Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση οικοπέδου το 1970


Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Εχω ένα οικόπεδο έκτασης 2500,00 τ.μ. σε οικισμό με σχέδιο απο το 1935.Στην περιοχή αυτή όλα τα οκιόπεδα προέρχονται απο κλήρο. Το 1970 ο πελάτης μου κόβει ένα τμήμα εμβαδού 400,00 τ.μ. με πρόσωπο 9,00 μ. και τα μεταβιβάζει διαιρετώς στην κόρη του. Στην πολεοδομία μου λένε οτι το συμβόλαιο είναι άκυρο γιατί δεν μπορούσε να κατατμίσει το οικόπεδο το 1970 γιατί είναι απο κλήρο και γιατί δεν είχε τα απαραίτητα όρια κατάτμισης. Ψάχνω να βρώ Φ.Ε.Κ. απο γ.ο.κ 1973 και πιο πριν και δεν βρίσκω τίποτα . Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει αν ξέρει και για τα οικόπεδα απο κλήρο?

Link to comment
Share on other sites

εχει συζητηθει το θεμα ξανα εδω μεσα, αν δεν υπηρχε καποια συγκεκριμενη διαταξη που να ισχυε μονο για το '72, η πολεοδομια εχει δικιο, τα κληροτεμαχια δεν κατατμουνται

Link to comment
Share on other sites

@ tsopi

Εάν το ρυμοτομικό που αναφέρεις, είναι το σχέδιο της διανομής του Υπ. Γεωργίας, με το οποίο παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα στους κληρούχους, για στεγαστική αποκατάσταση, τότε αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα "ως παρεχωρήθησαν" και, επομένως, κακώς κατατμήθηκε ο κλήρος.

 

Εάν, όμως, η διανομή εντάχθηκε σε σχέδιο πόλεως με διαδικασίες του νδ 1923 ή και του 1337/83, οπότε ορίστηκαν όρια αρτιότητας κλπ, τότε η κατάτμηση είναι σωστή, εάν, βέβαια, το όριο αρτιότητας είναι <400 τμ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας γράψατε τα όρια αρτιότητας και αν όντως η κατάτμηση έγινε σε μη-άρτια τμήματα!

Μία παλιότερη συζήτηση για το θέμα: http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=454

Ειδικά για οικοπεδικούς κλήρους βλ. παρ.2 του αρθ. 1. του Α.Ν. 431/1968

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μιλάμε για οικοπεδικό κλήρο τα οικόπεδα αυτά δόθηκαν απο το υπουργείο γεωργίας (υπερ Σ.Α.Α.Κ.). Οι μισοί υπάλληλοι λένε οτι η κατάτμιση είναι άκυρη και οι υπόλοιποι οτι με το Ν.1977 οτι ισχύει

--------------------------------------------------------------------------------------

Η διανομή έγινε απο το υπουργείο Γεωργίας (υπερ Σ.Α.Α.Κ.). Στην πολεοδομία οι μισοί υπάλληλοι υποστηρίζουν οτι με το Ν.1977 δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατάτμιση.

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Edit".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ,DOOM

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι

όπως έχουμε ξανασυζητήσει

απο τις διατάξεις των αρ1 παρ2 του Α.Ν 431/1968 και αρ1 του Ν.666/1977

επιτρέπεται η κατάτμηση κληροτεμαχίων εντός ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού (αρ 8 εδ 2 Ν3147/2003) με την προυπόθεση τα νέα οικόπεδα να πληρούν τις προυποθέσεις των όρων δόμησης (εμβαδό και πρόσωπο) βλ. " Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων" του Ι.Κωτούλα έκδοση Β σελ.24 εκδόσεις Σάκκουλα

οι διανομές συνοικισμών (1/1000 ή 1/2000) του τέως Υπουργείου Γεωργίας έχουν ισχύ ρυμοτομικού διαγράμματος

υπενθυμίζω ότι

η κατάτμηση των οικοπέδων διέπεται απο το αρ.2 παρ1 και παρ.2 του 690/1948

απο το 1968 (Α.Ν 625/1968) ως την ισχύ του Ν.651/1977 επιτρεπόταν η κατάτμηση των οικοπέδων

άρα

κατα την γνώμη μου

η πολεοδομία δεν έχει δίκιο και ο/η συνάδελφος tsopi ταλαιπωρείται αδίκως

Link to comment
Share on other sites

Στο μήνυμα #4 κατέγραψα τα δύο σενάρια που είναι δυνατόν να ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και ενώ περιμένουμε να απαντήσει ο/η tsopi στο ερώτημα ποιο από τα δύο ισχύει, ο ίδιος μας λέει ότι μισοί υπάλληλοι (αλήθεια, πόσοι είναι οι μισοί;;) της πολεοδομίας ισχυρίζονται το Α και οι υπόλοιποι το Β.

 

@ΘΕΟΧΑΡΗΣ

1. Είναι σωστό ότι οι αστικές διανομές του Υπ. Γεωργίας έχουν τις ιδιότητες (ισχύ) ενός ρυμοτομικού σχεδίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να κατατμηθούν τα παραχωρηθέντα οικόπεδα, ούτε καν να παραχωρήσουν λωρίδα γης για διαπλάτυνση των δρόμων, γιατί έτσι χάνουν την αρτιότητά τους. Θυμίζω ότι τα οικόπεδα αυτά δομούνται με το βδ του 1969 περί σχεδίων για τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ΟΔ. Ως παράδειγμα αναφέρω τη διανομή της Ροδόπολης στην Αττική, οι κληρούχοι της οποίας παραχώρησαν λωρίδα από τα οικόπεδά τους για τη διαπλάτυνση των δρόμων του οικισμού, μετά από πρόταση του κοινοτάρχη, η Πολεοδομία πήρε τη (σωστή) θέση ότι τα οικόπεδα κατατμήθηκαν και έχασαν την αρτιότητά τους, σταμάτησε η οικοδόμηση για 20 χρόνια περίπου και το θέμα ρυθμίστηκε, τελικά, με νομοθετική διάταξη.

 

2. Η σκέψη που περιγράφεις ισχύει στην περίπτωση που η διανομή έχει ενταχθεί σε σχέδιο πόλης με όρια αρτιότητας.

 

ΥΓ. Τι συνέβη και πως άλλαξε η κατάσταση και ο/η tsopi από συνάδελφος, όπως μας αποκαλούσε, πέρασε στην κατηγορία των ιδιωτών; και μάλιστα με εγγραφή από το ΦΕΒ 2008;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.