Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αγορά αγροτεμαχίου (εκτός σχεδίου)


ankarb

Recommended Posts

Θα ήθελα την εμπειρίας σας σχετικά με την αγορά αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου.

 

Τι πρέπει κάποιος να προσέξει ώστε κάποτε στο μέλλον να υπάρχει πιθανότητα να μπει εντός σχεδίου? :confused:

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται λίγο απο τα παρακάτω:

1. Τύχη

2. Εμπειρία και λογική (πχ εάν το αγροτεμάχιο βρίσκεται μεταξύ του υπάρχοντος σχεδίου και ενός διακριτού ορίου [δρόμος, ρέμα κτλ] υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ενταχθεί στην επόμενη προθήκη)

3. Αλλά το βασικότερο, γνώση της γύρω περιοχής. (πχ εαν τα γύρω αγροτεμάχια έχουν αγοραστεί από βουλευτές, δημοτικούς σύμβουλους, προϋσταμένους πολεοδομίών... κάτι παίζει)

 

Πάντως η λογική του: "αγοράζω αγροτεμάχιο για να έχω οικόπεδο" είναι ρίσκο, όπως κάθε επένδυση. Πολλές φορές οι πωλητές δημιουργούν φήμες αβάσιμες για να αυξήσουν την αξία.

 

Χρειάζεσαι αγροτεμάχιο; αγοράζεις αγροτεμάχιο

Χρειάζεσαι οικόπεδο; αγοράζεις οικόπεδο

Έχεις λεφτά στην άκρη και θέλεις να τα επενδύσεις σε γή; καλή επένδυση όμως μπορεί να αποδώσει μετά από πολλλλλααααά χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Αν στην περιοχή ενδιαφέροντος υφίσταται θεσμοθετημένα Γ.Π.Σ., Ζ.Ο.Ε. ή Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. τότε το πιο πιθανό είναι να έχουν καθορισθεί οι ζώνες υποδοχής κατοικίας στις οποίες προβλέπεται η ένταξη στο σχέδιο πόλης αλλά με άγνωστο συνήθως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της πρότασης.

Link to comment
Share on other sites

το τοπογραφικό διάγραμμα για την αγορά του αγροτεμαχίου

θα πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατο και να έχει συνταχθεί και υπογραφεί απο μηχανικό

ο μηχανικός οφείλει

1. να εξετάσει αν υπάρχει ειδικό διάταγμα ή ΖΟΕ στην περιοχή

2. να εξετάσει αν είναι σε ζώνη πόλης ή αν υπάγεται στις παρεκκλίσεις του Π.Δ του 1985

3. να εξετάσει τους τίτλους και να ερευνήσει αν προέρχεται απο νόμιμη κατάτμηση. Χωρίς την μελέτη του συμβολαίου του πωλητή και των προηγούμενων συμβολαίων μην προχωρήσετε

4. να προσέξετε τις αποστάσεις απο οδούς και όμορες ιδιοκτησίες για τον έλεγχο της οικοδομησιμότητας και τον τρόπο σύνδεσης με το οδικό δίκτυο

5. να έχετε υπόψη σας ότι απαιτείται συνήθως βεβαίωση απο το δασαρχείο και ότι η δόμηση επιτρέπεται σε αποστάσεις απο υφιστάμενα ρέματα και δασικές εκτάσεις

6. ο μηχανικός πρέπει να ερευνήσει και να γράφει στο τοπογραφικό διάγραμμα αν υπάρχει εγκεκριμένο ΓΠΣ δημοσιευμένο σε ΦΕΚ για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης

αυτά "όλα" σε γενικές γραμμές

Link to comment
Share on other sites

συγνωμη για το λαθος. θα ρωτησω λοι[πον τωρα, πιστευοντας οτι ειμαι στο σωστο θεμα. αγοραζουμε αγροτεμαχιο εκτος σχεδιου, μικροτερο απο 12στρμ??? και αν ναι απο ποτε ισχυει ο νομος αυτος??? ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Moυ προτάθηκε ένα αγροτεμάχιο στην περιοχή Πυρνάρι στη Γλυφάδα. Βρίσκεται τρεις δρόμους πάνω από το σχέδιο και ακριβώς απέναντι αλλά και πιο ψηλά προς το βουνό υπάρχουν αρκετά κτίσματα (αυθαίρετα).

Έχει ασχοληθεί καποιος με τη συγκεκριμένη περιοχή? Υπάρχει περίπτωση σύντομης ένταξης στο σχέδιο ή θα το αγοράσω για τα εγγόνια μου? :)

Ευχαριστώ εκ των προτέρω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.