Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ζάχα Χαντίντ σχεδιάζει το τζαμί της Αθήνας;


Engineer

Recommended Posts

Μπούρδες αμισθί - το προσχέδιο (ήτοι 3D του Rhino) θα έκανε τσάμπα. Οι βαρβάτες μελέτες (άδειας και μελέτης εφαρμογής) θα πληρωθούν κανονικότατα - και μόνο η εφαρμογής φτάνει και περισσεύει. Από τέτοια μαθημένοι είμαστε!

 

Αλλά μην μπερδευόμαστε - για διεθνή διαγωνισμό γίνεται λόγος. Απλά η Χαντίντ επιθυμεί να συμμετάσχει και το "τζιμάνι" η δημοσιογράφος έκανε ένα γκούγκλιν είδε τί εστί Χαντίντ και το θεώρησε σίγουρο.

 

Αλλά αν επρόκειτο να κληθεί ένας ξένος για το τζαμί υπάρχουν και καλύτερες επιλογές - οι φούσκες και τα καμπυλωτά της κυρίας της τελευταίας περιόδου δεν είναι Αρχιτεκτονική (για Γλυπτική το συζητώ). Δεν ξέρω πλέον τί έπαθε αλλά σπάνια έρχεται διαύγεια πνεύματος (βλ. C.A.Center στο Cincinnati).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πάντως η αρχιτεκτονική της με τα δικά μου γούστα κρίνεται από αποκρουστική έως γελοία. Ειδικά τα residential projects είναι για γέλια.

Link to comment
Share on other sites

οι φούσκες και τα καμπυλωτά της κυρίας της τελευταίας περιόδου δεν είναι Αρχιτεκτονική

 

και ποιος μπορει να πει τι ειναι "αρχιτεκτονικη" αγαπητε? και που αρχιζει και που τελειωνει?

 

και γιατι η μορφη να μην ειναι γεννημενη σαν γλυπτικη? το form follows function ειναι Μ Ι Α θεωρια απο τις πολλες μορφογεννητικες.

 

διαβαζω ξανα το βιβλιαρακι της Σοφιας Βυζοβιτη με τιτλο Folding, το συνιστω.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα βάλατε με του αρχιτέκτονες? και δεν κοιτάτε παραπέρα. Ο εργολάβος ποιος θα είναι? Πάντως μια μελέτη ανθεκτικότητας την κάνω αμισθί και εγώ (οχι οτι είμαι ο καλύτερος, μακράν) αλλα γιατί τουλάχιστον για το επόμενα 20 χρόνια δεν βλέπω τίποτα άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Υπενθυμίζω τους Κανόνες Συμμετοχής: "...δεν θα γίνονται πλέον δεκτά θέματα και μηνύματα με εντελώς άσχετο περιεχόμενο, υβριστικά, σεξιστικά, ρατσιστικά, και γενικά θέματα που με την θεματολογία τους προάγουν εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος, ή που υποκινούν διακρίσεις, εχθρότητα, καυγάδες και διαμάχες μεταξύ των μελών του φόρουμ."

 

 

Επίσης δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Χαντίντ για το τζαμί. Το μόνο που υπάρχει είναι μια είδηση από ελληνικές εφημερίδες. Οπότε ας μην προτρέχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντική πληροφορία. Κάποιοι βάζουν και γνωστά ονόματα για να δώσουν έκταση στο θέμα. Η οικοδομή έχει σβήσει στην Ελλάδα αλλά τζαμί να κτιστεί εν μέσω κρίσης και γενικότερης κατάστασης? Όλα είναι ένα παιχνίδι γεωστρατηγικού συμφέροντος και τίποτ' άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα στο BBC news είδα ένα στόρυ για το καινούριο τζαμί που κτίστηκε στο Bangladesh από τους Βρετανούς αρχιτέκτονες Kashef Mahboob Chowdhury. Νομίζω ότι κάτι αντίστοιχο θα ήταν το ιδανικό με την έννοια ότι απουσιάζουν μιναρέδες και απουσιάζει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική τζαμιού, που πολλούς μπορεί να τους προσβάλλει.

