Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση πολιτικού ότι δεν υπάρχουν μηχανικοί για μεγάλα έργα στην Ελλάδα


Recommended Posts

Μηχανικοί υπάρχουν στην Ελλάδα και κακοί και καλοί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Τεχνογνωσία, όχι για να κατασκευαστεί πυρηνικό εργοστάσιο (που δυστυχώς είναι επίκαιρο) αλλά για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα μητροπολιτικό πάρκο (με όλα αυτά τα εξτρα που έχουν κατά καιρούς προστεθεί στην έννοια "μητροπολιτικό πάρκο") υπάρχει.

 

Από εκεί και πέρα σαν λαός έχουμε την τάση δείχνουμε την προτίμηση μας στο ξένο προιον με την πεποίηθηση ότι θα είναι σίγουρα καλύτερο από το δικό μας προιον. Πώς να το κάνουμε το όνομα Ασεμπιγιο κάνει πιο εντύπωση από τα όνοματα με κατάληξη ....ακης, ....άζης, .....ουλος, .... ίδης, ....αρης, ...ούκος κτλ κτλ

 

 

Το έκτρωμα που ονομάζεται "διαμορφωμένο οικιστικό περιβάλλον" δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί επιχείρημα του επιπέδου των μηχανικών που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο. Πολύ περισσότερο από μηχανικούς που γνωρίζουν πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έως τώρα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 138
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κάτω από ποια ανοχή εκπονήθηκε το έκτρωμα του πολεδομικού σχεδιασμού??

Οι μηχανικοί από πού έλαβαν γνώση ή με ποιο ΓΟΚ έγιναν οι γελοίοι σχεδιασμοί και λοιπές αρχιτεκοτνικές αηδίες που βλέπουμε σήμερα. Που δεν υπάρχει πάρκο, σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός, υποδομές, κ.τ.λ.???.....

Για την απαράδεκτη κατάσταση που βρισκόμαστε από πλευράς πολεοδομίας (σχεδιασμό και υλοποίηση) σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το δίπολο ιδιοκτήτης-τοπικός βουλευτής. Οι Μηχανικοί ήταν και είναι ασήμαντες ποσότητες εμπρός σε αυτούς τους δύο.

Αυτό δεν είναι ούτε περίεργο ούτε πρωτόγνωρο, είναι απόλυτα λογικό και θεμιτό τα μέλη μιάς κοινωνίας να ορίζουν το πώς θέλουν τον χώρο τους και οι Μηχανικοί απλώς να υλοποιούν κατά τον καλύτερο τεχνικά δυνατό τρόπο αυτές τις επιθυμίες. Από έναν λαό όμως, που ιδεολογικά δεν πιστεύει στον ορθό λόγο και σχεδόν ποτέ δεν ακολουθεί κάποια τεχνοκρατική διαδικασία στίς αποφάσεις του, δεν είναι δυνατόν να ζητάς να συμπεριφερθεί με ορθολογισμό και τεχνοκρατική πειθαρχία στα θέματα χωροταξίας.

Μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό της Κορίνθου το 1928, (που ήταν η αφορμή για τον πρώτο σεισμολογικό χάρτη και για την όλη δουλειά του Ρουσόπουλου) ο καθηγητής Ρουσόπουλος είπε ότι στο Λουτράκι και ανάμεσα στον δρόμο και την παραλία δεν θα έπρεπε ποτέ να φτιαχτούν κτίρια πάνω από 3 ορόφους και έτσι ορίσθηκε αρχικά ο συντελεστής δόμησης εκεί. Οι Κορίνθιοι όμως, σε κάθε μεταπολεμική κυβέρνηση, είχαν και τουλάχιστον έναν σημαντικό υπουργό, και η αύξηση του ΣΔ ήταν ένα πολύ εύκολο και ανέξοδο ρουσφέτι. Αποτέλεσμα ; όταν ήλθε ο σεισμός του Αλκυονίδων το 1981, γέμισε όλη η παραλία με εντελώς κατεστραμμένα 6 όροφα. Τον συντελεστή δόμησης δεν τον άλλαζαν οι μηχανικοί, τόν άλλαζαν οι ιδιοκτήτες και για να σταματήσει αυτή η ιστορία πήγαμε στο άλλο άκρο, φορέσαμε τον ζουρλομανδύα του τωρινού Συντάγματος.

