Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΣτΕ 1828/2008 περί τυφλών οικοπέδων


Recommended Posts

Προτείνω τη δημιουργία Εθνικού Χωροταξικού.

 

http://www.minenv.gr/4/42/00/xorotaksia/geniko.plaisio.22.10.08.pdf

 

Το λεγόμενο "εθνικό χωροταξικό" είναι στο παραπάνω link. Ε και;

Το θέμα δεν είναι λοιπόν η ύπαρξη ή μη του εθνικού χωροταξικού, αλλά το τι λέει αυτό και το τι κάνουμε με αυτό, τόσο εμείς ως μηχανικοί όσο και η ελληνική διοίκηση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 306
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΜΑΚΑΡ

Έτσι, λοιπόν, άρχισαν να χαρακτηρίζονται, ως οικισμοί προ 1923, περιοχές, κυρίως, παραθαλάσσιες, που περιλάμβαναν δυο-τρία σπίτια αλλά είχαν ενδιαφέρον για αξιοποίηση της γης.

αυτό ηταν καταστρατήγηση του νόμου.αλλο αυτό.στην πράξη ομως οι πραγματικοί προ του 23 οικισμοί-πυκνοδομημενοι μαλιστα-δεν μπορούν νά αντιμετωπισθούν με το ΠΔ του 85

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω του συναδέλφους κάτι σχετικά με την εγκύκλιο 1-2010 Εχω εκδόσει άδεια ισόγειας κατοιίας (έχει κατασκευασθεί το ισόγειο )σε οικόπεδο που είχε πρόσωπο 4 μ. σε κοινόχρηστη οδό και επειδή το πρόσωπο δεν ήταν σε όλο το μήκος μιας πλευράς του (πλευρά 8μ. )έκανε παραχώρηση λωρίδας (με συμβόλαιο και παραχώρηση στο ΟΤΑ) πλάτους 8μ και μήκους 8 μέτρα για να αποκτήσει πρόσωπο σ όλο το μήκος της μιας πλευρά του σε οδό ( πλατος οδού 8μ και σε οικισμό <2000 κατ.) Τώρα σύμφωνα με την εγκύκλιο τυπικά δεν μπορεί να κάνει προσθήκη ορόφου παρόλο που η παραχώρηση λώρίδας ήταν πολύ μικρή Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά . Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

τωρα θα σε συμβούλευα να κρυψεις την οικοδ αδεια γιατί μπορεί μεχρι και αναστολή αδειας να σου κανουν-ου μπλεξεις ειναι η 11η παροιμια

Link to comment
Share on other sites

πράγματι έτσι όπως είδα την εγκύκλιο με την αναστολή έκδοση αδειών δεν αποκλείω ένας <<κακός γείτονας>> να ζητήσει την αναστολή και αδειών που έχουν νόμιμα εκδοθεί ύστερα από παραχωρήσεις λωρίδων για απόκτηση προσώπου σε τυφλά οικόπεδα. Και άντε τώρα να εξηγήσεις τι έχει συμβεί Βλέπω να μας κυνηγούν με μαγκούρες !!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε μία πρόταση που ισχύει σε ευρωπαϊκή χώρα την οποίο προσαρμόζω στο πνεύμα της 1828/08 του ΣτΕ.

 

Α) Θέσπιση βεβαίωσης οικοδομησιμότητας για τα εκτός σχεδίου και εντός Ζώνης οικισμών, τουλάχιστον, από τις κατά τόπους πολεοδομίες ως απαραίτητου δικαιολογητικού α) Κατά την σύνταξη του τίτλου μεταβίβασης (τη ευθύνη του συμβολαιογράφου). Έτσι ώστε να γνωρίζει εξ αρχής ο αγοραστής αν το γήπεδο που προτίθεται να αγοράσει οικοδομείται και με ποίους όρους και β) Για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Α.1) Η βεβαίωση θα εκδίδεται από τις πολεοδομίες σε λίγες ημέρες βάση ενός ευρύτερου τοπογραφικού που θα περιλαμβάνει πλήρως τις γειτονικές περιουσίες με τους κοινόχρηστους χώρους (υπαρκτούς ή προτεινόμενους) που θα καταθέτει ο ενδιαφερόμενος και θα προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία Οικοδομικού Τετραγώνου. Το τοπογραφικό αυτό θα συνοδεύει τη πράξη μεταβίβασης.

Α.2) Η βεβαιωμένη οικοδομησιμότητα θα ισχύει από την ημερομηνία σύνταξης και μεταγραφής του τίτλου (που θα είναι η ίδια με ευθύνη του συμβολαιογράφου) και θα παραμένει ισχυρή για το συγκεκριμένο Ο.Τ. ακόμα και αν αλλάξουν οι όροι δόμησης της ευρύτερης περιοχής.

