Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Μη θερμαινόμενοι χώροι


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

α)Τυχαία είπα τιμή Ψ.

β)Για το δεύτερο, σωστά όχι μόνο κοινόχρηστο αλλά και όταν πχ συνορεύει ένα υπό εξέταση διαμέρισμα με υπόγειο αποθηκευτικό χώρο που δεν ανήκει στο διαμέρισμα δεν ανοίγουμε διαχωριστική καρτέλα, και λαμβάνουμε U/2. Δηλαδή δεν ανοίγουμε καρτέλα Διαχωριστική όταν υπάρχει μθχ αλλά δεν ανήκει στην ιδιοκτησία που εξετάζουμε. Δυστυχώς πολλές απορίες πολλά θέματα και η βοήθεια σε μπερδεύει:  post-37340-0-91753200-1491597413_thumb.jpg ''Σε περίπτωση ενεργειακής επιθεώρησης τμήματος κτιρίου (π.χ. διαμέρισμα), το οποίο εφάπτεται με μη θερμαινόμενους χώρους (π.χ. κλιμακοστάσιο), για τους υπολογισμούς..... ''   => αυτό θα έπρεπε να το λέει μετά την καρτέλα διαφορετικά έτσι που το γράφει πριν και μετά ακολουθεί η καρτέλα σαν παράδειγμα, νομίζει κανείς ότι ισχύει και για τις 2 περιπτώσεις η εισαγωγή εσωτερικής διαχωριστικής επιφάνειας.

γ)Όταν έχουμε ΜΘΧ κάτω του 10% του εξεταζόμενου όγκου => ο χώρος εντάσσεται στη θερμική ζώνη και άρα δεν ανοίγουμε διαχωριστική καρτέλα και τα στοιχεία των μεταξύ τους διαχωριστικών επιφανειών καταχωρούνται πάλι με U/2 

δ)Μια άλλη περίπτωση, όταν έχουμε πχ ισόγειο κατάστημα 90τμ (Θ.Χ.) με πατάρι 70τ.μ. (ΜΘΧ) και πάνω από το πατάρι υπάρχει άλλη οριζόντια ιδιοκτησία/διαμέρισμα τότε η αντιμετώπιση είναι: μία καρτέλα ''Διαχωριστιστκή 1'' για την οριζόντια επιφάνεια μεταξύ ισογείου και παταριού/μθχ+την όποια πόρτα/κάθετη επιφάνεια υπάρχει. Και για την μεταξύ πατάρι/μθχ και διαμερίσματος? Δεν λαμβάνεται υπόψη, θεωρείται αδιαβατική?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

δ1). Η οροφή του μ.θ.χ. (παταριού του καταστήματος εν προκειμένω) συνορεύει με πραγματικά (ή και κατά απαίτηση νόμου) θερμαινόμενο χώρο. Οπότε δεν εξετάζεται στα δομικά στοιχεία που περιβάλλουν τον μ.θ.χ., καθώς ασχολούμαστε μόνο με εκείνα τα δομικά στοιχεία του μ.θ.χ. που έρχονται σε επαφή με εξωτερικό αέρα ή έδαφος. Αν έπρεπε να καταχωρηθεί κάπου (δεν είναι αδιαβατική επιφάνεια) , τότε θα ήταν μια διαχωριστική μεταξύ του μ.θ.χ. και της υπερκείμενης θερμαινόμενης χρήσης, δηλαδή θα πήγαινε σαν διαχωριστική επιφάνεια στην άλλη χρήση με την οποία όμως δεν ασχολούμαστε εφόσον εξετάζουμε τμήμα κτηρίου. Θα το κάναμε αν εξετάζαμε όλες τις χρήσεις μαζί και αυτός ο μ.θ.χ. παρεμβάλλονταν κάπου μεταξύ αυτών των χρήσεων.

Αλλά γιατί να εξετάσεις το πατάρι ως μ.θ.χ. (καταχωρώντας και διαχωριστική μεταξύ αυτού και του καταστήματος) και να μην κάνεις χρήση της απλοποιητικής παραδοχής για την επιφάνεια μεταξύ του καταστήματος και του μ.θ.χ. που έρχεται σε επαφή και με άλλες Ο.Ι.;

 

δ2). Έστω ότι το παραπάνω πατάρι, εκτός από την υπερκείμενη Ο.Ι. έρχεται σε επαφή και με μη θερμαινόμενο γειτονικό κλιμακοστάσιο ή άλλον (μη κοινόχρηστο) μ.θ.χ. και αυτός ο δεύτερος μ.θ.χ. έρχεται με την σειρά του σε επαφή και με άλλες θερμαινόμενες χρήσεις (ίδιες μεταξύ τους ή/και διαφορετικού είδους). Και άλλες πολλές πιθανές παραλλαγές. Προσωπικά, θα έκανα και πάλι χρήση της απλοποιητικής παραδοχής, και δεν πιστεύω πως θα μπορούσε να μου πει κανείς πως κάνω λάθος. Τμήμα κτηρίου θα εξέταζα.

