Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χημικοί Μηχανικοί


galil

Recommended Posts

Καλησπέρα, έδωσα φέτος πανελλήνιες και πλεον πρέπει να φτιάξω το μηχανογραφικό μου. Από τις Πολυτεχνικές σχολές πιάνω μόνο τους Χημικούς Μηχανικούς.

 

Τι προοπτικές, λοιπόν, υπάρχουν σήμερα για έναν Χημικό Μηχανικό;

Έχω ακούσει οτι τώρα τελευταία ειδικά όσοι ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος βρίσκουν αρκετά εύκολα δουλειά (σε ΧΥΤΑ, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ). Αληθεύει κάτι τέτοιο; Εκτός από αυτό που αλλού μπορεί να δουλέψει ένας Χημικός Μηχανικός (για Ελλάδα μιλάω πάντα).

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Αν σε ενδιαφέρουν τα θέματα περιβάλλοντος καλύτερα να πας απευθείας για Μηχανικός Περιβάλλοντος (ναι πολυτεχνείο είναι και αυτό ) καθώς Επισης ο τομέας περιβάλλοντος αν και της μόδας είναι ξέφραγο αμπέλι με συνέπεια να έχεις να ανταγωνιστείς πλην των παραπάνω και όλους τους άλλους (μηχανικούς και όχι μόνο) που κάνουν 1 μάστερ στο χώρο

 

Γενικά στους χημικούς μηχανικούς υπάρχει ετεροαπασχόληση και αυτό γιατί δεν υπάρχουν όπως αντιλαμβάνεσαι χημικές βιομηχανίες στην χώρα μας με συνέπεια πολλοί να ασχολούνται με άλλες δουλείες πχ logistics ,

αν συνυπολογίσουμε και το τι γίνεται στο θέμα επαγγελματικά δικαιώματα με τις γνωστές στρεβλώσεις , η κατάσταση δεν είναι οτι καλύτερο για τους χημικούς μηχανικούς

 

Παρόλα αυτά είναι καά την γνώμημου πολύ καλή σχολή που δίνει στέρεο υπόβαθρο σε βασικές επιστήμες (φαινόμενα μεταφοράς - φυσικές και χημικές διεργασίες ) αλλά στην Ελλάδα που είμαστε της φιλοσοφίας οτι μηχανικός είναι μόνο όποιος κάνει μπετό δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις προσεχτικά το πρόγραμμα σπουδών για να αποφασίσεις αν τελικά σε ενδιαφέρει

Ρίξε καμιά ματιά και στο http://www.psxm.org/

Link to comment
Share on other sites

Και να φανταστείτε ότι πριν 25 χρόνια οι Χημικοί Μηχανικοί είχαν τις υψηλότερες βάσεις μετά τους Μηχανικούς Υπολογιστών της Πάτρας ενώ αντιθέτως οι Πολιτικοί Μηχανικοί ήταν στον πάτο!

Έχει ο καιρός γυρίσματα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε εγω θα σε αποτρεπα απο το να δηλωσεις τους Χημικους Μηχανικους.

Πλεον η συγκεκριμενη σχολη εχει περιορισμενα επαγγελματικα δικαιωματα, και απο αυτα που εχει εισερχονται και αλλες κατηγοριες στα χωραφια τους.

 

Δεν ειναι τυχαιο πως οι δυο σχολες με τα μεγαλυτερα εργασιακα προβληματα σημερα ειναι οι Χημικοι και οι Μεταλλειολογοι Μηχανικοι.

 

Τωρα φιλε μου τι να κανεις ειναι δυσκολο σαν λυση.

Αν πιανεις τοπογραφους δηλωσε το.Ειδαλλιως πρεπει να κοιταξεις τις προοπτικες αλλων επαγγελματων μη Πολυτεχνικων.

Link to comment
Share on other sites

...Γενικά στους χημικούς μηχανικούς υπάρχει ετεροαπασχόληση .................με συνέπεια πολλοί να ασχολούνται με άλλες δουλειές πχ logistics ...