Α.3) Η έγκριση από την Διοίκηση (ΣΧΟΠ??)βάση πολεοδομικών κριτηρίων, του τοπογραφικού που θα καταθέσει ο πρώτος ενδιαφερόμενος θα αποτελεί την Τμηματική Πολεοδομική Μελέτη του συγκεκριμένου Οικοδομικού Τετραγώνου.

Α.4) Όλες οι επόμενες πράξεις μεταβίβασης που θα αφορούν το ίδιο Ο.Τ. θα αποκτούν βεβαίωση οικοδομησιμότητας βάση των όρων που θα έχουν ήδη προσδιοριστεί από την αρχική πράξη που καθόρισε το συγκεκριμένο Ο.Τ.

Α.5) Με την έγκριση της παραπάνω διαδικασίας οι δήμοι θα προβαίνουν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις (απαιτείται προσαρμογή των αρ. 111&112 του ΚΔΚ) για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων.

Α.6) Για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες ιδιοκτησίες θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

 

Β) Ενστάσεις (καταγγελίες) που τυχόν υποβάλλονται θα εξετάζονται από την εγκρίνουσα Αρχή, η οποία και θα αποφαίνεται επί του παραδεχτού ή όχι της προσφυγής.

Β.1) Σε περίπτωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη η εκδίδουσα Αρχή θα έχει την ευθύνη να υποστηρίξει τις πράξεις τις οποίες ενέκρινε.

Β.2) Διακοπή των έργων ή άλλη αναγκαστική πράξη της διοίκησης, εφόσον υπάρχει νόμιμη άδεια η οποία εκδόθηκε βάση των παραπάνω, δεν δικαιολογείται άνευ απόφασης δικαστηρίου. Κάθε μη επαρκώς δικαιολογημένη διακοπή θα επιφέρει αυτόματα διοικητικές ή/και ποινικές κυρώσεις στους επιβάλλοντες τη διακοπή και άμεση αποζημίωση βάση του Ελάχιστού Κόστους Κατασκευής για κάθε ημέρα.

Β.3) Οι καταγγελίες θα υποβάλλονται μόνο με την παράσταση τεχνικού συμβούλου (μηχανικού). Αν αυτές δεν ευσταθούν θα επιβάλλεται αυτεπάγγελτα διοικητικό πρόστιμο από την εκδίδουσα Αρχή. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται από κοινού τόσο στον τεχνικό σύμβουλο όσο και στον καταγγέλλοντα.

 

Αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο και δεν δοθούν κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες για την άμεση εφαρμογή τους θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι μας και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για εκείνους που έκρυψαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Link to comment
Share on other sites

Κατα την γνώμη μου και απο οτι εχω δη εδω και 25 χρονια ,οτι αποφασεις νομοθετουντε και παιρνονται εχουν σαν αποτελεσμα την καταδυναστευση των πολιτων.(κτηματολογιο,πολεοδομησεις κλπ κλπ)

Εχουμε ξεχάσει σαυτή την χώρα μια βασική αρχή:Οτι ολα τα μετρα που παιρνονται και ολα τα εργα που γίνοντε πρεπει να εχουν σαν στόχο την καλυτερευση της καθημερινής ζωης των πολιτών .

Στην πράξη και επειδη στην Ελλαδα κάνουν κουμάντο οι Αθηναικες Συντεχνιες ,η χωρα εχει πτωχευσει οι δε πολιτες ειναι σε απογνωση.Αποφασεις επι αποφασεων οδηγησαν στο να μην υπαρχουν πια οικοδομησιμα οικοπεδα και ετσι αυτα να στοιχιζουν χρυσαφι.

Την χαριστικη βολή σε αρκετες περιοχες ηρθε να δωσει το Κτηματολογιο.

Το μελλον αναμενεται χειροτερο ,οσο συντεχνιες και κομματα θα χορευουν στις πλατες του κόσμου.

Η λύση θα ηταν οι αποφασεις να παιρνονται και να υλοποιουντε απο τους ανα την περιφερεια φορεις (δημοι,περιφερειακα επιμελήτηρια κλπ κλπ).να νομοθετει δηλαδη η περιφερεια για τα του οικου της Επειδη ομως κατι τετοιο δεν προκειτε να γινει τα πραγματα απλα θα οδευουν προς το χειροτερο ,οπως συμβαινει σταθερα απο την μεταπολιτευση και μετα.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για το οποίο από τη πολεοδομία δε παίρνω σαφή απάντηση. Πριν δυο μήνες έβγαλα οικοδομική άδεια σε οικόπεδο έπειτα από παραχώρηση. Σε αυτή την άδεια θέλω τώρα να κάνω αναθεώρηση ως προς τις θέσεις των κτιρίων του οικοπέδου και κάποιες άλλες εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Αλλάζει λοιπόν και η στατική μελέτη. Ξέρει κανείς εάν μπορεί να γίνει η αναθεώρηση αυτή?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.