 

@myri

....Στο εξωτερικό το πρόβλημα της στέγασης λύθηκε μέσα από την κρατική βούληση-παρέμβαση (αυτό που σήμερα οι νεοφιλελευθεροι ακούν και βγάζουν σπυριά).....
Δεν είναι ακριβώς έτσι, στις ΗΠΑ υπάρχει μικρή κρατικά καθοδηγημένη και πληρωμένη δόμηση, η επιδίωξη ιδιόκτητης κατοικίας είναι μέρος του αμερικάνικού τρόπου εξ ού και η φούσκα με τα κακά στεγαστικά δάνεια. Βεβαίως σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει πολύ μεγάλη κρατικής ιδιοκτησίας κατοικία και ο πολύς κόσμος απλά ενοικιάζει, αλλά σε όλες τίς Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει και πολύ μεγάλος τομέας ιδιωτικής κατασκευής κατοικιών και ο δείκτης ιδιοκτησίας των κατοικιών δεν είναι μικρός. Figure_2_Population_by_tenure_status%2C_2009_2011-02-08_171436.png

Πιστεύω ότι το βασικό διαφορετικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής ιδιωτικής δόμησης από την Ευρωπαϊκή, είναι το μικρό οικόπεδο και εξ αυτού, η πολύ δύσκολη χωροταξία και ανυπαρξία τυποποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Τον συντελεστή δόμησης δεν τον άλλαζαν οι μηχανικοί, τόν άλλαζαν οι ιδιοκτήτες και για να σταματήσει αυτή η ιστορία πήγαμε στο άλλο άκρο, φορέσαμε τον ζουρλομανδύα του τωρινού Συντάγματος.

 

Από την βουλή δεν πέρασε ο νόμος για τον συντελεστή δόμησης???

Δηλαδή τα καρναβάλια οι πολιτικοί...διότι τα ανθρωπάκια και αμόρφωτα είναι αλλά και καρτάλια.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας, οπως ειχε δομηθει η συζητηση νομιζα οτι εννουσες πως μονο οι ελληνες ειναι καλοι μηχανικοι.

Στο εξωτερικό το πρόβλημα της στέγασης λύθηκε μέσα από την κρατική βούληση-παρέμβαση (αυτό που σήμερα οι νεοφιλελευθεροι ακούν και βγάζουν σπυριά).

Αυτο έγινε μονο στο σιδηρουν παραπετασμα, αν δεν κανω λαθος. Σε όποια άλλη περίπτωση, το κράτος πουλουσε εκτασεις σε ιδιωτες-κατασκευαστικες οι οποιες κανανε projects. Γι'αυτο και πας εξω και βλεπεις ολοκληρες πολεις με σπιτια πανομοιότυπα.

Στην Ελλάδα λύθηκε μέσα απο την ιδιωτική πρωτοβουλία των μεσαίων τάξεων με την αντιπαροχή (παγκόσμια πρωτοτυπία, στα ίδια οικόπεδα που ήταν κτισμένα 2όροφα κτίστηκαν 6όροφα)

και την αυθαίερτη δόμηση με τις ευλογίες της πολιτείας

και σήμερα συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο πχ Μπιρμπιλονόμος

Τώρα αν θεωρείς πως η πολιτική βούλιση ειναι ασήμαντη και για το φαινόμενο της ανάπτυξης του οικιστικου περιβαλλοντος της Ελλάδος ευθύνονται οι μηχανικοί ...... πάω πάσο , άποψή σου

Εντάξει, σε αυτο συμφωνουμε.

Γι'αυτό και εχεις το δικαίωμα να σχεδιαζεις πολυκατοικιες επι pillotis που ειναι αλλη μια παγκοσμια πρωτια της χωρας μας-έγκλημα (εχουμε -και καλά- ΕΑΚ, όταν μια και μονο απαιτηση σχεδιασμου θα μπορουσε να μειωσει κατα 50% τις καταρρευσεις: "απαγορευεται η μη κανονικότητα καθ'ύψος"!), όπως ο ΓΟΚ και οχι η ελευθερη δομηση εντος συγκεκριμενου ογκου κτλ κτλ.

Πάντως αμφιβάλλω αν περιγράφεται αυτό που λες σε κάποια ξένη βιβλιογραφία

Φυσικα και δεν υπάρχει!

Διοτι ο αγγλος δεν ειναι δέσμιος των τυπων και του βαθέως κράτους, ο μηχανισμός υπάρχει και δουλεύει και απο την στιγμη που θα καταβάλλει τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς το κράτος, κανει ό,τι γουστάρει.