 

Απο κολλητο μου ΧΜ επιβεβαιωνω το παραπανω αλλα ομως αυτο δεν του σταθηκε εμποδιο να κανει πολυ σοβαρη καριερα στους τομεις logistics και πωλησεων ως στελεχος μεγαλων πολυεθνικων με καλες αποδοχες εως τα 30-35 και σοβαρες αποδοχες απο τα 35 και μετα.

Αλλα αυτο πλεον εχει να κανει και με τον τροπο που διαχειριζεται-πλασαρει ο καθενας τον εαυτο του μεσα στις μεγαλες εταιρειες. Σε τετοιες περιπτωσεις θεωρησε ως δεδομενο οτι για να κανεις καποια στιγμη το μεγαλο αλμα θα χρειαστεις το αργοτερο μεχρι τα 30 σου και ενα MBA.

 

ΥΓ. Το θεμα με τις μεγαλες εταιρειες ειναι να πιανεις τους οικονομικους στοχους. Απο ενα σημειο και μετα δεν τους ενδιαφερει αν εισαι ΠΜ,ΧΜ ,Η/Μ κλπ.

 

Και να φανταστείτε ότι πριν 25 χρόνια οι Χημικοί Μηχανικοί είχαν τις υψηλότερες βάσεις

Α ρε, Ελλαδαρα με τον παραγωγικο ιστο σου !

Link to comment
Share on other sites

Όταν οι Χημικοί Μηχανικοί είχαν τις υψηλότερες βάσεις έπαιρναν την αφρόκρεμα των εισακτέων μέσω των Πανελλαδικών.

Επίσης, πολλά βιβλία τους ήταν στα Αγγλικά ελλείψει Ελληνικής βιβλιογραφίας οπότε θέλοντας και μη μάθαιναν καλά και τη γλώσσα αυτή.

Στο Πολυτεχνείο πέρα από τις ειδικευμένες γνώσεις μαθαίνεις να σκέφτεσαι αναλυτικά και μαθαίνεις να ψάχνεις τη γνώση.

Τα προσόντα αυτά αν συνδυαστούν με τον κατάλληλο χαρακτήρα φτάνουν με το παραπάνω για να βρει ένα άτομο καλοπληρωμένη αλλά και ενδιαφέρουσα δουλειά.

Έτσι, αν και οι Χημικοί Μηχανικοί άνω των 35 ετεροαπασχολούνται είναι πετυχημένοι επαγγελματικά.

Τώρα όμως που οι βάσεις έχουν πέσει και το επίπεδο δεν είναι τόσο υψηλό όσο στο παρελθόν δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο.

 

Υ.Γ.: Τον "Μύλο" στη Θεσσαλονίκη Χημικοί Μηχανικοί τον άνοιξαν. :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Ελπίζω να κατάφερα σε αυτό το κείμενο να μαζέψω αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για μαθητές που σκέφτονται να δηλώσουν τη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στο μηχανογραφικό τους:

http://www.chemeng-ntua.gr/viewtopic.php?f=5&t=1893

 

Θα βρείτε κυρίως τι μαθήματα κάνουν οι Χημικοί Μηχανικοί και γενικότερα μια παρουσίαση της σχολής "από μέσα". Καθώς είμαι φοιτητής όμως, δεν μπορώ να γνωρίζω αρκετά πράγματα για τα εργασιακά, οπότε αισθανθείτε ελεύθεροι να προτείνετε τροποποιήσεις!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Εγώ σπούδασα χημικός μηχανικός και δεν μπόρεσα ποτέ μου να βρω δουλειά. Έφτασα τα 46 και ακόμα ψάχνω. Δεν με παίρνουν ούτε σε άσχετες δουλειές. Σκέτη απελπισία. Κανείς να μην σπουδάσει σε αυτήν την σχολή, θα μείνει για πάντα άνεργος. 

 

 

Βάλε την ειδικότητα σου στο προφίλ σου.

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Πόσους χημικούς μηχανικούς μπορεί να απορροφήσει η εκπαίδευση; 

Η κατάσταση πάντως δεν είναι χειρότερη από των άλλων μηχανικών και γενικά των θετικών επιστημόνων.

Οι δε πολιτικοί μηχανικοί έχουν εδώ και χρόνια ξαναπάει στον πάτο των πολυτεχνικών. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.