Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα και οικοδομησιμότητα


Recommended Posts

Συνάδελφοι, ποστάρω για πρώτη φορά γι'αυτο συγχωρείστε τυχόν παραβλέψεις. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός σχεδίου, έχει κατατμηθεί σε δύο νέα,ίσου εμβαδού,εκ των οποίων το ένα δεν εχει πρόσωπο σε δημοτική οδό (το έχει όλο,το έτερο οικόπεδο που προέκυψε). Το "τυφλό" μισό που προέκυψε έχει πρόσβαση στο δημοτικό δρόμο μέσω ιδωτικής οδού που δημιουργήθηκε, πλάτους άνω των 4 μέτρων. Και ερωτώ: Το οικόπεδο που δεν έχει πρόσωπο στη δημοτική οδό είναι άρτιο και οικοδομήσιμο;

Link to comment
Share on other sites

η γενική απάντηση είναι όχι

βέβαια έχουμε συζητήσει στο φόρουμ για την οικοδομησιμότητα τυφλών οικοπέδων

και υπάρχουν σχετικές διατάξεις

κάνε μιά έρευνα

ο χρόνος και ο τρόπος δημιουργίας,οι όροι δόμησης είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να μας πείς για να μπορέσουμε να συνδράμουμε ουσιαστικά

Link to comment
Share on other sites

κατατμήθηκε και συμβολαιογραφικά? μήπως απλά έγινε σύσταση κάθετης? γενικά πάντως όπως είπε και ο Θεοχάρης, όχι

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προλαλίσαντες.Γενικά ο κανόνας λέει ότι ένα οικόπεδο για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε δρόμο.Αν μάλιστα η κατάτμηση έγινε μετά το 1985 πρέπει να έχει πρόσωπο 12 μέτρα.Για πριν το 1985 πρέπει να έχει 4 μέτρα συνήθως,αλλά όπως είπε και ο συνάδελφος πρέπει να δεις τους όρους δόμησης της περιοχής.Αν θες ρώτα και στην πολεοδομία.Κάτι θα μάθεις και από κει για πιο σίγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Αν μάλιστα η κατάτμηση έγινε μετά το 1985 πρέπει να έχει πρόσωπο 12 μέτρα.Για πριν το 1985 πρέπει να έχει 4 μέτρα συνήθως......

 

Αυτά από πού προκύπτουν?:confused::?:

 

Το οικόπεδο που δεν έχει πρόσωπο στη δημοτική οδό είναι άρτιο και οικοδομήσιμο;

 

όχι.Εκτός κ αν βρίσκεσαι σε οικισμό προ του '23 κ η κατάτμηση έχει γίνει πριν το 1908-ΑΝ θυμάμαι καλά.Αν δεν θυμάμαι καλά, μη με φάτε, έχω δικαίωμα να κάνω το ποστ έτσι κ αλλιώς.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Απ' ότι καταλαβαίνω, η μόνη περίπτωση οικοδομησιμότητας είναι το ενδεχόμενο σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Θα το ερευνήσω και βλέπουμε... Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Είχα πρόσφατα μια τέτοια περίπτωση.Ρώτησα στην πολεοδομία και μου το είπαν αυτό για τα προ του '85 και τα μετά.

 

Αυτό δεν είναι γενικός κανόνας.Προφανώς αυτά ισχύουν για την περιοχή που ενδιαφερόσουν.Το πρόσωπο του κανόνα της κατάτμησης κάθε φορά καθορίζεται από το διάταγμα ρυμοτομίας της περιοχής.Αν αναφέρεσαι σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, τότε δεν έχω αποψη.Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε καν ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Link to comment
Share on other sites

@epameinondas

Το πιθανότερο είναι να έχει συσταθεί κάθετη με τα δύο αυτοτελή τμήματα της συνολικής έκτασης του αρχικού οικοπέδου και ο "ιδιωτικός δρόμος" που περιγράφεις είναι είτε άλλο τμήμα της κάθετης είτε δουλεία διόδου στο πρώτο τμήμα.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως κάποιος σου πει για την δυνατότητα έκδοσης Αποφασης Νομάρχη που επιτρέπει να χτίσεις ένα τυφλό:

1) Είναι αρκετά ειδικές οι περιπτώσεις που Νομάρχης μπορεί να εκδόσει Απόφαση για οικοδόμηση συγκεκριμένου τυφλού οικοπέδου. Στην πράξη δεν αρκεί "πολιτική γνωριμία" γιατί είναι μια πολύ σοβαρή Απόφαση.

2) Δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν αν η σχετική αρμοδιότητα (λόγω Καλλικράτη) πάει στον Αντιπεριφερειάρχη ή στον Δήμαρχο.

3) Δεν ισχύουν όλα αυτά για οικόπεδα που "εκ του πονηρού" έμειναν τυφλά, ακόμα κι αν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις. Το "εκ του πονηρού" ελέγχεται εύκολα πάντως... Κάνει μπαμ το πότε έχει γίνει κατάτμηση για να αυξηθούν οι δυνατότητες δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.