 

Τυπικό παράδειγμα εκείνα τα σπίτια-κύβοι στην Ολλανδία.

Πες μου πραγματικα: στην ελλαδα, θα περνουσαν ποτε απο την ΕΠΑΕ;;;

Θα έπαιρνες ποτε άδεια για κατι τέτοιο;

 

Αλλο παράδειγμα: το Δ. Για ποιό λόγο 3+0,1Η;;; Αν ειναι 3+,085Η, τι θα γινει; Δεν θα ζει καλα ο ανθρωπος; Δεν θα αεριζεται-φωτιζεται ο χωρος;

 

Κάποια πράγματα τα οποια ψαχνουμε και με τα οποια μας εχουν βαλει να ασχολούμαστε, είναι απλά αστεία και ανούσια. Θεωρω πως συμφωνεις, οτι η αρχιτεκτονική δεν είναι ο ΓΟΚ, ούε πως η σωστή οικιστική ανάπτυξη εξαρτάται απ'άυτόν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι έτσι στην Μεγάλη Βρετανία μέχρι και το 80 το κράτος έφτιαχνε εργατικές κατοικίες. Μιλάμε για χιλιάδες κομμάτια με αρχιτεκτονική τουλάχιστον δραματική, ασχέτως και εαν έπεισαν για την αρχιτεκτονική τους ποιότητα κάποιους που ήθελαν να πειστούν. Το 1995 αποφάσισαν να τις γκρεμίσουν αλλα δεν είχαν λεφτά και πήγαν σε ιδιώτες. Ο ιδιώτης το έφτιαξε με 300Ε το μέτρο και το πούλησε 5000Ε.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Council_house

post-25492-131887262999_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Aυτο είναι ανακριβες.

 

Τα council projects, ειναι μεν αισχρά, αλλά σαν ποσοστό κατοικιών είναι πολύ μικρό.

Οι περισσότερες κατοικίες στη Μ.Βρετανια είναι -σχετικα- ομορφες, μονοκατοικίες ή duplex.

 

Mερικα παραδειγματα απο Brighton & Hove:

 

Τυπικός αγγλικός δρόμος - αρχιτεκτονικη Βικτωριανού ρυθμού

http://1.bp.blogspot.com/_ydiSVq3MB2s/R87cntQG7AI/AAAAAAAAAR8/MS1Uy2n9ha4/s1600-h/Brighton%2BStreet.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_ydiSVq3MB2s/R87S8NQG64I/AAAAAAAAAQ8/0C3tg2QteLg/s1600-h/P1000718.JPG

 

Διαφορετικός ρυθμός

http://3.bp.blogspot.com/_ydiSVq3MB2s/R87RGNQG63I/AAAAAAAAAQ0/9PAi-br7oa0/s1600-h/P1000715.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_ydiSVq3MB2s/R87P29QG62I/AAAAAAAAAQs/0w7tlyv6X4o/s1600-h/P1000717.JPG

 

Κυριλάτα μέρη

http://2.bp.blogspot.com/_ydiSVq3MB2s/R87bm9QG6_I/AAAAAAAAAR0/Ac79SVHsBrg/s1600-h/P1000734.JPG

http://4.bp.blogspot.com/_ydiSVq3MB2s/R87aIdQG6-I/AAAAAAAAARs/CLE4K4xHsLY/s1600-h/P1000724.JPG

 

 

 

Ε, δε νομιζω να ειναι και τόσο χαλια...

Η φωτογραφια που εβαλες Ροδοπουλε, αδικει κατα πολύ την εν λόγω χώρα. Ισως να ειναι στοιχειο του Λονδινου, αλλα η δικη μας πρωτευουσα είναι καλύτερη;

Link to comment
Share on other sites

saltapidas

 

έζησα 19 χρόνια στην Αγγλία. Το Brighton είναι νότος. Το Sheffield, Bradford, Leeds, Manchester, Wakefield, Doncaster έχουν αισχρά σπίτια. Σήμερα στοιβάζουν τους μετανάστες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια χάλια. Στο Sheffield εαν γινόταν έγκλημα στα Council Houses η αστυνομία δεν πήγαινε και φωνάζανε την ειδική αστυνομία με τα όπλα.

Link to comment
Share on other sites

Σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έγιναν εκτεταμένα προγράμματα στέγασης από το δημόσιο (είτε από το κράτος είτε από δήμους) ειδικά μετά τον Β' ΠΠ. Κορυφαίο παράδειγμα η Ολλανδία, όπου όλες οι κατοικίες ανεγέρθηκαν σε εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν πρωτού αλλάξουν χρήση.

