόταν ή τι γίνεται στην αγορά.

Link to comment
Share on other sites

Χθες πάντως, εκτέλεσα μια σειρά υπολογισμών για πάρκο 1 MW, θεωρώντας:

- Κόστος πάρκου 1.500.000

- Τιμή συμβολαιοποιημένη στα 0.35

- Παραγωγή 1.280.000 kwh ετησίως

- 100% χρηματοδότηση (έστω ότι υπάρχει τράπεζα που το χρηματοδοτεί)

- 11.5% επιτόκιο

- 20% φορολόγηση κερδών + 20% χαράτσι = 40% απόδοση εσόδων προς το κράτος

- 30.000 το χρόνο έξοδα συντήρησης

 

Μου έβγαλε IRR 10,75 και NPV θετικό (γύρω στις 350.000)

Τα νούμερα λένε ότι ακόμα και έτσι αποδίδει σαν επένδυση, σαφώς λιγότερα μεν, αλλά αποδίδει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.