Αν διάλεγα να ασχοληθώ με τον μ.θ.χ. (και κατά συνέπεια με διαχωριστικές επιφάνειες, τότε θα έπρεπε να εξετάσω έναν μεγάλο ενιαίο μ.θ.χ. που θα αποτελούνταν από την συνένωση όλων των επιμέρους, καθώς οι επιφάνειες μεταξύ δύο μ.θ.χ. είναι αδιαβατικές.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε μια ζώνη μπορεί να οριστούν 2 ΜΘΧ? 

πχ ΘΧ ιδιοκτησίας  από τη μια έρχεται σε επαφή με μθχ διάδρομο και από την άλλη με μπάζωμα. Ορίζω 2 ΜΘΧ? κάθε μθχ έχει τη δική του διαχωριστική επιφάνεια?

Ή μπορώ σε μια καρτέλα ΜΘΧ να εισάγω και τους 2 μθχ και σε μια καρτέλα διαχωριστικής να τα εισάγω όλα. Υπολογιστικά υπάρχει καμία διαφορά? 

Ή αν εισάγω μια καρτέλα μθχ και δυο διαχωριστικές? Ποιο είναι το σωστό?

Όσες καρτέλες μθχ τόσες και οι καρτέλες διαχωριστικών επιφανειών?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς να υπολογίσεις σωστά τις σκιάσεις των δομικών στοιχείων που αποτελούν τις διαχωριστικές επιφάνειες και τα περιμετρικά στοιχεία των μ.θ.χ., καθώς και τους αερισμούς των μ.θ.χ.,αν τους συγχωνεύσεις σε έναν, τότε μπορείς να το κάνεις, καταχωρώντας και μια μόνο διαχωριστική (σαν σύνολο επιφανειών).

Διαφορετικά καταχώρησε δύο μ.θ.χ. και δύο διαχωριστικές. Αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί, τότε υπολογιστικά, δεν βλέπω αλλάζει κάτι με τους δύο τρόπους.

 

Κάθε σύνολο επιφανειών που αποτελούν μια διαχωριστική επιφάνεια (διαφορετικών πιθανόν κλίσεων ή και προσανατολισμών), αντιστοιχίζεται με έναν και μόνο, διακριτό, μ.θ.χ.

Επίσης, στην βοήθεια του λογισμικού γράφει πως <<Κάθε εσωτερική διαχωριστική επιφάνεια ορίζεται ΜΟΝΟ μια φορά και ΜΟΝΟ στη θερμική ζώνη που ανήκει και δεν δηλώνεται ξανά στο κέλυφος του μη θερμαινόμενου / ηλιακού χώρου με τον οποίο την διαχωρίζει>>.

Ένας μη θερμαινόμενος χώρος, μπορεί να συσχετιστεί με περισσότερες από μια (σαν σύνολο επιφανειών εννοώ) διαχωριστικές, όχι όμως μέσα στην ίδια θ.ζ., αλλά σε διαφορετικές.

Π.χ., μπορεί στο ίδιο εξεταζόμενο "κτήριο" (ίδιο xml αρχείο) μπορεί να έχουμε δύο θερμικές ζώνες (έστω πως συντρέχει λόγος να γίνει διαχωρισμός σε δύο) όπου και οι δύο να έρχονται σε επαφή με τον ίδιο μ.θ.χ. Θα καταχωρήσουμε και στις δύο θ.ζ. τον ίδιο μ.θ.χ. αλλά διαφορετικές διαχωριστικές επιφάνειες.

Ωστόσο, στο συνολικό εμβαδό και στον συνολικό όγκο, εννοείται πως ο μ.θ.χ. θα προσμετρηθεί μια και μόνο φορά.

 

Επίσης, δεν μας απαγορεύει πουθενά ο κανονισμός, όταν έχουμε δύο διακριτούς μ.θ.χ., και σε απόσταση μεταξύ τους (ώστε να μην υπάρχουν αδιαβατικές επιφάνειες μεταξύ τους, οι οποίες θα μας οδηγούσαν σε ενοποίησή τους), να τους καταχωρήσουμε και ξεχωριστά. Εμμέσως και αντίστροφα, κάπου μπορεί να συναχθεί από την τελευταία παράγραφο της ενότητας 2.5. της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010.

 

Όσες καρτέλες μθχ μέσα στην ίδια θ.ζ. τόσες και οι καρτέλες διαχωριστικών επιφανειών μέσα στην ίδια θ.ζ.?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όμως το μπάζωμα τι αερισμό έχει. ''0'' δεν βάζουμε? Άρα μήπως πιο σωστά γι αυτό 2 μθχ ή δεν έχει σημασία?

 

Και αν έστω πχ το μπάζωμα που συνορεύει με τον θερμαινόμενο χώρο, έρχεται και κατά ένα μικρό τμήμα του σε επαφή με τον ΜΘΧ τότε πάλι είτε 2 ΜΘΧ είτε 1 ενιαίο?

Link to comment
Share on other sites

Ο αερισμός του μπαζωμένου παίρνεται κατά παραδοχή από τον πιν. 3.27 ΤΟΤΕΕ 1

Οι δυό ΜΘΧ (κατά παραδοχή, και κανονικός) διαφέρουν. Τόσο ως προς τον αερισμό, όσο και ως προς το Uδαπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.