Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος εφαρμογής μέτρων Υγιεινής & Ασφάλειας


Τινάκι

Recommended Posts

...Κατ'αρχήν στα ελ εργοτάξια κατά 99% δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας είτε ο επιβλέπων είναι άντρας είτε γυναίκα. Είναι απλά θέμα κόστους, και το γνωρίζουν όλοι.

 

...η ασφάλεια κοστίζει και ο ιδιοκτήτης πληρώνει, άρα ορθά φέρει την ευθύνη

 

 

Με αφορμή τις παραπάνω απαντήσεις σε προηγούμενο thread, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί και κατά % πόσο είναι υψηλότερο το κόστος κατασκευής, αν τηρούνταν τα μέτρα ασφάλειας σε ένα εργοτάξιο.

 

Πιστεύω ότι με 150 Ευρώ ο εργάτης μπορεί τουλάχιστον να έχει τα PPE, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό κόστος. Τώρα για όλα τα άλλα μέτρα σε ένα εργοτάξιο σίγουρα υπάρχει κάποιο κόστος, αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ ιδιαίτερα μεγάλο. Μήπως θέλουμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι και τα τσιγκουνευόμαστε;

 

Δηλαδή στον πελάτη λέμε 2 τιμές για την κατασκευή; Μία ακριβή λόγω εφαρμογής μέτρων Υ&Α και μία φθηνότερη χωρίς μέτρα, και του ζητάμε να επιλέξει;

 

Εντύπωση πάντως μου προκαλεί πως ούτε τα στοιχειώδη PPE χρησιμοποιούνται ακόμα και σε συνήθη οικοδομικά έργα!

Link to comment
Share on other sites

Τινάκι προφανώς και δεν έχεις διαβάσει όλη τη νομοθεσία περί μέτρων ασφαλείας. Υπολογίζεις μόνο τα ατομικά μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν εξαντλούνται στα ενισχυμένα υποδήματα αλλά συμπεριλαμβάνουν ζώνες για τις περιπτώσεις εργασίας σε στέγες πχ, γάντια, κράνη κλπ. Αν ξεκινήσεις να ψάχνεις το ζήτημα τότε θα δεις ότι θα πρέπει να υπάρχει περιμετρικά του κτηρίου σκαλωσιά μέχρι το ύψος της τελευταίας πλάκας δεμένη με το κτήριο κατά την ανέγερσή του ώστε να εκμηδενίζεται η πιθανότητα πτώσης από μεγάλο ύψος, πρέπει να διασφαλίζεται ότι τυχόν υλικά που θα πέσουν θα περιοριστούν πλησίον του κτηρίου μέσω της χρήσης διχτυών κλπ κλπ. Υπολόγισε λοιπόν το κόστος ενοικίασης σκαλωσιάς για την κάλυψη ενός διώροφου κτηρίου περιμετρικά και μέχρι το ύψος της τελευταίας πλάκας και θα δεις ότι το ποσό είναι πραγματικά υψηλό. Σημειωτέον ότι η σκαλωσιά ουσιαστικά δεν μπορεί να απομακρυνθεί πριν αποπερατωθούν οι όψεις και η στέγη.

 

Στο http://www.elinyae.gr μπορείς να βρεις την κείμενη νομοθεσία.

 

Επίσης αν δεν κάνω λάθος μόλις τώρα το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να προβλέπεται εργολαβική αποζημίωση για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στο νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα. Μέχρι σήμερα όποιος προσπαθούσε να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις έβλεπε ότι η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να απαιτούσε έως και το 10% του προϋπολογισμού εργασιών.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στον πελάτη λέμε 2 τιμές για την κατασκευή; Μία ακριβή λόγω εφαρμογής μέτρων Υ&Α και μία φθηνότερη χωρίς μέτρα, και του ζητάμε να επιλέξει;

 

 

Έμεις είμαστε μηχανικοί, μελετητές και επιβλέποντες. Απαιτούμε από τον κατασκευαστή και τους υπεργολάβους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία οφείλουν να έχουν προβλέψει στο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή τις παραπάνω απαντήσεις σε προηγούμενο thread, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί και κατά % πόσο είναι υψηλότερο το κόστος κατασκευής, αν τηρούνταν τα μέτρα ασφάλειας σε ένα εργοτάξιο

 

Εύλογο το ερώτημα, αλλά δεν τίθεται σωστά η ερώτηση.

Η σωστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την ΜΕΙΩΣΗ του κόστους κατασκευής, αν συμπεριλάβουμε στο κόστος κατασκευής το κόστος των ατυχημάτων. Άρα το ερώτημα είναι: πώς θα πρέπει να κοστολογούμε το κόστος των ατυχημάτων;

 

Εν τούτοις, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η εφαρμογή κάποιων άσκοπων και ακατάλληλων μέτρων ασφαλείας, το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει το κόστος. Αλλά αυτό, νομίζω, είναι εκτός του παρόντος θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά, αλλά το κόστος ατυχήματος για μένα είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα υπάρχει αν παιρνόντουσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα Υ&Α.

Κόστος ατυχήματος=Δικαστικά έξοδα, Αστικά δικαστήρια και χρηματικές ποινές, ποινές από ΣΕΠΕ κτλ Αλλά και ψυχική ταλαιπωρία για τον παθόντα και τους υπόλοιπους υπεύθυνους (μηχανικός, κατασκευαστής, τεχνικός ασφαλείας)

Δεν είναι προτιμητέο λοιπόν να ξοδευτούν κάποια εκατοντάδες ευρώ και να παίρνονται όλα τα μέτρα?

