Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νεα εγκύκλιος Ν.3843/10 επιβάλει δημοτικά τέλη, ΤΑΠ στους ημιυπαίθριους [ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ]


gio

Recommended Posts

Η νεα εγκλυκλιος.....φορολογίας των ημιυπαίθριων..

http://sites.diavgeia.gov.gr/ypes/ada/4%CE%91%CE%9B%CE%A4%CE%9A-%CE%96%CE%94

 

Δημοτικά τέλη -αναδρομικά αλλά και στο μέλλον- καλούνται να πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και παρά τις αρχικές, όπως υποστηρίζεται, προβλέψεις του νόμου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ως προς την επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων τόσο εφεξής όσο και αναδρομικά (από τις 28 Απριλίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και έκτοτε) ισχύουν τα εξής:

 

  • Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών.
  • Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας. Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου.
  • Δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28 η ς Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ.

 

Η εγκύκλιος αποσύρθηκε. http://sites.diavgeia.gov.gr/ypes/ada/4ΑΛ3Κ-7Ζ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 74
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

"Στο πλαίσιο των ανωτέρω, οι Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών πρέπει να αναζητήσουν τα στοιχεία των δηλώσεων του ν.3843/2010 από τις υπηρεσίες πολεοδομίας του δήμου, προκειμένου να εντοπίσουν τους δηλούμενους χώρους που δε λαμβάνονται υπόψη κατά την επιβολή των προαναφερόμενων φόρων και

τελών, ώστε να προβούν στη βεβαίωσή τους, αναδρομικά και εφεξής, φαρμόζοντας τις οδηγίες της παρούσης εγκυκλίου."

 

Αυτό αναφέρει στο τέλος η κωμική εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι απλά...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Έχω για κατάθεση μια περίπτωση ημιυπαιθρίου και για την πληρότητα του φακέλου μου είπαν στην πολεοδομία του Πειραιά ότι επιπλέον πρέπει να γίνει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για την ημερομηνία που έγινε η μετατροπή του χώρου. Η ημερομηνία επηρρεάζει με κάποιο τρόπο το ύψος του προστίμου? Συμφέρει κάποιον να πει ότι το μετέτρεψε πέρισυ, αντί να πει ότι το έκανε πριν 10 χρόνια? Για ποιο λόγο ζητάνε την ημερομηνία μετατροπής? Αν το πρόστιμο επηρρεάζεται, τί γίνεται με αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει και δεν είχαν ορίσει ημερομηνία μετατροπής?

Ευχαριστώ!

 

Τελικά σε τί παίζει ρόλο η ημερομηνία μετατροπής? Η εγκύκλιος 1 του 2011 λέει ξεκάθαρα στην παράγραφο 3 ότι δεν οφείλονται αναδρομικά ούτε λαμβάνονται υπόψη για τα δημοτικα τέλη.

...Τότε γιατί ακριβώς χρειάζεται?

Link to comment
Share on other sites

Στο από πότε θα σοπυ επιβάλλει ΤΑΠ ο δήμος. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!

 

Συγγνώμη αλλά τι διαφορά έχουν τα Δημοτικά Τέλη με τον ΤΑΠ ; Και φυσικά, που πληρώνεται το κάθε τι (ή εν πάσει περιπτώσει, σε ποιο λογαριασμό έχει ενσωματωθεί ; )

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και στο λογαριασμό της ΔΕΗ (γι' αυτό το έγραψα). ΚΑΙ τα δύο πληρώνονται εκεί ; (αυτό ρωτάω)

 

Εdit : Και τα δύο εκεί, τώρα το είδα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

 

Οπότε, για να είναι κάποιος ήσυχος ότι δεν θα είναι ο super-γκαντέμης για να πέσει στο 10% των περιπτώσεων που θα ελεγχθούν, θα πρέπει:

 

1. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο αγοράς κλπ γράφει τα υλοποιημένα τετραγωνικά, βάζει την ημερομηνία του συμβολαίου και ως ημερομηνία μετατροπής, έχοντας παράλληλα και ένα στοιχείο ταύτισης.

 

2.Σε περίπτωση που το συμβόλαιο γράφει τα τετραγωνικά της άδειας, αλλά ο ιδιοκτήτης θυμήθηκε να το δηλώσει κάποια στιγμή στην ΔΟΥ (ελπίζοντας ότι είναι καλυμμένος - γιατί όλοι έτσι νομίζουν ότι καθαρίσανε), βάζουμε σαν ημερομηνία μετατροπής αυτήν σύμφωνα με την οποία άρχισε να δηλώνεται στη ΔΟΥ.

 

3. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και το κάλυπτε παντού, βάζουμε την πιο δυνατή πρόσφατη ημερομηνία (δλδ. Πριν την έκδοση του 3843) και είμαστε καλυμμένοι.

 

Σωστά?

Οπότε έτσι το μόνο που μπορεί να γλιτώσει είναι ένα κάποιο ποσό από την πληρωμή του ΤΑΠ. (το οποίο εφόσον ο νόμος δεν το εξαιρεί, ακόμα αμφιβάλλω αν θα πρέπει να πληρωθεί αναδρομικά, αφού το λέει γενικά για όλα ότι δεν θα οφείλονται αναδρομικά...)

 

Την εγκύκλιο 20 του υπουργείου Εσωτερικών που βγήκε προχτές 15-2-2011 την έχετε δει?

Από εδώ την βρήκα μόλις τώρα:

http://koboarch.weebly.com/nu941alpha.html

ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣ.

 

β.4) [...]"Διευκρινίζεται ωστόσο ότι παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων

ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται , στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το

εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στην περίπτωση αυτή, τα τέλη θα επιβληθούν με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη,

από την οικοδομική άδεια, χρήση, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της χρήσης που δηλώθηκε στο

πλαίσιο του ν.3843/2010 (ενόψει της παρ.γ. του άρθρου 22 ν.3897/2010) και θα επιβληθούν τα πρόστιμα

που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων."

 

και λέει και άλλα παρακάτω...διαβάστε.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.