Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Αποτελεσματικότερη καύση ξυλείας για καζάνι απόσταξης


Στελιος1

Recommended Posts

Γεια σας, αν και ειναι ενεργειακο θεμα το θετω εδω να μην βρισκεται σαν παραφωνια εκει. Το καλοκαιρι θ αλλαξω καυσιμο στο καζανι του πατερα μου, απο πετρελαιο σε ξυλο οπως ηταν παλια. Το ζητουμενο δεν ειναι η αποδοση αλλα η ταχυτητα, η ισχυς δηλαδη.

Με ξυλα παλια μια καζανια κρατουσε απο 1,5 εως 2 ωρες, ηταν μια χαρα.. ξαφνικα ομως ανεβηκε η φορολογια απιστευτα (σ σχεση με πριν) και ηταν χρονικος ο υπολογισμος του φορου στ ουσια. Προπληρωνει τ φορο ο παραγωγος για να παρει την αδεια να καψει τσιπουρα. Ετσι παρα πολλα εγιναν με πετρελαιο ωστε να βγαινουν περισσοτερες καζανιες. Τ πετρελαιο ανεβαινει συνεχως και δ συμφερει απ αυτην τ πλευρα τωρα.

Το ερωτημα.. πως μπορω να κανω ταχυτερη καυση στα ξυλα? Ας καιει πολλα! Αυτο θελω.. Αν κανω πορτα που θα σφραγιζει και δινω αερα στην βαση της φωτιας? 2,25 μπεκ εχει ο καυστηρας τωρα.

 

Παρατήρηση: Χρησιμοποιείστε σωστή ορθογραφία και τόνους, τόσο στους τίτλους των θεμάτων όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, terry

Link to comment
Share on other sites

Ιδού ο πρακτικότερος τρόπος για μεγιστοποίηση του ρυθμού καύσης για δεδομένο όγκο θαλάμου καύσης:

 

- Μεγιστοποίηση της επιφάνειας της εσχάρας.

- Όλος ο αέρας να τροφοδοτείται μέσω της εσχάρας, από τον χώρο της τεφροδόχου.

 

Δεν υπάρχει τρόπος να πετύχεις ταχύτερη καύση. Όμως παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα:

 

- Ατελής καύση

- Μεγάλο μέρος της τέφρας φεύγει από την καπνοδόχο

Link to comment
Share on other sites

Δεν τιθεται θεμα επιλογης καυσιμου! Ξυλο θα ειναι!

Ναι Alexis ετσι παει ο αερας οταν ειναι με ξυλα. Το μονο που παιζει δηλαδη ειναι οσο γινεται καλυτερη κατασκευη. Αεριοποιηση των ξυλων σε χωρο θερμαινομενο απ τα καπναερια πριν τ εισοδο τους στ καπνοδοχο (ειναι υπερβολικη η θερμοκρασια σ ολα τα καζανια εκει) θα μπορουσε να δουλεψει κατι τετοιο η να το ξεχασω?

Link to comment
Share on other sites

Θέλει πολύ χώρο, τροφοδοσία αέρα κατά στάδια, το πρώτο στάδιο δεν πρέπει να έχει ψυχρές επιφάνειες (καζάνι), πρέπει να είναι χτισμένο με πυρότουβλα κλπ...

 

Γιαυτό έβαλα την παραπομπή, τότε που καίγαν μόνο στερεά καύσιμα ξέραν τι κάναν...

 

Αν πάλι έχεις πολύ χώρο, το συζητάμε.

Link to comment
Share on other sites

Alexis Πιανεις παντα ακριβως την ουσια.. Ναι ο χωρος καυσης στα ξυλα μενει μικρος, ειδικα ωσ προς το υψος. Οταν το καναμε πετρελαιο ο υδραυλικος (πολυ καλος) εφερε ενα σκιτσο απο μηχανολογο που ρωτησε. Μας εκανε εντυπωση ο χωρος καυσης που εδινε (3πλασιος ηταν) ομως λογω ελειψης ογκου των ξυλων, σχαρας και σταχτοσυλεκτη τα <χωρεσαμε> ολα. Γ αυτο θελω να κανω κατι τετοιο αν γινεται. Τα ξυλα θα εξαερωνονται διπλα κ ο χωρος καυσης θα εχει τ χωρο που χρειαζεται.

Τωρα αλλα κ πριν με ξυλα τα αερια τ καυσης εχουν εξοδο απεναντι, οδηγουνται περιμετρικα και η καπνοδοχος τα παραλαμβανει αφου κανουν σχεδον εναν κυκλο στ καζανι. Αυτη η διαρυθμιση ειναι με πυροτουβλα, τα οποια ομως εχουν ογκο και μενει λιγη επιφανεια πλευρικα γ απορροφηση θερμοτητας. Θα το κανω το σχημα με λαμαρινα πυριμαχη ωστα να κερδισω θερμαινομενη επιφανεια εκει. Ερωτηση.. θα ηταν σωστο να παιρνει δυο στροφες αντι για μια εκει?? Με δυο στροφες, λογω λεπτου παχους τ λαμαρινας σ σχεση με την χτιστη διαταξη η καθαρη διατομη ειναι η ιδια περιπου..

Link to comment
Share on other sites

Έχει ένα δίκιο ο Στέλιος1. Το θέμα δεν είναι να αλλάξει καύσιμο αλλά να μεγιστοποιήσει την απόδοση του ξύλου ώστε να τελειώνουν πιο γρήγορα οι καζανιές. Έτσι θα μπορεί το αποστακτήριο να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες ανά ημέρα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.