Λεπτομέρεις μπορείτε να δείτε εδώ :

http://www.rangkep.com/contemporary-chandgaon-mosque-design-kashef-mahboob-chowdhury/

Link to comment
Share on other sites

Στον δυτικό κόσμο υπάρχει μία "σύγχυση" για το τι είναι "θρησκευτική" αρχιτεκτονική. Δεν έχουν καταλάβει (ή μάλλον έχουν ξεχάσει) ότι ο σχεδιασμός κτηρίων λατρείας συνδέεται και εξαρτάται από την δογματική της κάθε θρησκείας. Φυσικά -προσωπικά- ένα αποθρησκειοποιημένο "τζαμί", χωρίς τους μιναρέδες και τα λοιπά χαρακτηριστικά, μου κάθεται καλύτερα. Αλλά για τους μουσουλμάνους είναι κοροϊδία...

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη συμφωνώ απόλυτα. Όμως, γνώμη μου είναι ότι ο αρχιτέκτων δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι σε δυσαρμονία με το περιβάλλον, την κοινωνία, και την τοποθεσία.

 

Θέλω να πώ, ότι αλλιώς ένας αρχιτέκτων θα σχεδίαζε ένα νεόδμητο τζαμί στην Σαουδική Αραβία, αλλιώς στο Ισραήλ, αλλιώς στην Ρώμη έξω από τους τοίχους του Βατικανού (αλήθεια θα γινόταν αυτό ποτέ..?) και αλλιώς στην Αθήνα σε ένα οικόπεδο που άν σκάψεις 80 πόντους 90% θα βρείς αρχαία.

 

Η λύση της "ουδέτερης" θρησκευτικής αρχτεκτονικής θα έλυνε το πρόβλημα της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των ισλαμιστών, με ταυτόχρονο σεβασμό στην περιβάλλουσα.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη συμφωνώ απόλυτα. Όμως, γνώμη μου είναι ότι ο αρχιτέκτων δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι σε δυσαρμονία με το περιβάλλον, την κοινωνία, και την τοποθεσία.

 

Ναι έχεις δίκιο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ίδια η "άστρο-αρχιτεκτονική" είναι μία αρχιτεκτονική που ούτως ή άλλως δεν σέβεται το περιβάλλον. Θέλω να πω οι έννοιες "landmark", "wow factor", "starchitect" κλπ δεν μπορούν να έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική. Είναι όροι disneyland. Είναι η αποθέωση του βερμπαλισμού και ενός τυχοδιωκτικού "Μακιαβελλισμού" χωρίς αρχές, με μόνη αξία το κέρδος.

Φυσικά, στην Ελλάδα θα θέλαμε να δούμε λύσεις του "μέτρου". Να εντάσσονται στο περιβάλλον όπως ένα άσπρο 'ξωκκλήσι στον ξερικό βράχο. Δεν νομίζω ότι μπορούν οι stararchitects να επινοήσουν τέτοιες λύσεις. Είναι παγιδευμένοι σε συνθετικά στερεότυπα χαλκευμένα από το μετά-μεταμοντέρνο. Είναι ταγμένοι σε μια "αρχιτεκτονική" που προκαλεί τις αισθήσεις, την αισθητική, το μέτρο, την λειτουργικότητα, προκειμένου να αναδειχθεί δια την πρόκλησης και της αντίθεσης.

 

Φυσικά η αρχιτεκτονική αυτή είναι ξένη προς το θρησκευτικό συναίσθημα. Είναι μια απάτη, μια προστυχιά για τον θρησκευτικό άνθρωπο. Για τον μωαμεθανό το μοναδικό landmark είναι ένα τζαμί με έξι μιναρέδες. Κι αυτό βρίσκεται στην Μέκα.

 

Στην Αθήνα, όπως λές, αρμόζει ένα τέμενος σεμνό, με σεβασμό στην πίστη των λίγων προσκυνητών του, αλλά και με σεβασμό στην αισθητική, την ιστορία, τον πολιτισμό και την θρησκεία του τόπου μας. Αυτό, ναι, είναι αρχιτεκτονική πρόκληση για δυνατούς -Έλληνες- λύτες.

 

Υ.Γ: Ας μην αμελούμε ότι ο χρηματοδότης του εγχειρήματος πιθανότατα έχει ιμπεριαλιστικά κίνητρα...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.