Link to comment
Share on other sites

Τα μέτρα ασφαλείας για τα συνήθη οικοδομικά έργα είναι αστεία. Αφορούν κυρίως σε ΜΑΠ:

Σε μία οικοδομή θα χρειαστούν 10 κράνη, δύο ζώνες, 3~4 γυαλιά, ένα πακέτο μάσκες μιας χρήσης. Παπούτσια, γάντια, επιγονατίδες κλπ τα έχουν τα μαστόρια διότι είναι πολύ προσωπικά.

 

Ένα μεγάλος μέρος των μέτρων ασφαλείας είναι καθαρά ζήτημα μέριμνας: Να είναι οι σκάλες και οι δίοδοι καθαρές, τα υλικά σωστά στοιβαγμένα, η ροή των εργασιών ορθολογική...

 

Τέλος, υπάρχουν κάποια ζητήματα που κατά την γνώμη μου δεν είναι ζήτημα μέτρων ασφαλείας, αλλά εγκληματικότητας. Σωστές και προβλεπόμενες σκαλωσιές, κάγκελα και κουπαστές, λινάτσες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διακινδυνεύσει να κάνει σκόντο σε αυτά. Χώρια που μία απολύτως "προβλεπέ" σκαλωσιά δεν κοστίζει ουσιωδώς περισσότερο από μία σκαλωσιά - φονιά.

Link to comment
Share on other sites

Τα μέτρα ασφαλείας για τα συνήθη οικοδομικά έργα είναι αστεία. Τέλος, υπάρχουν κάποια ζητήματα που κατά την γνώμη μου δεν είναι ζήτημα μέτρων ασφαλείας, αλλά εγκληματικότητας. Σωστές και προβλεπόμενες σκαλωσιές, κάγκελα και κουπαστές, λινάτσες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διακινδυνεύσει να κάνει σκόντο σε αυτά. Χώρια που μία απολύτως "προβλεπέ" σκαλωσιά δεν κοστίζει ουσιωδώς περισσότερο από μία σκαλωσιά - φονιά.

 

 

Ακριβώς κάποια πράγματα θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα από όλους οι οποίοι συμμετέχουν σε μια κατασκευή. Από τον πελάτη που φέρει ευθύνη στον μηχανικό που φέρει και αυτός ευθύνη στον κάθε υπεργολάβο που απασχολεί προσωπικό έως και τον πιο απλό εργάτη ο οποίος θέτει σε κύνδυνο την ζωή του.

 

Τινάκι δεν ζητάμε καν στον πελάτη να επιλέξει, μέσα στο κόστος κατασκευής πρέπει και οφείλουμε να υπολογίζουμε και το κόστος για την σωστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Αυτό για εμένα θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Link to comment
Share on other sites

Παρακολουθώντας το θέμα και αφού πρώτα σας γνωρίσω ότι είχα θανατηφόρο ατύχημα, θέλω απευθυνόμενος σε μηχανικούς επαρχίας, να τους ρωτήσω:

Εφαρμόζετε ή εφαρμόσατε ποτέ τα μέτρα ασφαλείας;

Και όταν λέω αν τα εφαρμόζετε εννοώ:

1. όχι απλώς αν τα γράψατε ως παρατήρηση στο ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας, αλλά αν παραιτηθήκατε κιόλας ή αν σταματήσετε το έργο, αν αυτά δεν τηρούνται

2. δεν εννοώ μόνο τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας, αλλά τοποθέτηση σκαλωσιών περιμετρικά του κτιρίου ώστε να αποκλείουν πτώση …, με βεβαίωση «από σας και τον τεχνίτη για την πλήρη συμμόρφωση … και την πλήρη ευστάθεια τους κλπ …» κατατιθεμένη ή επικυρωμένη για το γνήσιο των υπογραφών στην αστυνομία, αν θυμάμαι καλά

3. βεβαίωση επιβλέποντα για την ευστάθεια των πρανών των εκσκαφών, πριν την κάθοδο οποιοδήποτε εργαζόμενου στο σκάμμα κλπ

nikoletta

“Από τον πελάτη που φέρει ευθύνη στον μηχανικό που φέρει και αυτός ευθύνη στον κάθε υπεργολάβο που απασχολεί προσωπικό έως και τον πιο απλό εργάτη ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ζωή του.”

Nikoletta

(Όλοι αυτοί που αναφέρεις σε σένα θα τα φορτώσουν)

Μόνο το κράτος ξέχασες στο μήνυμά σου

Που αν ήθελε να παίρνονται παντού τα μέτρα στην πράξη και όχι να εφησυχάζει επειδή «έγραψε» τα 7-9-10 Π.Δ

είναι τόσο απλό: η αστυνομία ή η επιθεώρηση εργασίας για μία μέρα μόνο το χρόνο ή υποχρεωτικά δειγματοληπτικά 10% –όπως στις οικ άδειες – να έκανε έλεγχο και να τα επέβαλε με πρόστιμα έστω

όλα θα διορθώνονταν

Δυστυχώς όμως καμία κυβέρνηση δεν το θέλει και δεν το επιδίωξε φυσικά

(αύξηση πληθωρισμού- τιμάριθμος κλπ-δεν βλέπεις ότι επικαλούνται για τα παραπάνω μέχρι και τις εξευτελιστικές αμοιβές μας –ιδιαίτερα αυτές των επιβλέψεων)

Τέλος πάντων εύχομαι να μην συμβεί σε κανέναν μας

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ, έχω μια παρόμοια εμπειρία, λίγο πιο περίεργη βέβαια, άλλα μπορώ να σας πω ότι κανένας εργολάβος δυστυχώς δε παίρνει σοβαρά τα Μέτρα Ασφάλειας και Υγείας, μόνο όταν πέφτουν πρόστιμα από το τοπικό ΣΕΠΕ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.