 

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα του ΟΟΣΑ που επένδυσε τα λιγότερα χρήματα σε προγράμματα στέγασης.

Link to comment
Share on other sites

saltapidas

έζησα 19 χρόνια στην Αγγλία. Το Brighton είναι νότος. Το Sheffield, Bradford, Leeds, Manchester, Wakefield, Doncaster έχουν αισχρά σπίτια. Σήμερα στοιβάζουν τους μετανάστες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια χάλια. Στο Sheffield εαν γινόταν έγκλημα στα Council Houses η αστυνομία δεν πήγαινε και φωνάζανε την ειδική αστυνομία με τα όπλα.

Kι εγώ έζησα 4. Αρα, τα ξέρεις και τα ξέρω.

Όσα λες ισχύουν, αλλά δεν ειναι ο κανόνας και δεν χαρακτηρίζουν μια χωρα ή την αρχιτεκτονική του συνόλου των κτιρίων της.

 

Σαφως ghetto projects υπάρχουν παντου. Μηπως στην Αθηνα δεν εχουμε;

Αλλο το thug έγκλημα που αναφέρεις σε Middlands-Midwest...

Όμως εχεις επισκευτεί ποτε Wales, Devon and Cornwall, Bath, ακόμα και Σκωτια;

(Προφανως, στα 19 χρονια, τι στον κορακα; Στη μαυριλα της μαυριλας ήσουν συνέχεια;;;;)

 

Δεν νομίζω να είναι ούτε bradford-stan, sheffield-stan ή Manchester-stan...

 

Tα σπίτια τους μια χαρά είναι, απλά δεν κάνουν για έλληνες. Αλλο το ενα, άλλο το άλλο.

 

Κι εδω στην Αθηνα, στο κεντρο της πολης, υπαρχουν ολοκληρες πολυκατοικιες οπου στοιβαζονται οι μεταναστες... Να μην το κανουμε θεμα όμως! :lol:

Σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έγιναν εκτεταμένα προγράμματα στέγασης από το δημόσιο (είτε από το κράτος είτε από δήμους) ειδικά μετά τον Β' ΠΠ. Κορυφαίο παράδειγμα η Ολλανδία, όπου όλες οι κατοικίες ανεγέρθηκαν σε εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν πρωτού αλλάξουν χρήση.

 

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα του ΟΟΣΑ που επένδυσε τα λιγότερα χρήματα σε προγράμματα στέγασης.

Ρε συ, τι πας να συγκρίνεις;;;

Ξερεις τι εστι Ολλανδια από άποψη οικονομικης δυναμης και συσσωρευμένου πλούτου απο τις αποικίες;;

Σαφως και η Ελλάδα επένδυσε τα λιγότερα, αφού δεν έχει και δεν είχε μία!

 

Παιδια, η πραγματικότητα μας ειναι αυτη που είναι, μη παμε να κανουμε συγκρίσεις ανόμοιων παραγμάτων.

Το θέμα είναι το πως θα παμε μπροστα με αυτα που καναμε-κανουμε εμεις και οχι ο γειτονας μας.

 

Κι επειδή η συζήτηση πάει σε πολλά ταμπλώ, εκφράζομαι:

- Οι Έλληνες δεν είναι οι καλύτεροι σε τίποτα.

- Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μηχανικοι για μεγάλα εργα διότι έτσι μας κατάντησανε.

- Πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική νοοτροπία του Ελληνα

- Μαζί τα φάγαμε, αλλά πως γινεται εμείς να πειναμε;

- Το Brighton ειναι φανταστικο μέρος!

Link to comment
Share on other sites

 

Ρε συ, τι πας να συγκρίνεις;;;

Ξερεις τι εστι Ολλανδια από άποψη οικονομικης δυναμης και συσσωρευμένου πλούτου απο τις αποικίες;;

Σαφως και η Ελλάδα επένδυσε τα λιγότερα, αφού δεν έχει και δεν είχε μία!

 

 

Δεν εννούσα ποσοτικά τα λιγότερα... αναλογικά τα λιγότερα.

Η Ελλάδα επένδυσε αμελητέο ποσοστό του ΑΕΠ σε προγράμματα δημόσιας στέγασης.

Αυτό ήταν και παραμένει σαφής πολιτική επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.