Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για υφιστάμενα κτίρια/διαμερίσματα


dimitrispsi

Recommended Posts

Αρχικά να ζητήσω συγνώμη που ανοίγω νέο θέμα, αλλά κατά την αναζήτηση σε υπάρχοντα θέματα ομολογώ ότι χάθηκα στον όγκο πληροφορίας και δεν έβγαλα άκρη.

 

Θα ήθελα, αν κάποιος έχει την ευχαρίστηση, να μου εξηγήσει με δυο λόγια τι πρέπει να γίνει για να εκδοθεί ΠΕΑ για υφιστάμενα κτίρια ή/και διαμερίσματα σε πολυκατοικία.

Υπάρχει ιδιαίτερη πίεση λόγω μεταβιβάσεων αλλά και προετοιμασίας για διαμερίσματα που ενοικιάζονται (και προς το καλοκαίρι θα αλλάξουν ενοικιαστές), σε πολυκατοικία.

 

Ποια είναι η διαδικασία? Πρέπει να γίνει η μελέτη ΚΕΝΑΚ και αντί για τα στοιχεία των μηχανολογικών μελετών, να εισαχθούν τα στοιχεία από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις;

Link to comment
Share on other sites

Βασικά η έκδοση του ΠΕΑ είναι ολόκληρη ιστορία που δεν απαντιέται σε ένα post. Σίγουρα άλλο ΠΕΑ άλλο μελέτη ΚΕνΑΚ. Πάνε στην σελίδα του ΥΠΕΚΑ , στα downloads , και διάβασε τη νομοθεσία. Ναι χρειάζεται ΠΕΑ για υφιστάμενα κτίρια που πωλούνται , μεταβιβάζονται , ανακαινίζονται και από το καλοκαίρια και για αυτά που ενοικιάζονται.

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά αυτό που ρωτάω είναι αν η διαδικασία -μέσες άκρες- περιλαμβάνει μελέτη ΚΕΝΑΚ με τα υφιστάμενα και τελικά έκδοση ΠΕΑ.

 

2 επιθεωρητές που ρώτησα δεν ήταν σίγουροι να μου απαντήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Οχι dimitrispsi. Το Πιστοποιητικό δεν προϋποθέτει την εκπόνηση Μελέτης.

Η πιστοποίηση είναι επί του κατασκευασμένου κτηρίου.

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι αρκετά απλούστερη από τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ), η οποία είναι και αρκετά επίπονη.

 

Η 4η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. περιλαμβάνει τα έγγραφα και υπολογισμούς που χρειάζονται.

 

Χρησιμοποιούν μεν το ίδιο πρόγραμμα για την ενεργειακή κατάταξη (του ΤΕΕ), αλλά σε 2 διαφορετικές εκδόσεις.

Το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ είναι για έκδοση ΠΕΑ, ενώ το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ΜΕΛΕΤΗ είναι για ΜΕΑ.

 

Ίδια φαίνονται, απλά ζητάνε διαφορετικά δεδομένα για τον υπολογισμό, π.χ. για μελέτη πρέπει να υπολογίσεις όλες τις θερμογέφυρες, ενώ για ΠΕΑ όχι.

Έχει κάποια modifications για το Πιστοποιητικό που "κλείνει" κουτιά εισαγωγής δεδομένων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι τυποποιημένες από το πρόγραμμα κάποιες τιμές, με πίνακες που σου δίνουν έτοιμες τιμές για συντελεστή θερμοπερατότητας, πχ στα κουφώματα.

 

Και πάλι, η 4η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. είναι κατατοπιστική.

 

ΥΓ. Γενικά ρώτα επιθεωρητές, απλά βεβαιώσου να έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο του ΤΕΕ, γιατί αλλιώς δε θα βρεις απαντήσεις.

 

χαιρετώ

Link to comment
Share on other sites

Οχι, δεν περιλαμβάνει μελέτη η έκδοση ΠΕΑ. Το παράδειγμα του ΤΕΕ έχει τη μορφή μελέτης για να μας διευκολύνει στην κατανόηση της μεθοδολογίας. Καλό είναι βέβαια να κρατάς σε αρχείο τα βήματα υπολογισμών που κάνεις ώστε να μπορείς σε έλεγχο να αποδείξεις τεκμηριωμένα ότι ακολούθησες την σωστή διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
Υποχρεωτική θα είναι η έκδοση «πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» για τις νέες οικοδομές, τα παλαιά κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. που ανακαινίζονται ριζικά, καθώς και για τα ακίνητα άνω των 50 τ.μ. που πωλούνται ή ενοικιάζονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

 

αυτο ισχυει πλεον? υπαρχει καποια πηγη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.